Εκστρατεία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ + § Εκφράσεις, κατ.
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: ko:전역 (전쟁)
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
[[fr:Campagne militaire]]
[[fr:Campagne militaire]]
[[ja:戦役]]
[[ja:戦役]]
[[ko:전역]]
[[ko:전역 (전쟁)]]
[[no:Felttog]]
[[no:Felttog]]
[[pl:Kampania (wojskowość)]]
[[pl:Kampania (wojskowość)]]

Έκδοση από την 08:45, 18 Νοεμβρίου 2007

Γενικά με τον όρο Εκστρατεία χαρακτηρίζεται το σύνολο, μεγάλης σχετικής κλίμακας, πολεμικών επιχειρήσεων που αποσκοπούν σε συγκεκριμένο στρατιωτικό σκοπό, με επιθετικό χαρακτήρα και η επίτευξη του οποίου προϋποθέτει μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων. Στους στρατιωτικούς κυρίως κύκλους ο όρος εκστρατεία χρησιμοποιείται με την έννοια αυτή του πολέμου, χωρίς βέβαια αυτό να είναι πάντοτε ορθό, διότι ένας πόλεμος μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες εκστρατείες ή το αντίθετο μια εκστρατεία πολλούς πολέμους π.χ. Περσικοί πόλεμοι, Ναπολεόντειοι πόλεμοι, αμφότεροι με πολλές εκστρατείες, ή Μικρασιατική εκστρατεία με επιμέρους πολέμους κ.λπ.

Ειδικότερα ο όρος εκστρατεία σημαίνει την εκτός των ορίων της Χώρας και μάλιστα μακράν των συνόρων της, μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων προς κατάκτηση ή και πρός διεγαγωγή αμυντικού χαρακτήρα στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ξένη περιοχή. Στη παγκόσμια ιστορία αναφέρονται πολλές και μεγάλες εκστρατείες όπως η Αργοναυτική εκστρατεία (στην Ελληνική Μυθολογία), ή των Περσών κατά των Ελλήνων, του Μ. Αλαξάνδρου στην Ανατολή και αργότερα των Ρωμαίων, των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων κ,λπ.
Στη ποιο πρόσφατη ιστορία σημαντικές ήταν οι εκστρατείες των συμμάχων στη Β. Αφρική, στη Σικελία και Ιταλία με αποκορύφωμα την απόβαση στη Νορμανδία, ή και των Γερμανών στη Νορβηγία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και εκείνη της Κορέας και του Περσικού.

Εκφράσεις

Σήμερα ο στρατιωτικός αυτός όρος έχει περάσει και σε γενικότερη ειρηνική χρήση με περισσότερο κοινωνιολογικό χαρακτήρα προκειμένου να χαρακτηρισθεί οποιαδήποτε οργανωμένη κίνηση π.χ. κοινωνικού, πολιτιστικού, εθνικού, θρησκευτικού, αλλά και προπαγανδιστικού χώρου και περιεχομένου.