Κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Parmas4 (συζήτηση | συνεισφορές)
Parmas4 (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 73: Γραμμή 73:


Την επόμενη σεζόν, η ομάδα [[Π.Α.Ο.Κ. (πετοσφαίριση ανδρών)|βόλεϊ]] κατέκτησε εκ νέου το [[Πρωτάθλημα πετοσφαίρισης ανδρών Volleyleague 2015-2016|Πρωτάθλημα Ελλάδας 2016]] στον τέταρτο τελικό της σειράς εναντίον του [[Α.Ο. Φοίνικας Σύρου|Φοίνικα Σύρου]] με 3-2 σετ (28 Απριλίου). Στα αξιοσημείωτα εκείνης της περιόδου ήτανε το «σπάσιμο» της έδρας του [[Α.Ο. Φοίνικας Σύρου|Φοίνικα Σύρου]] στη σειρά των τελικών (3-1 νίκες) αλλά και του [[Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (πετοσφαίριση ανδρών)|Ολυμπιακού]] στα ημιτελικά (3-1 νίκες) <ref>{{cite web|author= ΣΠΟΡ FM|title= Γήπεδα πολλών αστέρων…|url= http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/11653}}</ref>.
Την επόμενη σεζόν, η ομάδα [[Π.Α.Ο.Κ. (πετοσφαίριση ανδρών)|βόλεϊ]] κατέκτησε εκ νέου το [[Πρωτάθλημα πετοσφαίρισης ανδρών Volleyleague 2015-2016|Πρωτάθλημα Ελλάδας 2016]] στον τέταρτο τελικό της σειράς εναντίον του [[Α.Ο. Φοίνικας Σύρου|Φοίνικα Σύρου]] με 3-2 σετ (28 Απριλίου). Στα αξιοσημείωτα εκείνης της περιόδου ήτανε το «σπάσιμο» της έδρας του [[Α.Ο. Φοίνικας Σύρου|Φοίνικα Σύρου]] στη σειρά των τελικών (3-1 νίκες) αλλά και του [[Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (πετοσφαίριση ανδρών)|Ολυμπιακού]] στα ημιτελικά (3-1 νίκες) <ref>{{cite web|author= ΣΠΟΡ FM|title= Γήπεδα πολλών αστέρων…|url= http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/11653}}</ref>.

Εξίσου σημαντική και συγκινητική ήταν η 7η Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα που πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν των αδελφών Δεδέογλου, στην είσοδο του γηπέδου. Το Δ.Σ. της ΚΑΕ ΠΑΟΚ το είχε πάρει την απόφαση από το 2014, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους ευεργέτες του συλλόγου <ref>{{cite web|author= Thestival|title= Ο ΠΑΟΚ τίμησε τους ευεργέτες του, αδελφούς Δεδέογλου: Το μνημείο στο "Παλατάκι"|url= http://www.thestival.gr/sports/item/262271-o-paok-timise-tous-euergetes-toy-adelfous-dedeogloy-to-mnimeio-sto-palataki}}</ref>.


== Συναυλίες ==
== Συναυλίες ==

Έκδοση από την 20:05, 19 Μαΐου 2019

Κλειστό Γήπεδο ΠΑΟΚ
Το Παλατάκι
Κλειστό Γήπεδο ΠΑΟΚ.
Το Κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ σε φωτογραφία του 2008.
Δημόσια συγκοινωνίαΟΑΣΘ
Λεωφορεία #2 & #3

Μετρό Θεσσαλονίκης
Στάση Ανωτέρα Σχολή Πολέμου (2025)
ΙδιοκτήτηςΚΑΕ ΠΑΟΚ
Είδοςαθλητικός χώρος
ΧωρητικότηταΚαλαθοσφαίριση & Πετοσφαίριση:
8,500 (θέσεις φιλάθλων)
10,200
(συμπεριλαμβανομένων των θέσεων όρθιων & εκπροσώπων των ΜΜΕ)
Συναυλία:
10,200 θεατές
Ρεκόρ θεατών10,237
(ΤΑΠ ΠΑΟΚ vs ΤΑΠ Ολυμπιακός, Απρίλιος 2015)
ΕπιφάνειαΠαρκέ
Κατασκευή
Έναρξη εργασιών18 Μαρτίου 1990
Εγκαίνια2000
Ανακαίνιση2016 [1]
ΑρχιτέκτοναςΜηχανική Κατασκευαστική Α.Ε
EllisDon Constructions Ltd
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηΠυλαία, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Πυλαία
Ελλάδα
Φορείς εκμετάλλευσης
ΚΑΕ ΠΑΟΚ (2000–σήμερα)
ΤΑΠ ΠΑΟΚ (2002–σήμερα)
ΠΑΟΚ Handball (2009–2017)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το στάδιο

Το Κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ ή PAOK Sports Arena βρίσκεται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και αποτελεί την έδρα των ομάδων μπάσκετ και βόλεϊ του ΠΑΟΚ, ενώ μέχρι πρότινος αποτελούσε και την έδρα του τμήματος χάντμπολ.

Η χερσαία έκταση που φιλοξενεί το γήπεδο, παραχωρήθηκε ως δωρεά της οικογένειας Δεδέογλου στην ομάδα. Αποτελεί το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο της Θεσσαλονίκης και η χωρητικότητα του γηπέδου ανέρχεται σε 8.500 [2] θέσεις φιλάθλων, ενώ μαζί με τις θέσεις όρθιων η χωρητικότητα φτάνει τις 10.200 θέσεις για αγώνες και συναυλίες. Οι εργασίες κατασκευής του ολοκληρώθηκαν το 2000, ενώ τα αρχικά σχέδια της κατασκευής του χρονολογούνται αρκετά χρόνια πριν, ήδη από το 1990 [2]. Την ίδια χρονιά φιλοξένησε τα final four του Κυπέλλου Ελλάδας και της EuroLeague. Πρόκειται για ένα σύγχρονο γήπεδο που παρέχει όλες τις ανέσεις στους φιλάθλους, οι οποίοι το αποκαλούν Παλατάκι [2], πανάκεια ευρέως διαδεδομένη για το γήπεδο. Περιλαμβάνει επίσης μια αίθουσα προπόνησης, τα γραφεία της ομάδας, καταστήματα και ένα μουσείο αφιερωμένο στο τμήμα μπάσκετ του ΠΑΟΚ, ενώ διαθέτει και 502 θέσεις πάρκινγκ. Το γήπεδο ανακαινίστηκε το 2016 με έξοδα του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη [1].

Πρόσβαση

Το γήπεδο είναι χτισμένο στη νοτιοανατολική Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Πυλαίας, εντός των ορίων του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και απέχει 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Βρίσκεται στο δρόμο προς το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία» και απέχει 1 χιλιόμετρο από τον αερολιμένα. Τα λεωφορεία #2 (από ΚΤΕΛ) και #3 (από Ν.Σ.Σταθμό) του ΟΑΣΘ [3] εξυπηρετούν το κλειστό. Μακροπρόθεσμα, το γήπεδο θα εξυπηρετεί και το Μετρό Θεσσαλονίκης με την στάση Ανωτέρα Σχολή Πολέμου, που σχεδιάζεται να γίνει πλησίον του γηπέδου [4].

Κατασκευή

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ περίμενε 10 χρόνια μετά την πρώτη θεμελίωσή (18 Μαρτίου 1990) και 12 χρόνια από τη δωρεά της έκτασης (17 Ιουνίου 1988) από τους αδερφούς Δεδέογλου, για την ολοκλήρωση του γηπέδου [2].

Ο Ιωάννης μαζί με τον αδελφό του, Θανάσης Δεδέογλου, άρχισαν να σκέφτονται για ένα νέο μεγάλο κλειστό γήπεδο, Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, στη Θεσσαλονίκη το 1991, δωρίζοντας την έκταση τους στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Κομβικής σημασίας, για την ολοκλήρωση του γηπέδου, ήταν η πρόταση για την φιλοξενία του Final Four της EuroLeague το 2000. Η FIBA Europe αποδέχθηκε την πρόταση και η κατασκευή ολοκληρώθηκε εγκαίρως. Το γήπεδο επίσης φιλοξένησε, περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα εκείνο το έτος, το Final Four του Ελληνικού Κυπέλλου, ως το πρώτο του σημαντικό γεγονός [2].

Διοργανώσεις

Οι σημαντικότερες διοργανώσεις που έχουν φιλοξενηθεί στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ, είναι, με χρονολογική σειρά, οι εξής:

Τουρνουά Ιωάννης Δεδέογλου

Εξωτερική όψη

1ο Τουρνουά Ιωάννης Δεδέογλου

Το πρώτο τουρνουά έγινε το 2004, οι τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν ήταν η Χέμοφαρμ, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και η Ούλκερ [7]. Οι πρώτοι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου 2004, όπου ο Παναθηναϊκός κέρδισε την Χέμοφαρμ με 83-79, και ο ΠΑΟΚ την Ούλκερ, με σκορ 77-57. Την επόμενη μέρα, έλαβαν χώρα οι αγώνες Χέμοφαρμ εναντίον Ούλκερ και ΠΑΟΚ εναντίον Παναθηναϊκού, για τις τελικές θέσεις. Η Χέμοφαρμ νίκησε την Ούλκερ με σκορ 84-74, λαμβάνοντας την τρίτη θέση και ο ΠΑΟΚ τον Παναθηναϊκό σε ένα δύσκολο παιχνίδι, με σκορ 79-76, κατακτώντας την πρώτη θέση.

2ο Τουρνουά Ιωάννης Δεδέογλου

Το δεύτερο τουρνουά πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005. Οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν η ΑΕΚ, η Μπαρτσελόνα, ο Ερυθρός Αστέρας και ο ΠΑΟΚ [8]. Την πρώτη ημέρα του τουρνουά, οι οπαδοί παρακολούθησαν ένα ελληνικό ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, το οποίο κέρδισε ο ΠΑΟΚ με σκορ 77-72. Στο επόμενο παιχνίδι της ημέρας η Μπαρτσελόνα, κέρδισε 77-67 τον Ερυθρό Αστέρα [9]. Την επόμενη μέρα, η ΑΕΚ έχασε απο τον Ερυθρό Αστέρα με σκορ 54-75, με την ομάδα του Βελιγραδίου να κατακτά την τρίτη θέση. Ο τελικός ήταν μια πραγματική γιορτή με υψηλού επιπέδου θέαμα, καθώς τελείωσε με τις δύο ομάδες ισόπαλες με 87-87, ήταν ένα εξαιρετικό παιχνίδι, στο οποίο η Μπαρτσελόνα κατάφερε να νικήσει τον ΠΑΟΚ, στην παράταση, με σκορ 102-101 [10].

Στιγμές

Σημαντική στιγμή στην ιστορία του γηπέδου αποτέλεσαν οι πρώτοι ομαδικοί τίτλοι του ΠΑΟΚ, που κατακτήθηκαν εντός αυτού. Η αρχή έγινε από την ομάδα χάντμπολ, η οποία κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας 2015 εναντίον της ΑΕΚ (29 Μαρτίου).

Στις 29 Απριλίου, της ίδια χρονιάς, η ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟΚ στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδας 2015, μετά την νίκη της με 3-0 σετ επί του Ολυμπιακού (3-0 νίκες), με τη χρονιά να κλείνει με την κατάκτηση και του Πρωταθλήματος Ελλάδας 2015 από την ομάδα χάντμπολ, εναντίον του Διομήδης Άργους (27 Μαΐου).

Την επόμενη σεζόν, η ομάδα βόλεϊ κατέκτησε εκ νέου το Πρωτάθλημα Ελλάδας 2016 στον τέταρτο τελικό της σειράς εναντίον του Φοίνικα Σύρου με 3-2 σετ (28 Απριλίου). Στα αξιοσημείωτα εκείνης της περιόδου ήτανε το «σπάσιμο» της έδρας του Φοίνικα Σύρου στη σειρά των τελικών (3-1 νίκες) αλλά και του Ολυμπιακού στα ημιτελικά (3-1 νίκες) [11].

Εξίσου σημαντική και συγκινητική ήταν η 7η Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα που πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν των αδελφών Δεδέογλου, στην είσοδο του γηπέδου. Το Δ.Σ. της ΚΑΕ ΠΑΟΚ το είχε πάρει την απόφαση από το 2014, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους ευεργέτες του συλλόγου [12].

Συναυλίες

Μια σειρά συναυλιών, γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, έχουν φιλοξενηθεί στο γήπεδο, όπως οι Pet Shop Boys και ο Σάκης Ρουβάς. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2010 [13], οι The Prodigy πραγματοποίησαν μια μοναδική εμφάνιση με τη συμμετοχή 10.000 ατόμων. Επίσης, αποτελούσε τη μόνιμη έδρα του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης [14].

Γεγονότα

  • Το παιχνίδι που εγκαινίασε το γήπεδο ήταν ο ημιτελικός ΑΕΚ-Μαρούσι, του Final Four του Ελληνικού Κυπέλλου 2000. Η ΑΕΚ κέρδισε το παιχνίδι και στη συνέχεια κέρδισε και τον τίτλο.
  • Το πρώτο παιχνίδι του ΠΑΟΚ στο γήπεδο, πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2000, εναντίον του Παναθηναϊκού.
  • Ο παίκτης του Αμαρουσίου, Ανατόλι Ζουρπένκο, σκόραρε τους πρώτους πόντους που σημειώθηκαν στο PAOK Sports Arena.
  • Το PAOK Sports Arena είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό κλειστό γήπεδο στην Ελλάδα, το οποίο χρησιμοποιείται τακτικά για παιχνίδια μπάσκετ. Το Κλειστό Γήπεδο ΟΑΚΑ και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (οι επί χρόνια έδρες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, αντίστοιχα) είναι μεγαλύτερα, αλλά είναι ιδιοκτησίας του ελληνικού κράτους. Το Κλειστό Γήπεδο Ελληνικού είναι επίσης μεγαλύτερο, όταν είναι σε πλήρη διαμόρφωση, αλλά ανήκει επίσης στο ελληνικό κράτος.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 Sport24. «Ασπρόμαυρο Παλατάκι με χρήμα από Σαββίδη, Σάιμπερτ και Ντεκόζι». 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Gazzetta. «Όταν «γεννήθηκε» το «παλάτι» του ΠΑΟΚ». 
  3. ΟΑΣΘ. «Στάση 15065 : ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΥΛΑΙΑΣ». 
  4. ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. «ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»» (PDF). 
  5. FIBA Europe. «Final Four 2000» (στα eng). CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  6. CEV. «2004/05 INDESIT EUROPEAN CHAMPIONS LEAGUE» (στα eng). CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  7. ΤΑ ΝΕΑ. «Tουρνουά με εθελοντές στην Πυλαία!». 
  8. ΣΠΟΡ FM. «Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του «Γιάννης Δεδέογλου»». 
  9. ΣΠΟΡ FM. «Νίκη για την Μπαρτσελόνα». 
  10. Contra. «"Ιωάννης Δεδέογλου": "Κούπα" η "Μπάρτσα"». 
  11. ΣΠΟΡ FM. «Γήπεδα πολλών αστέρων…». 
  12. Thestival. «Ο ΠΑΟΚ τίμησε τους ευεργέτες του, αδελφούς Δεδέογλου: Το μνημείο στο "Παλατάκι"». 
  13. City Portal. «Οι Prodigy στο PAOK Sports Arena». 
  14. City Portal. «PAOK Sports Arena (Παλατάκι)». 

Εξωτερικός σύνδεσμος