Ντουρουνέβ Καντινεφέντι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Διάσωση 1 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
}}
}}


Η '''Ντουρουνέβ Καντινεφέντι''' (Οθ. Τούρκικα:دورونيف أنثى) (Τούρκικα: ''Dürrünev Kadınefendi'', [[15 Μαρτίου]] [[1835]] - [[4 Δεκεμβρίου]] [[1895]]) ήταν η πρώτη σύζυγος του σουλτάνου [[Αμπντούλ Αζίζ]] της [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]].<ref>[http://www.shsu.edu/~his_ncp/Turkey2.html The Rise of the Turks and the Ottoman Empire] Retrieved on 2007-09-16</ref>
Η '''Ντουρουνέβ Καντινεφέντι''' (Οθ. Τούρκικα:دورونيف أنثى) (Τούρκικα: ''Dürrünev Kadınefendi'', [[15 Μαρτίου]] [[1835]] - [[4 Δεκεμβρίου]] [[1895]]) ήταν η πρώτη σύζυγος του σουλτάνου [[Αμπντούλ Αζίζ]] της [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]].<ref>[http://www.shsu.edu/~his_ncp/Turkey2.html The Rise of the Turks and the Ottoman Empire] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20120628212740/http://www.shsu.edu/~his_ncp/Turkey2.html |date=2012-06-28 }} Retrieved on 2007-09-16</ref>


Ο πλήρης τίτλος ήταν: '''''Devletlu İsmetlu Baş Dürrünev Kadın Efendi Hazretleri'''''
Ο πλήρης τίτλος ήταν: '''''Devletlu İsmetlu Baş Dürrünev Kadın Efendi Hazretleri'''''

Έκδοση από την 03:42, 29 Σεπτεμβρίου 2019

Ντουρουνέβ Καντινεφέντι
دورونيف أنثى
Αρχείο:Dürr-i Nev Başkadınefendi Hazretleri.JPG
ΓέννησηΜελέκ Ντζιαπς-Ιπά
15 Μαρτίου 1835 (1835-03-15)
Μπατούμι, Γεωργία, Ρωσική Αυτοκρατορία
Θάνατος4 Δεκεμβρίου 1895 (60 ετών)
Παλάτι Φεριγιέ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΤάφος του Μαχμούτ Β΄, Τζεμπερλιτάς, Φατίχ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΑμπντούλ Αζίζ
ΕπίγονοιΗγεμόνας Γιουσούφ Ιζζεντίν Εφέντι
Φατμά Σουλτάν
Σαλιχά Σουλτάν
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΜαχμούτ Ντας-Ιπά
ΜητέραΧαλιμέ Τσικοτουά
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΑμπχαζιανή
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Ντουρουνέβ Καντινεφέντι (Οθ. Τούρκικα:دورونيف أنثى) (Τούρκικα: Dürrünev Kadınefendi, 15 Μαρτίου 1835 - 4 Δεκεμβρίου 1895) ήταν η πρώτη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Baş Dürrünev Kadın Efendi Hazretleri

Βιογραφία

Η Ντουρουνέβ Καντινεφέντι γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1835 στο Μπατούμι, και ήταν κόρη του Μαχμούτ Ντζιαπς-Ιπά και της συζύγου του Χαλιμέ Τσικοτουά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μελέκ. Είχε δυο αδελφές την Αϊσέ Κεμαλιφέρ Χανίμ (μητέρα της Τζαβιντάν Χανίμ, συζύγου του Ηγεμόνα Γιουσούφ Ιζζεντίν Εφέντι, ο οποίος ήταν γιος της Ντουρουνέβ) και την Αλιγιέ Χανίμ. Ήταν θεία της Ναζπερβέρ Καντινεφέντι, της τέταρτης συζύγου του σουλτάνου Μωάμεθ Ε΄, μέσω της αδελφής της Αλιγιέ. Η Ντουρουνέβ είχε μακριά ξανθά μαλλιά και μελί μάτια.

Σε ηλικία τριών ετών η Μελέκ και η μικρότερη αδελφή της, Αϊσέ μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου παραδόθηκαν στο αυτοκρατορικό χαρέμι. Εκεί η Σερβετσεζά Καντινεφέντι πήρε στην φροντίδα της τα δυο κορίτσια. Σύμφωνα με την παράδοση του παλατιού, η Μελέκ και η Αϊσέ μετονομάστηκαν σε Ντουρουνέβ και Κεμαλιφέρ και τους δόθηκε εξ ολοκλήρου τουρκική, μουσουλμανική και γαλλική εκπαίδευση στο χαρέμι του παλατιού Τοπ Καπί, σύμφωνα με το έθιμο της εποχής. Λαμβάνοντας την εκπαίδευσή της στο παλάτι, η Ντουρουνέβ, ήρθε σε επαφή με την τέχνη και γι' αυτό άρχισε να ζωγραφίζει σε σχετικά νεαρή ηλικία.

Η Ντουρουνέβ μεγάλωσε ως μια νεαρή κόπελα στο παλάτι Τοπ Καπί, και στην ηλικία των είκοσι ετών ο Ηγεμόνας Αμπντούλ Αζίζ, την πρόσεξε κατά την επίσκεψή του στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ. Ο Αμπντούλ Αζίζ ζήτησε το χέρι της Ντουρουνέβ από την Σερβετσεζά Καντινεφέντι. Αρχικά, αρνήθηκε να δώσει το χέρι της Ντουρουνέβ στον Αμπντούλ Αζίζ, αλλά τελικά η Σερβετσεζά συναίνεσε, και ο γάμος έγινε στις 20 Μαΐου 1856 στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ. Η Ντουρουνέβ γέννησε τρία παιδιά, τον Ηγεμόνα Γιουσούφ Ιζζεντίν Εφέντι, την Φατμά Σουλτάν και την Σαλιχά Σουλτάν.

Ο Αμπντούλ Αζίζ καθαιρέθηκε από τους υπουργούς του στις 30 Μαΐου 1876 και πέθανε λίγες μέρες αργότερα, ενώ ολόκληρη η συνοδεία του φυλακίστηκε στο Παλάτι Φεριγιέ. Ο ανιψιός του Αμπντούλ Αζίζ, Μουράτ Ε΄ έγινε ο σουλτάνος και η οικογένειά του απελευθερώθηκε από φυλάκιση, αλλά συνέχισε να ζει στο παλάτι Φεριγιέ.

Η Ντουρουνέβ Καντινεφέντι πέθανε στις 4 Δεκεμβρίου 1895 στο Παλάτι Φεριγιέ. Είναι θαμμένη στο τάφο του Μαχμούτ Β΄ στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές

Πηγές

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dürrünev Kadın της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).