Ψυχεδελικό ροκ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Πηγές|24|08|2015}}
{{Πηγές|24|08|2015}}
Παράλληλα με το δημοφιλές φολκ ροκ και λίγο αργότερα εμφανίστηκε και το ψυχεδελικό ροκ το οποίο προσέλκυσε έντονα το ενδιαφέρον από τα μέσα έως τα τέλη του 1960.
Το '''ψυχεδελικό ροκ''' αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες υποκατηγορίες της [[Ροκ μουσική|ροκ μουσικής]]. Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας της ψυχεδελικής κουλτούρας που αντιμετώπιζαν οι τότε μουσικοί στα μέσα της δεκαετίας του 1960, δηλαδή χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και άλλα. Στην ψυχεδελική ροκ υπάρχουν επιρροές από μεσανατολίτικες μουσικές, καθώς χρησιμοποιούνταν και παραμόρφωση του ήχου στην ηλεκτρική κιθάρα ([[Τζίμι Χέντριξ]]). Το [[Φεστιβάλ Γούντστοκ]] θεωρήθηκε το μεγαλύτερο φεστιβάλ της ψυχεδελικής μουσικής στον κόσμο. Στην ψυχεδελική ροκ χρησιμοποιούνται τα όργανα κιθάρα, μπάσο, τύμπανα και πιθανόν πλήκτρα. Μαζί με το [[hard rock]], αποτέλεσαν τα πρώιμα είδη της [[metal]]. Μερικοί τραγουδιστές και συγκροτήματα ψυχεδελικού ροκ είναι οι: Jimi Hendrix Experience, [[Τζάνις Τζόπλιν]], [[Pink Floyd]] και πολλοί άλλοι.


Η ψυχεδέλεια εμφανίστηκε αρχικά στη φολκ σκηνή με τους ''Holy Modal Rounders'' που εισήγαγαν τον όρο το [[1964]]. Με μουσικό υπόβαθρο που περιλάμβανε στοιχεία φολκ αλλά και ''jug band'' (μπάντας παραδοσιακών και αυτοσχέδιων οργάνων), οι ''Grateful Dead'' μπήκαν στην ίδια γραμμή με τους ''Merry Pranksters'' των οποίων η μουσική δημιουργία τροφοδοτούνταν από τη χρήση [[LSD]].
{{Ροκ μουσική}}

Στη [[Μεγάλη Βρετανία|Βρετανία]], οι ''[[Pink Floyd]]'', είχαν ξεκινήσει να αναπτύσσουν τις ιδέες τους πάνω στο ψυχεδελικό ροκ από το [[1965]] στην "''underground''" σκηνή. To [[1966]], δημιουργήθηκαν οι ''Soft Machine'' και ο Βρετανός ''Donovan'' κάνει επιτυχία το ψυχεδελικό με επιρροές φολκ τραγούδι του, ''Sunshine Superman''. Τον Αύγουστο του 1966 οι Beatles με το άλμπουμ τους ''Revolver'', χρησιμοποίησαν την ψυχεδέλεια σε τραγούδια τους όπως το ''Yellow Submarine'' και το ''Tomorrow Never Knows''. Οι ''Beach Boys'' του ''Brian Wilson'', κυκλοφορούν την ίδια χρονιά το ''Pet Sounds'', με έντονα στοιχεία ψυχεδέλειας, γεγονός που αποδίδεται στη χρήση LSD από τον Wilson που ήταν ο κυρίως συνθέτης του άλμπουμ. Την ίδια χρονιά εμφανίζονται οι Βρετανοί ''[[Cream]]'' με τους ''Ginger Baker'', ''Jack Bruce'' και ''Eric Clapton'' και συνδυάζουν το μπλουζ ροκ με την ψυχεδέλεια. Το [[1967]], ο ''[[Jimi Hendrix]]'', γίνεται παγκοσμίως γνωστός με την εμφάνιση του στο ''Monterey Pop Festival'' στην [[Καλιφόρνια]], αφού την προηγούμενη χρονιά είχε κάνει επιτυχία στο [[Ηνωμένο Βασίλειο]] με το σινγκλ του ''Stone Free''. Με την παγκόσμια φήμη που έχει πλέον εδραιώνεται σαν κιθαρίστας, που πέρα από τις καινοτόμες τεχνικές του, χρησιμοποιεί στοιχεία ψυχεδέλειας τόσο στην εκτέλεση, όσο και στην παραγωγή των τραγουδιών του, γεγονός που αλλάζει και τη θεώρηση της παραγωγής δίσκων.

Το μεσουράνημα του ροκ σαν κίνημα των νέων έγινε εμφανές σε μεγάλα ροκ φεστιβάλ στα τέλη του 1960 με πιο γνωστό το φεστιβάλ του ''Woodstock'' του [[1969]] που ξεκίνησε ως μουσικό και καλλιτεχνικό τριήμερο φεστιβάλ όπου συγκεντρώθηκαν υπερδιπλάσιοι του προβλεπόμενου θεατές. Εξιδανικευμένο σήμερα, αναφέρεται σαν την κορυφαία συγκέντρωση νέων, οπαδών της ροκ μουσικής και της υποκουλτούρας των χίπις.{{Ροκ μουσική}}
[[Κατηγορία:Ροκ μουσική]]
[[Κατηγορία:Ροκ μουσική]]
[[Κατηγορία:Είδη rock]]
[[Κατηγορία:Είδη rock]]

Έκδοση από την 13:00, 11 Αυγούστου 2019

Παράλληλα με το δημοφιλές φολκ ροκ και λίγο αργότερα εμφανίστηκε και το ψυχεδελικό ροκ το οποίο προσέλκυσε έντονα το ενδιαφέρον από τα μέσα έως τα τέλη του 1960.

Η ψυχεδέλεια εμφανίστηκε αρχικά στη φολκ σκηνή με τους Holy Modal Rounders που εισήγαγαν τον όρο το 1964. Με μουσικό υπόβαθρο που περιλάμβανε στοιχεία φολκ αλλά και jug band (μπάντας παραδοσιακών και αυτοσχέδιων οργάνων), οι Grateful Dead μπήκαν στην ίδια γραμμή με τους Merry Pranksters των οποίων η μουσική δημιουργία τροφοδοτούνταν από τη χρήση LSD.

Στη Βρετανία, οι Pink Floyd, είχαν ξεκινήσει να αναπτύσσουν τις ιδέες τους πάνω στο ψυχεδελικό ροκ από το 1965 στην "underground" σκηνή. To 1966, δημιουργήθηκαν οι Soft Machine και ο Βρετανός Donovan κάνει επιτυχία το ψυχεδελικό με επιρροές φολκ τραγούδι του, Sunshine Superman. Τον Αύγουστο του 1966 οι Beatles με το άλμπουμ τους Revolver, χρησιμοποίησαν την ψυχεδέλεια σε τραγούδια τους όπως το Yellow Submarine και το Tomorrow Never Knows. Οι Beach Boys του Brian Wilson, κυκλοφορούν την ίδια χρονιά το Pet Sounds, με έντονα στοιχεία ψυχεδέλειας, γεγονός που αποδίδεται στη χρήση LSD από τον Wilson που ήταν ο κυρίως συνθέτης του άλμπουμ. Την ίδια χρονιά εμφανίζονται οι Βρετανοί Cream με τους Ginger Baker, Jack Bruce και Eric Clapton και συνδυάζουν το μπλουζ ροκ με την ψυχεδέλεια. Το 1967, ο Jimi Hendrix, γίνεται παγκοσμίως γνωστός με την εμφάνιση του στο Monterey Pop Festival στην Καλιφόρνια, αφού την προηγούμενη χρονιά είχε κάνει επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο με το σινγκλ του Stone Free. Με την παγκόσμια φήμη που έχει πλέον εδραιώνεται σαν κιθαρίστας, που πέρα από τις καινοτόμες τεχνικές του, χρησιμοποιεί στοιχεία ψυχεδέλειας τόσο στην εκτέλεση, όσο και στην παραγωγή των τραγουδιών του, γεγονός που αλλάζει και τη θεώρηση της παραγωγής δίσκων.

Το μεσουράνημα του ροκ σαν κίνημα των νέων έγινε εμφανές σε μεγάλα ροκ φεστιβάλ στα τέλη του 1960 με πιο γνωστό το φεστιβάλ του Woodstock του 1969 που ξεκίνησε ως μουσικό και καλλιτεχνικό τριήμερο φεστιβάλ όπου συγκεντρώθηκαν υπερδιπλάσιοι του προβλεπόμενου θεατές. Εξιδανικευμένο σήμερα, αναφέρεται σαν την κορυφαία συγκέντρωση νέων, οπαδών της ροκ μουσικής και της υποκουλτούρας των χίπις.