Φρόστυ ο Χιονάνθρωπος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 57: Γραμμή 57:
*Πολ Φρις ως ο Άγιος Βασίλης
*Πολ Φρις ως ο Άγιος Βασίλης
*Τζίμμυ Ντουράντ ως Αφηγητής – Ένας σοφός κύριος που μοιάζει με τον Τζίμμυ Ντουράντ.
*Τζίμμυ Ντουράντ ως Αφηγητής – Ένας σοφός κύριος που μοιάζει με τον Τζίμμυ Ντουράντ.

==Τηλεοπτικά δικαιώματα==
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το CBS κατείχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωτότυπου προγράμματος (με άδεια από τον τρέχων ιδιοκτήτη των πνευματικών δικαιωμάτων της, την Universal Television), και την αναμετέδιδε ετησίψς μαζί με το σίκουελ παραγωγής CBS ''Frosty Returns'' μέχρι και το 2018, κάνοντας την την τηλεοπτική ταινία με τις περισσότερες συνεχείς ετήσιες προβολές (50 έτη) στο ίδιο δίκτυο, περισσότερες από κάθε άλλη Χριστουγεννιάτικη τηλεοπτική ταινία που προβάλλεται επί του παρόντος. Το CBC κατέχει δικαιώματα αναμετάδοσης στον Καναδά. Η ταινία επίσης προβάλλεται στο Freeform σε κάποιες περιοχές, και θα ξεκινήσει να προβάλλεται από το δίκτυο αυτό στις ΗΠΑ από το 2019.<ref>https://www.wdtvpress.com/freeform/2019upfront/press-releases/</ref> Τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης του σίκουελ παραγωγής 1976 ''Frosty's Winter Wonderland'' κατέχει η AMC βς μέρος του ένθετου “Best Christmas Ever”. Το CBS θα διέπραττε αργότερα το δικό του "σίκουελ", το ''Frosty Returns''.

==Κυκλοφορίες==
===VHS και LaserDisc===
Η Family Home Entertainment κυκλοφόρησε το ''Φρόστυ ο Χιονάνθρωπος'' σε [[VHS]] ως μέρος σειράς με χριστουγεννιάτικα "κλασσικά" το 1989 και 1993, με πολλαπλές ανατυπώσεις καθ' όλην τη δεκαετία του 1990. Κυκλοφόρησε μαζί με την ταινία ''The Little Drummer Boy'' σε [[LaserDisc]] το 1992. Εις τις κυκλοφορίες της το 1989 και το 1993, η ταινία πουλόταν επίσης σε box sets με άλλες Χριστουγεννιάτικες ταινίες των Rankin/Bass, συμπεριλαμβανομένων των ''Ρούντολφ το Ελαφάκι'' και ''Ο Άη Βασίλης έρχεται ξανά'', την ταινία του [[Τσακ Τζόουνς]] παραγωγής 1973, ''A Very Merry Cricket'' και το σίκουελ ''Frosty Returns'' που έκανε πρεμιέρα στο [[CBS]] το 1992. Το 1998, η Sony Wonder και η Golden Books Family Entertainment κυκλοφόρησαν την ταινία σε VHS, μαζί με τις άλλες λεγόμενες ταινίες των Rankin/Bass, όπως το ''Cricket on the Hearth'' σε ξεχωριστά "Holiday Classics Collection" box sets.

===DVD και Blu-ray===
Η ταινία κυκλοφόρησε επίσης σε [[DVD]] από την Sony Wonder και την Classic Media το 2002 και το 2004, και από την Genius Entertainment το 2007. Η Gaiam Vivendi Entertainment την κυκλοφόρησε σε DVD και [[Blu-ray]] στις 12 Οκτωβρίου 2010, και σε DVD/Blu-ray combo pack στις 6 Νοεμβρίου 2012. Οι περισσότερες κυκλοφορίες DVD περιλαμβάνουν επίσης το ''Frosty Returns''. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, η Classic Media και την ταινία και το ''Ο Άη Βασίλης έρχεται ξανά'' σε 45η Επετειακή Συλλεκτική Έκδοση σε Blu-ray και DVD in addition to the 50th Anniversary release of ''Rudolph the Red-Nosed Reindeer'' in 2014. Η [[Universal Pictures Home Entertainment]] κυκλοφόρησε μια Deluxe Edition της ταινίας μαζί με άλλες, σε Blu-ray και DVD το 2018. Στην Ελλάδα, η ταινία κυκλοφόρησε σε DVD από την Penwest Company το 2015.


==Παραπομπές==
==Παραπομπές==

Έκδοση από την 15:57, 8 Σεπτεμβρίου 2019

Φρόστυ ο Χιονάνθρωπος
Ελληνικό εξώφυλλο DVD
Βασίζεται σε"Frosty the Snowman" 
από Στιβ Νέλσον
Τζακ Ρόλινς
ΣκηνοθεσίαΤζουλς Μπάς
Άρθουρ Ράνκιν Τζούνιορ
ΣενάριοΡόμεο Μιλέρ
ΠρωταγωνιστέςΜπίλι ντι Γουλφ
Τζάκι Βέρνον
Πολ Φρις
Τζουν Φόράϊ
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιαπωνία
ΓλώσσαΑγγλικά
Παραγωγή
ΠαραγωγήΤζουλς Μπάς
Άρθουρ Ράνκιν Τζούνιορ
ΦωτογραφίαΣτιβ Νακαγκάουα
(επόπτης animation)
ΜοντάζΈργουιν Γκόλντρες
Διάρκεια25 λεπτά
Εταιρεία παραγωγήςRankin/Bass Productions
Mushi Production
(animation)
ΔιανομήNBCUniversal Television Distribution
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςCBS (1969-2018)
Freeform (2019-σήμερα)
Προβολή7 Δεκεμβρίου 1969 (1969-12-07)
Χρονολόγιο
ΑκολούθησεFrosty's Winter Wonderland

Το Φρόστυ ο Χιονάνθρωπος είναι Χριστουγεννιάτικη τηλεοπτική ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων παραγωγής 1969, παραγωγή των Rankin/Bass Productions, και διανέμεται από την Universal Television. Πρόκειται για την πρώτη ταινία του είδους της, με συμμετέχοντα τον χαρακτήρα Φρόστυ. Προβλήθηκε για πρώτη φορά από το τηλεοπτικό δίκτυο του CBS στις 7 Δεκεμβρίου 1969 στις Ηνωμένες Πολιτείς. Προβαλλόταν ετησίως για τις ανάγκες του Χριστουγεννιάτικου προγράμματος του δικτύου μέχρι και το 2018. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο τραγούδι των Στιβ Νέλσον και Τζακ Ρόλινς. Ο κωμικός Τζίμμυ Ντουράντ δανείζει την φωνή σε καρικατούρα του, ενώ αφηγείται και την εκτυλισσόμενη ιστορία· αύτη ήταν και η τελευταία του συμμετοχή σε ταινία. Συμμετέχουν επίσης οι Μπίλι ντι Γουλφ ως ο Καθηγητής Χινκλ και Τζάκι Βέρνον ως Φρόστυ.

Μια ομάδα παιδιών σε ένα σχολείο χτίζουν έναν χιονάνθρωπο που ονομάζεται Φρόστυ και του φορούν ένα μαγικό καπέλο στο κεφάλι του, που τον κάνει να ζωντανεύει με μαγικές δυνάμεις. Ο τελευταίος σύντομα αντιλαμβάνεται την άνοδο της υψηλής θερμοκρασίας, και μαζί με μια νεαρή κοπέλα ονόματι Κάρεν και ένα κουνέλι που ονομάζεται Χόκους Πόκους, ταξιδεύει στο Βόρειο Πόλο για να μην λιώσει.

Οι Άρθουρ Ράνκιν Τζούνιορ και Τζουλς Μπάς ήθελαν να δώσουν στην ταινία και στους χαρακτήρες της την εμφάνιση μιας Χριστουγεννιάτικης κάρτας, και έτσι προσέλαβαν τον καλλιτέχνη ευχετήριων καρτών και του περιοδικού Mad Πολ Κόκερ για τον σχεδιασμό παρασκηνίων και χαρακτήρων. Το animation παράχθηκε από την Mushi Production στο Τόκιο της Ιαπωνίας, με το υπάλληλο της Hanna-Barbera Γιούσακου "Στιβ" Νακαγκάουα και τον τότε υπάλληλη της Mushi Οσάμου Ντεζάκι (ο οποίος δεν αναφέρεται). Ο Ντουράντ ήταν ένας από τους πρώτους που ηχογράφησε το τραγούδι όταν κυκλοφόρησε το 1950 (όταν το τραγούδι είχε ελαφρώς διαφορετικούς στίχους)· το επανηχογράφησε για τις ανάγκες της ταινίας. Ο βετεράνος σεναριογράφος των Rankin/Bass Ρόμεο Μιλέρ προσάρμοσε και επέκτεινε την ιστορία για την τηλεόραση όπως είχε κάνει με το Ρούντολφ το Ελαφάκι.

Το TV Guide κατέταξε την ταινία ως την τέταρτη από τις 10 καλύτερες τηλεοπτικές χριστουγεννιάτικες ταινίες σε λίστα.[1]

Πλοκή

Σε ένα σχολείο την παραμονή των Χριστουγέννων, μια δάσκαλος μισθώνει τον καθηγητή Hinkle, έναν ανάρμοστο μάγο, να διασκεδάσει την τάξη της για το πάρτι των Χριστουγέννων. Μετά από ένα αποτυχημένο κόλπο του, πετά νευριασμένος το μαγικό του καπέλο μακριά. Στη συνέχεια, το καπέλο αναπηδά από το δοχείο απορριμμάτων οπού είχε καταλήξει, και απελευθερώνεται από αυτό το λευκό κουνέλι του, τον Χόκους Πόκους, που φοράει το καπέλο και ταπεινώνει τον Χινκλ. Αμέσως μετά, τα παιδιά σχολάνε και πάνε να παίξουν στο χιόνι όπου χτίζουν έναν χιονάνθρωπο. Αφού προτείνονται πολλά ονόματα, μια κοπέλα που ονομάζεται Κάρεν τον βαφτίζει ως "Φρόστυ". Ο Χόκους πηγαίνει προς το σχολείο, το οποίο έπειτα παρασύρεται από τον αέρα μέχρι που η Κάρεν το αρπάζει και το φορά στο κεφάλι του Φρόστυ, κάνοντάς τον να ζωντανεύσει μαγικά. Όταν ο Χινκλ το βλέπει αυτό, παίρνει το καπέλο πίσω, μετατρέποντας τον χιονάνθρωπο πίσω στην προηγούμενη άψυχη μορφή του. Ο Χινκλ αρνείται να δώσει το καπέλο πίσω, σχεδιάζοντας να χρησιμοποιήσει τη μαγεία του καπέλου για να γίνει πλούσιος.

Ο Χόκους φέρνει το καπέλο πίσω στα παιδιά, που ζωντανεύουν ξανά τον Φρόστυ. Ενώ γιορτάζει με τα παιδιά, ο Φρόστυ αισθάνεται ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει και ανησυχεί ότι θα λιώσει. Τα παιδιά προτείνουν να τον βάλουν στο επόμενο τρένο προς τον Βόρειο Πόλο, όπου δεν θα λιώσει ποτέ και κάνουν παρέλαση στο δρόμο προς το σιδηροδρομικό σταθμό. Αυτό συγκλονίζει πολλούς κατοίκους της πόλης, συμπεριλαμβανομένου ενός τροχονόμου που τυχαίνει να καταπιεί την σφυρίχτρα του. Επειδή δεν έχουν χρήματα για εισιτήρια, οι Χόκους, Φρόστυ και Κάρεν, μπαίνουν λαθραίως σε ένα βαγόνι ψύξης ενός τραίνου που κατευθύνεται προς τον Βορρά. Ο Χινκλ προσκολλάται στο σασί της καμπίνας του ίδιου τραίνου, σχεδιάζοντας να ανακτήσει το καπέλο.

Καθώς το τραίνο συνεχίζει προς τα βόρεια, ο Φρόστυ παρατηρεί ότι η Κάρεν γίνεται ψυχρότερη και συνειδητοποιεί ότι πρέπει να βγει όσο το δυνατόν συντομότερα. Όταν το εμπορικό τραίνο σταματά να αφήσει ένα επιβατικό γεμάτο Χριστουγεννιάτικους ταξιδιώτες να περάσει, αποβιβάζονται αναζητώντας κάπου να ζεσταίνουν την Κάρεν, με τον Χινκλ να τους ακολουθεί. Το βράδυ, οι Φρόστυ, Κάρεν και Χόκους ζορίζονται μέσα στο δάσος, και ο τελευταίος πείθει μια ομάδα ζώων να ανάψουν φωτιά για την Κάρεν. Φοβούμενος ότι η Κάρεν δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ καιρό ακόμα στο κρύο, ο Φρόστυ ζητά από τον Χόκους να τους βοηθήσει. Ο Χόκους προτείνει τους Πεζοναύτες και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών προτού συμφωνήσουν να αναζητήσουν τον Άγιο Βασίλη. Ο Χόκους ξεκινά την αναζήτηση. Λίγο αργότερα, ο Χινκλ βρίσκει τους Φρόστυ και Κάρεν, σβήνει τη φωτιά και προσπαθεί να κλέψει το καπέλο του Φρόστυ. Ο Φρόστυ και η Κάρεν του ξεφεύγουν.

Στο κατώτατο σημείο της πλαγιάς, η Κάρεν και ο Φρόστυ ανακαλύπτουν ένα θερμοκήπιο γεμάτο με τα Χριστουγεννιάτικα αλεξανδρινά. Παρά τις αντιρρήσεις της Κάρεν, ο Φρόστυ μπαίνει μέσα στο ζεστό θερμοκήπιο μαζί της, δηλώνοντας ότι θα ήθελε να αδυνατίσει κιόλας. Όταν ο Χινκλ φτάνει, κλειδώνει την πόρτα και παγιδεύει τον Φρόστυ και την Κάρεν μέσα. Εν τω μεταξύ, ο Χόκους οδηγεί τον Άγιο στο θερμοκήπιο, για να βρει μια συντετριμμένη Κάρεν να κλαίει πάνω από τον λιωμένο Φρόστυ. Ο Άγιος Βασίλης εξηγεί ότι ο Φρόστυ δεν πεθαίνει μόνιμα: επειδή είναι φτιαγμένος από Χριστουγεννιάτικο χιόνι, ο Φρόστυ θα επανέρχεται πάντα κάθε χειμώνα. Στη συνέχεια ανοίγει την πόρτα του θερμοκηπίου, και με μια ροή του ανέμου, ο Φρόστυ επαναπραγματώνεται ως άψυχος. ένω πάνε να ξαναφορέσουν το καπέλο στον Φρόστυ, ο Χινκλ καταφτάνει και ζητά την επιστροφή του. Ο Άγιος απειλεί να μην του δώσει ποτέ Χριστουγεννιάτικα δώρα για το υπόλοιπο της ζωής του, αν αγγίξει πάλι το καπέλο, και τότε του λέει να πάει στο σπίτι και να γράψει τη συγγνώμη του, ώστε να πάρει ένα νέο καπέλο το πρωί των Χριστουγέννων. Ο Άγιος ξαναφέρνει στη ζωή τον φρόστυ και οι Κάρεν, Χόκους και Φρόστυ γιορτάζουν. Αργότερα, ο Άγιος πηγαίνει την Κάρεν στο σπίτι της και τον Φρόστυ στο Βόρειο Πόλο, με τον Άγιο και τον Φρόστυ να υπόσχονται να επιστρέψουν την Ημέρα των Χριστουγέννων.

Κύριοι χαρακτήρες

  • Τζάκι Βέρνον ως Φρόστυ – ο κύριος πρωταγωνιστής, ένας ανθρωπόμορφος και παιδικός χιονάνθρωπος που ζωντανεύει με το μαγικό καπέλο.
  • Τζουν Φόράϊ ως Κάρεν – ένα παιδί του δημοτικού σχολείου που δίνει στο Φρόστυ το όνομά του και τον συνοδεύει στο ταξίδι του προς τον Βορρά.
  • Τζουν Φόράϊ ως Χόκους Πόκους – Το κουνέλι για τα κόλπα του καθηγητή Χινκλ, άπιστος στον ιδιοκτήτη του και φιλικός βοηθός στους Κάρεν και Φρόστυ.
  • Μπίλι ντι Γουλφ ως Καθηγητής Χινκλ – ο βασικός ανταγωνιστής, ένας άστοχος μάγος που αρχικά απορρίπτει το καπέλο του, αλλά μετά αντιλαμβάνεται την μαγεία του και θέλει να το πάρει πίσω.
  • Πολ Φρις ως ο Άγιος Βασίλης
  • Τζίμμυ Ντουράντ ως Αφηγητής – Ένας σοφός κύριος που μοιάζει με τον Τζίμμυ Ντουράντ.

Τηλεοπτικά δικαιώματα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το CBS κατείχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωτότυπου προγράμματος (με άδεια από τον τρέχων ιδιοκτήτη των πνευματικών δικαιωμάτων της, την Universal Television), και την αναμετέδιδε ετησίψς μαζί με το σίκουελ παραγωγής CBS Frosty Returns μέχρι και το 2018, κάνοντας την την τηλεοπτική ταινία με τις περισσότερες συνεχείς ετήσιες προβολές (50 έτη) στο ίδιο δίκτυο, περισσότερες από κάθε άλλη Χριστουγεννιάτικη τηλεοπτική ταινία που προβάλλεται επί του παρόντος. Το CBC κατέχει δικαιώματα αναμετάδοσης στον Καναδά. Η ταινία επίσης προβάλλεται στο Freeform σε κάποιες περιοχές, και θα ξεκινήσει να προβάλλεται από το δίκτυο αυτό στις ΗΠΑ από το 2019.[2] Τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης του σίκουελ παραγωγής 1976 Frosty's Winter Wonderland κατέχει η AMC βς μέρος του ένθετου “Best Christmas Ever”. Το CBS θα διέπραττε αργότερα το δικό του "σίκουελ", το Frosty Returns.

Κυκλοφορίες

VHS και LaserDisc

Η Family Home Entertainment κυκλοφόρησε το Φρόστυ ο Χιονάνθρωπος σε VHS ως μέρος σειράς με χριστουγεννιάτικα "κλασσικά" το 1989 και 1993, με πολλαπλές ανατυπώσεις καθ' όλην τη δεκαετία του 1990. Κυκλοφόρησε μαζί με την ταινία The Little Drummer Boy σε LaserDisc το 1992. Εις τις κυκλοφορίες της το 1989 και το 1993, η ταινία πουλόταν επίσης σε box sets με άλλες Χριστουγεννιάτικες ταινίες των Rankin/Bass, συμπεριλαμβανομένων των Ρούντολφ το Ελαφάκι και Ο Άη Βασίλης έρχεται ξανά, την ταινία του Τσακ Τζόουνς παραγωγής 1973, A Very Merry Cricket και το σίκουελ Frosty Returns που έκανε πρεμιέρα στο CBS το 1992. Το 1998, η Sony Wonder και η Golden Books Family Entertainment κυκλοφόρησαν την ταινία σε VHS, μαζί με τις άλλες λεγόμενες ταινίες των Rankin/Bass, όπως το Cricket on the Hearth σε ξεχωριστά "Holiday Classics Collection" box sets.

DVD και Blu-ray

Η ταινία κυκλοφόρησε επίσης σε DVD από την Sony Wonder και την Classic Media το 2002 και το 2004, και από την Genius Entertainment το 2007. Η Gaiam Vivendi Entertainment την κυκλοφόρησε σε DVD και Blu-ray στις 12 Οκτωβρίου 2010, και σε DVD/Blu-ray combo pack στις 6 Νοεμβρίου 2012. Οι περισσότερες κυκλοφορίες DVD περιλαμβάνουν επίσης το Frosty Returns. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, η Classic Media και την ταινία και το Ο Άη Βασίλης έρχεται ξανά σε 45η Επετειακή Συλλεκτική Έκδοση σε Blu-ray και DVD in addition to the 50th Anniversary release of Rudolph the Red-Nosed Reindeer in 2014. Η Universal Pictures Home Entertainment κυκλοφόρησε μια Deluxe Edition της ταινίας μαζί με άλλες, σε Blu-ray και DVD το 2018. Στην Ελλάδα, η ταινία κυκλοφόρησε σε DVD από την Penwest Company το 2015.

Παραπομπές

  1. TV Guide Guide to TV (στα Αγγλικά). Barnes and Noble. 2004. σελ. 574. ISBN 0-7607-5634-1. 
  2. https://www.wdtvpress.com/freeform/2019upfront/press-releases/

Εξωτερικοί σύνδεσμοι