Ιερά Μητρόπολις Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 61: Γραμμή 61:
== Ιερά Προσκυνήματα ==
== Ιερά Προσκυνήματα ==
1. Ιερό Προσκύνημα Παναγίας της Φανερωμένης, [[Νέα Μηχανιώνα|Νέας Μηχανιώνας]] (23 Αυγούστου). Στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης [[Νέα Μηχανιώνα|Νέας Μηχανιώνας]], φυλάσσεται η αρχαία θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης, μεταφερθείσα εκ της παλαιας [[Μηχανιώνα|Μηχανιώνας]] της Κυζικηνής Χερσονήσου, που βρίσκεται στην [[Προποντίδα]] της [[Μικρά Ασία|Μικράς Ασίας]].
1. Ιερό Προσκύνημα Παναγίας της Φανερωμένης, [[Νέα Μηχανιώνα|Νέας Μηχανιώνας]] (23 Αυγούστου). Στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης [[Νέα Μηχανιώνα|Νέας Μηχανιώνας]], φυλάσσεται η αρχαία θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης, μεταφερθείσα εκ της παλαιας [[Μηχανιώνα|Μηχανιώνας]] της Κυζικηνής Χερσονήσου, που βρίσκεται στην [[Προποντίδα]] της [[Μικρά Ασία|Μικράς Ασίας]].

===Υποδοχές εικόνων και λειψάνων===
Κύριο μέλημα του Μητροπολίτη Ιουστίνου αποτελεί η υποδοχή και εγκατάσταση αντιγράφων εικόνων από το [[Άγιο Όρος]] στους ναούς της Μητροπόλεως. Έτσι έως σήμερα έχουν εγκατασταθεί αντίγραφα εικόνων όπως Παναγίας Τριχερούσας, Παναγίας Γοργορεπηκόου, Παναγίας Άξιον Εστί κ.ά.<ref>[https://orthodoxia.info/news/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%80/ ]</ref>. Επίσης επιμελείται συνεχών υποδοχών κειμηλίων όπως της Αγίας Ζώνης και λειψάνων αγίων πάντα σε συνεργασία με μονές του Αγίου Όρους προς πνευματική ωφέλεια των πιστών και οικονομική ενίσχυση των ναών.<ref>[https://www.vatopedi.gr/videoposts/i-agia-zoni-tis-panagias-sti-mitropoli-neas-krinis-ke-kalamarias/ Η Αγία Ζώνη της Παναγίας στη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, vatopedi.gr]</ref><ref>[https://proseuxi.gr/ipodoxi-timias-karas-agiou-panteleimonos-kalam/ Η Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Παντελεήμονος στην Καλαμαριά, proseuxi.gr, 25 Μαΐου 2019]</ref>


== Ιεροί Ναοί ==
== Ιεροί Ναοί ==

Έκδοση από την 13:37, 24 Σεπτεμβρίου 2019

Ιερά Μητρόπολις
Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς
Γενικές πληροφορίες
XώραΕλλάδα
ΈδραΚαλαμαριά
ΥπαγωγήΕκκλησία της Ελλάδος (επιτροπικώς)
Ναοί19 ενοριακοί ναοί,
1 προσκυνηματικός ναός,
1 κοιμητηριακός ναός
Μητροπολιτικός ναόςΜεταμορφώσεως του Σωτήρος
Ιστοσελίδαimkal.gr
Ιεραρχία
ΜητροπολίτηςΙουστίνος Μπαρδάκας
Πρωτοσύγκελλος-
Γενικός Αρχιερατικός ΕπίτροποςΠρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Σαρίδης
Ιεροκήρυκες2
Εφημέριοι46
Διάκονοι4

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς έχει έδρα την Καλαμαριά.

Ιστορία

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς ιδρύθηκε το 1974 με έδρα τον προσφυγικό Δήμο Καλαμαριάς, με πρωτοβουλία του τότε Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και την έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Για λόγους ιστορικής συνέχειας και μνήμης, o τίτλος της μητρόπολης φέρει πρώτα την ονομασία Νέας Κρήνης σε ανάμνηση και συνέχεια της Ιεράς Μητροπόλεως Κρήνης και Ανέων της Μικράς Ασίας. Στην Καλαμαριά εγκαταστάθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή Μικρασιάτες πρόσφυγες και δημιούργησαν συνοικίες όπως η Νέα Κρήνη (από πρόσφυγες της Κρήνης της Ερυθραίας (Τσεσμές) της Μικράς Ασίας, η οποία αποτελούσε έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κρήνης και Ανέων).

Η εκκλησιαστική επαρχία της Μητροπόλεως περιλαμβάνει τον Δήμο Καλαμαριάς και όλο τον Δήμο Θερμαϊκού (Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα, Αγγελοχώρι, Νέα Κερασιά, Νέα Μηχανιώνα και Επανωμή), εκτός από την Περαία και το Μεσημέρι, που υπάγονται στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας.

Πρώτος Μητροπολίτης διετέλεσε ο Προκόπιος Γεωργαντόπουλος, από το 1974 έως το 2015 και μετά την κοίμησή του, τον διαδέχθηκε ο μικρασιατικής καταγωγής Ιουστίνος Μπαρδάκας, ο οποίος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 26 Μαΐου 2015.

Κοινωνικό έργο

  • Τράπεζα Αγάπης Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
  • Κεντρικό Συσσίτιο («Προκόπειο» Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο).
  • Κοινωνικό Ιατρείο («Προκόπειο» Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο).
  • Κοινωνικό Φαρμακείο («Προκόπειο» Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο).
  • Μαντούκειον Κοινωφελές Ίδρυμα (Παναγία Φανερωμένη Νέας Μηχανιώνας).
  • Κρεούζιος Οίκος Ευγηρίας (Μακροχωρίου 48, Καλαμαριά).

Τοπικοί άγιοι

Αρχείο:Saint John the Baptist Church Katirli Kalamaria.jpg
Ο Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου της συνοικίας Κατιρλί Καλαμαριάς, κτισμένος από Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους στην Κρήνη (Τσεσμέ) της Μικράς Ασίας (εσωτερικό), ιστορικής έδρας της παλαιάς μικρασιατικής Ιεράς Μητροπόλεως Κρήνης και Ανέων.

Ιερά Προσκυνήματα

1. Ιερό Προσκύνημα Παναγίας της Φανερωμένης, Νέας Μηχανιώνας (23 Αυγούστου). Στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας, φυλάσσεται η αρχαία θαυματουργός Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης, μεταφερθείσα εκ της παλαιας Μηχανιώνας της Κυζικηνής Χερσονήσου, που βρίσκεται στην Προποντίδα της Μικράς Ασίας.

Υποδοχές εικόνων και λειψάνων

Κύριο μέλημα του Μητροπολίτη Ιουστίνου αποτελεί η υποδοχή και εγκατάσταση αντιγράφων εικόνων από το Άγιο Όρος στους ναούς της Μητροπόλεως. Έτσι έως σήμερα έχουν εγκατασταθεί αντίγραφα εικόνων όπως Παναγίας Τριχερούσας, Παναγίας Γοργορεπηκόου, Παναγίας Άξιον Εστί κ.ά.[1]. Επίσης επιμελείται συνεχών υποδοχών κειμηλίων όπως της Αγίας Ζώνης και λειψάνων αγίων πάντα σε συνεργασία με μονές του Αγίου Όρους προς πνευματική ωφέλεια των πιστών και οικονομική ενίσχυση των ναών.[2][3]

Ιεροί Ναοί

Οι ενοριακοί και προσκυνηματικοί ναοί της Μητροπόλεως είναι οι εξής[4]:

Πηγές

Παραπομπές