Κόνραντ φον Τύρινγκεν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}
{{πληροφορίες προσώπου}}


Ο '''Κόνραντ φον Τύρινγκεν''' ([[γερμανική γλώσσα|γερμανικά]]: ''Conrad von Thüringen', π. 1206 - 24 Ιουλίου 1240) από τον [[Οίκος των Λουδοβικιδών|Οίκο των Λουδοβικιδών]] ήταν λάντγκραβος της Θουριγγίας (1231-34) και μετά ο 5ος μεγάλος μάγιστρος τού Τάγματος των Τευτόνων ιπποτών (1239-40). Ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος ευγενής, που εισήλθε σε στρατιωτικό Τάγμα.
Ο '''Κόνραντ φον Τύρινγκεν''' ([[γερμανική γλώσσα|γερμανικά]]: ''Conrad von Thüringen'', π. 1206 - 24 Ιουλίου 1240) από τον [[Οίκος των Λουδοβικιδών|Οίκο των Λουδοβικιδών]] ήταν λάντγκραβος της Θουριγγίας (1231-34) και μετά ο 5ος μεγάλος μάγιστρος τού Τάγματος των Τευτόνων ιπποτών (1239-40). Ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος ευγενής, που εισήλθε σε στρατιωτικό Τάγμα.


==Βιογραφία==
==Βιογραφία==

Έκδοση από την 18:49, 15 Ιουλίου 2019

Κόνραντ φον Τύρινγκεν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Konrad von Thüringen (Γερμανικά)
Γέννηση1206
Θάνατος24  Ιουλίου 1240
Ρώμη
Τόπος ταφήςΕκκλησία Αγίας Ελισάβετ
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Θρησκευτικό τάγμαΤεύτονες Ιππότες
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΧέρμαν Α΄ της Θουριγγίας και Σοφία του Βίττελσμπαχ
ΑδέλφιαΑγνή της Θουριγγίας
Γιούττα της Θουριγγίας
Ερρίκος Ράσπε της Θουριγγίας
Λουδοβίκος Δ΄ της Θουριγγίας
Ίρμγκαρντ της Θουριγγίας
ΟικογένειαΛουδοβικίδες
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜέγας Μάγιστρος των Τευτόνων Ιπποτών (1240–1244)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κόνραντ φον Τύρινγκεν (γερμανικά: Conrad von Thüringen, π. 1206 - 24 Ιουλίου 1240) από τον Οίκο των Λουδοβικιδών ήταν λάντγκραβος της Θουριγγίας (1231-34) και μετά ο 5ος μεγάλος μάγιστρος τού Τάγματος των Τευτόνων ιπποτών (1239-40). Ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος ευγενής, που εισήλθε σε στρατιωτικό Τάγμα.

Βιογραφία

Ήταν ο τρίτος (επιζήσας) γιος τού Χέρμαν Α΄ λαντγκράβου της Θουριγγίας και της Σοφίας των Βίττελσμπαχ, κόρης τού Όθωνα Α΄ δούκα της Βαυαρίας. Ο πρωτότοκος αδελφός του Λουδοβίκος Δ΄ λάντγκραβος της θουριγγίας απεβίωσε κατά την ΣΤ΄ Σταυροφορία το 1227 και τον διαδέχθηκε ο 4ετής γιος του Χέρμαν Β΄. Επίτροπος ανέλαβε ο δευτερότοκος αδελφός του Ερρίκος Ράσπε και ο Κορράδος έγινε κόμης τού Γκούντενσμπεργκ στην Έσση, βοηθώντας τον αδελφό του στη διοίκηση της περιοχής.

Το 1231 απεβίωσε η μητέρα τού Χέρμαν Β΄ και ο Ερρίκος Ράσπε ανέλαβε την εξουσία για τον εαυτό του και μαζί με τον Κορράδο εργάστηκε για την παγίωση της εξουσίας. Ο Κορράδος ενεπλάκη σε μάχη μερικές φορές με τον Ζήγκφρηντ Γ΄ αρχιεπίσκοπο τού Μάιντς· μία φορά τον είχε περικυκλώσει και τον απειλούσε να τον κόψει στα δύο. Το 1232 πολιόρκησε την πόλη τού Φρίτσλαρ, σφαγιάζοντας τον πληθυσμό της και καίγοντας τον ναό.

Η σύζυγος τού Λουδοβίκου Δ΄ Αγία Ελισάβετ της Ουγγαρίας είχε ιδρύσει ένα νοσοκομείο στο Μάρμπουργκ και σκόπευε να το κληροδοτήσει στο Τάγμα των Ιωαννιτών, αλλά αυτό αποκρουόταν από τον Κορράδο του Μάρμπουργκ, που το υπερασπιζόταν. Ο Πάπας Γρηγόριος Θ΄ έστειλε μία αποστολή για τη διευθέτηση τού ζητήματος, που αποφάσισε υπέρ τού Κορράδου τού Μάρμπουργκ το 1232. Το 1234 ο Κορράδος φον Τϋρινγκεν ταξίδευσε στη Ρώμη και έπεισε την Κουρία να αλλάξει την απόφαση και να αποδώσει το νοσοκομείο και τον ενοριακό ναό τού Μάρμπουργκ στους Τεύτονες ιππότες, που είχαν ιδρύσει ένα σπίτι στην πόλη το προηγούμενο έτος. Τον Νοέμβριο ο Κορράδος άφησε τον προσωρινό τίτλο του και εισήλθε στο Τευτονικό Τάγμα ο ίδιος. Το επόμενο έτος ακολούθησε την επιτροπή στη Ρώμη, που συμμετείχε στην αγιοποίηση της Ελισάβετ της Ουγγαρίας. Ο Κορράδος έμεινε στην εκεί Αυλή ως την Πεντηκοστή τού 1235, οπότε αυτή ανακηρύχθηκε αγία.

Έπειτα από το τέλος τού Χέρμαν φον Ζάλτσα, ο Κορράδος έγινε μεγάλος μάγιστρος τών Τευτόνων ιπποτών. Ενόσω ήταν σε ταξίδι στη Ρώμη στις αρχές τού θέρους τού 1240, ασθένησε και απεβίωσε. Τάφηκε στον ναό της Αγ. Ελισάβετ στο Μάρμπουργκ.

Πηγές

  • Nicolaus von Jeroschin, A History of the Teutonic Knights in Prussia 1190-1331, transl. Mary Fischer, (Ashgate Publishing, 2010), 120.
  • Nicholas Morton, The Teutonic Knights in the Holy Land, 1190-1291, (Boydell Press, 2009), 85.
  • Nicholas Morton, The Medieval Military Orders: 1120-1314, (Routledge, 2013), 95.
  • Germany in the Reign of Frederick II, Austin Lane Poole, The Cambridge Medieval History, Vol. IV, ed. J.R. Tanner, C.W. Previte-Orton and Z.N. Brooke, (Cambridge University Press, 1957), 102.

{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Konrad von Thüringen]]