Κικ μπόξινγκ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
MedMan (συζήτηση | συνεισφορές)
Διόρθωση ιστορίας, προσθήκες, αφαίρεση νεκρού λινκ, προσθήκη λινκ, διορθώσεις γραμματικές / συντακτικές.
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγές|7|11|2009}}
{{πηγές|7|11|2009}}
[[Αρχείο:USMC-050716-M-1837P-001.jpg|300px|thumb|Αθλητές του kickboxing, ανώ αγωνίζονται σε επίσημη διοργάνωση.]]
[[Αρχείο:USMC-050716-M-1837P-001.jpg|300px|thumb|Αθλητές του kickboxing, ανώ αγωνίζονται σε επίσημη διοργάνωση.]]
Το '''Κικ μπόξινγκ'''<ref>[http://www.pok.gr/upload/file/%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%A0_%CE%9F_%CE%9A.pdf pok.gr] "ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΚ-ΜΠΟΞΙΝΓΚ</ref> ([[αγγλικά]]: '''''Kickboxing''''', [[ιαπωνικά]]: キックボクシング) είναι μαχητικό άθλημα που συνδυάζει [[πυγμαχία]] και λακτίσματα. Έλκει την καταγωγή του φυσικά απ την [[Muay Thai|ταιλανδέζικη πυγμαχία]].
Το '''Κικ μπόξινγκ'''<ref>[http://www.pok.gr/upload/file/%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%A0_%CE%9F_%CE%9A.pdf pok.gr] "ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΚ-ΜΠΟΞΙΝΓΚ</ref> ([[αγγλικά]]: '''''kickboxing''''', [[ιαπωνικά]]: キックボクシング) είναι μαχητικό άθλημα που συνδυάζει [[πυγμαχία]] και λακτίσματα. Έλκει την καταγωγή του από την [[Muay Thai|ταιλανδέζικη πυγμαχία]].


Η προέλευση του είναι απ' την [[Ιαπωνία]] και τη [[Βόρεια Αμερική]], και περιλαμβάνει τις τεχνικές της πυγμαχίας και λακτίσματα απ το [[Καράτε|καράτε ντο]] και το [[ταεκβοντό]].
Η προέλευση του είναι από την [[Ιαπωνία]] και τη [[Βόρεια Αμερική]] και περιλαμβάνει τις τεχνικές της πυγμαχίας και λακτίσματα απ το [[Καράτε|καράτε ντο]] και το [[ταεκβοντό]].


Τη δεκαετία του 1970 άρχισαν να διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες kickboxing στην Αμερική, ενώ στις 17 Μαΐου 1974 η Ευρώπη πρωτογνώρισε από κοντά το άθλημα σε ένα event, όπου προσκλήθηκαν 88 ευρωπαίοι κάτοχοι μαύρης ζώνης σε πολεμικές τέχνες να συγκρουστούν στο νέο άθλημα με τους (όπως αποδείχτηκε πολύ ανώτερους τεχνικά) Αμερικανούς<ref>[http://www.wako-deutschland.de/Die-Wako-Allgemein/Entstehung-Geschichte.html Ιστορία του αθλήματος, το πρώτο τουρνουά στην Ευρώπη], από τον ιστότοπο της γερμανικής ομοσπονδίας (γερμανικά)</ref>. Το 1976 ιδρύθηκε η παγκόσμια ένωση των εθνικών ομοσπονδιών (WAKO), η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ενώ το ίδιο έτος (1976) ιδρύθηκε με απόσπαση από την παγκόσμια ομοσπονδία καράτε μια άλλη ομοσπονδία του αθλήματος, η World Kickboxing Association (WKA).
Στην δεκαετία του [[1970]] άρχισαν να διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες kickboxing στην Αμερική, ενώ το 1976 ιδρύθηκε και η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος, η World Kickboxing Association (WKA)<ref>{{Cite web|url=http://www.wkausa.com/wka-history.html|title=WKA USA|last=salimian|first=mahan|website=www.wkausa.com|accessdate=2017-04-26}}</ref>. Το αγωνιστικό kickboxing χωρίζεται στο ερασιτεχνικό kickboxing, στο οποίο οι αθλητές φοράνε προστατευτικά, και στο επαγγελματικό όπου δεν επιτρέπεται η χρήση τους.


Στην Ελλάδα το άθλημα πρωτοήρθε κατόπιν κινήσεων του γνωστού αθλητή πολεμικών τεχνών [[Καβάλα|Καβαλιώτη]] Σίμου Ζαχόπουλου (ο Ζαχόπουλος αποτέλεσε νωρίτερα και τον αναβιωτή -διεθνώς- του [[Παγκράτιο|Παγκρατίου αθλήματος]]), ενώ ο ίδιος συμμετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην ίδρυση της WAKO από τις επτά ιδρυτικές χώρες-μέλη<ref>[https://www.zygoskavalas.gr/eidiseis/afierwmatamenu/58-simoszaxopouloskaratekavalapagkratio.html (Αυτο-)βιογραφία του Ζαχόπουλου], σε ιστότοπο της κοινότητας καταγωγής του.</ref>.<br />
Η Πρώτη επίσημη ιδρυθείσα Ελληνική Ομοσπονδία για τον Κλάδο άθλησης του kick Boxing ,ηταν η Ελληνική Ομοσπονδία Muay Thai-Kick Boxing με Ιδρυτή τον Κύριο Ξανθάκη Ευάγγελο(1998)IAMTF/IKBF.
Μία από τις πρώτες επίσημες ελληνικές ομοσπονδίες για το kickboxing ήταν και η Ελληνική Ομοσπονδία Muay Thai-Kick Boxing, με ιδρυτή τον Ευάγγελο Ξανθάκη το 1998.<br />
Σήμερα το άθλημα βρίσκεται υπό την αιγίδα του επίσημου φορέα του αθλήματος, της -αναγνωρισμένης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού- Πανελλήνιας Ομοσπονδίας kickboxing (ΠΟΚ), η οποία το 2019 αριθμεί 296 σωματεία.


Η μεγαλύτερη διοργάνωση του kickboxing σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το Κ-1. Την Ελλάδα στο επαγγελματικό kickboxing εκπροσωπεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής [[Θωμάς κοντος]], ο οποίος με τις νίκες του στο Γιαπωνέζικο και στο Αυστραλιανό Κ-1, έχει ενταχθεί ανάμεσα στους κορυφαίους kickboxers του κόσμου. Υπάρχουν πολλά αγωνιστικά στυλ στο kickboxing και διαβάθμιση σ'αυτά, το full contact, semi contact, light ή medium contact, body contact και τα low kicks. Επίσης υπάρχουν παρόμοια αθλήματα που σχετίζονται με το kickboxing και ποικίλουν ανάλογα με την χώρα προέλευσης τους.
Η μεγαλύτερη διοργάνωση του kickboxing σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το Κ-1. Την Ελλάδα στο επαγγελματικό kickboxing εκπροσωπεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής [[Θωμάς Κοντός]], ο οποίος με τις νίκες του στο Γιαπωνέζικο και στο Αυστραλιανό Κ-1, έχει ενταχθεί στους κορυφαίους kickboxers του κόσμου.<br />
Το αγωνιστικό kickboxing χωρίζεται στο ερασιτεχνικό kickboxing, στο οποίο οι αθλητές φοράνε προστατευτικά, και στο επαγγελματικό όπου δεν επιτρέπεται η χρήση τους. Υπάρχουν πολλά αγωνιστικά στυλ και διαβαθμίσεις στο kickboxing: full contact, semi contact, light ή medium contact, body contact και low kicks. Επίσης υπάρχουν παρόμοια αθλήματα που σχετίζονται με το kickboxing και ποικίλουν ανάλογα με την χώρα προέλευσής τους. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το [[Μουάι Τάι]], ή Τάι μπόξινγκ στα αγγλικά, που είναι το εθνικό άθλημα της Ταϊλάνδης και αποτελείται από το παραδοσιακό Μουάι(Boran) και το αγωνιστικό Μουάι (Thai). Οι τεχνικές της Ταυλανδέζικης πυγμαχίας είναι διαφορετικές από αυτές του kickboxing.

Το πιο γνωστό απ'αυτά είναι το Μουάι Τάι, ή Τάι μπόξινγκ στα αγγλικά, που είναι και το εθνικό άθλημα της Ταϊλάνδης και αποτελείται απ' το παραδοσιακό Μουάι(Boran),και το το αγωνιστικό Μουάι(Thai). Οι τεχνικές της Ταυλανδέζικης πυγμαχίας είναι διαφορετικές με αυτές του kick boxing.Το Μουάι Τάι είναι εντελώς ένα διαφορετικό άθλημα ,αλλά και μια πολεμική Τέχνη,που το Κick Βoxing δεν είναι.


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==
<references />
<references />

== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
*[http://www.wakoweb.com/en/ Επίσημος ιστότοπος της WAKO] (αγγλικά)
*[http://www.pok.gr/ Επίσημος ιστότοπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας kickboxing (ΠΟΚ)]


{{Αθλητισμός-επέκταση}}
{{Αθλητισμός-επέκταση}}

Έκδοση από την 21:24, 15 Ιουνίου 2019

Αθλητές του kickboxing, ανώ αγωνίζονται σε επίσημη διοργάνωση.

Το Κικ μπόξινγκ[1] (αγγλικά: kickboxing, ιαπωνικά: キックボクシング) είναι μαχητικό άθλημα που συνδυάζει πυγμαχία και λακτίσματα. Έλκει την καταγωγή του από την ταιλανδέζικη πυγμαχία.

Η προέλευση του είναι από την Ιαπωνία και τη Βόρεια Αμερική και περιλαμβάνει τις τεχνικές της πυγμαχίας και λακτίσματα απ το καράτε ντο και το ταεκβοντό.

Τη δεκαετία του 1970 άρχισαν να διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες kickboxing στην Αμερική, ενώ στις 17 Μαΐου 1974 η Ευρώπη πρωτογνώρισε από κοντά το άθλημα σε ένα event, όπου προσκλήθηκαν 88 ευρωπαίοι κάτοχοι μαύρης ζώνης σε πολεμικές τέχνες να συγκρουστούν στο νέο άθλημα με τους (όπως αποδείχτηκε πολύ ανώτερους τεχνικά) Αμερικανούς[2]. Το 1976 ιδρύθηκε η παγκόσμια ένωση των εθνικών ομοσπονδιών (WAKO), η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ενώ το ίδιο έτος (1976) ιδρύθηκε με απόσπαση από την παγκόσμια ομοσπονδία καράτε μια άλλη ομοσπονδία του αθλήματος, η World Kickboxing Association (WKA).

Στην Ελλάδα το άθλημα πρωτοήρθε κατόπιν κινήσεων του γνωστού αθλητή πολεμικών τεχνών Καβαλιώτη Σίμου Ζαχόπουλου (ο Ζαχόπουλος αποτέλεσε νωρίτερα και τον αναβιωτή -διεθνώς- του Παγκρατίου αθλήματος), ενώ ο ίδιος συμμετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην ίδρυση της WAKO από τις επτά ιδρυτικές χώρες-μέλη[3].
Μία από τις πρώτες επίσημες ελληνικές ομοσπονδίες για το kickboxing ήταν και η Ελληνική Ομοσπονδία Muay Thai-Kick Boxing, με ιδρυτή τον Ευάγγελο Ξανθάκη το 1998.
Σήμερα το άθλημα βρίσκεται υπό την αιγίδα του επίσημου φορέα του αθλήματος, της -αναγνωρισμένης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού- Πανελλήνιας Ομοσπονδίας kickboxing (ΠΟΚ), η οποία το 2019 αριθμεί 296 σωματεία.

Η μεγαλύτερη διοργάνωση του kickboxing σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το Κ-1. Την Ελλάδα στο επαγγελματικό kickboxing εκπροσωπεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής Θωμάς Κοντός, ο οποίος με τις νίκες του στο Γιαπωνέζικο και στο Αυστραλιανό Κ-1, έχει ενταχθεί στους κορυφαίους kickboxers του κόσμου.
Το αγωνιστικό kickboxing χωρίζεται στο ερασιτεχνικό kickboxing, στο οποίο οι αθλητές φοράνε προστατευτικά, και στο επαγγελματικό όπου δεν επιτρέπεται η χρήση τους. Υπάρχουν πολλά αγωνιστικά στυλ και διαβαθμίσεις στο kickboxing: full contact, semi contact, light ή medium contact, body contact και low kicks. Επίσης υπάρχουν παρόμοια αθλήματα που σχετίζονται με το kickboxing και ποικίλουν ανάλογα με την χώρα προέλευσής τους. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το Μουάι Τάι, ή Τάι μπόξινγκ στα αγγλικά, που είναι το εθνικό άθλημα της Ταϊλάνδης και αποτελείται από το παραδοσιακό Μουάι(Boran) και το αγωνιστικό Μουάι (Thai). Οι τεχνικές της Ταυλανδέζικης πυγμαχίας είναι διαφορετικές από αυτές του kickboxing.

Παραπομπές

  1. pok.gr "ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΚ-ΜΠΟΞΙΝΓΚ
  2. Ιστορία του αθλήματος, το πρώτο τουρνουά στην Ευρώπη, από τον ιστότοπο της γερμανικής ομοσπονδίας (γερμανικά)
  3. (Αυτο-)βιογραφία του Ζαχόπουλου, σε ιστότοπο της κοινότητας καταγωγής του.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι