Κάρολος Γ΄ του Αλανσόν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
CHE (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 4: Γραμμή 4:


==Βιογραφία==
==Βιογραφία==
Ήταν πρωτότοκος γιος του [[Κάρολος Β΄ του Αλανσόν|Καρόλου Β΄]] κόμη του Αλανσόν και του Περς και της δεύτερης συζύγου του Μαρίας των Ιβρέα, κόρης του [[Φερδινάνδος του Λάρα|Φερδινάνδου]] ''του τριχωτού (de la cerda)'' κόμη του Λάρα.
Ήταν πρωτότοκος γιος του [[Κάρολος Β΄ του Αλανσόν|Καρόλου Β΄]] κόμη του Αλανσόν και του Περς και της δεύτερης συζύγου του [[Μαρία δ ελα Σέρδα|Μαρίας των Ιβρέα-Καστίλης]], κόρης του [[Φερδινάνδος του Λάρα|Φερδινάνδου δε λα Σέρδα]] κόμη της Λάρα.


Το 1346 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε στο Αλανσόν· παραιτήθηκε το 1361, υπέρ του επόμενου αδελφού του [[Πέτρος Β΄ του Αλανσόν|Πέτρου Β΄]], για να ακολουθήσει εκκλησιαστική καριέρα. Το 1365 έγινε αρχιεπίσκοπος της Λυών.
Το 1346 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε στο Αλανσόν· παραιτήθηκε το 1361, υπέρ του επόμενου αδελφού του [[Πέτρος Β΄ του Αλανσόν|Πέτρου Β΄]], για να ακολουθήσει εκκλησιαστική καριέρα. Το 1365 έγινε αρχιεπίσκοπος της Λυών.

Έκδοση από την 08:51, 14 Αυγούστου 2019

Κάρολος Γ΄ του Αλανσόν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Charles III d'Alençon (Γαλλικά)
ΓέννησηΦεβρουάριος 1337
Θάνατος5  Ιουλίου 1375
Λυών
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[1]
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα των Δομινικανών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
Οικογένεια
ΓονείςΚάρολος Β΄ του Αλανσόν και Μαρία δε λα Θέρδα
ΑδέλφιαΛουδοβίκος του Ετάμπ
Πέτρος Β΄ του Αλανσόν
Ροβέρτος του Αλανσόν
Φίλιππος του Αλανσόν
Ισαβέλλα του Αλανσόν
ΟικογένειαΟίκος των Καπετιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαAρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας (από 1365)[2][3]
Θυρεός

Ο Κάρολος Γ΄ (Charles III d'Alençon, Φεβρουάριος 1337 - 5 Ιουλίου 1375) από τον Οίκο των Βαλουά-Αλανσόν ήταν κόμης του Αλανσόν (Alençon) το διάστημα 1346-61.

Βιογραφία

Ήταν πρωτότοκος γιος του Καρόλου Β΄ κόμη του Αλανσόν και του Περς και της δεύτερης συζύγου του Μαρίας των Ιβρέα-Καστίλης, κόρης του Φερδινάνδου δε λα Σέρδα κόμη της Λάρα.

Το 1346 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε στο Αλανσόν· παραιτήθηκε το 1361, υπέρ του επόμενου αδελφού του Πέτρου Β΄, για να ακολουθήσει εκκλησιαστική καριέρα. Το 1365 έγινε αρχιεπίσκοπος της Λυών.

Από τη θέση αυτή αντιστάθηκε σταθερά στην καταπάτηση των δικαιωμάτων του ως προκαθήμενου (primate) της Γαλλίας από τον βασιλιά. Απεβίωσε στη Λυών το 1375.

Ο θυρεός του κόμη του Αλανσόν έχει στη μέση τον θυρεό των Βαλουά και γύρω ερυθρό πλαίσιο με λευκές σφαίρες.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles III, Count of Alençon της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).