Δήμος Λέσβου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ +δήμαρχοι διασπασμένου δήμου
Arteraponiko (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 26: Γραμμή 26:
'''Δήμο Μυτιλήνης''' με έδρα τη Μυτιλήνη, που θα περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Μυτιλήνης, Αγιάσου, Πλωμαρίου, Λουτροπόλεως Θερμής, Ευεργέτουλα και Γέρας, και
'''Δήμο Μυτιλήνης''' με έδρα τη Μυτιλήνη, που θα περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Μυτιλήνης, Αγιάσου, Πλωμαρίου, Λουτροπόλεως Θερμής, Ευεργέτουλα και Γέρας, και


'''Δήμο Δυτικής Λέσβου''' με έδρα την Καλλονή, που θα περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Καλλονής, Μανταμάδου, Αγίας Παρασκευής, Ερεσού-Αντίσσης, Πολιχνίτου, Πέτρας και Μήθυμνας.
'''[[Δήμος Δυτικής Λέσβου|Δήμο Δυτικής Λέσβου]]''' με έδρα την Καλλονή, που θα περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Καλλονής, Μανταμάδου, Αγίας Παρασκευής, Ερεσού-Αντίσσης, Πολιχνίτου, Πέτρας και Μήθυμνας.


==Δημοτικές Ενότητες==
==Δημοτικές Ενότητες==

Έκδοση από την 06:29, 2 Σεπτεμβρίου 2019

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Λέσβος (αποσαφήνιση).
Δήμος Λέσβου
Δήμος

Χώρα Ελλάδα
Έδρα Μυτιλήνη
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος Σπυρίδων Γαληνός (2014)
Μυτιλήνης: Ευστράτιος Κύτελης (εκλ. 2019)
Δυτικής Λέσβου: Ταξιάρχης Βέρρος (εκλ. 2019)
Διοικητική υπαγωγή  
 • Αποκ. διοίκηση Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
 • Περιφ. ενότητα Λέσβου
Διαμέρισμα Νησιά Αιγαίου
Έκταση 1633,83 km2
Πληθυσμός 86.436 (απογραφή 2011)
Ιστότοπος mytilene.gr

Ο Δήμος Λέσβου είναι δήμος της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που περιλαμβάνει τη Λέσβο και τις γειτονικές της νησίδες. Δημιουργήθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων του νησιού, των δήμων Μυτιλήνης, Μανταμάδου, Αγιάσου, Αγίας Παρασκευής, Ερεσού-Αντίσσης, Πολιχνίτου, Πλωμαρίου, Πέτρας, Μήθυμνας, Λουτροπόλεως Θερμής, Καλλονής, Ευεργέτουλα, και Γέρας. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 1633,83 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 86.436 μόνιμοι κάτοικοι, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Έδρα του δήμου ορίστηκε η Μυτιλήνη.

Η διάσπαση του δήμου αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της Λέσβου από την εποχή που εφαρμόστηκε το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Έτσι, με τροπολογία που παρουσιάστηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2019 από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποφασίστηκε η διάσπαση του Δήμου, από τον Σεπτέμβριο του 2019 και με την ανάληψη των νέων δημοτικών αρχών που θα προκύψουν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019, σε:

Δήμο Μυτιλήνης με έδρα τη Μυτιλήνη, που θα περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Μυτιλήνης, Αγιάσου, Πλωμαρίου, Λουτροπόλεως Θερμής, Ευεργέτουλα και Γέρας, και

Δήμο Δυτικής Λέσβου με έδρα την Καλλονή, που θα περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Καλλονής, Μανταμάδου, Αγίας Παρασκευής, Ερεσού-Αντίσσης, Πολιχνίτου, Πέτρας και Μήθυμνας.

Δημοτικές Ενότητες

Πηγές