Εικοστή δυναστεία Φαραώ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
User289312 (συζήτηση | συνεισφορές)
Επεξεργασία λήμματος
EgyptianJs2 (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 1: Γραμμή 1:




Η '''Εικοστή Δυναστεία Φαραώ''' (20<sup>η</sup>, [[Αγγλική γλώσσα|αγγλικά]]: 20<sup>th</sup> Dynasty) ήταν η τελευταία του [[Νέο βασίλειο (αρχαία Αίγυπτος)|Νέου Βασιλείου]]. Η διάρκειά της τοποθετείται μεταξύ 1186 – 1069 π.Χ. Με την [[Δέκατη ένατη δυναστεία Φαραώ|19<sup>η</sup> Δυναστεία]] η οποία προηγήθηκε διαμόρφωσαν την λεγόμενη περίοδο των "Ραμσίδων" από το όνομα ''[[Ραμσής]]'' που έφεραν οι περισσότεροι βασιλείς τους και κυρίως από τον [[Ραμσής Β΄|Ραμσή Β΄]] που υπήρξε ο σημαντικότερος φαραώ μεταξύ τους.
Η '''Εικοστή Δυναστεία Φαραώ''' (20<sup>η</sup>, [[Αγγλική γλώσσα|αγγλικά]]: 20<sup>th</sup> Dynasty) ήταν η τελευταία του [[Νέο βασίλειο (αρχαία Αίγυπτος)|Νέου Βασιλείου]]. Η διάρκειά της τοποθετείται μεταξύ 1186 – 1069 π.Χ. Με την [[Δέκατη ένατη δυναστεία Φαραώ|19<sup>η</sup> Δυναστεία]], η οποία προηγήθηκε, διαμόρφωσαν την λεγόμενη περίοδο των "''Ραμσίδων''" από το όνομα ''[[Ραμσής]]'' που έφεραν οι περισσότεροι βασιλείς τους και κυρίως από τον [[Ραμσής Β΄|Ραμσή Β΄]] που υπήρξε ο σημαντικότερος φαραώ μεταξύ τους.


Ο Ραμσής Β΄ της 19ης Δυναστείας, άφησε στους διαδόχους του ένα ισχυρό βασίλειο που είχε για πρωτεύουσα την [[Πι Ραμεσέ|Πι-Ραμεσέ]] που ίδρυσε ο ίδιος, όμως μετά το θάνατό του, το βασίλειο αυτό άρχισε σταδιακά να αποδομείται. Ήδη από την εποχή του γιού του, Μερενπτά, που τον διαδέχτηκε στον θρόνο, η Αίγυπτος αντιμετώπιζε προβλήματα από τις εξωτερικές εισβολές των Λιβύων και των λεγόμενων [[Λαοί της Θάλασσας|Λαών της Θάλασσας]], τους οποίους απώθησε επιτυχώς, αλλά οι ίδιες επιθέσεις συνεχίστηκαν και την περίοδο βασιλείας των πρώτων φαραώ της 20ης Δυναστείας.
Ο Ραμσής Β΄ της [[Δέκατη ένατη δυναστεία Φαραώ|19ης Δυναστείας]], άφησε στους διαδόχους του ένα ισχυρό βασίλειο που είχε για πρωτεύουσα την [[Πι Ραμεσέ|Πι-Ραμεσέ]] που ίδρυσε ο ίδιος, όμως μετά το θάνατό του, το βασίλειο αυτό άρχισε σταδιακά να αποδομείται.


Ήδη από την εποχή του γιού του, [[Μερνεφθά|Μερενπτά]], που τον διαδέχτηκε στον θρόνο, η Αίγυπτος αντιμετώπιζε προβλήματα από τις εξωτερικές εισβολές των [[Λιβύη|Λιβύων]] και των λεγόμενων [[Λαοί της Θάλασσας|Λαών της Θάλασσας]], τους οποίους απώθησε επιτυχώς. Οι ίδιες επιθέσεις όμως συνεχίστηκαν και την περίοδο βασιλείας των πρώτων φαραώ της 20ης Δυναστείας.
Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε το βασίλειο την εποχή αυτή. Εσωτερικές έριδες μεταξύ των διαδόχων του θρόνου και η διαφθορά που επικρατούσε στις τάξεις των αξιωματούχων ροκάνιζαν τα θεμέλια της εξουσίας των φαραώ.

Αυτό δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε το βασίλειο την εποχή αυτή. Εσωτερικές έριδες μεταξύ των διαδόχων του θρόνου και η διαφθορά που επικρατούσε στις τάξεις των αξιωματούχων της αυλής ροκάνιζαν τα θεμέλια της εξουσίας των φαραώ.
{| class="wikitable"
{| class="wikitable"
|+
|+

Έκδοση από την 10:21, 10 Ιουνίου 2019


Η Εικοστή Δυναστεία Φαραώ (20η, αγγλικά: 20th Dynasty) ήταν η τελευταία του Νέου Βασιλείου. Η διάρκειά της τοποθετείται μεταξύ 1186 – 1069 π.Χ. Με την 19η Δυναστεία, η οποία προηγήθηκε, διαμόρφωσαν την λεγόμενη περίοδο των "Ραμσίδων" από το όνομα Ραμσής που έφεραν οι περισσότεροι βασιλείς τους και κυρίως από τον Ραμσή Β΄ που υπήρξε ο σημαντικότερος φαραώ μεταξύ τους.

Ο Ραμσής Β΄ της 19ης Δυναστείας, άφησε στους διαδόχους του ένα ισχυρό βασίλειο που είχε για πρωτεύουσα την Πι-Ραμεσέ που ίδρυσε ο ίδιος, όμως μετά το θάνατό του, το βασίλειο αυτό άρχισε σταδιακά να αποδομείται.

Ήδη από την εποχή του γιού του, Μερενπτά, που τον διαδέχτηκε στον θρόνο, η Αίγυπτος αντιμετώπιζε προβλήματα από τις εξωτερικές εισβολές των Λιβύων και των λεγόμενων Λαών της Θάλασσας, τους οποίους απώθησε επιτυχώς. Οι ίδιες επιθέσεις όμως συνεχίστηκαν και την περίοδο βασιλείας των πρώτων φαραώ της 20ης Δυναστείας.

Αυτό δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε το βασίλειο την εποχή αυτή. Εσωτερικές έριδες μεταξύ των διαδόχων του θρόνου και η διαφθορά που επικρατούσε στις τάξεις των αξιωματούχων της αυλής ροκάνιζαν τα θεμέλια της εξουσίας των φαραώ.

Χρονολογικός Πίνακας Βασιλέων της 2Οης Δυναστείας της Αιγύπτου
Φαραώ Εικόνα Όνομα Θρόνου Περίοδος βασιλείας Τόπος ενταφιασμού Σύζυγος (-οι) Σχόλια
Sethnakht
Ο ιδρυτής της 2Οης Δυναστείας, φαραώ Sethnakht
1186 - 1184 π.Χ. Tiy ιδρυτής της 20ης Δυναστείας, χωρίς βασιλική καταγωγή. Προσπάθησε να επαναφέρει την τάξη στο βασίλειο.
Ραμσής Γ΄
Ο Ραμσής Γ΄ σε διακοσμητική παράσταση στο ναό του, στο Medinet Habu
1184 - 1153 π.Χ. Isis γιός του Sethnakht και της Tiy.
Ραμσής Δ΄, Ραμσής Ε΄, Ραμσής ΣΤ΄, Ραμσής Z΄, Ραμσής Η΄, Ραμσής Θ΄, Ραμσής Ι΄
Ο Ραμσής Δ΄ σε στάση προσευχής
βασίλεψαν για λίγα χρόνια ο καθένας, μεταξύ 1153 - 1099 π.Χ., με εξαίρεση τον Ραμσή Θ΄ που η βασιλεία του διήρκεσε περισσότερο (20 χρόνια περίπου) οι Ραμσής Δ', Ραμσής Ε', Ραμσής ΣΤ' και Ραμσής H' ήταν γιοί του Ραμσή Γ' και της Isis. Ως αδελφός τους αναφέρεται επίσης ο Montuherkhopshef. Ο Ραμσής ΣΤ' είχε γιό τον Ραμσή Ζ'.

Ο Ραμσής Θ' ήταν γιός του Montuherkhopshef και ο Ραμσής Ι' γιός του Ραμσή Θ'.

Ραμσής ΙΑ΄ 1099 - 1069 π.Χ. γιός του Ραμσή Ι'

Δείτε επίσης

Πηγές

Mieroop, M. Van De. 2011, A History of Ancient Egypt, Wiley-Blackwell, Oxford.