Κωνσταντίνος Ζάππας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Παρακαλώ με τη σχετική τεκμηρίωση
Ετικέτα: Αναίρεση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Κωνσταντίνος Χρήστου Ζάππας'''<ref name=Zavitsanos>Κ.Π. Ζαβιτσιάνου, ''Αρχεία Εθνικών Ευεργετών'', μηνιαίον περιοδικόν σύγγραμμα, μέρος Α', τεύχος Ε', Αθήναι 1930, σ. 212.</ref> ([[Λάμποβο|Κάτω Λάμποβο]] [[Επαρχία Αργυροκάστρου|Τεπελενίου]], [[1814]] - Μαντ-λα-Ζολί, [[Γαλλία]], [[1892]]) ήταν διαπρεπής [[Έλληνες|Έλληνας]] βλάχικης καταγωγής επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και εθνικός ευεργέτης. Μαζί με τον ξάδελφό του [[Ευάγγελος Ζάππας|Ευάγγελο Ζάππα]] διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αναβίωση των [[Ολυμπιακοί Αγώνες|Ολυμπιακών Αγώνων]].
Ο '''Κωνσταντίνος Χρήστου Ζάππας'''<ref name=Zavitsanos>Κ.Π. Ζαβιτσιάνου, ''Αρχεία Εθνικών Ευεργετών'', μηνιαίον περιοδικόν σύγγραμμα, μέρος Α', τεύχος Ε', Αθήναι 1930, σ. 212.</ref> ([[Λάμποβο|Κάτω Λάμποβο]] [[Επαρχία Αργυροκάστρου|Τεπελενίου]], [[1814]] - Μαντ-λα-Ζολί, [[Γαλλία]], [[1892]]) ήταν διαπρεπής [[Έλληνες|Έλληνας]] επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και εθνικός ευεργέτης. Μαζί με τον ξάδελφό του [[Ευάγγελος Ζάππας|Ευάγγελο Ζάππα]] διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αναβίωση των [[Ολυμπιακοί Αγώνες|Ολυμπιακών Αγώνων]].


==Βιογραφία==
==Βιογραφία==

Έκδοση από την 20:45, 20 Νοεμβρίου 2019

Κωνσταντίνος Ζάππας
Προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Ζάππα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κωνσταντίνος Ζάππας (Ελληνικά)
Γέννηση1814
Λάμποβο
Θάνατος1892
Μαντ-λα-Ζολί
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Βλάχικη γλώσσα
Γαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιχειρηματίας
ευεργέτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κωνσταντίνος Χρήστου Ζάππας[1] (Κάτω Λάμποβο Τεπελενίου, 1814 - Μαντ-λα-Ζολί, Γαλλία, 1892) ήταν διαπρεπής Έλληνας επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και εθνικός ευεργέτης. Μαζί με τον ξάδελφό του Ευάγγελο Ζάππα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1814[1][2] στο Κάτω Λάμποβο του Τεπελενίου της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά τον θάνατο του Ευάγγελου Ζάππα, διαχειρίστηκε την περιουσία του ξαδέλφου του και ορίστηκε επικαρπωτής της «Επιτροπής των Ολυμπίων», της επιτροπής δηλαδή που είχε σκοπό την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Ανδριάντας του Κ. Ζάππα

Το 1881 αγόρασε μεγάλα τσιφλίκια στη Θεσσαλία, μερίμνησε για την ανέγερση (1874-1888) του καλλιμάρμαρου Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα. Με επιδοτήσεις από την προσωπική περιουσία του κτίστηκε το πρότυπο Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως με πρώτη διευθύντρια την Καλλιόπη Κεχαγιά, που καταγόταν από την Προύσα και ήταν πρωτοπόρος εκπαιδευτικός και φεμινίστρια του 19ου αιώνα.[3][4].

Ακόμη με χορηγία του ανεγέρθηκαν πολλά άλλα εκπαιδευτήρια σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Ηπείρου και της Θράκης και συστήθηκαν υποτροφίες για τη μετεκπαίδευση σπουδαστών στις γεωργικές σχολές της Δυτικής Ευρώπης.

Πέθανε το 1892 στην πόλη Μαντ (Mantes-la-Jolie) της Γαλλίας. Ανδριάντας του έχει ανεγερθεί στην Αθήνα μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο.

Παραπομπές

Πηγές

  • Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό. Εκδοτική Αθηνών. Αθήνα 1985.