Φρειδερίκος Α΄ της Αυστρίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 8: Γραμμή 8:
|περίοδος_εξουσίας = 1308 - 1330
|περίοδος_εξουσίας = 1308 - 1330
|προκάτοχος = [[Αλβέρτος Α΄ της Γερμανίας|Αλβέρτος Α΄]]
|προκάτοχος = [[Αλβέρτος Α΄ της Γερμανίας|Αλβέρτος Α΄]]
|διάδοχος = [[Αλβέρτος Β΄ της Αυστρίας|Αλβέρτος Β΄]], [[Όθων Δ΄ της Αυστρίας|Όθων Δ΄]]
|διάδοχος = [[Αλβέρτος Β΄ της Αυστρίας|Αλβέρτος Β΄]], [[Όθων της Αυστρίας|Όθων]]
|τίτλος2 = Βασιλιάς της Γερμανίας
|τίτλος2 = Βασιλιάς της Γερμανίας
|περίοδος_εξουσίας2= 1314 - 1330
|περίοδος_εξουσίας2= 1314 - 1330

Έκδοση από την 11:51, 23 Σεπτεμβρίου 2019

Φρειδερίκος Α΄ της Αυστρίας
Γ΄ της Γερμανίας
Δούκας της Αυστρίας & Στυρίας
Περίοδος1308 - 1330
ΠροκάτοχοςΑλβέρτος Α΄
ΔιάδοχοςΑλβέρτος Β΄, Όθων
Βασιλιάς της Γερμανίας
Περίοδος1314 - 1330
ΠροκάτοχοςΕρρίκος Ζ΄
ΔιάδοχοςΛουδοβίκος Δ΄
Γέννηση1289
Θάνατος13 Ιανουαρίου 1330
ΣύζυγοςΙσαβέλλα της Αραγωνίας
ΟίκοςΑψβούργων
ΠατέραςΑλβέρτος Α΄
ΜητέραΕλισάβετ των Γκορίτσια
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φρειδερίκος Α΄ ο ωραίος (γερμ.: Friedrich III der Schöne, 1289 - 13 Ιανουαρίου 1330) από τον Οίκο των Αψβούργων, ήταν δούκας της Αυστρίας & Στυρίας (1308-1330) και διεκδικητής/συμβασιλιάς της Γερμανίας (1314-1330).

Βιογραφία

Νεανικά έτη

Γεννήθηκε στη Βιέννη και ήταν δευτερότοκος γιος του Αλβέρτου Α΄ δούκα της Αυστρίας και της Ελισάβετ των Γκορίτσια, κόρης του Μάινχαρντ δούκα της Καρινθίας. Όταν ο πρωτότοκος αδελφός του Ροδόλφος Γ΄ του έγινε δούκας της Αυστρίας, ο Φρειδερίκος ήταν βοηθός του. Το 1307 απεβίωσε ο Ροδόλφος Γ΄ και το επόμενο έτος δολοφονήθηκε ο πατέρας του· τον τελευταίο διαδέχθηκε στο δουκάτο ως Φρειδερίκος Α΄.

Δούκας της Αυστρίας

Στις εκλογές για το Γερμανό βασιλιά, διάδοχο του πατέρα του, δεν εκλέχθηκε, διότι έξι από τους επτά εκλέκτορες προτίμησαν τον Ερρίκο Ζ΄. Το 1310 απεβίωσε ο Στέφανος Α΄ της Βαυαρίας και την εκπαίδευση των δύο γιων του, 5 και 3 ετών, ανέθεσαν οι ευγενείς της Κάτω Βαυαρίας στον Φρειδερίκο (ήταν με αυτά 2ος εξάδελφος). Τότε ο Φρειδερίκος το θεώρησε ευκαιρία να επεκτείνει τις κτήσεις του και κατέλαβε την Κάτω Βαυαρία. Όμως ο εξάδελφος του Στεφάνου Α΄, Λουδοβίκος Δ΄ της Βαυαρίας τον νίκησε το 1313 στη μάχη του Γκάμελσντορφ.

Φρειδερίκος ο ωραίος των Αψβούργων, Α΄ της Αυστρίας, Γ΄ της Γερμανίας

Οι διπλές εκλογές του 1314

Ο Ερρίκος Ζ΄ απεβίωσε το 1313 και το επόμενο έτος έγιναν εκλογές για τον διάδοχό του. Υποψήφιοι ήταν ο Φρειδερίκος και ο Ιωάννης της Βοημίας. Στη θέση του εκλέκτορα της Βοημίας θα ψήφιζε ο προηγούμενος βασιλιάς της Ερρίκος της Βοημίας. Ο Ιωάννης αποσύρθηκε υπέρ του νέου υποψήφιου Λουδοβίκου Ζ΄. Στις εκλογές, τέσσερις από τους επτά εκλέκτορες προτίμησαν τον Φρειδερίκο, που έγινε βασιλιάς της Γερμανίας ως Φρειδερίκος Γ΄. Όμως ο Ερρίκος δεν έπρεπε να ψηφίσει, έτσι την άλλη ημέρα έγιναν πάλι εκλογές, με εκλέκτορα της Βοημίας τον Ιωάννη. Εν τω μεταξύ ο Λουδοβίκος Δ΄ πρότεινε στον Ιωάννη Β΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ να ψηφίσει αντί του εξαδέλφου του Ροδόλφου Α΄ της Σαξονίας-Βίττενμπερκ. Το αποτέλεσμα ήταν πέντε εκλέκτορες υπέρ του Λουδοβίκου Δ΄, ο οποίος έσπευσε να στεφθεί στο Άαχεν από τον εκλέκτορα του Μάιντς, που προκάλεσε την 2η εκλογή. Ο Λουδοβίκος Δ΄ είχε εκμεταλλευτεί τη φιλοδοξία του Ιωάννη Β΄, διότι ο νόμιμος εκλέκτορας της Σαξονίας ήταν ο Ροδόλφος Α΄, πράγμα που οριστικοποιήθηκε το 1338 και το 1356. Έτσι ο Φρειδερίκος αμφισβήτησε τη 2η εκλογή και στέφθηκε στη Βόννη από τον εκλέκτορα της Κολωνίας. Αιματηρός πόλεμος ξέσπασε και στο τέλος ο Φρειδερίκος ηττήθηκε το 1322 στη μάχη του Μύλντορφ του Άμπφινγκ Χετ, όπου αιχμαλωτίστηκαν 1.300 ευγενείς και ο αρχιεπίσκοπος του Ζάλτσμπουργκ.

Η συμφιλίωση

Ο Λουδοβίκος Δ΄ κράτησε τον Φρειδερίκο στο κάστρο Τράουζνιτς του Άνω Παλατινάτου, αλλά η συνέχιση του πολέμου από τον αδελφό του Φρειδερίκου Λεοπόλδο Α΄, η αποχώρηση του Ιωάννη της Βοημίας από τη συμμαχία και η απαγόρευση του Πάπα Ιωάννη ΚΒ΄ έφεραν, έπειτα από τρία έτη, την ελευθέρωση του Φρειδερίκου. Στη συνθήκη του Τράουζνιτς το 1325 ο Φρειδερίκος αναγνώρισε τον Λουδοβίκο Δ΄ ως βασιλιά και ορκίστηκε να πείσει και τα αδέλφια του σε αυτό, αλλιώς να επιστρέψει στην αιχμαλωσία. Ο Λεοπόλδος Α΄ όμως επέμενε στον ένοπλο αγώνα, αλλά ο Φρειδερίκος, αν και ο πάπας τον απάλλαξε από τον όρκο, προτίμησε να γυρίσει στο Τράουζνιτς. Ο Λουδοβίκος Δ΄ ήταν εξάδελφος του Φρειδερίκου και είχε ανατραφεί στην Αυλή της Βιέννης, όπου είχαν γίνει φίλοι. Τώρα εντυπωσιάστηκε με την ευγενική κίνηση του Φρειδερίκου και ανανέωσε τη νεανική φιλία τους. Του πρότεινε να κυβερνήσουν από κοινού. Ο Λουδοβίκος Δ΄ στέφθηκε στη Ρώμη και ο Φρειδερίκος, όταν το 1326 απεβίωσε ο Λεοπόλδος Α΄, αποσύρθηκε στην Αυστρία.

Απεβίωσε το 1330 στο κάστρο Γκούτενσταϊν στην περιοχή Βιένερβαλντ και τάφηκε στο Καρθουσιανό Μάουερμπαχ, που είχε ιδρύσει. Όταν το 1782 έκλεισε η μονή, το λείψανό του μεταφέρθηκε στην δουκική κρύπτη του Αγ. Στεφάνου της Βιέννης. Τον διαδέχθηκαν οι νεότεροι αδελφοί του Αλβέρτος Β΄ και Όθων Δ΄. Πέρασε περισσότερο από έναν αιώνα για να επανεκλεγεί ένας Αψβούργος ως βασιλιάς της Γερμανίας: το 1438 ο Αλβέρτος Β΄ έγινε βασιλιάς της και από τότε έμεινε το αξίωμα κληρονομικό στους Αψβούργους.

Η ευγένεια της επιστροφής στην αιχμαλωσία ενέπνευσε το ποίημα Γερμανική πίστη (υπακοή) του Σίλερ και την τραγωδία Λουδοβίκος της Βαυαρίας του Ούλαντ.

Οικογένεια

Το 1315 νυμφεύτηκε την Ισαβέλλα του Οίκου της Βερκελώνης, κόρη του Ιακώβου Β΄ της Αραγωνίας. Η Ισαβέλλα ήταν φιλόδοξη και με τεράστια προίκα. Είχαν τέκνα:

  • Ελισάβετ 1317-1336, απεβίωσε 19 ετών.
  • Άννα 1318-1343, παντρεύτηκε πρώτα τον Ερρίκο ΙΕ΄ δούκα της Βαυαρίας και έπειτα τον Ιωάννη-Ερρίκο Δ΄ κόμη της Γκορίτσια.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Frederick the Fair της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).