Ράδιο Πρώτο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 25: Γραμμή 25:


===Λανσάρισμα===
===Λανσάρισμα===
Το «Ράδιο Πρώτο» εκπέμπει σε τρεις διαφορετικές συχνότητες στη Λευκωσία (99.3), στην Πάφο, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα (89.4) και στην ελεύθερη Αμμόχωστο (87.9). Η πρώτη πρωινή εκπομπή που γνώρισε επιτυχία, είχε ως παρουσιαστή τον Γιώργο Γράβαρη και μεταδιδόταν καθημερινά από τις 6:00 έως τις 9:00. Αξιοσημείωτοι όμως είναι και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί που ήταν παρόντες στο ξεκίνημα του σταθμού, ανάμεσά τους η Στέλλα Σουρμελή, η Ρούλα Γεωργιάδου, ο John Vickers το μεσημέρι, ο Σταύρος Σιδεράς, η αείμνηστη [[Γιάννα Λοϊζίδου]] το απόγευμα, ο Γιάννης Αδειλίνης και ο Λάζαρος Μαύρος με τη Μαρία Σφέτσου στην απογευματινή εκπομπή «Επί των ήχων των ήλων» που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μόνη εκπομπή που μεταδίδεται από τις 3 Σεπτεμβρίου του 1990 μέχρι και σήμερα είναι η εκπομπή του Δημήτρη Καλλέργη «Της Κυριακής το Κάγκελο».
Το «Ράδιο Πρώτο» εκπέμπει σε τρεις διαφορετικές συχνότητες στη Λευκωσία (99.3), στην Πάφο, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα (89.4) και στην ελεύθερη Αμμόχωστο (87.9). Η πρώτη πρωινή εκπομπή που γνώρισε επιτυχία είχε ως παρουσιαστή τον Γιώργο Γράβαρη και μεταδιδόταν καθημερινά από τις 6:00 έως τις 9:00. Αξιοσημείωτοι όμως είναι και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί που ήταν παρόντες στο ξεκίνημα του σταθμού, ανάμεσά τους η Στέλλα Σουρμελή, η Ρούλα Γεωργιάδου, ο John Vickers το μεσημέρι, ο Σταύρος Σιδεράς, η αείμνηστη [[Γιάννα Λοϊζίδου]] το απόγευμα, ο Γιάννης Αδειλίνης και ο Λάζαρος Μαύρος με τη Μαρία Σφέτσου στην απογευματινή εκπομπή «Επί των ήχων των ήλων» που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η μόνη εκπομπή που μεταδίδεται από τις 3 Σεπτεμβρίου του 1990 μέχρι και σήμερα είναι η εκπομπή του Δημήτρη Καλλέργη «Της Κυριακής το Κάγκελο».


===Στούντιο===
===Στούντιο===

Έκδοση από την 19:20, 3 Δεκεμβρίου 2019

Ράδιο Πρώτο

Λογότυπο του Ράδιο Πρώτο από το 2018.
Οργανισμός: Συγκρότημα Δίας
Έτος ιδρύσεως: 1975
Έναρξη λειτουργίας: 3 Σεπτεμβρίου 1990
Συνεργαζόμενοι σταθμοί: Super FM
Σλόγκαν: "Αυτό είναι το πρώτο σου"
Τοποθεσία: Λεωφόρος Μιχαήλ Αρχαγγέλου 31, Στρόβολος
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Παγκύπρια
Συχνότητα: 99.3 (Τρόοδος)
89.4 (Φασούλα, Βαβατσινιά, Τσάδα)
87.9 (Παραλίμνι)
Ιστοσελίδα: Επίσημη ιστοσελίδα
Ζωντανή Ακρόαση: με winamp

Το Ράδιο Πρώτο είναι ημικρατικός παγκύπριος ραδιοφωνικός σταθμός με έδρα τον Στρόβολο της Λευκωσίας στην Κύπρο. Ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου 1990 και ανήκει ιδιοκτησιακά στην Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ Δημόσια Limited η οποία συστάθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1975.[1][2][3]

Ιστορία

Η έναρξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στην Κύπρο είναι ταυτόσημη με τη λειτουργία του «Ράδιο Πρώτο», το 1990. Από τότε και μέχρι σήμερα έχει ανοίξει και χαράξει το δρόμο της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην Κύπρο, ακολουθώντας τη δική του δημιουργική πορεία και αγγίζοντας πάντα την κορυφή.

Λανσάρισμα

Το «Ράδιο Πρώτο» εκπέμπει σε τρεις διαφορετικές συχνότητες στη Λευκωσία (99.3), στην Πάφο, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα (89.4) και στην ελεύθερη Αμμόχωστο (87.9). Η πρώτη πρωινή εκπομπή που γνώρισε επιτυχία είχε ως παρουσιαστή τον Γιώργο Γράβαρη και μεταδιδόταν καθημερινά από τις 6:00 έως τις 9:00. Αξιοσημείωτοι όμως είναι και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί που ήταν παρόντες στο ξεκίνημα του σταθμού, ανάμεσά τους η Στέλλα Σουρμελή, η Ρούλα Γεωργιάδου, ο John Vickers το μεσημέρι, ο Σταύρος Σιδεράς, η αείμνηστη Γιάννα Λοϊζίδου το απόγευμα, ο Γιάννης Αδειλίνης και ο Λάζαρος Μαύρος με τη Μαρία Σφέτσου στην απογευματινή εκπομπή «Επί των ήχων των ήλων» που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η μόνη εκπομπή που μεταδίδεται από τις 3 Σεπτεμβρίου του 1990 μέχρι και σήμερα είναι η εκπομπή του Δημήτρη Καλλέργη «Της Κυριακής το Κάγκελο».

Στούντιο

Το «Ράδιο Πρώτο» ξεκίνησε να εκπέμπει δοκιμαστικά το 1990 από τα παλιά κτήρια της εφημερίδας Η Σημερινή, στην οδό Άννης Κομνηνής 4, επί της παρόδου Στασίνου στο Μέγαρο Σολέας. Από την επίσημη μέρα λειτουργίας του μέχρι και σήμερα, εκπέμπει από studio μέσα στο κτήριο του Συγκροτήματος Δίας, όπου και στεγάζεται. Είναι επίσης και ο πρώτος σταθμός στην χώρα που εξέπεμψε ασταμάτητα ζωντανή εικόνα από το στούντιο για όλη την διάρκεια της ημέρας από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ποδοσφαιρικές μεταδόσεις

Μεταδίδονται ζωντανά όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Κύπρου από το 1990, καθώς και σύντομα αθλητικά δελτία ειδήσεων καθημερινώς από αθλητικογράφους του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ.

Προγραμματισμός

Ειδήσεις

Δημοσιογράφοι του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ μεταδίδουν ζωντανά, σύντομα δελτία ειδήσεων στο «Ράδιο Πρώτο», καθημερινά από τις 07:00 μέχρι και τις 18:00, και τα σαββατοκύριακα από τις 08:00 μέχρι και τις 13:00.

Παραγωγή

Όλες οι παραγωγές του ραδιοσταθμού παρουσιάζονται και υλοποιούνται εσωτερικά στα studios του «Ράδιο Πρώτο» από τους Ραδιοφωνικούς Παραγωγούς.

Σημαντικές Εκπομπές

  • Από το 1996 η δημοσιογραφική εκπομπή με τίτλο "Πρώτη Εκπομπή" με τον Λάζαρο Μαύρο κέρδισε την αγάπη του κοινού με τα δυνατά καυτά θέματα και απόψεις όλων των καίριων θεμάτων της εποχής με επίκεντρο το κυπριακό πρόβλημα. Η επιτυχία της εκπομπής συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με την υψηλότερη θέση ακροαματικότητας στα κοινά από ηλικίες 16 - 65 ετών.
  • Το πιο πετυχημένο δίδυμο στην ιστορία της Κυπριακής Ραδιοφωνίας μέχρι σήμερα, ήταν η εκπομπή «Κακάο χωρίς αφρόζα» με τη Ρούλα Γεωργιάδου και τον Ζαχαρία Φιλιππίδη από τον Ιανουάριο του 1993 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2010.
  • Η βραβευμένη από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου εκπομπή "Λίγη κουβέντα λίγη μουσική" με την αξέχαστη Γιάννα Λοϊζίδου άρχισε να μεταδίδεται από το 1992 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 (διακόπηκε λόγω ξαφνικού θανάτου της Γιάννας Λοϊζίδου) ήταν η πρώτη εκπομπή σε ακροαματικότητα με ελληνικό λαϊκό τραγούδι και επικοινωνία με τους ακροατές. Από την εκπομπή πέρασαν πολύ μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Τέλης Σαβάλλας, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζαντζίδης, Νίκος Ξανθόπουλος, Σπύρος Ζαγοραίος, Απόστολος Καλδάρας, Μαρινέλλα, Βίκυ Μοσχολιού και πολλοί άλλοι.

Ραδιοφωνικοί παραγωγοί

  • Γεωργία Αναστασίου
  • Γιώτα Αποστολίδου
  • Άντρη Βωνιάτη
  • Κριστιάνα Γεωργίου
  • Νίκος Γκαραβέλας
  • Γιώτα Δαμιανού
  • Ανδρέας Δημητρόπουλος
  • Αναστασία Δρακά
  • Θανάσης Δρακόπουλος
  • Ελένη Καδδά
  • Δημήτρης Καλλέργης
  • Μαρία Κάνθερ
  • Γιώργος Καραμπατάκης
  • Ιλιάνα Κουλαφέτη
  • Γεωργία Κωνσταντίνου
  • Γεωργία Μαραθάκη
  • Λάζαρος Μαύρος
  • Χρήστος Μιχάλαρος
  • Μάριος Πούλλαδος
  • Φαίδρα Σαρικάκη
  • Ζαχαρίας Φιλιππίδης
  • Στέλιος Χιώτης

Λογότυπα

1990-2011 2011-2018 2018-σήμερα

Παραπομπές

  1. «ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ». OpenCorporates.com. 
  2. «Εκδοτικός Οίκος Δίας». Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2015. 
  3. «Ράδιο Πρώτο». Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι