Φιορεντίνα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Διάσωση 1 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 45: Γραμμή 45:
}}
}}


Η '''Φιορεντίνα''' ([[ιταλικά]]: ''Fiorentina'') είναι [[Ιταλία|ιταλική]] ομάδα ποδοσφαίρου που ιδρύθηκε το [[1926]] από τη συγχώνευση δύο ομάδων το 1926, και επανασυστάθηκε το 2002 έπειτα από πτώχευση. Εδρεύει στην πόλη της [[Φλωρεντία]]ς. Είναι από τις ισχυρότερες ομάδες του Ιταλικού ποδοσφαίρου, έχοντας συμμετάσχει 75 φορές στο Καμπιονάτο. Έχει κατακτήσει συνολικά 2 [[Σέριε Α|πρωταθλήματα Ιταλίας]], 6 [[Κύπελλο Ιταλίας ποδοσφαίρου ανδρών|κύπελλα Ιταλίας]] και 1 [[Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (ποδόσφαιρο)|Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης]], ενώ έχει φτάσει μέχρι τον τελικό στο [[ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ|Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης]] το [[1957]] και στο [[Κύπελλο ΟΥΕΦΑ]] το [[1990]].
Η '''Φιορεντίνα''' ([[ιταλικά]]: ''Fiorentina'') είναι [[Ιταλία|ιταλική]] [[Αθλητικό σωματείο|ομάδα]] [[Ποδόσφαιρο|ποδοσφαίρου]] που εδρεύει στην [[πόλη]] της Φλωρεντίας. Ιδρύθηκε το [[1926]] από τη συγχώνευση δύο ομάδων, ενώ επανασυστάθηκε το 2002 έπειτα από πτώχευση. Είναι μια από τις ισχυρότερες ομάδες του Ιταλικού ποδοσφαίρου, έχοντας συμμετάσχει 75 φορές στο Καμπιονάτο. Έχει κατακτήσει συνολικά 2 [[Σέριε Α|πρωταθλήματα Ιταλίας]], 6 [[Κύπελλο Ιταλίας ποδοσφαίρου ανδρών|κύπελλα Ιταλίας]] και 1 [[Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (ποδόσφαιρο)|Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης]], ενώ έχει φτάσει μέχρι τον τελικό στο [[ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ|Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης]] το [[1957]] και στο [[Κύπελλο ΟΥΕΦΑ]] το [[1990]].


Από το 1931, ο σύλλογος αγωνίζεται στο στάδιο «Αρτέμιο Φράνκι», το οποίο σήμερα έχει χωρητικότητα 47.282 θεατών. Το γήπεδο έχει χρησιμοποιήσει διάφορα ονόματα με τα χρόνια και έχει υποστεί αρκετές ανακαινίσεις. Η Φιορεντίνα είναι ευρέως γνωστή με το προσωνύμιο «Viola», μια αναφορά στο διακριτικό μωβ χρώμα τους.
Από το 1931, ο σύλλογος αγωνίζεται στο στάδιο «Αρτέμιο Φράνκι», το οποίο σήμερα έχει χωρητικότητα 47.282 θεατών. Το γήπεδο έχει χρησιμοποιήσει διάφορα ονόματα με τα χρόνια και έχει υποστεί αρκετές ανακαινίσεις. Η Φιορεντίνα είναι ευρέως γνωστή με το προσωνύμιο «Viola», μια αναφορά στο διακριτικό μωβ χρώμα των εμφανίσεων της ομάδας.


== Ιστορία ==
== Ιστορία ==

Έκδοση από την 11:34, 4 Νοεμβρίου 2019

Φιορεντίνα
Αρχείο:ACF Fiorentina logo.svg
Επίσημη ονομασίαAssociazione Calcio Firenze
Fiorentina S.p.A.
Ίδρυση1926
ΈδραΦλωρεντία, Ιταλία
Στάδιο«Αρτέμιο Φράνκι», Φλωρεντία[1]
Χρώματαμωβ και λευκό
ΙδιοκτήτηςRocco B. Commisso
ΠροπονητήςVincenzo Italiano[2]
ΠρωτάθλημαΣέριε Α
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Φιορεντίνα (ιταλικά: Fiorentina) είναι ιταλική ομάδα ποδοσφαίρου που εδρεύει στην πόλη της Φλωρεντίας. Ιδρύθηκε το 1926 από τη συγχώνευση δύο ομάδων, ενώ επανασυστάθηκε το 2002 έπειτα από πτώχευση. Είναι μια από τις ισχυρότερες ομάδες του Ιταλικού ποδοσφαίρου, έχοντας συμμετάσχει 75 φορές στο Καμπιονάτο. Έχει κατακτήσει συνολικά 2 πρωταθλήματα Ιταλίας, 6 κύπελλα Ιταλίας και 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, ενώ έχει φτάσει μέχρι τον τελικό στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1957 και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1990.

Από το 1931, ο σύλλογος αγωνίζεται στο στάδιο «Αρτέμιο Φράνκι», το οποίο σήμερα έχει χωρητικότητα 47.282 θεατών. Το γήπεδο έχει χρησιμοποιήσει διάφορα ονόματα με τα χρόνια και έχει υποστεί αρκετές ανακαινίσεις. Η Φιορεντίνα είναι ευρέως γνωστή με το προσωνύμιο «Viola», μια αναφορά στο διακριτικό μωβ χρώμα των εμφανίσεων της ομάδας.

Ιστορία

Ο σύλλογος (Associazione Calcistica Fiorentina) ιδρύθηκε στις 29 Αυγούστου 1926 από τον Λουίτζι Ριντόλφι (Associazione Calcio Fiorentina από το 1927 ως το 2002) και επανιδρύθηκε εξαιτίας χρεωκοπίας το 2002 (Florentia Viola) με ιδιοκτήτες τους Ντιέγκο και Αντρέα Ντέλα Βάλε.

[3][4]

Χρώματα

Επιλέχτηκαν ως χρώματα το κόκκινο και το λευκό που είναι τα επίσημα χρώματα της Φλωρεντίας. Οσο για το «μωβ» ο… θρύλος θέλει να είναι αποτέλεσμα πλύσης. Οι ερυθρόλευκες φανέλες πλύθηκαν σε έναν ποταμό και βγήκαν χρώματος λιλά.

Στην πραγματικότητα το εν λόγω χρώμα το διάλεξε ο ίδιος ο Ριντόλφι ύστερα από ένα φιλικό παιχνίδι το 1928 με τους «μωβ» της ουγγρικής Ούιπεστ. Το χρώμα άρεσε αμέσως στους φιλάθλους και παρέμεινε.

Σήμα

Ο σύλλογος υιοθέτησε ως σήμα του το έμβλημα της πόλης, ένα κόκκινο λίλιουμ σε λευκό φόντο. Με τα χρόνια το λογότυπο υποβλήθηκε σε αρκετές αλλαγές, όλες τους, όμως, με κάποιο τρόπο αναπαριστούσαν το κρίνο της Φλωρεντίας. Η πρώτη παραλλαγή έγινε από τον ίδιο τον Ριντόλφι. Κατόπιν δικού του σχεδίου το κόκκινο κρίνο είχε ως περίβλημά του έναν ρόμβο.

Η μεγαλύτερη αλλαγή του σημειώθηκε από τον ιδιοκτήτη Φλάβιο Ποντέλο τα χρόνια του '80. Εκεί το κόκκινο κρίνο «περιπλεκόταν» με το γράμμα «F», το αρχικό της λέξης Φιορεντίνα. Ο κόσμος το αντιπάθησε από την αρχή. Διαμαρτυρήθηκε για αυτήν την αλλαγή, την θεώρησε καθαρά εμπορική απόφαση και τους ενόχλησε πάνω από όλα το γεγονός ότι το λογότυπο δεν έμοιαζε με το έμβλημα της Φλωρεντίας, αφού η εικόνα παρέπεμπε περισσότερο σε δόρυ με πέλεκυ, παρά σε λίλιουμ.

Το τωρινό σήμα έχει και αυτό την ιστορία του… Τέθηκε σε εφαρμογή από την διοίκηση Τσέκι Γκόρι το 1992 και χρησιμοποιήθηκε ως το 2002. Το λόγκο σε ρόμβο χωρίζεται σε δύο μέρη όπου πάνω σε λευκό φόντο υπάρχει το κρίνο της Φλωρεντίας και κάτω με μωβ φόντο τα αρχικά της ομάδας.

Μετά την οικονομική κρίση και την επανίδρυση του συλλόγου, ο τελευταίος δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ίδιο λογότυπο. Ετσι τη χρονιά που η νεοσυσταθείσα ομάδα αγωνίστηκε στη Σέριε Γ2 με το όνομα Florentia Viola ο δήμος της Φλωρεντίας παραχώρησε δωρεάν στην ομάδα την δυνατότητα να χρησιμοποιεί το έμβλημα της πόλης ως λογότυπό της – το απλό κόκκινο κρίνο χωρίς περιβλήματα.

Ο Ντιέγκο Ντέλα Βάλε για να μπορέσει η ομάδα του να φέρει ως λογότυπο το προηγούμενο της διοίκησης Τσέκι Γκόρι πήγε την επόμενη χρονιά στα δικαστήρια και αγόρασε το εν λόγω σήμα έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας το τωρινό σήμα του συλλόγου το πιο ακριβοπληρωμένο στο ιταλικό ποδόσφαιρο.

Τίτλοι

  • 2 Πρωταθλήματα Ιταλίας:
    • 1956, 1969.
  • 6 Κύπελλα Ιταλίας:
    • 1940, 1961, 1966, 1975, 1996, 2001.
  • 1 Σούπερ Καπ Ιταλίας:
    • 1996

1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης:

  • 1 Μιτρόπα Καπ:
    • 1966
  • 1 Αγγλο-Ιτάλιαν:
    • 1975
  • 1 Κόπα Γκρασχόπερς:
    • 1952-1957

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 2576. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  2. (πολλαπλές γλώσσες) Transfermarkt. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουλίου 2022.
  3. «Organigramma» (στα Italian). ACF Fiorentina Fiorentina. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2009. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  4. «Fiorentina» (στα Italian). Lega Calcio. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2009. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα ACF Fiorentina της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).