Μπούντεσταγκ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Διάσωση 2 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0
Διάσωση 0 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0
Γραμμή 31: Γραμμή 31:
}}
}}


Το '''Μπούντεσταγκ'''<ref>[http://www.naftemporiki.gr/finance/story/892680/i-mpountestagk-psifizei-gia-to-aitima-tis-diminis-paratasis naftemporiki.gr] Η Μπούντεσταγκ ψηφίζει για το αίτημα της δίμηνης παράτασης</ref><ref>[http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231384744 news.in.gr] Η Μπούντεσταγκ «όλο και λιγότερο έτοιμη να ψηφίσει βοήθεια για την Ελλάδα»</ref> ([[γερμανικά]] '''''Bundestag''''', {{προφορά|bʊndəstaːk}}, επίσης γνωστό ως Ομοσπονδιακή Συνεδρίαση<ref>[http://www.euatschools.gr/site/downloads/yliko/1.5..pdf euatschools.gr]</ref> ή Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο<ref>[http://www.dw.de/%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%8C%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82/a-3426862 dw.de] Τα νομοθετικά όργανα της Γερμανίας - Deutsche Welle</ref> ή Ομοσπονδιακή Βουλή)<ref>[http://ec.europa.eu/civiljustice/legal_order/legal_order_ger_el.htm ec.europa.eu] Έννομη τάξη - Γερµανία - Europa</ref> είναι ομοσπονδιακό νομοθετικό σώμα στη [[Γερμανία]]. Πρακτικά η Γερμανία κυβερνάται από ένα [[διθαλαμισμός|διθάλαμο]] [[νομοθετικό σώμα]], στο οποίο το Bundestag λειτουργεί ως η [[Κάτω Βουλή]] και το [[Bundesrat της Γερμανίας|Bundesrat]] (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) ως η [[Άνω Βουλή]]. Το Bundestag ιδρύθηκε με τον Γερμανικό [[Βασικός Νόμος για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας|Βασικό Νόμο]] του 1949, ως διάδοχος του προγενέστερου [[Ράιχσταγκ]]. Ο [[Βόλφγκανγκ Σόιμπλε]] είναι ο σημερινός [[:en:President_of_the_Bundestag|Πρόεδρος του Bundestag]].
Το '''Μπούντεσταγκ'''<ref>[http://www.naftemporiki.gr/finance/story/892680/i-mpountestagk-psifizei-gia-to-aitima-tis-diminis-paratasis naftemporiki.gr] Η Μπούντεσταγκ ψηφίζει για το αίτημα της δίμηνης παράτασης</ref><ref>[http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231384744 news.in.gr] Η Μπούντεσταγκ «όλο και λιγότερο έτοιμη να ψηφίσει βοήθεια για την Ελλάδα»</ref> ([[γερμανικά]] '''''Bundestag''''', {{προφορά|bʊndəstaːk}}, επίσης γνωστό ως Ομοσπονδιακή Συνεδρίαση<ref>[http://www.euatschools.gr/site/downloads/yliko/1.5..pdf euatschools.gr]{{Dead link|date=Οκτώβριος 2019 }}</ref> ή Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο<ref>[http://www.dw.de/%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%8C%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82/a-3426862 dw.de] Τα νομοθετικά όργανα της Γερμανίας - Deutsche Welle</ref> ή Ομοσπονδιακή Βουλή)<ref>[http://ec.europa.eu/civiljustice/legal_order/legal_order_ger_el.htm ec.europa.eu] Έννομη τάξη - Γερµανία - Europa</ref> είναι ομοσπονδιακό νομοθετικό σώμα στη [[Γερμανία]]. Πρακτικά η Γερμανία κυβερνάται από ένα [[διθαλαμισμός|διθάλαμο]] [[νομοθετικό σώμα]], στο οποίο το Bundestag λειτουργεί ως η [[Κάτω Βουλή]] και το [[Bundesrat της Γερμανίας|Bundesrat]] (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) ως η [[Άνω Βουλή]]. Το Bundestag ιδρύθηκε με τον Γερμανικό [[Βασικός Νόμος για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας|Βασικό Νόμο]] του 1949, ως διάδοχος του προγενέστερου [[Ράιχσταγκ]]. Ο [[Βόλφγκανγκ Σόιμπλε]] είναι ο σημερινός [[:en:President_of_the_Bundestag|Πρόεδρος του Bundestag]].


==Ιστορία==
==Ιστορία==

Έκδοση από την 14:41, 13 Οκτωβρίου 2019

Αυτό το λήμμα αφορά το σημερινό κοινοβούλιο τη Γερμανίας. Για το κυβερνών σώμα της Γερμανικής Συνομοσπονδίας από το 1815 μέχρι το 1866, δείτε: Bundesversammlung (Γερμανική Συνομοσπονδία).
Ομοσπονδιακή Συνεδρίαση της Γερμανίας

Deutscher Bundestag
Είδος
ΤύποςΚάτω βουλή
Ηγεσία
Πρόεδρος του Bundestag
Αντιπρόεδροι του Bundestag
Δομή
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες

     Κυβέρνηση (368)
  •      CDU (200)
  •      CSU (46)
  •      SPD (153)


Κόμματα της Αντιπολίτευσης

Εκλογές
Τελευταία εκλογή
24 Σεπτεμβρίου 2017
Τόπος συνεδριάσεων
Ράιχσταγκ
Μίττε, Βερολίνο
Γερμανία
Ιστοσελίδα
http://www.bundestag.de

Το Μπούντεσταγκ[1][2] (γερμανικά Bundestag, προφέρεται: [bʊndəstaːk], επίσης γνωστό ως Ομοσπονδιακή Συνεδρίαση[3] ή Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο[4] ή Ομοσπονδιακή Βουλή)[5] είναι ομοσπονδιακό νομοθετικό σώμα στη Γερμανία. Πρακτικά η Γερμανία κυβερνάται από ένα διθάλαμο νομοθετικό σώμα, στο οποίο το Bundestag λειτουργεί ως η Κάτω Βουλή και το Bundesrat (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) ως η Άνω Βουλή. Το Bundestag ιδρύθηκε με τον Γερμανικό Βασικό Νόμο του 1949, ως διάδοχος του προγενέστερου Ράιχσταγκ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο σημερινός Πρόεδρος του Bundestag.

Ιστορία

Με την διάλυση της Γερμανικής Συνομοσπονδίας το 1866 και την ίδρυση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (Deutsches Reich) το 1871, το Ράιχσταγκ εγκαθιδρύθηκε ως το Γερμανικό κοινοβούλιο στο Βερολίνο. Δύο δεκαετίες αργότερα, το παρόν κτίριο του κοινοβουλίου ανεγέρθηκε. Οι αντιπρόσωποι του Ράιχσταγκ εκλέγονταν με άμεση και ισότιμη ψηφοφορία των ανδρών (και όχι με το εκλογικό σύστημα των τριών τάξεων που επικρατούσε στην Πρωσσία μέχρι το 1918). Το Ράιχσταγκ δεν συμμετείχε στον διορισμό του Καγκελαρίου μέχρι τις κοινοβουλευτικές μεταρρυθμίσεις του Οκτωβρίου 1918. Μετά την Επανάσταση του Νοεμβρίου 1918 και την εγκαθίδρυση του Συντάγματος της Βαϊμάρης, δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου (και συμμετοχής) στο Ράιχσταγκ, και το κοινοβούλιο μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ψήφο μη εμπιστοσύνης για να εξαναγκάσει τον καγκελάριο ή ένα μέλος της κυβέρνησης να παραιτηθεί. Τον Μάρτιο 1933, έναν μήνα μετά τον Εμπρησμό του Ράιχσταγκ, το Κοινοβούλιο παρέδωσε τις εξουσίες του στην Κυβέρνηση του Καγκελάριου Άντολφ Χίτλερ υιοθετώντας την Εξουσιοδοτική πράξη του 1933. Μετά από αυτό συνερχόταν σπάνια για να επικυρώσει ομόψυχα τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Συνήλθε για τελευταία φορά στις 26 Απριλίου 1942.

Με το νέο σύνταγμα του 1949, το Bundestag εγκαθιδρύθηκε ως το νέο (Δυτικό) Γερμανικό κοινοβούλιο. Επειδή το Δυτικό Βερολίνο δεν ήταν επίσημα στην δικαιοδοσία του Συντάγματος και εξαιτίας του Ψυχρού Πολέμου, το Bundestag συνερχόταν στη Βόννη σε αρκετά διαφορετικά κτίρια, περιλαμβανομένου (προσωρινά) ενός κτηρίου υδατικών εργασιών. Επιπλέον, οι πολίτες του Δυτικού Βερολίνου δεν μπορούσαν να ψηφίσουν στις εκλογές για το Bundestag, και αντιπροσωπεύονταν από 20 μη ψηφίζοντες αντιπροσώπους, έμμεσα εκλεγμένους από την Βουλή των Αντιπροσώπων (Abgeordnetenhaus von Berlin) της πόλης.

To Bundeshaus στη Βόννη είναι το πρώην Κτίριο του Κοινοβουλίου της Γερμανίας. Οι συνεδριάσεις του Γερμανικού Bundestag διεξάγονταν εκεί από το 1949 μέχρι την μετακίνηση του στο Βερολίνο το 1999. Σήμερα φιλοξενεί το International Congress Centre Bundeshaus Bonn και στις βόρειες περιοχές το αξίωμα κλάδου του Bundesrat (Άνω Βουλή). Οι νότιες πτέρυγες έγιναν μέρος των Γερμανικών γραφείων για τα Ηνωμένα Έθνη το 2008.

Το πρώην Κτήριο του Ράιχσταγκ φιλοξενούσε μια ιστορική έκθεση (Fragen an die deutsche Geschichte) και υπηρέτησε περιστασιακά ως συνεδριακό κέντρο. Το κτήριο του Ράιχσταγκ χρησιμοποιήθηκε επίσης περιστασιακά ως τόπος συναντήσεως για τις συνεδριάσεις του Bundestag και της Bundesversammlung (Ομοσπονδιακή Συνέλευση), το σώμα που εκλέγει τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας. Ωστόσο οι Σοβιετικοί αντέδρασαν σθεναρά ενάντια στη χρήση του Ράιχσταγκ από θεσμούς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και προσπάθησαν να διαταράξουν τις συνεδριάσεις κάνοντας πτήσεις κοντά στο κτήριο.

Βλέπε επίσης

Αναφορές

  1. naftemporiki.gr Η Μπούντεσταγκ ψηφίζει για το αίτημα της δίμηνης παράτασης
  2. news.in.gr Η Μπούντεσταγκ «όλο και λιγότερο έτοιμη να ψηφίσει βοήθεια για την Ελλάδα»
  3. euatschools.gr[νεκρός σύνδεσμος]
  4. dw.de Τα νομοθετικά όργανα της Γερμανίας - Deutsche Welle
  5. ec.europa.eu Έννομη τάξη - Γερµανία - Europa

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Συντεταγμένες: 52°31′07″N 13°22′34″E / 52.51861°N 13.37611°E / 52.51861; 13.37611