Παναγία Αργοκοιλιώτισσα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
ε το όνομα '''Παναγία Αργοκοιλιώτισσα''' ή ''Παναγία η Αργοκοιλιώτισσα'' φέρεται ιερό εικόνισμα που ανευρέθηκε στην ορεινή [[Νάξος|Νάξο]], στη θέση [[Αργοκοίλι Νάξου|Αργοκοίλι]], εξ ου και το προσωνύμιο, καθώς και το Μοναστήρι που έχει ανεγερθεί στο σημείο εύρεσης, το οποίο και καταλαμβάνει έκταση περίπου 25 στρεμμάτων.{{Κτίριο|ονομασία=Παναγία Αργοκοιλιώτισσα Νάξου|εικόνα=[[File:ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΑ 1.jpg|ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΑ 1]]|πόλη=Νάξος|τόπος=Αργοκοίλι|είδος=Ορθόδοξο Μοναστήρι}}[[Αρχείο:Παναγία Αργοκοιλιώτισσα 4.jpg|μικρογραφία|229x229εσ|Το σπήλαιο της Εύρεσης]]<br />
ε το όνομα '''Παναγία Αργοκοιλιώτισσα''' ή ''Παναγία η Αργοκοιλιώτισσα'' φέρεται ιερό εικόνισμα που ανευρέθηκε στην ορεινή [[Νάξος|Νάξο]], στη θέση [[Αργοκοίλι Νάξου|Αργοκοίλι]], εξ ου και το προσωνύμιο, καθώς και το Μοναστήρι που έχει ανεγερθεί στο σημείο εύρεσης, το οποίο και καταλαμβάνει έκταση περίπου 25 στρεμμάτων.{{Κτίριο|ονομασία=Παναγία Αργοκοιλιώτισσα Νάξου|εικόνα=[[File:ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΑ 2.jpg|ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΑ 2]]|πόλη=Νάξος|τόπος=Αργοκοίλι|είδος=Ορθόδοξο Μοναστήρι}}[[Αρχείο:Παναγία Αργοκοιλιώτισσα 4.jpg|μικρογραφία|229x229εσ|Το σπήλαιο της Εύρεσης]]<br />


==Ιστορικό εύρεσης==
==Ιστορικό εύρεσης==

Έκδοση από την 18:22, 24 Αυγούστου 2019

ε το όνομα Παναγία Αργοκοιλιώτισσα ή Παναγία η Αργοκοιλιώτισσα φέρεται ιερό εικόνισμα που ανευρέθηκε στην ορεινή Νάξο, στη θέση Αργοκοίλι, εξ ου και το προσωνύμιο, καθώς και το Μοναστήρι που έχει ανεγερθεί στο σημείο εύρεσης, το οποίο και καταλαμβάνει έκταση περίπου 25 στρεμμάτων.

Παναγία η Αργοκοιλιώτισσα
ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΑ 2
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
ΕίδοςΟρθόδοξο Μοναστήρι
Γεωγραφικές συντεταγμένεςΑργοκοίλι
37°7′7″N 25°33′44″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
ΤοποθεσίαΝάξος
ΧώραΕλλάδα
Το σπήλαιο της Εύρεσης


Ιστορικό εύρεσης

1η Εύρεση

Κατά το έτος 1837 στη θέση Αργοκοίλι, λίγο έξω από την Κόρωνο, κατά τη διάρκεια ανασκαφών επί 4 έως 5 χρόνια, από τους κατοίκους της Κορώνου και κατόπιν πολλών και διαφόρων οραμάτων χριστιανών Κορωνιδιατών, του Ιωάννου Μαγγιώρου, του Χριστόδουλου Μανωλά, του Μανώλη Σαχά και άλλων, ευρέθει, κατά την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, 25 Μαρτίου, μέσα σε βαθύ σπήλαιο, αρχαιότατη εικόνα, ανάγλυφος, λεπτότατης τέχνης, μικρή στο μέγεθος, ύψους 5,20 εκατοστών και πλάτους 5 εκατοστών, η οποία παρίστανε από τη μια όψη τον Ευαγγελισμό της Παρθένου Μαρίας, από την άλλη την Βάπτιση του Ιησού Χρηστού.

Το εικόνισμα δεν ήταν από ξύλο ή μέταλλο αλλά από κηρομαστίχη. Η πολύτιμος αυτή εικόνα έμεινα απροφύλακτη στο μικρό ναϊδριω όπου είχε βρεθεί αλλά την νύκτα εκλάπη και έκτοτε η τύχη της αγνοούνταν αλλά πολλοί πίστευαν πως βρισκόταν στην πόλη της Νάξου.

2η Εύρεση

Τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1930 η μικρή μαθήτρια του γυμνασίου Νάξου Αικατερίνη Λεγάκη του Γεωργίου από την Κόρωνο, δισέγγονη του πατρός Ιωάννου (= Ιωάννης Μαγγιώρος ο άνθρωπός που έπιασε πρώτος την εικόνα της Αργοκοιλιώτισσας όταν βρέθηκε το 1837) πληροφορείται από όραμα που είδε ότι η εικόνα της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας βρίσκεται στην Νάξο και συγκεκριμένα στην οικία της Ειρήνης Αντ. Ξένου και ότι η εν λόγω κυρία έχει υποστεί και θα υποστεί ακόμη πολλά ατυχήματα αν δεν παραδώσει το εικόνισμα το οποίο κατέχει εν αγνοία της και δεν επιτρέψει να μεταφερθεί αυτό στην αρχική θέση της ευρέσεως του.

Η μικρή μαθήτρια μετά ανακοίνωσε στον αδερφό της την οπτασία της.

Ο αδερφός της Νικηφόρος Λεγάκης του Γεωργίου ή Γίγαντας υπηρετούσε σαν καθηγητής γυμναστικής στο Γυμνάσιο Νάξου.

Μετά την ανακοίνωση της αδερφής του μετέβηκε στην κ. Ξένου και της είπε για την οπτασία της αδερφής του. Η ευσεβής κ. Ξένου άκουσε για το όνειρο, αισθάνθηκε βαριά συγκίνηση και κλαίγοντας αμέσως παρακάλεσε ιερέα να έρθει στην οικία της και να τελέσει παράκληση και στη παράκληση παρέστησαν και αρκετοί ευσεβείς πολίτες της Νάξου οι οποίοι προσκύνησαν το ιερό εικόνισμα.

Μετά από όλα αυτά ο Νικηφόρος Γ. Λεγάκης παρέλαβε από τα χέρια της κ. Ξένου το εικόνισμα με την παρουσία των επιτρόπων του ναού της Αργοκοιλιώτισσας Νικ. Γ. Λεγάκη, Ι. Στ. Σιδερή, Ι. Π. Γλέζου και Ι.Γ. Χουζούρη και αναχώρησαν για την Κόρωνο. Την ιερή εικόνα προέπεμψαν έως έξω από την πόλη της Νάξου η κ. Ξένου, ο ιερέας και άλλοι πολλοί κάτοικοι της πόλεως .

Η εικόνα κατέφθασε στις 2 μετά το μεσημέρι και σύμπασα η κωμόπολη της Κορώνου με Σταυρό, εξαπτέρυγα, σημαίες, φανούς και λαμπάδες, με συνεχείς κωδωνοκρουσίες υποδέχθηκαν γονυπετώς την περιπόθητη και περισπούδαστη ιερή εικόνα και την ενθρόνισαν στον ιερό ναό όπου όλη τη νύχτα έψαλαν παρακλήσεις, δεήσεις και ικεσίες και δόξαζαν και ευχαριστούσαν τον Θεό για την ανεύρεση του ιερού ανεκτίμητου θησαυρού της σεπτής εικόνας της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας .

Από το βιβλίο ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΑ, εκδόσεις Ερμής

Το Ιερό Εικόνισμα

Το Ιερό Εικόνισμα με την πλαισίωση

Η εικόνα είναι ανάγλυφος, λεπτότατης τέχνης, μικρή στο μέγεθος, ύψους 5,20 εκατοστών και πλάτους 5 εκατοστών, και παριστάνει από τη μια όψη τον Ευαγγελισμό της Παρθένου Μαρίας και από την άλλη την Βάπτιση του Ιησού Χρηστού.

Το εικόνισμα δεν είναι από ξύλο ή μέταλλο αλλά από κηρομαστίχη και εκτιμάται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

1η όψη: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
2η όψη: Η Βάπτιση του Ιησού Χριστού


Ανέγερση ναού

Σε σύντομο σχετικά διάστημα στο σημείο εύρεσης ανεγέρθηκε στην αρχή μικρή εκκλησία σε ρυθμό βασιλικής, που με το πέρασμα του χρόνου επεκτάθηκε σε μήκος.

Ο παλαιός Ναός της Παναγίας


Πριν 20 περίπου χρόνια ανεγέρθηκε ο μικρός ναός του αγιάσματος ακριβώς παρά το αρχικό επιφανειακό φρεάτιο το οποίο και περιλήφθηκε στο αριστερό σημείο του εικονοστασίου του ναϊδρίου, ενώ όλη η αριστερή πλευρά είναι η είσοδος του αποκαλυφθέντος σπηλαίου - παρατηρητηρίου.

Ο ναός της Ευρέσεως αφιερωμένος στην Αγία Άννα


Η άνοδος από τη κρύπτη στην έξοδο της οροφής γίνεται από κάθετες σχεδόν λαξευμένες βαθμίδες φρεατίου που επιτρέπουν λόγω στενότητας μόνο την κατ΄ άτομο διέλευση και με δυνατότητα στήριξης μόνο από τα τοιχώματα του φρεατίου. Παρά ταύτα δεν έχει συμβεί κανένα ατύχημα. Επίσης στον ίδιο χώρο ολοκληρώθηκε η ανέγερση νέου μεγαλοπρεπή ναού, ανατολικότερα του αρχικού που σε διαστάσεις κρίνεται ο μεγαλύτερος των Κυκλάδων.

Ο νέος Ναός της Παναγίας, ο μεγαλύτερος των Κυκλάδων


Πέριξ αυτού προγραμματίζεται η ανέγερση περιμετρικών κελιών φιλοξενίας πιστών καθώς και αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων και μεγάλο αμφιθέατρο.

Παναξιακό προσκύνημα

Σήμερα όλος ο χώρος αυτός χαρακτηρίζεται "παναξιακό προσκύνημα"[1], ενώ οι ιστορίες της θαυματουργού εικόνας αναφέρονται πέρα από τοπικά γεγονότα, σχεδόν σ΄ όλες τις Κυκλάδες. Ανήμερα τη εορτής της Ζωοδόχου Πηγής καθώς και το Δεκαπενταύγουστο ο δρόμος Κόρωνος προς το Μοναστήρι Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας μονοδρομείται κατόπιν διάνοιξης δρόμου προς Λυώνα με αναγκαστική κυκλική πορεία Λυώνα - Κόρωνο.

Δείτε επίσης

Παραπομπές