Σίβας Πυργιωτίσσης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Διάσωση 1 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
| ιστοσελίδα =
| ιστοσελίδα =
}}
}}
Ο '''Σίβας''' είναι χωριό και Κοινότητα του Δήμου Τυμπακίου στην [[επαρχία Πυργιωτίσσης]] στη νοτιοδυτική άκρη της πεδιάδος της Μεσαράς, σε υψόμετρο 110 μέτρων. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία. Η απόστασή του από το [[Ηράκλειο]] είναι 62 χλμ. Μέσα στο χωριό βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγ. Ιωάννη Προδρόμου και τα εξωκλήσια του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου. Έχει νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, περιφερειακό ιατρείο και το σωματείο Χριστιανική Εστία Σίβας. Κοντά στο χωριό βρίσκεται και η [[Ιερά Μονή Οδηγητρίας|Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας]].<ref>[http://archive.is/20120906042345/www.imodigitrias.gr/Epikoinonia_1.htm Μονή Παναγίας Οδηγήτριας]</ref>
Ο '''Σίβας''' είναι χωριό και Κοινότητα του Δήμου Τυμπακίου στην [[επαρχία Πυργιωτίσσης]] στη νοτιοδυτική άκρη της πεδιάδος της Μεσαράς, σε υψόμετρο 110 μέτρων. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία. Η απόστασή του από το [[Ηράκλειο]] είναι 62 χλμ. Μέσα στο χωριό βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγ. Ιωάννη Προδρόμου και τα εξωκλήσια του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου. Έχει νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, περιφερειακό ιατρείο και το σωματείο Χριστιανική Εστία Σίβας. Κοντά στο χωριό βρίσκεται και η [[Ιερά Μονή Οδηγητρίας|Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας]].<ref>{{Cite web |url=http://www.imodigitrias.gr/Epikoinonia_1.htm |title=Μονή Παναγίας Οδηγήτριας |accessdate=2012-09-06 |archiveurl=https://archive.is/20120906042345/www.imodigitrias.gr/Epikoinonia_1.htm |archivedate=2012-09-06 |url-status=live }}</ref>


Ως προς το όνομα του χωριού, έχει επικρατήσει σήμερα το αρσενικό και όχι το παλαιότερο θηλυκό Σίβα, για να μη γίνεται σύγχυση με την [[Σίβα Ηρακλείου|άλλη Σίβα]] στο Ηράκλειο.
Ως προς το όνομα του χωριού, έχει επικρατήσει σήμερα το αρσενικό και όχι το παλαιότερο θηλυκό Σίβα, για να μη γίνεται σύγχυση με την [[Σίβα Ηρακλείου|άλλη Σίβα]] στο Ηράκλειο.

Έκδοση από την 00:39, 30 Σεπτεμβρίου 2019

Συντεταγμένες: 35°1′0″N 24°48′0″E / 35.01667°N 24.80000°E / 35.01667; 24.80000

Σίβας
Σίβας is located in Greece
Σίβας
Σίβας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΤυμπακίου
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο110
Πληθυσμός401 (2001)
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΣίβα (θηλ.)

Ο Σίβας είναι χωριό και Κοινότητα του Δήμου Τυμπακίου στην επαρχία Πυργιωτίσσης στη νοτιοδυτική άκρη της πεδιάδος της Μεσαράς, σε υψόμετρο 110 μέτρων. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 62 χλμ. Μέσα στο χωριό βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγ. Ιωάννη Προδρόμου και τα εξωκλήσια του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου. Έχει νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, περιφερειακό ιατρείο και το σωματείο Χριστιανική Εστία Σίβας. Κοντά στο χωριό βρίσκεται και η Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας.[1]

Ως προς το όνομα του χωριού, έχει επικρατήσει σήμερα το αρσενικό και όχι το παλαιότερο θηλυκό Σίβα, για να μη γίνεται σύγχυση με την άλλη Σίβα στο Ηράκλειο.

Ιστορικά στοιχεία

Το χωριό είναι γενέτειρα του οσίου Ιωάννη του Ξένου[2], ο οποίος εργάστηκε για την αναζωπύρωση της Ορθοδοξίας στην Κρήτη μετά την απελευθέρωσή της από τους Σαρακηνούς από το Νικηφόρο Φωκά το 961. Συνεπώς το χωριό υπήρχε τότε. Τον τόπο γεννήσεως του αγίου τον ονομάζουν σήμερα Τζοβαέρη (από το τουρκ. Cevahir=διαμάντι).

Ο Άγιος Ιωάννης έδρασε στη δυτική Κρήτη και ίδρυσε τη Μονή της Θεοτόκου στα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου και τη Μονή της Κυρίας των Αγγέλων, τη γνωστή με το όνομα Καθολικό, όπου μόνασε στο παρακείμενο σπήλαιο και πέθανε μέσα σε αυτό, στις 7 Οκτωβρίου, οπότε γιορτάζεται η μνήμη του.

Κοντά στο χωριό Κουφός της Κυδωνίας σώζεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τύπο, την οποία ίδρυσε ο εν λόγω άγιος και είναι γνωστή ως Αϊ Κυρ Γιάννης. Το χωριό υπάγεται σήμερα στα Τοπόλια Κισάμου.

Σε συμβόλαια του 1271 γίνεται γραπτή μνεία στο Σίβα: Stephanus Sclavus habitator in casali nomine Sciva dare tenetur Nicolao…mensuras boni frumenti cretensis 74… (A. Lombardo, Documenti della colonia veneziana di Creta, p. 114). To γεγονός ότι στο ανωτέρω συμβόλαιο αναφέρεται οφειλή σίτου μας κάνει να υποθέσουμε ότι πρόκειται για το Σίβα Μεσαράς.

Από το Σίβα καταγόταν και ο οπλαρχηγός Ιωάννης Σκουντής ή Στεφανάκης, ο οποίος πολέμησε υπό την αρχηγία του Μιχαήλ Κουρμούλη κατά την Επανάσταση του 1821, στην Πελοπόννησο υπό τον Κολοκοτρώνη και έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1866.

Το τοπωνύμιο Σίβα απαντάται δύο φορές στο νομό Ηρακλείου και είναι άγνωστη η σχέση του με τον Σίβα, θεό των Ινδών.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος με επικρατέστερη αυτή της ύπαρξης άφθονων φυσικών πηγών στην περιοχή ( από την αραβική λέξη siva, [3]που σημαίνει πηγή).

Παραπομπές

  1. «Μονή Παναγίας Οδηγήτριας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. 
  2. Θεοχάρη Δετοράκη, Ιστορία της Κρήτης, Αθήνα 1986, σελ. 159.
  3. Πληροφορίες για το Σίβα

Βιβλιογραφία

  • Θεοχάρη Δετοράκη, Ιστορία της Κρήτης, Αθήνα 1986.

Περαιτέρω ανάγνωση

  • Το Ηράκλειον και ο Νομός του, έκδοση Νομαρχίας Ηρακλείου.