Γ.Α.Σ. Βέροια: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 101: Γραμμή 101:


== Οικονομικά και ιδιοκτησιακό ==
== Οικονομικά και ιδιοκτησιακό ==
Πρόεδρος του Γ.Α.Σ. Βέροια ΠΑΕ είναι ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ενώ το διάστημα μεταξύ 2014-2016 ήταν ο Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Γιώργο Αρβανιτίδη.<ref>[http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=39427&subid=2&pubid=129803834 Ποιος είναι o νέος επενδυτής της Βέροιας] sentragoal.gr</ref>.
Πρόεδρος του Γ.Α.Σ. Βέροια ΠΑΕ ήταν ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ενώ το διάστημα μεταξύ 2014-2016 ήταν ο Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Γιώργο Αρβανιτίδη.<ref>[http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=39427&subid=2&pubid=129803834 Ποιος είναι o νέος επενδυτής της Βέροιας] sentragoal.gr</ref>.


== Ύμνος ==
== Ύμνος ==

Έκδοση από την 18:47, 18 Νοεμβρίου 2019

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Βέροια (αποσαφήνιση).
Γ.Α.Σ. Βέροια
Επίσημη ονομασίαΓυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Βέροια
Σύντομο όνομαΒέροια
ΠροσωνύμιοΒασίλισσα του Βορρά
Ίδρυση1960
ΈδραΒέροια, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Στάδιο Βέροιας, Βέροια
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Ο Γ.Α.Σ. Βέροια ήταν ποδοσφαιρικό σωματείο της ομώνυμης πόλης Βέροιας. Ιδρύθηκε το 1960 μετά από συγχώνευση των τοπικών ομάδων Βέρμιο και Ερμής.

Από την ίδρυσή της, η Βέροια είχε κερδίσει την άνοδο στην Α΄ Εθνική 7 φορές.

Ιστορία

Συγχώνευση

Η ιδέα της συγχώνευσης των δύο ομάδων της Βέροιας, του «Π.Α.Ο. Βέρμιον» και του «Α.Ο. Ερμής», προέκυψε μετά την καθιέρωση των εθνικών κατηγοριών στην Ελλάδα την περίοδο 1959-60 και υλοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1960. Λόγω πίεσης χρόνου, η ομάδα που προέκυψε από τη συγχώνευση δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας της ΕΠΣΚΔΜ (όπου συμμετείχαν ομάδες των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας) της περιόδου 1960-61 με το όνομα «Βέρμιο», και τελικά μετονομάστηκε σε «Γ.Α.Σ. Βέροια» τον Οκτώβριο του 1960. Οι αντιδράσεις δεν έλειπαν και αυτές καθυστερούσαν την υλοποίηση της συγχώνευσης. Οι αντιρρησίες, που το μοναδικό τους επιχείρημα ήταν ότι δεν ήθελαν να χαθεί η ονομασία του συλλόγου του οποίου ήσαν οπαδοί, αποτελούσαν οπωσδήποτε την μειοψηφία, γι’ αυτό και υπερίσχυσε η άποψη όλων εκείνων που ήθελαν την συγχώνευση.

Έτσι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε από το Βέρμιο, που σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του στις 5 Ιουλίου 1960 με μοναδικό το επίμαχο αυτό θέμα, αποφασίζεται με συντριπτική πλειοψηφία η συγχώνευση των δυο ομάδων. Ακολούθησε το υπ’ αριθμ. 167/6-7-60 έγγραφο του Δ.Σ. του ΠΑΟ Βερμίου προς το αντίστοιχο του Α.Ο. Ερμή, με το οποίο γνώριζε το αποτέλεσμα της συνέλευσής του. Το ίδιο βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. του Ερμή και αποφάσισε την συγκρότηση τριμελούς επιτροπής την οποίαν αποτελούσαν ο πρόεδρος Θωμάς Καλιμπάκας, ο Γεν. Γραμματέας Κώστας Μπιζιούρας και ο ταμίας Γιάννης Κούρτης, προκειμένου να έρθει σε επαφή με την αντίστοιχη του Βερμίου να ανταλλάξει μαζί της απόψεις και να ενημερώσει στη συνέχεια το Δ.Σ. στην επόμενη συνεδρίαση που θα γινόταν δυο ημέρες αργότερα και κατά την οποία αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης την 17ην Ιουλίου 1960 προκειμένου να αποφασίσουν τα μέλη του ομίλου για την συγχώνευση.

Όπως τα μέλη του Βερμίου στην συνέλευσή τους, έτσι και αυτά του Ερμή στη δική τους συνέλευση είπαν «ναι» στη συνένωση των δυο δυνάμεων. Για να οριστικοποιηθεί λοιπόν αυτή έπρεπε να ρυθμιστούν ορισμένα σοβαρά θέματα καθώς και οι λεπτομέρειες. Για το λόγο αυτό συγκροτήθηκε μια εξαμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους Γρηγόρη Κούτερη, Γιώργο Λελεκάκη και Λάμπρο Παρούση που εκπροσωπούσαν το Βέρμιο και τους Θωμά Καλλιμπάκα, Γιάννη Κούρτη και Χρήστο Γεωργουδάκη που εκπροσωπούσαν τον Ερμή. Η εξαμελής αυτή επιτροπή, σε όλες τις συσκέψεις που έκανε για την ρύθμιση και της τελευταίας λεπτομέρειας, πλαισιωνόταν από τον καθηγητή της Γυμναστικής Βαγγέλη Ραγάζο, αδελφό του μεγάλου και ένδοξου Μαραθωνοδρόμου μας Θανάση Ραγάζου, ο οποίος ως ουδέτερος ήταν αποδεκτός και από τις δυο πλευρές.

Πώς δόθηκε η ονομασία

Η ονομασία και τα χρώματα της νέας ομάδας που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή. Ως προς το πρώτο σκέλος, δηλαδή την ονομασία, ακούστηκαν αρκετές προτάσεις. Εκείνος όμως που έκανε διάνα ήταν ο Γ. Λελεκάκης, ο οποίος κατά τα ιταλικά πρότυπα πρότεινε να δοθεί στην ομάδα το όνομα της πόλης δηλαδή «Βέροια», κάτι που άρεσε και έγινε δεκτό αμέσως και από τους υπόλοιπους. Επειδή όμως προβλεπόταν από το καταστατικό και η καλλιέργεια του στίβου και των αθλοπαιδιών, ύστερα από πρόταση του αείμνηστου Γιάννη Κούρτη, έγινε η προσθήκη των αρχικών γραμμάτων «Γ.Α.Σ.» που σημαίνουν Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος για να πάρει η ομάδα την εξής πλέον ολοκληρωμένη ονομασία «Γ.Α.Σ. Βέροια».

Τα χρώματα

Αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή των χρωμάτων της Βέροιας διαδραμάτισε ο τότε παίκτης και προπονητής του Βερμίου και παλαιός διεθνής Κώστας Σωτηριάδης (Κωστάρας) που έριξε την ιδέα του βυσσινί – μπλε. Η υπόδειξή του έγινε δεκτή από τα μέλη της επιτροπής, μια και στις προθέσεις της τελευταίας ήταν να επιλεγούν χρώματα που να μην έχουν σχέση με εκείνα του Π.Α.Ο. Βερμίου (κίτρινο – μαύρο) και του Α.Ο. Ερμή (πράσινο – άσπρο). Ήθελαν να παρουσιαστεί κάτι καινούργιο, που να το αγκαλιάσουν με θέρμη όλοι οι Βεροιώτες φίλαθλοι.

Η κλήρωση ευνοεί το Βέρμιο

Τα χρονικά περιθώρια για την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου ήταν πολύ μικρά και φυσικά δεν επαρκούσαν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να συμμετάσχει ο Γ.Α.Σ. Βέροια στο τοπικό πρωτάθλημα. Για το λόγο αυτό και για να ξεπεραστούν οι αντικειμενικές αυτές δυσκολίες, αποφασίστηκε να γίνει κλήρωση μεταξύ των ομάδων Βερμίου – Ερμή και όποια από τις δυο έβγαινε από την κληρωτίδα αυτή θα ήταν η αντιπροσωπευτική ομάδα της πόλης.

Έτσι τοποθετήθηκαν στην κληρωτίδα δυο ομοιόμορφα χαρτάκια, που στο κάθε ένα από αυτά ήταν γραμμένη η ονομασία της μιας εκ των δυο ομάδων, για να ανασυρθεί από αυτήν το χαρτάκι με την ένδειξη «Βέρμιο». Κατόπιν αυτού μέσα στη βδομάδα (ήταν περίοδος μεταγραφών) όλοι οι επίλεκτοι ποδοσφαιριστές του Ερμή, μεταξύ των οποίων και ο προπονητής τους Βύρων Καραλάζος, υπέγραψαν δελτίο στο Βέρμιο το οποίο στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας ΕΠΣΚΔΜ που συμμετείχαν οι καλύτερες ομάδες των Νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλης και που άρχισε ύστερα από 40 ημέρες εκπροσώπησε την πόλη μας, ενώ ο Ερμής στον οποίο παρέμειναν οι νεαροί παίκτες του με την προσθήκη των μεταγραφέντων σ’ αυτόν, επίσης νεαρών του Βερμίου, συμμετείχε στην ίδια κατηγορία, ως δεύτερη ομάδα της Βέροιας.

Η εξαμελής επιτροπή, αφού αποπεράτωσε όλη αυτή την διαδικασία και ρύθμισε και την τελευταία λεπτομέρεια επισκέφθηκε τον τότε Νομάρχη Ημαθίας Κώστα Σερεπίσιο, ο οποίος είχε δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για τη συγχώνευση και παρουσία του συντάχτηκε πρακτικό που υπογράφηκε από όλα τα μέλη και επικυρώθηκε από τον ίδιο.

Η μετονομασία

Ενώ λοιπόν τον Ιούλιο του 1960 τελείωσε το ουσιαστικό μέρος της συγχώνευσης του Βερμίου και του Ερμή, τρεις μήνες αργότερα κι ενώ το πρωτάθλημα βρισκόταν στην 5η αγωνιστική ημέρα άρχισαν οι διαδικασίες ώστε και τυπικά πλέον να προκύψει ο Γ.Α.Σ. Bέροια. Έτσι στις 2-10-1960 πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του Π.Α.Ο. Βέρμιον, προκειμένου να γίνει η μετονομασία της ομάδας σε Γ.Α.Σ. Bέροια (στην συνέλευση παραβρίσκονται μόνο τα μέλη του Βερμίου).

Η πορεία στον χρόνο

Την πρώτη της εμφάνιση στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής έκανε την περίοδο 1962-63 όπου κατετάγη 6η. Το 1966 κατέκτησε τον τίτλο και προβιβάστηκε στη μεγάλη κατηγορία, όπου και αγωνίστηκε έως το 1972 με εξαίρεση την περίοδο 1969-70 που αγωνίστηκε στη δεύτερη κατηγορία. Από το 1972 έως το 1991 η Βέροια ήταν από τις σταθερότερες παρουσίες στη Β' Εθνική, ενώ ενδιάμεσα πανηγύρισε την άνοδο στην Α' Εθνική δύο φορές, την περίοδο 1976-77 και την περίοδο 1985-86. Την πρώτη φορά έμεινε στη μεγάλη κατηγορία μόνο για μία περίοδο (1977-78), καθώς αντιμετώπισε αφαίρεση δέκα βαθμών λόγω υπόθεσης δωροδοκίας. Τη δεύτερη, η ομάδα με προπονητή τον Τέλη Μπατάκη αγωνίστηκε στην Α' Εθνική για δύο περιόδους (1986-88), ενώ την περίοδο 1986-87 κατέκτησε την καλύτερη θέση στην ιστορία της ισοβαθμώντας στην 7η θέση με την ΑΕΚ και τη Λάρισα.

Το 1991 η Βέροια υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Γ΄εθνική. Επέστρεψε στη δεύτερη κατηγορία το 1993 και στην πρώτη το 1996. Εκεί παρέμεινε για τρεις περιόδους με κορυφαία αυτήν του 1997-98, όταν σημείωσε δύο αξέχαστες νίκες, επί της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια με 2-1 και επί του Ολυμπιακού στο Στάδιο Καραϊσκάκη με 2-0. Ο αγώνας αυτός έγινε την τελευταία αγωνιστική, στον οποίο η Βέροια αν και γηπεδούχος δέχτηκε να αγωνιστεί στον Πειραιά για να διεξαχθεί η φιέστα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Από το 1999 ξεκίνησε μια πτωτική πορεία κατά την οποία η Βέροια κατέληξε το 2001 στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής, καθώς υφίσταται τρεις συνεχείς υποβιβασμούς. Την περίοδο 2002-03 η Βέροια κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλό της και διεκδίκησε την άνοδο στην Γ' Εθνική απέναντι στον Ατσαλένιο, σε μπαράζ που διεξήχθη στη Φυλή Αττικής. Η νίκη με 2-1 τερμάτισε τη χειρότερη μέχρι σήμερα περίοδο στην ιστορία της ομάδας και την επανέφερε στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Μετά από δύο περιόδους, η ομάδα ανέβηκε στη Β' Εθνική το 2005, ενώ το 2007 επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία, χωρίς όμως η μονοετής παρουσία της να έχει κάτι αξιοσημείωτο. Στη συνέχεια ακολούθησαν και πάλι δύο διαδοχικοί υποβιβασμοί, για να ξαναβρεθεί στη Γ' Εθνική την περίοδο 2009-10 και την επόμενη στη Β' Εθνική. Την περίοδο 2011-12 πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να κερδίσει την άνοδό της στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μετά από μια καλή σχετικά χρονιά (2012-13) τερμάτισε στη 12η θέση του πρωταθλήματος ανανεώνοντας το εισιτήριο της στη μεγάλη κατηγορία, ενώ τις τρεις επόμενες (2013-14, 2014-15, 2015-16) παρέμεινε οριακά, τερματίζοντας 15η, 13η και 14η αντίστοιχα. Την περίοδο 2016-17 η ΠΑΕ Βέροια υποβιβάστηκε από τη Σούπερ Λίγκα και την επόμενη αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ αντιμετωπίζοντας μάλιστα υποβιβασμό δυο κατηγοριών στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ημαθίας.[1]

Π.Σ. Βέροια

Στις 4 Ιουλίου 2018, πραγματοποιήθηκε επανενεργοποίηση της ερασιτεχνικής Βέροιας με προσωρινή διοίκηση που διορίστηκε από το τοπικό δικαστήριο της Βέροιας, η οποία έθεσε την επίσημη ημέρα των εκλογών στις 30 Ιουλίου 2018. Στις 30 Ιουλίου 2018, κατά τη διάρκεια των εκλογών του ΓΑΣ Βέροια, ο Στέφανος Αποστολίδης διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ερασιτέχνη ως εκπρόσωπος του Ομίλου και εταίρων των αδερφών Μπίκα. Το καλοκαίρι του 2018 αποφασίστηκε η μεταφορά έδρας και η αλλαγή ονόματος του συλλόγου «Ελπίς Σκουτάρεως»[2], μέλους της ΕΠΣ Σερρών, που αγωνίζοταν στη Γ΄ Εθνική. Το νέο όνομα του συλλόγου που αγωνίστηκε στη Γ΄ Εθνική της περιόδου 2018-19 ήταν «Π.Σ. Βέροια». Η ομάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια στον 2ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής και κέρδισε την άνοδο της στην Football League. Στις 17 Ιουλίου 2019 ανακοινώθηκε επίσημα η σύσταση της ΠΑΕ Ν.Π.Σ. Βέροια 2019[3]

Ανάδειξη ποδοσφαιριστών

Δημοτικό Στάδιο Βέροιας

Η Βέροια έχει αναδείξει πολλούς αξιόλογους ποδοσφαιριστές, αρκετοί από τους οποίους έκαναν καριέρα σε μεγάλους συλλόγους της χώρας αλλά και στην εθνική Ελλάδας. Ξεχωρίζουν τη δεκαετία του '60 οι Βαγγέλης Συρόπουλος, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Γιάννης Δανδέλης, Θωμάς Λιόλιος, τη δεκαετία του '70 οι Δημήτρης Γκέσιος, Σάκης Σίμπος, Στέφανος Γαϊτάνος, Χρήστος Υφαντίδης, Τάκης Παπατζίκος, Μπάμπης Σαββίδης, Μπάμπης Ακριβόπουλος, τη δεκαετία του '80 οι Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Ιάκωβος Χατζηαθανασίου, Γιώτης Τσαλουχίδης, Αλέξης Αλεξανδρής, ενώ τη δεκαετία του '90 η ομάδα βασίστηκε σε ένα μείγμα παικτών που ανέδειξε η ίδια, όπως οι Αλέξανδρος Δέλλιος, Γιώργος Κουλακιώτης, Γιάννης Μαλλούς και φτασμένων ποδοσφαιριστών που ήρθαν στη δύση της καριέρας τους, όπως οι Όλεγκ Προτάσοφ και Τάσος Μητρόπουλος, με σπουδαία αποτελέσματα.

Οικονομικά και ιδιοκτησιακό

Πρόεδρος του Γ.Α.Σ. Βέροια ΠΑΕ ήταν ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ενώ το διάστημα μεταξύ 2014-2016 ήταν ο Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Γιώργο Αρβανιτίδη.[4].

Ύμνος

Ο ύμνος της Βέροιας είναι σε μορφή εμβατηρίου. Γράφτηκε από τον Γιώργο Καλογήρου (στίχοι/μουσική).

Φίλαθλοι

Φίλαθλοι της Βέροιας τη δεκαετία του '80

Ανέκαθεν η μεγάλη δύναμη της «Βασίλισσας του Βορρά», από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ίδρυσής της, ήταν οι πολυπληθείς φίλαθλοί της. Στάθηκαν στο πλευρό της ομάδας σε δύσκολες εποχές για τον σύλλογο, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν ακόμη και να αναλάβουν τη διοίκηση της ομάδας, όταν δεν διαφαινόταν άλλη διοικητική λύση.

Το 1966 ιδρύθηκε ο "Σύνδεσμος Φιλάθλων Βέροιας", ο οποίος σήμερα είναι μόνο τυπικά ενεργός. Πριν μερικά χρόνια έγιναν προσπάθειες επαναδραστηριοποίησής του με την εκλογή διοικητικού συμβουλίου και την εγγραφή νέων μελών. Το 1991 ιδρύθηκε ο δυναμικότερος από όλους τους συνδέσμους, ο Σ.Φ. Βέροιας «Θύρα 4», που για μία περίπου δεκαετία στήριξε την ομάδα τόσο στους εντός όσο και στους εκτός έδρας αγώνες της πραγματοποιώντας πολλές και πολυπληθείς εκδρομές. Το 1993 άλλοι δύο, μάλλον βραχύβιοι, σύνδεσμοι νεαρών φιλάθλων δημιουργήθηκαν υπό τα ονόματα Μακεδονομάχοι και Καταλανοί. Το 1996 κάποια μέλη της "Θύρας 4" διαφωνώντας με την ηγεσία του συνδέσμου αποσπάστηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας ακόμη σύνδεσμος, το "Club Vyssini".

Το 2003 και με την άνοδο της ομάδας στη Γ' Εθνική υπήρχε φανερό συνδεσμιακό κενό μιας και ο "Σύνδεσμος Φίλων Βέροιας" παρέμενε ουσιαστικά ανενεργός, ενώ και η "Θύρα 4" είχε διαλυθεί. Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει το "Rossoblu Club" το οποίο ιδρύθηκε από παλιά μέλη της Θύρας 4 αλλά και από νεότερους φιλάθλους. Ένας σύνδεσμος που κατάφερε να συσπειρώσει τον φίλαθλο κόσμο της ομάδας σε δύσκολους για την ιστορία της καιρούς και ενώ αγωνιζόταν να ξεφύγει από την Γ' Εθνική. Διοργάνωσε μεγάλες σε όγκο και παλμό εκδρομές όπως στην Καβάλα, στις Σέρρες, στη Δράμα, στα Γιάννενα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη και δεν άφησε ποτέ την ομάδα να αγωνιστεί μόνη της σε κανέναν εκτός έδρας αγώνα.

Στο μεσοδιάστημα της λειτουργίας του Club Rossoblu, μια ομάδα φιλάθλων από το Μακροχώρι δημιούργησε τον Σ.Φ.Βέροιας Μακροχωρίου ο οποίος μετά από κάποιο διάστημα απέκτησε στέγη σε κεντρικό σημείο της περιοχής. Ο σύνδεσμος αυτός και με τη μορφή που πήρε το 2007, ήταν ο πρόγονος του δυναμικότερου σημερινού συνδέσμου, των "Queen's Boyz". Από τότε μέχρι και σήμερα ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Βέροιας "Queen's Boyz" δίνει δυναμικά το παρόν σε κάθε εντός έδρας αγώνα και διοργανώνει επίσης πολλές εκδρομές για τους εκτός έδρας αγώνες της Βέροιας.

Το καλοκαίρι του 2013 ιδρύθηκε στην περιοχή της Καλλιθέας Βέροιας ένας νέος σύνδεσμος οι "Veroia Fans Kallithea" o oποίος στεγάζεται στην οδό Κομνηνών 91.

Ο κόσμος της Βέροιας ποτέ δεν εγκατέλειψε την ομάδα, παρά την κακή πορεία που ακολούθησε η ομάδα (υποβιβασμός μέχρι και την Γ' Εθνική κατηγορία την περίοδο 2008–09) και την απογοήτευση που επικράτησε στις τάξεις των φιλάθλων της, με την επανεμφάνισή της στα μεγάλα σαλόνια όμως όλο και περισσότερος κόσμος της Βέροιας αλλά και του Νομού Ημαθίας στέκεται στο πλευρό της.

Τίτλοι

Η Βέροια έχει κατακτήσει 9 τίτλους:

Πορεία

Καλύτερη επίδοση στην Α΄ Εθνική όπου έχει αγωνιστεί 17 φορές, είναι η 7η θέση που κατέκτησε μαζί με την ΑΕΚ και τη Λάρισα την περίοδο 1986-87.

Αναλυτικά

Περίοδος Κατηγορία Θέση
1962–63 Β΄ Εθνική (4ος Όμιλος) 0
1963–64 Β΄ Εθνική (4ος Όμιλος) 0
1964–65 Β΄ Εθνική (4ος Όμιλος) 0
1965–66 Β΄ Εθνική (3ος Όμιλος) 01η (Π)
1966–67 Α΄ Εθνική 13η
1967–68 Α΄ Εθνική 10η
1968–69 Α΄ Εθνική 15η (Υ)
1969–70 Β΄ Εθνική (3ος Όμιλος) 01η (Π)
1970–71 Α΄ Εθνική 13η
1971–72 Α΄ Εθνική 15η (Υ)
1972–73 Β΄ Εθνική (3ος Όμιλος) 0
1973–74 Β΄ Εθνική (3ος Όμιλος) 0
1974–75 Β΄ Εθνική (3ος Όμιλος) 0
1975–76 Β΄ Εθνική (3ος Όμιλος) 0
1976–77 Β΄ Εθνική (2ος Όμιλος) 01η (Π)
1977–78 Α΄ Εθνική 18η (Υ)
1978–79 Β΄ Εθνική (2ος Όμιλος) 16η
1979–80 Β΄ Εθνική (2ος Όμιλος) 0
1980–81 Β΄ Εθνική (2ος Όμιλος) 12η
1981–82 Β΄ Εθνική (2ος Όμιλος) 0
1982–83 Β΄ Εθνική (2ος Όμιλος) 0
1983–84 Β΄ Εθνική (2ος Όμιλος) 13η
1984–85 Β΄ Εθνική 10η
1985–86 Β΄ Εθνική 02η (Α)
1986–87 Α΄ Εθνική 0
1987–88 Α΄ Εθνική 14η (Υ)
1988–89 Β΄ Εθνική 0
1989–90 Β΄ Εθνική 11η
Περίοδος Κατηγορία Θέση
1990–91 Β΄ Εθνική 18η (Υ)
1991–92 Γ΄ Εθνική 0
1992–93 Γ΄ Εθνική 02η (Α)
1993–94 Β΄ Εθνική 0
1994–95 Β΄ Εθνική 11η
1995-96 Β΄ Εθνική 02η (Α)
1996–97 Α΄ Εθνική 10η
1997–98 Α΄ Εθνική 0
1998–99 Α΄ Εθνική 17η (Υ)
1999–00 Β΄ Εθνική 13η (Υ)
2000–01 Β΄ Κατηγορία* 14η (Υ)
2001–02 Δ΄ Εθνική (4ος Όμιλος) 0
2002–03 Δ΄ Εθνική (3ος Όμιλος) 01η (Π)
2003–04 Γ΄ Εθνική 0
2004–05 Γ΄ Εθνική (2ος Όμιλος) 01η (Π)
2005–06 Β΄ Εθνική 0
2006–07 Β΄ Εθνική 03η (Α)
2007–08 Super League 15η (Υ)
2008–09 Β΄ Εθνική 16η (Υ)
2009–10 Γ΄ Εθνική (2ος Όμιλος) 01η (Π)
2010–11 Football League 0
2011–12 Football League 02η (Α)
2012–13 Super League 12η
2013–14 Super League 15η
2014–15 Super League 13η
2015-16 Super League 14η
2016-17 Super League 16η (Υ)
2017-18 Football League 17η (Υ)

* Μόνο για την περίοδο 2000-01 η Α' Εθνική μετονομάστηκε σε Εθνική Κατηγορία, η Β' Εθνική μετονομάστηκε σε 1η Κατηγορία και η Γ΄Εθνική μετονομάστηκε σε 2η Κατηγορία.

** (Π) = Πρωτάθλημα, (Α) = Άνοδος, (Υ) = Υποβιβασμός

Συνολικά

  • 17 Συμμετοχές στην Α' Εθνική (1966-69, 1970-72, 1977-78, 1986-88, 1996-99, 2007-08, 2012-13, 2013-14, 2014-15, 2015-16, 2016-17)
  • 31 Συμμετοχές στη Β' Εθνική (1962-66, 1969-70, 1972-77, 1978-86, 1988-91, 1993-96, 1999-2000, 2005-07, 2008-09 2011-12, 2017-18)
  • 7 Συμμετοχές στη Γ' Εθνική (1991-93, 2000-01, 2003-05, 2009-10, 2018-19)
  • 2 Συμμετοχές στη Δ' Εθνική (2001-03)
  • 2 Συμμετοχές στην Α' Κατηγορία ΕΠΣΚΔΜ (Τοπική Κεντροδυτικής Μακεδονίας) (1960-62)

Τρέχουσα σύνθεση

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

No. Έθνος Θέση Παίκτης
1 Τ Ανέστης Κοντογουλίδης
2 Α Αστέριος Μουχάλης
3 Α Δούκας Λεφίδης
5 Α Στέλιος Μαραγκός
6 Α Ζούρκος Αλέξανδρος
7 Μ Μπέλτσας Γιώργος
8 Μ Μπράνκο Όστοϊτς
11 Μ Γκιόργκι Μερεμπασβίλι
13 Μ Μοχάμεντ Γιουσούφ
14 Ε Ρότζερς Κόλα
15 Μ Πέδρο Άρσε
18 Α Ιβάν Μαλόν
19 Μ Ανέστης Καρακώστας
No. Έθνος Θέση Παίκτης
20 Ε Δημήτρης Μελικιώτης
21 Μ Αλέξανδρος Βεργώνης
22 Α Στέφανος Σιόντης
23 Α Γουίλιαμ Ετζενγκέλε
24 Μ Αμπντισαλάμ Ιμπραΐμ
25 Μ Σωτήρης Μπαλάφας
28 Α Βαγγέλης Νάστος
31 Μ Δημήτρης Γιαννούλης
44 Α Αχιλλέας Πούγγουρας
55 Τ Τζόναθαν Λόπεθ
77 Ε Σάσα Καϊκούτ
86 Μ Ράντοσλαβ Μαγέφσκι
93 Μ Τζαμέλ Αμπντούν
96 Τ Γιώργος Βασιλειάδης

Αξιόλογοι πρώην ποδοσφαιριστές

Αξιόλογοι προπονητές

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι