Maleficent (ταινία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Διάσωση 3 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 15: Γραμμή 15:
| γλώσσα = [[Αγγλική γλώσσα|αγγλικά]]
| γλώσσα = [[Αγγλική γλώσσα|αγγλικά]]
}}
}}
'''''Maleficent''''' είναι [[Αμερική|αμερικανική]] [[Κινηματογραφική ταινία|ταινία]] φαντασίας παραγωγής 2014. Ο Ρόμπερτ Στρόμπεργκ ανέλαβε τη σκηνοθεσία, σηματοδοτώντας έτσι το σκηνοθετικό του ντεμπούτο καθώς πριν εργαζόταν ως σχεδιαστής παραγωγής σε ταινίες όπως ''[[Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (ταινία, 2010)|Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων]]'' (2010) και ''[[Οζ: Μέγας και Παντοδύναμος]]'' (2013). Το σενάριο έγραψε η Λίντα Γούλβερτον και είναι βασισμένο στο παραμύθι ''[[Η Ωραία Κοιμωμένη|La Belle au bois dormant]]'' του [[Σαρλ Περώ]] και στην εκδοχή των [[Αδελφοί Γκριμ|Αδελφών Γκριμ]]. Η ταινία αποτελεί μια εναλλακτική εκδοχή της κλασικής ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney ''[[Η Ωραία Κοιμωμένη (ταινία, 1959)|Η Ωραία Κοιμωμένη]]'' του 1959 και διηγείται την ιστορία από την οπτική γωνία της Κακιάς Νεράιδας. Πρωταγωνιστεί η [[Αντζελίνα Τζολί]]. Το καστ πλαισιώνουν οι [[Σάρλτο Κόπλεϊ]], [[Ελ Φάνινγκ]], [[Σαμ Ράιλι]] και [[Μπρέντον Θέιτς]].
Η '''''Maleficent''''' είναι [[Αμερική|αμερικανική]] [[Κινηματογραφική ταινία|ταινία]] φαντασίας παραγωγής 2014. Ο Ρόμπερτ Στρόμπεργκ ανέλαβε τη σκηνοθεσία, σηματοδοτώντας έτσι το σκηνοθετικό του ντεμπούτο καθώς πριν εργαζόταν ως σχεδιαστής παραγωγής σε ταινίες όπως ''[[Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (ταινία, 2010)|Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων]]'' (2010) και ''[[Οζ: Μέγας και Παντοδύναμος]]'' (2013). Το σενάριο έγραψε η Λίντα Γούλβερτον και είναι βασισμένο στο παραμύθι ''[[Η Ωραία Κοιμωμένη|La Belle au bois dormant]]'' του [[Σαρλ Περώ]] και στην εκδοχή των [[Αδελφοί Γκριμ|Αδελφών Γκριμ]]. Η ταινία αποτελεί μια εναλλακτική εκδοχή της κλασικής ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney ''[[Η Ωραία Κοιμωμένη (ταινία, 1959)|Η Ωραία Κοιμωμένη]]'' του 1959 και διηγείται την ιστορία από την οπτική γωνία της Κακιάς Νεράιδας. Πρωταγωνιστεί η [[Αντζελίνα Τζολί]]. Το καστ πλαισιώνουν οι [[Σάρλτο Κόπλεϊ]], [[Ελ Φάνινγκ]], [[Σαμ Ράιλι]] και [[Μπρέντον Θέιτς]].


Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 29 Μαΐου 2014 και σε μορφή 3D. Απέσπασε αρνητικά σχόλια από τους κριτικούς<ref name="Maleficent στο Rotten Tomatoes">{{cite news|title=Maleficent στο Rotten Tomatoes|url=http://www.rottentomatoes.com/m/maleficent_2014/|accessdate=22 Δεκεμβρίου 2014|work=[[Rotten Tomatoes]]}}</ref> αλλά τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 758,4 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως<ref name="Maleficent στο Box Office Mojo">{{cite news|title=Maleficent στο Box Office Mojo|url=http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=maleficient.htm|accessdate=22 Δεκεμβρίου 2014|work=[[Box Office Mojo]]}}</ref> και έλαβε μία υποψηφιότητα για [[Βραβεία Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014|Όσκαρ]].<ref name="2015 Oscar Nominees" />
Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 29 Μαΐου 2014 και σε μορφή 3D. Απέσπασε αρνητικά σχόλια από τους κριτικούς<ref name="Maleficent στο Rotten Tomatoes">{{cite news|title=Maleficent στο Rotten Tomatoes|url=http://www.rottentomatoes.com/m/maleficent_2014/|accessdate=22 Δεκεμβρίου 2014|work=[[Rotten Tomatoes]]}}</ref> αλλά τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 758,4 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως<ref name="Maleficent στο Box Office Mojo">{{cite news|title=Maleficent στο Box Office Mojo|url=http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=maleficient.htm|accessdate=22 Δεκεμβρίου 2014|work=[[Box Office Mojo]]}}</ref> και έλαβε μία υποψηφιότητα για [[Βραβεία Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014|Όσκαρ]].<ref name="2015 Oscar Nominees" />

Έκδοση από την 22:40, 27 Οκτωβρίου 2019

Maleficent
ΣκηνοθεσίαΡόμπερτ Στρόμπεργκ
ΠαραγωγήWalt Disney Studios Motion Pictures
ΣενάριοΛίντα Γούλβερτον
Βασισμένο σεThe Tales of my Mother Goose
ΠρωταγωνιστέςΑντζελίνα Τζολί
Σάρλτο Κόπλεϊ
Ελ Φάνινγκ
Σαμ Ράιλι
Μπρέντον Θέιτς
ΜουσικήΤζέιμς Νιούτον Χάουαρντ
ΤραγούδιΤζέιμς Νιούτον Χάουαρντ
ΦωτογραφίαΝτιν Σέμλερ
ΜοντάζΚρις Λέμπενσο και Ρίτσαρντ Πίρσον
ΕνδυματολόγοςAnna B. Sheppard
Εταιρεία παραγωγήςWalt Disney Pictures και Roth Films
ΔιανομήFórum Hungary[1], Walt Disney Studios Motion Pictures, Netflix και Disney+
Πρώτη προβολήCountry flag 30 Μαΐου 2014
Country flag 29 Μαΐου 2014
Διάρκεια97 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά
ΈπεταιMaleficent: Η Δύναμη του Σκότους

Η Maleficent είναι αμερικανική ταινία φαντασίας παραγωγής 2014. Ο Ρόμπερτ Στρόμπεργκ ανέλαβε τη σκηνοθεσία, σηματοδοτώντας έτσι το σκηνοθετικό του ντεμπούτο καθώς πριν εργαζόταν ως σχεδιαστής παραγωγής σε ταινίες όπως Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (2010) και Οζ: Μέγας και Παντοδύναμος (2013). Το σενάριο έγραψε η Λίντα Γούλβερτον και είναι βασισμένο στο παραμύθι La Belle au bois dormant του Σαρλ Περώ και στην εκδοχή των Αδελφών Γκριμ. Η ταινία αποτελεί μια εναλλακτική εκδοχή της κλασικής ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney Η Ωραία Κοιμωμένη του 1959 και διηγείται την ιστορία από την οπτική γωνία της Κακιάς Νεράιδας. Πρωταγωνιστεί η Αντζελίνα Τζολί. Το καστ πλαισιώνουν οι Σάρλτο Κόπλεϊ, Ελ Φάνινγκ, Σαμ Ράιλι και Μπρέντον Θέιτς.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 29 Μαΐου 2014 και σε μορφή 3D. Απέσπασε αρνητικά σχόλια από τους κριτικούς[2] αλλά τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 758,4 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως[3] και έλαβε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.[4]

Πλοκή

Μια ηλικιωμένη γυναίκα αφηγείται και λέει την ιστορία της Μαγκούφισσας (Maleficent) μιας νεαρής και ισχυρής νεράιδας που ζει στους Moors, ένα μαγικό βασίλειο που συνορεύει με το βασίλειο των ανθρώπων. Ως ένα νεαρό κορίτσι, γνωρίζει και ερωτεύεται ένα ανθρώπινο αγόρι που ονομάζεται Στέφανος (Stefan), του οποίου ο ενθουσιασμός για την Μαγκούφισσα επισκιάζεται από την φιλοδοξία του να γίνει βασιλιάς. Καθώς μεγαλώνουν, οι δύο απομακρύνονται ώσπου μια μέρα ο Στέφανος σταματά να έρχεται να τη δει. Αργότερα, αφού η Μαγκούφισσα νικήσει τον τωρινό βασιλιά στην μάχη, οι υποτακτικοί του αναλαμβάνουν να εκδικηθούν το θάνατο του. Ο Στέφανος βλέπει την οδό του προς την βασιλεία ανοικτή, και αποφασίζει να κυνηγήσει την σκοτεινή νεράιδα. Επισκεπτόμενος τη νύκτα, ο Στέφανος την ναρκώνει αλλά δεν μπορεί να την σκοτώσει. Αντιθέτως της καίει τα φτερά χρησιμοποιώντας σίδηρο (μια θανατηφόρα ουσία για τις νεράιδες) και τα παρουσιάζει στο βασιλιά ως απόδειξη ότι τη σκότωσε. Λυπημένη κατάκαρδα από την προδοσία του Στέφανου και το χάσιμο των φτερών της, η Μαγκούφισσα αρχίζει την οικοδόμηση ενός σκοτεινότερου βασιλείου στο νεραιδοβασίλειο. Παίρνει ένα κοράκι, τον Diaval, ως σύντροφο και έμπιστο φίλο, τον οποίο συνεχώς μεταμορφώνει από άντρα σε πουλί και άλλα ζώα.

Μια μέρα, ο Diaval ενημερώνει την Μαγκούφισσα ότι ο Στέφανος, τώρα βασιλιάς, οργανώνει την βάπτιση της νεογέννητης κόρης του, Αυγούλας. Ως αντίποινα για την προδοσία του Στέφανου, η Μαγκούφισσα φτάνει απρόσκλητη και καταριέται το παιδί με μια κατάρα ύπνου, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στα 16α γενέθλια της μετά που θα τρυπήσει το δάκτυλό της σε μια ανέμη. Ωστόσο, ως πράξη ελεημοσύνης προς το αθώο παιδί, δίνει στην κατάρα ένα αντίδοτο στο φιλί της αληθινής αγάπης. Ο Στέφανος, παρανοϊκός από την Μαγκούφισσα και την εκδίκησή της, επιβάλλει όλες οι ανέμες στο βασίλειο να καούν και να κλειδωθούν. Ακόμη στέλνει την Αυγούλα να ζήσει με τις τρεις νεράιδες κρυμμένη βαθιά μέσα στο δάσος μέχρι την μέρα μετά τα 16α γενέθλιά της.

Παρά το αρχικό μίσος της για την Αυγούλα, η Μαγκούφισσα αρχίζει να την προσέχει από μακριά όταν οι αμελείς νεράιδες αποτυγχάνουν να το πράξουν. Όταν η Αυγούλα γίνεται 15, έρχεται τελικά σε επαφή με την Μαγκούφισσα, πιστεύοντας ότι είναι νεραϊδονονά της όπως αυτή ανέφερε ότι την παρακολουθεί όλη της την ζωή. Η Μαγκούφισσα επιτρέπει στην Αυγούλα να περνάει περισσότερο χρόνο στο νεραϊδοβασίλειο. Συνειδητοποιώντας ότι έχει αναπτύξει τρυφερότητα στην πριγκίπισσα, η Μαγκούφισσα προσπαθεί να αφερέσει την κατάρα αλλά η κατάρα δεν μπορεί να σπάσει, λόγω του γεγονότος ότι όταν καταράστηκε την Αυγούλα, είπε ότι καμία μαγεία στον κόσμο θα μπορούσε να την σπάσει. Όταν η Αυγούλα γνωρίζει τον πρίγκιπα Φίλιππο (Prince Philip), οι δύο τους έλκονται μεταξύ τους. Αυτός της λέει ότι πηγαίνει στο βασίλειο του βασιλιά Στέφανου αλλά της υπόσχεται να επιστρέψει να την δει. Στα 16α γενέθλιά της, η Αυγούλα θέλει να μείνει με την Μαγκούφισσα στο βασίλειό της, το οποίο η Μαγκούφισσα της επιτρέπει με την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα εμποδίσει την κατάρα. Ωστόσο, οι νεράιδες λένε την αλήθεια για την καταγωγή της Αυγούλας και την κατάρα της Μαγκούφισσας. Πληγωμένη από την αλήθεια, η Αυγούλα τρέχει μακριά από την Μαγκούφισσα πίσω στους γονείς της.

Ο Στέφανος κλειδώνει την Αυγούλα για ασφάλεια μέχρι το ηλιοβασίλεμα των γενεθλίων της. Ωστόσο η κατάρα πραγματοποιείται και η Αυγούλα τρυπά το δάκτυλο της σε μια παλιά ανέμη στα μπουντρούμια. Η Μαγκούφισσα, αφού απέτυχε να την προστατέψει, τρυπώνει μέσα στο κάστρο με ένα αναίσθητο Φίλιππο, ελπίζοντας η σύντομη συνάντηση με την Αυγούλα στο δάσος θα ήταν αρκετή για να σπάσει την κατάρα της. Το φιλί του Φίλιππου αποτυγχάνει και η Μαγκούφισσα απολογείται στην κοιμισμένη πριγκίπισσα, ορκιζόμενη ότι κανένα κακό δεν θα της συμβεί για όσο κοιμάται και την φιλάει στο μέτωπο. Η Αυγούλα ξυπνά καθώς η "αληθινή αγάπη" της Μαγκούφισσας για την Αυγούλα είναι αυτή της μητέρας και της κόρης. Η Αυγούλα, κατά την αφύπνιση, λέει την Μαγκούφισσα "νεραϊδομαμά", δείχνοντας ότι έχει συγχωρέσει την Μαγκούφισσα, και επαναβεβαιώνει την επιθυμία της να ζήσει μαζί της στο νεραϊδοβασίλειο. Στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν το κάστρο, η Μαγκούφισσα συλλαμβάνεται με ένα σιδερένιο δίχτυ το οποίο πέφτει από την οροφή. Οι φύλακες του Στέφανου, μέσα από σιδερένιες πανοπλίες και χρησιμοποιώντας σιδερένια όπλα, χτυπούν και αρχίζουν να σκοτώνουν την Μαγκούφισσα. Χρησιμοποιώντας την τελευταία της δύναμη, η Μαγκούφισσα μεταμορφώνει τον Diaval σε ένα δράκο και καθώς αρχικά νικούσαν, σύντομα αρχίζουν να χάνουν. Οι φρουροί περικυκλώνουν την Μαγκούφισσα και ο Στέφανος με σιδερένιες ασπίδες σχεδόν τη σκοτώνει χλευάζοντάς την για την έλλειψη των φτερών της. Εκείνη τη στιγμή, η Αυγούλα ελευθερώνει τα κλεμμένα της φτερά από την φυλακή τους και με τα φτερά της να έχουν αποκατασταθεί, η Μαγκούφισσα υπερνικάει τον Στέφανο και αυτός πέφτει νεκρός. Η Αυγούλα αργότερα ονομάζεται βασίλισσα και των ανθρώπων και των νεράιδων από την Μαγκούφισσα, ενοποιώντας τα δύο βασίλεια για πάντα, καθώς ο Φίλιππος παρακολουθεί. Η αφηγήτρια αποκαλύπτει την ταυτότητά της ως μια ηλικιωμένη Αυγούλα.[5]

Ηθοποιοί και χαρακτήρες

Παραγωγή

Στις 12 Μαΐου 2009 ανακοινώθηκε ότι ο Μπραντ Μπερτ θα αναλάμβανε την παραγωγή μιας ταινίας βασισμένη στην ταινία κινουμένων σχεδίων Η Ωραία Κοιμωμένη της Disney, ειπωμένη όμως από την οπτική γωνία της Κακιάς Μάγισσας με την Αντζελίνα Τζολί να υποδύεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο.[6] Τον Ιανουάριο του 2010, φημολογήθηκε ότι ο Τιμ Μπάρτον θα σκηνοθετούσε την ταινία.[7] Δημοσιεύματα κυκλοφόρησαν στον διαδίκτυο το Μάιο του 2011 που δήλωναν ότι ο Μπάρτον αποχώρησε από τη σκηνοθεσία της ταινίας για να εστιάσει σε άλλα πρότζεκτ του. Η Disney ξεκίνησε να ψάχνει αντικαταστάτη με τον Ντέιβιντ Γέιτς να θεωρείται πιθανός εξαιτίας της εμπειρίας του με το είδος της φαντασίας, έχοντας σκηνοθετήσει τις τέσσερις τελευταίες ταινίες της σειράς Χάρι Πότερ.[8][9] Η Λίντα Γούλβερτον, που είχε προηγουμένως συνεργαστεί με τον Μπάρτον στην ταινία Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (Alice in Wonderland, 2010) και είχε γράψει το σενάριο για τις ταινίες της Disney Η Πεντάμορφη και το Τέρας και Ο Βασιλιάς των Λιονταριών προσελήφθη ως σεναριογράφος.[10] Η Τζολί δήλωσε ότι σίγουρα ενδιαφέρεται και επιβεβαίωσε ότι θα υποδυθεί το ρόλο της Κακιάς Μάγισσας.[11] Στις 6 Ιανουαρίου 2012, η Disney ανακοίνωσε ότι ο Ρόμπερτ Στρόμπεργκ, βραβευμένος με δύο Όσκαρ για τη δουλειά του στο σχεδιασμό παραγωγής στις ταινίες Avatar (2009) και Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (2010) θα σκηνοθετήσει την ταινία.[12]

Γυρίσματα

Με προϋπολογισμό 130-200 εκατομμύρια δολάρια, τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου 2012 στο Λονδίνο.[13] Ο σκηνοθέτης Τζον Λι Χάνκοκ βοήθησε τον Στρόμπεργκ με τα επαναληπτικά γυρίσματα της ταινίας. Ο Χάνκοκ, ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει το τελικό post-production της ταινίας Η Μαγική Ομπρέλα (2013), προσεγγίστηκε από τον παραγωγό Τζο Ροθ, που είχε συνεργαστεί μαζί του στην ταινία Η Χιονάτη και ο Κυνηγός (2012). "Του ζητήσαμε να είναι στα γυρίσματα" είπε ο Ροθ για τον Χάνκοκ. "Δεν σκηνοθετεί. Έγραψε κάποιες σελίδες και εγώ προσέλαβα έναν άπειρο σκηνοθέτη, και είναι καλό να τον έχουμε στα γυρίσματα". Ο Ροθ ρωτήθηκε γιατί μια ταινία τέτοιου μεγέθους ανατέθηκε σε έναν αρχάριο σκηνοθέτη. "Η ταινία είναι πανέμορφη να τη βλέπεις και τα τελευταία 75 λεπτά είναι πραγματικά διασκεδαστικά", δήλωσε. "Το πρόβλημα είναι η εναρκτήρια σκηνή, η οποία θα ξαναγυριστεί σε διάστημα οκτώ ημερών".[14]

Box office

Με προϋπολογισμό 180.000.000-263.000.000 δολάρια[3], το Maleficent έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 69,4 εκατομμύρια δολάρια.[3] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 241,4 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 517 εκατομμύρια δολάρια.[3] Παγκοσμίως απέφερε 758,4 εκατομμύρια δολάρια.[3]

Βραβεία & υποψηφιότητες

Βραβείο Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[4] Σχεδιασμός Κοστουμιών Άννα Μπ. Σέπαρντ & Τζέιν Κλάιβ Υποψηφιότητα

Παραπομπές

  1. nmhh.hu/dokumentum/166259/premierfilmek_forgalmi_adatai_2014.xlsx.
  2. «Maleficent στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. http://www.rottentomatoes.com/m/maleficent_2014/. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2014. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 «Maleficent στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=maleficient.htm. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2014. 
  4. 4,0 4,1 «The 87th Academy Awards». oscars.org. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2015. 
  5. «Maleficent». Disney. 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2014. 
  6. «EXCLUSIVE: Angelina Jolie to Star as Disney's Greatest Villain Maleficent!». mannythemovieguy.com. 12 Μαΐου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2014. 
  7. Elisa Osegueda (23 Φεβρουαρίου 2010). «Exclusive Interview: Tim Burton Creates a Wonderland». Fandago. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2014. 
  8. Edward Davis (17 Μαΐου 2011). «Tim Burton Won't Direct Disney's 'Maleficent' Starring Angelina Jolie, David Yates Could Replace». Indiewire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2014. 
  9. Katey Rich (17 Μαΐου 2011). «Tim Burton Bails On The Angelina Jolie Maleficent Movie; Could David Yates Replace Him?». Cinema Blend. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2014. 
  10. «Disney, 'Alice' scribe team for film about 'Sleeping Beauty's' evil queen (exclusive)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2014. 
  11. Anthony Breznican (26 Μαΐου 2012). «Angelina Jolie on 'Maleficent,' crying her eyes out in Sarajevo, and her Oscar leg pop -- EXCLUSIVE Q&A». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2014. 
  12. Adam Chitwood. «Robert Stromberg to Direct Disney's MALEFICENT Starring Angelina Jolie by Adam Chitwood». Collider. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2014. 
  13. «Angelina Jolie starts shooting new Disney movie Maleficent | Mail Online». Dailymail.co.uk. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2014. 
  14. Kit,, Borys; Kim Masters (10 Οκτωβρίου 2013). «Disney's 'Maleficent' Enlists John Lee Hancock for Reshoots (Exclusive)». The Hollywood Reporter. http://hollywoodreporter.com/heat-vision/disneys-maleficent-enlists-john-lee-646402. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maleficent (film) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).