Βασίλειο του Πόντου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 29: Γραμμή 29:
}}
}}


Το '''Βασίλειο του Πόντου''' ή '''Ποντική Αυτοκρατορία''' ήταν κράτος [[Περσική αυτοκρατορία|περσικής]] και [[Αρχαία Ελλάδα|ελληνικής]] προέλευσης<ref name="iranicaonline.org">http://www.iranicaonline.org/articles/pontus</ref>, που σχετίζεται πιθανώς απευθείας με τον [[Δαρείος Α΄|Δαρείο Α΄]]<ref name="iranicaonline.org"/>. Ιδρύθηκε από τον [[Μιθριδάτης Α΄ του Πόντου|Μιθριδάτη Α΄ του Πόντου]] περί το 281 [[π.Χ.]] και διήρκεσε έως την κατάκτησή του από τη [[Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία]] το 62 μ.Χ.. Το βασίλειο έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή του υπό τον [[Μιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ|Μιθριδάτη ΣΤ΄]], που κυρίευσε την [[Κολχίδα]], την [[Καππαδοκία]], τη [[Βιθυνία]], τις ελληνικές αποικίες της Ταυρικής χερσονήσου και για σύντομο διάστημα τη ρωμαϊκή επαρχία της [[Ασία]]ς. Μετά από μακρύ αγώνα με την Ρώμη στους τρεις [[Μιθριδατικοί Πόλεμοι|Μιθριδατικούς πολέμους]], το Βασίλειο του Πόντου ηττήθηκε και τμήμα του ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία ως [[επαρχία Βιθυνίας και Πόντου]] ενώ το ανατολικό μισό επιβίωσε ως βασίλειο-πελάτης των Ρωμαίων μέχρι την προσάρτησή του από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα [[Νέρων]]α το 62 μ.Χ..
Το '''Βασίλειο του Πόντου''' ή '''Ποντιακή Αυτοκρατορία''' ήταν κράτος [[Περσική αυτοκρατορία|περσικής]] και [[Αρχαία Ελλάδα|ελληνικής]] προέλευσης<ref name="iranicaonline.org">http://www.iranicaonline.org/articles/pontus</ref>, που σχετίζεται πιθανώς απευθείας με τον [[Δαρείος Α΄|Δαρείο Α΄]]<ref name="iranicaonline.org"/>. Ιδρύθηκε από τον [[Μιθριδάτης Α΄ του Πόντου|Μιθριδάτη Α΄ του Πόντου]] περί το 281 [[π.Χ.]] και διήρκεσε έως την κατάκτησή του από τη [[Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία]] το 62 μ.Χ.. Το βασίλειο έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή του υπό τον [[Μιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ|Μιθριδάτη ΣΤ΄]], που κυρίευσε την [[Κολχίδα]], την [[Καππαδοκία]], τη [[Βιθυνία]], τις ελληνικές αποικίες της Ταυρικής χερσονήσου και για σύντομο διάστημα τη ρωμαϊκή επαρχία της [[Ασία]]ς. Μετά από μακρύ αγώνα με την Ρώμη στους τρεις [[Μιθριδατικοί Πόλεμοι|Μιθριδατικούς πολέμους]], το Βασίλειο του Πόντου ηττήθηκε και τμήμα του ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία ως [[επαρχία Βιθυνίας και Πόντου]] ενώ το ανατολικό μισό επιβίωσε ως βασίλειο-πελάτης των Ρωμαίων μέχρι την προσάρτησή του από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα [[Νέρων]]α το 62 μ.Χ..


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 08:18, 21 Δεκεμβρίου 2019

Βασίλειο του Πόντου

281 π.Χ. – 62 μ.Χ.
Τοποθεσία {{{κοινό_όνομα}}}
Το Βασίλειο του Πόντου στο απόγειό του: πριν από την ηγεμονία του Μιθριδάτη ΣΤ' (σκούρο μωβ), μετά από τις πρώιμες κατακτήσεις του (μωβ) και τις κατακτήσεις του κατά τους πρώτους Μιθριδατικούς πολέμους (ροζ).
Πρωτεύουσα Αμάσεια, Σινώπη
Γλώσσες Ελληνιστική Κοινή (επίσημη)
Αρχαία περσική (ιθαγενής)
Ποντιακή διάλεκτος (τοπικά)
Θρησκεία Αρχαία ελληνική θρησκεία
Πολίτευμα Μοναρχία
Βασιλεύς
 -  281-266 π.Χ. Μιθριδάτης Α΄ (πρώτος)
 -  38-64 μ.Χ. Πολέμων Β΄ (τελευταίος)
Ιστορία
 -  Ίδρυση 281 π.Χ.
 -  Κατάκτηση από τον Πομπήιο 66-65 π.Χ.
 -  Προσάρτηση στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία 62 μ.Χ.
Σήμερα Ελλάδα Ελλάδα
Βουλγαρία Βουλγαρία
 Γεωργία
Ρωσία
 Τουρκία
 Ουκρανία

Το Βασίλειο του Πόντου ή Ποντιακή Αυτοκρατορία ήταν κράτος περσικής και ελληνικής προέλευσης[1], που σχετίζεται πιθανώς απευθείας με τον Δαρείο Α΄[1]. Ιδρύθηκε από τον Μιθριδάτη Α΄ του Πόντου περί το 281 π.Χ. και διήρκεσε έως την κατάκτησή του από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 62 μ.Χ.. Το βασίλειο έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή του υπό τον Μιθριδάτη ΣΤ΄, που κυρίευσε την Κολχίδα, την Καππαδοκία, τη Βιθυνία, τις ελληνικές αποικίες της Ταυρικής χερσονήσου και για σύντομο διάστημα τη ρωμαϊκή επαρχία της Ασίας. Μετά από μακρύ αγώνα με την Ρώμη στους τρεις Μιθριδατικούς πολέμους, το Βασίλειο του Πόντου ηττήθηκε και τμήμα του ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία ως επαρχία Βιθυνίας και Πόντου ενώ το ανατολικό μισό επιβίωσε ως βασίλειο-πελάτης των Ρωμαίων μέχρι την προσάρτησή του από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα το 62 μ.Χ..

Παραπομπές