Βικιπαίδεια:Διαγλωσσικές συνδέσεις: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 15: Γραμμή 15:
:<tt><nowiki>[[de:Esperanto]] [[el:Εσπεράντο]] [[es:Esperanto]] [[eo:Esperanto]] [[fr:Espéranto]] [[nl:Esperanto]] [[ja:&#12456;&#12473;&#12506;&#12521;&#12531;&#12488;]] [[pl:Esperanto]] [[ro:Esperanto]] [[simple:Esperanto]]</nowiki></tt>
:<tt><nowiki>[[de:Esperanto]] [[el:Εσπεράντο]] [[es:Esperanto]] [[eo:Esperanto]] [[fr:Espéranto]] [[nl:Esperanto]] [[ja:&#12456;&#12473;&#12506;&#12521;&#12531;&#12488;]] [[pl:Esperanto]] [[ro:Esperanto]] [[simple:Esperanto]]</nowiki></tt>


Αυτές οι συνδέσεις αντιμετωπίζονται με ειδικό τρόπο, και δεν παρουσιάζονται στο κύριο μέρος του κειμένου, αλλά σε ένα ειδικό τμήμα το "Άλλες Γλώσσες:" και παρατίθενται ανά ονομασία γλώσσας. Μπορούν να μπούν οπουδήποτε στην πηγή του άρθρου· συνιθιζόταν να τοποθετούνταν στην κορυφή, '''εντούτοις αυτό ήταν κάπως προβληματικό -- ήταν συγχιστικό για τους νέους συντάκτες, και συνδέσεις συχνά παρουσιάζονταν στα αποτελέσματα αναζήτησης όπου κάποιος θα προτιμούσε να δει το κύριο μέρος του κειμένου. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να μπαίνουν οι γλωσσικές συνδέσεις στο κατώτατο σημείο της σελίδας, μαζί με τις εξωτερικές συνδέσεις και τα 'βλέπε και'.''' Η τοποθέτηση δεν αλλάζει την οπτική εμφάνιση των συνδέσεων στη σελίδα εκτός από τη διάταξη, που την αλλάζει.
Αυτές οι συνδέσεις αντιμετωπίζονται με ειδικό τρόπο, και δεν παρουσιάζονται στο κύριο μέρος του κειμένου, αλλά σε ένα ειδικό τμήμα το "Άλλες Γλώσσες:" και παρατίθενται ανά ονομασία γλώσσας. Μπορούν να μπούν οπουδήποτε στην πηγή του άρθρου· συνηθιζόταν να τοποθετούνταν στην κορυφή, '''εντούτοις αυτό ήταν κάπως προβληματικό -- ήταν συγχιστικό για τους νέους συντάκτες, και συνδέσεις συχνά παρουσιάζονταν στα αποτελέσματα αναζήτησης όπου κάποιος θα προτιμούσε να δει το κύριο μέρος του κειμένου. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να μπαίνουν οι γλωσσικές συνδέσεις στο κατώτατο σημείο της σελίδας, μαζί με τις εξωτερικές συνδέσεις και τα 'βλέπε και'.''' Η τοποθέτηση δεν αλλάζει την οπτική εμφάνιση των συνδέσεων στη σελίδα εκτός από τη διάταξη, που την αλλάζει.


(Δεν πρέπει να περιλάβετε τη σύνδεση με τη γλώσσα που γράφετε.)
(Δεν πρέπει να περιλάβετε τη σύνδεση με τη γλώσσα που γράφετε.)

Έκδοση από την 00:14, 27 Νοεμβρίου 2005

Οι Διαγλωσσικές συνδέσεις είναι συνδέσεις από ένα άρθρο σε μία γλώσσα της Wikipedia πάνω στο ίδιο θέμα σε μια άλλη γλώσσα της Wikipedia, μεταξύ των γλωσσών στο Wiktionary, και μεταξύ των γλωσσών στη Wikiquote.

Εμφανίζονται σε μια ή δύο άκρες της ιστοσελίδας (στο Monobook στα αριστερό, στον Κλασικό στην κορυφή και το κάτω σημείο) μετά από το Άλλες γλώσσες, και παρουσιάζει τα ονόματα των γλωσσών για τις οποίες μια σύνδεση είναι διαθέσιμη. Οι Διαγλωσσικές συνδέσεις μοιάζουν με τις εξωτερικές συνδέσεις, αλλά η σύνταξη είναι περισσότερο όπως τις εσωτερικές συνδέσεις. Βλέπε m:Meta:Διαγλωσσικές συνδέσεις για λεπτομέρειες στη σύνδεση των διαφορετικών γλωσσών στο Meta.

Σύνταξη

Οι διαγλωσσικές συνδέσεις παίρνουν την ακόλουθη μορφή:

[[κώδικας γλώσσας:Τίτλος]]

όπου ο κώδικας γλώσσας είναι ο κώδικας 2 γραμμάτων σύμφωνα με τον ISO 639. (Βλέπε Πλήρης κατάλογος γλωσσών διαθέσιμων στην Wikipedia. Τα Ελληνικά είναι "el", τα Αγγλικά "en", Γερμανικά "de" κ.λπ.) Έτσι για παράδειγμα στο άρθρο Εσπεράντο, το οποίο είναι διαθέσιμο σε πολλές άλλες γλώσσες, οι διαγλωσσικές συνδέσεις θα έμοιαζαν κάπως έτσι:

[[de:Esperanto]] [[el:Εσπεράντο]] [[es:Esperanto]] [[eo:Esperanto]] [[fr:Espéranto]] [[nl:Esperanto]] [[ja:エスペラント]] [[pl:Esperanto]] [[ro:Esperanto]] [[simple:Esperanto]]

Αυτές οι συνδέσεις αντιμετωπίζονται με ειδικό τρόπο, και δεν παρουσιάζονται στο κύριο μέρος του κειμένου, αλλά σε ένα ειδικό τμήμα το "Άλλες Γλώσσες:" και παρατίθενται ανά ονομασία γλώσσας. Μπορούν να μπούν οπουδήποτε στην πηγή του άρθρου· συνηθιζόταν να τοποθετούνταν στην κορυφή, εντούτοις αυτό ήταν κάπως προβληματικό -- ήταν συγχιστικό για τους νέους συντάκτες, και συνδέσεις συχνά παρουσιάζονταν στα αποτελέσματα αναζήτησης όπου κάποιος θα προτιμούσε να δει το κύριο μέρος του κειμένου. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να μπαίνουν οι γλωσσικές συνδέσεις στο κατώτατο σημείο της σελίδας, μαζί με τις εξωτερικές συνδέσεις και τα 'βλέπε και'. Η τοποθέτηση δεν αλλάζει την οπτική εμφάνιση των συνδέσεων στη σελίδα εκτός από τη διάταξη, που την αλλάζει.

(Δεν πρέπει να περιλάβετε τη σύνδεση με τη γλώσσα που γράφετε.)

Συγκεκριμένες γλώσσες

Τα Κινεζικά είχαν μία ιδιομορφία επειδή έχουν δύο εκδόσεις (Απλοποιημένα και Παραδοσιακά), αυτό εξηγόταν στις Κινέζικες διαγλωσσικές συνδέσεις (στα Αγγλικά). Τώρα όμως δεν έχει σημασία χρησιμοποιεί κανείς απλώς το [[zh:]].

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην εργασία με άλλες γλώσσες της Wikipedia, βλέπε Βικιπαίδεια:Πρεσβεία και Βικιπαίδεια:Πολύγλωσσος συντονισμός

Απ'ευθείας (εντός γραμμής) διαγλωσσικές συνδέσεις

  • Διαγλωσσικές συνδέσεις σε σελίδες συζήτησης και στο Meta θα εμφανιστούν απ'ευθείας, δηλαδή εντός της γραμμής του κειμένου που θα γραφτούν, όπως οι κανονικές συνδέσεις, ώστε να μπορείτε να ανφέρεστε σε άλλες σελίδες στη συζήτηση.
  • Στα κανονικά άρθρα, μια απ'ευθείας σύνδεση μπορεί να γίνει με την εισαγωγή μίας πρόσθετης άνω και κάτω τελείας - π.χ. το [[:nl:Hond]] μας δίνει το nl:Hond. Αυτή η μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιείται για τη ΄συνδεση ενός άρθρου σε μια άλληη γλώσσα το οποίο δεν είναι το αντίστοιχο άρθρο.