Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αναίρεση έκδοσης 7089734 από τον Υπάρχω (Συζήτηση) όχι εταιρεία
Ετικέτα: Αναίρεση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
Ιδρύθηκε στις [[7 Ιουνίου]] [[1938]] ως «Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων της Τραπέζης» με απόφαση του γενικού συμβουλίου της τράπεζας με αρχικό σκοπό την εκτύπωση χαρτονομισμάτων και [[τίτλοι αξιών|τίτλων αξιών]] του δημοσίου.
Ιδρύθηκε στις [[7 Ιουνίου]] [[1938]] ως «Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων της Τραπέζης» με απόφαση του γενικού συμβουλίου της τράπεζας με αρχικό σκοπό την εκτύπωση χαρτονομισμάτων και [[τίτλοι αξιών|τίτλων αξιών]] του δημοσίου.


Παρόλο που η ανέγερση του κτηρίου του Ιδρύματος αποπερατώθηκε το [[1941]] και το ίδιο έτος εξοπλίσθηκε με τον απαραίτητο εξοπλισμό εκτύπωσης, οι πρώτες εκτυπώσεις χαρτονομισμάτων έγιναν το [[1947]], δυο χρόνια μετά τη λήξη του [[Β' Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου]]. Μετά την απόφαση του υπουργείου οικονομικών να αναθέσει την κοπή των κερμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον ίδιο χώρο εγκαταστάθηκε και το νομισματοκοπείο το οποίο άρχισε να κόβει τα πρώτα κέρματα το [[1972]].
Παρόλο που η ανέγερση του κτηρίου του Ιδρύματος αποπερατώθηκε το [[1941]] και το ίδιο έτος εξοπλίσθηκε με τον απαραίτητο εξοπλισμό εκτύπωσης, οι πρώτες εκτυπώσεις χαρτονομισμάτων έγιναν το [[1947]], δυο χρόνια μετά τη λήξη του [[Β' Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου]]. Μετά την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να αναθέσει την κοπή των κερμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον ίδιο χώρο εγκαταστάθηκε και το νομισματοκοπείο το οποίο άρχισε να κόβει τα πρώτα κέρματα το [[1972]].


Παρόλο που η εκτύπωση κερμάτων και χαρτονομισμάτων γίνεται στον ίδιο χώρο, εκδότης των χαρτονομισμάτων από το [[1928]] έως [[2002]] ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ μετά την έλευση του [[ευρώ]] εκδότης των χαρτονομισμάτων είναι η [[Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα]]. Για την κατασκευή κερμάτων εκδότης είναι το [[Υπουργείο Οικονομικών (Ελλάδα)|Υπουργείο Οικονομικών]].
Παρόλο που η εκτύπωση κερμάτων και χαρτονομισμάτων γίνεται στον ίδιο χώρο, εκδότης των χαρτονομισμάτων από το [[1928]] έως το [[2001]] ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ μετά την υιοθέτηση του [[ευρώ]] εκδότης των χαρτονομισμάτων είναι η [[Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα]]. Για την κατασκευή κερμάτων εκδότης είναι το [[Υπουργείο Οικονομικών (Ελλάδα)|Υπουργείο Οικονομικών]].


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 14:53, 5 Σεπτεμβρίου 2019

Το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.), κοινώς αποκαλούμενο Νομισματοκοπείο, είναι ανεξάρτητη διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος. Αποτελεί πρακτικά την τεχνική και παραγωγική μονάδα στην οποία κόβονται κέρματα, τυπώνονται χαρτονομίσματα, αξιόγραφα του Δημοσίου, έντυπα που χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες της τράπεζας, καθώς και εκδόσεις της, όπως φυλλάδια, βιβλία κτλ. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο Χαλάνδρι επί της λεωφόρου Μεσογείων.

Ιστορικό

Ιδρύθηκε στις 7 Ιουνίου 1938 ως «Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων της Τραπέζης» με απόφαση του γενικού συμβουλίου της τράπεζας με αρχικό σκοπό την εκτύπωση χαρτονομισμάτων και τίτλων αξιών του δημοσίου.

Παρόλο που η ανέγερση του κτηρίου του Ιδρύματος αποπερατώθηκε το 1941 και το ίδιο έτος εξοπλίσθηκε με τον απαραίτητο εξοπλισμό εκτύπωσης, οι πρώτες εκτυπώσεις χαρτονομισμάτων έγιναν το 1947, δυο χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να αναθέσει την κοπή των κερμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον ίδιο χώρο εγκαταστάθηκε και το νομισματοκοπείο το οποίο άρχισε να κόβει τα πρώτα κέρματα το 1972.

Παρόλο που η εκτύπωση κερμάτων και χαρτονομισμάτων γίνεται στον ίδιο χώρο, εκδότης των χαρτονομισμάτων από το 1928 έως το 2001 ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ μετά την υιοθέτηση του ευρώ εκδότης των χαρτονομισμάτων είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για την κατασκευή κερμάτων εκδότης είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

Πηγές