Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937 (ποδόσφαιρο): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 157: Γραμμή 157:
* '''[[Γ΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών|Γ´ Εθνική]]'''
* '''[[Γ΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών|Γ´ Εθνική]]'''
** Πρωταθλητής (2) : 1986-86, 1998-99
** Πρωταθλητής (2) : 1986-86, 1998-99

* '''Πρωτάθλημα [[Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας|ΕΠΣ Θεσσαλίας]]'''
** Πρωταθλητής (5) : 1938-39, 1939-40, 1946-47, 1951-52, 1954-55


* '''Κύπελλο [[Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας|ΕΠΣ Θεσσαλίας]]'''
* '''Κύπελλο [[Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας|ΕΠΣ Θεσσαλίας]]'''
** Πρωταθλητής (3) : 2003-04, 2006-07, 2018-19
** Πρωταθλητής (3) : 2003-04, 2006-07, 2018-19


* [[Κύπελλο Ελλάδας ποδοσφαίρου ανδρών|Κύππελο Ελλάδας]]
* '''[[Κύπελλο Ελλάδας ποδοσφαίρου ανδρών|Κύπελλο Ελλάδας]]'''
* Ημιτελικά (1) : 2010-11
* Ημιτελικά (1) : 2010-11



Έκδοση από την 16:41, 9 Μαρτίου 2019

Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937
Επίσημη ονομασίαΑ.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937
Σύντομο όνομαΟλυμπιακός
ΠροσωνύμιοΕρυθρόλευκοι, Αυστριακοί
Ίδρυση1937
ΈδραΒόλος, Ελλάδα
ΣτάδιοΕ.Α.Κ. Βόλου, Βόλος, Ελλάδα, Βόλος
Μητρικός σύλλογοςΑ.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937
ΠρόεδροςΝικόλας Τσεκούρας
ΠροπονητήςΠερικλής Αμανατίδης
ΠρωτάθλημαΓ΄ Εθνική
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Ενεργά τμήματα του
Ολυμπιακού Βόλου
Ποδόσφαιρο Μπάσκετ (Ανδρών) Μπάσκετ (Γυναικών)
Βόλεϊ (Γυναικών) Άρση Βαρών Κολύμβηση
Πάλη Τζούντο

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937 εδρεύει στο Βόλο και διεξάγει τους αγώνες της στο Εθνικό Στάδιο Βόλου, χωρητικότητας 9.000 θεατών. Μετέχει στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας.

Ιστορικά στοιχεία

Δεκαετία 1930

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1937 με πρώτο πρόεδρο τον Απόστολο Πούργια. Η γέννηση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στην παραθαλάσσια γειτονιά του Βόλου, Άγιος Κωνσταντίνος. Την πρώτη χρονιά της επισημοποίησής του, ο Ολυμπιακός μετέχει των αγώνων Κυπέλλου Πάσχα του 1937 με αντιπάλους την Νίκη, τον Κεραυνό, τον Απόλλωνα και τον Οδυσσέα. Ύστερα από νικηφόρους αγώνες κερδίζει το πρώτο κύπελλο της ιστορίας του. Το 1938 ο Ολυμπιακός πετυχαίνει την πρώτη μεγάλη του διάκριση και γίνεται γνωστός στο πανελλήνιο όταν φτάνει στους προημιτελικούς του κυπέλλου Ελλάδας, αφού αποκλείει τον Ηρακλή. Ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που έφτανε τόσο μακριά στο θεσμό του κυπέλλου.

Δεκαετία 1940

Το 1947 ο Ολυμπιακός χρίζεται πρωταθλητής Θεσσαλίας. Η ομάδα έπειτα ανανεώθηκε και για 5 χρόνια δεν κατέκτησε κανένα τίτλο. Το 1952 όμως είδε τα αποτελέσματα της ανανέωσης να αποδίδουν και κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα Θεσσαλίας. Στις 4 Μαΐου του ίδιου χρόνου σημείωσε μάλιστα τη πρώτη του διεθνή νίκη επί της τουρκικής Ντεμί Σπορ με 6-2. Την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός κέρδισε το Τζάνειο Κύπελλο Θεσσαλίας.

Δεκαετία 1950

Το 1954 ήταν η πιο πετυχημένη ως τότε χρονιά για τον Ολυμπιακό. Αφού έγινε πρωταθλητής Βόλου κατέκτησε για μια ακόμα φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Θεσσαλίας, αφήνοντάς πίσω του την Αναγέννηση Καρδίτσας και τον Ηρακλή Λάρισας. Έπειτα κέρδισε τη Δόξα Δράμας εκτός έδρας και αναδείχτηκε πρωταθλητής Βόρειας Ελλάδας, παίρνοντας παράλληλα και την πρόκριση για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όπου και κατατάχθηκε 5ος.

Το 1955 ήταν αξιοσημείωτο για την ιστορία της ομάδας. Ενώ ο Βόλος συνταρασσόταν από τους καταστροφικούς σεισμούς του Απριλίου, η ομάδα κατάφερε, χωρίς να το περιμένει κανείς αφού η πόλη είχε καταστραφεί, και ταξίδεψε στην Αθήνα για τον αγώνα κυπέλλου με την ΑΕΚ, την οποία και απέκλεισε φτάνοντας στους 8 του κυπέλλου Ελλάδας.

Δεκαετία 1960

Το 1960 ο Ολυμπιακός φτάνει στους 18 του κυπέλλου Ελλάδας και παράλληλα κερδίζει την συμμετοχή του στην Β΄ εθνική κατηγορία. Στην πρώτη του χρονιά παίρνει την 7η θέση και υποβιβάζεται.

Το 1961 συγχωνεύτηκε με τον Εθνικό Βόλου. Την ίδια χρονιά κερδίζει και πάλι την άνοδό του στη Β΄ εθνική. Έτσι συμμετέχει στον όμιλο της Κ. Ελλάδας και στέφεται πρωταθλητής. Στους αγώνες μπαράζ όμως χάνει την άνοδό του στην Α΄ εθνική. Εκείνη τη χρονιά κάνει τα πρώτα βήματά του στον Ολυμπιακό ένας μετέπειτα μεγάλος ποδοσφαιριστής, ο Βασίλης Μποτίνος.

Την χρονιά '62-'63 παίρνει την 5η θέση στο πρωτάθλημα της Β΄ εθνικής κατηγορίας. Την επόμενη όμως χρονιά παίρνει τη 1η θέση μαζί με τον Α.Ο. Τρίκαλα, από τον οποίο και χάνει την άνοδο σε αγώνα μπαράζ στη Λαμία.

Το 1964 κατετάγη 4ος στο πρωτάθλημα της Β΄ εθνικής, χωρίς τον Βασίλη Μποτίνο, ο οποίος μετεγγράφηκε στον Ολυμπιακό. Η επόμενη χρονιά είναι εξίσου αποτυχημένη αφού για μια ακόμα φορά ο Ολυμπιακός χάνει την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία καταλαμβάνοντας την 5η θέση.

Η άνοιξη του 1967 ήταν διαφορετική. Αφού ο Ολυμπιακός αναδείχτηκε πρωταθλητής στον όμιλό του καταφέρνει να υπερκεράσει τα εμπόδια του Πανελευσινιακού και της Καβάλας και να ανέβει στην Α΄ εθνική.

Η πρώτη του χρονιά στην κατηγορία αυτή δεν ήταν πετυχημένη και εν μέσω οικονομικών προβλημάτων και αλλαγών στη διοίκηση του συλλόγου ο Ολυμπιακός κατετάγη 18ος και υποβιβάστηκε. Την επόμενη όμως χρονιά επανέρχεται στην μεγάλη κατηγορία μετά από δύο αγώνες μπαράζ με τη Βέροια και αφού έχει τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα. Την ίδια χρονιά έφτασε στους 8 του κυπέλλου Ελλάδας.

Έτσι, το 1969 ο Ολυμπιακός άρχισε πολύ καλά τη νέα αγωνιστική περίοδο. Η ομάδα όμως και πάλι μετά από διοικητικές ανακατατάξεις παίρνει κατιούσα πορεία, τερματίζει 16η και υποβιβάζεται.

Δεκαετία 1970

Το έτος 1970 προβιβάζεται και πάλι ως πρωταθλητής της Β΄ εθνικής κατηγορίας. Επίσης φτάνει στους 8 του κυπέλλου Ελλάδας.

Το έτος '71-'72 ξεκινά θαυμάσια, όμως οι μέτριες εμφανίσεις στον β' γύρο δίνουν τελικά στον Ολυμπιακό την 13η θέση. Παράλληλα κερδίζει την 4η θέση στο θερινό τουρνουά του Ο.Π.Α.Π.. Η επόμενη χρονιά τον βρίσκει λίγο ψηλότερα, στη 12η θέση.

Το έτος 1973-1974 κατετάγη 13ος. Την επόμενη χρονιά υποβιβάζεται λόγω της μείωσης των ομάδων στην Α΄ εθνική, αν και κατετάγη 14ος, θέση η οποία στην αρχή του πρωταθλήματος δεν οδηγούσε σε υποβιβασμό. Η επόμενη χρονιά βρίσκει τον Ολυμπιακό μετά από καιρό στη Β΄ εθνική. Τελικά παίρνει την τρίτη θέση. Το έτος '76-'77 τερματίζει 8ος.

Την χρονιά '77-'78 ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί σπουδαία πορεία, χάνει όμως την άνοδο για δύο βαθμούς από την Α.Ε. Λάρισα.

Το πρωτάθλημα του '78-'79 χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο σκανδαλώδη της Β΄ εθνικής κατηγορίας. Ο Ολυμπιακός κατετάγη τελικά τρίτος και την επόμενη χρονιά παίρνει την 6η θέση.

Δεκαετία 1980

Το έτος '80-'81 η διοίκηση και πάλι βάζει στόχο την Α΄ εθνική. Ο Ολυμπιακός όμως βρίσκει μπροστά του ένα διψασμένο για επάνοδο Ηρακλή και τελικά παίρνει τη δεύτερη θέση πίσω του.

Το έτος '81-'82 χάνει και πάλι την άνοδο στις λεπτομέρειες από τον Μακεδονικό. Τελικά παίρνει και πάλι τη δεύτερη θέση. Την επόμενη χρονιά μετά από την απώλεια του Βασίλη Καραμίχαλου και την αναστάτωση που ακολούθησε παίρνει την 5η θέση.

Η Περίοδος '84-'85 έμεινε χαραγμένη στις μνήμες των φίλων της ομάδας. Ο Ολυμπιακός υποβιβάζεται μετά από 21 χρόνια παρουσίας σε Α' και Β' εθνική, στην Γ' κατηγορία.

Το '85-'86 είναι χρονιά ανόδου και ο Ολυμπιακός επανέρχεται γρήγορα στη Β΄ εθνική.

Ο νεοφώτιστος τότε Ολυμπιακός του '86-'87 κάνει καλή πορεία και τερματίζει 4ος για να έρθει η επόμενη χρονιά κατά την οποία ο Ολυμπιακός κερδίζει και πάλι την άνοδο του στην Α΄ εθνική.

Η Περίοδος '88-'89 ήταν πετυχημένη αφού ο Ολυμπιακός ενισχυμένος με τον Ίμρε Μπόντα, ο οποίος αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ την χρονιά αυτή με 20 γκολ, τερματίζει στην 11η θέση της Α΄ εθνικής. Η επόμενη όμως χρονιά δεν είναι ανάλογη και ο Ολυμπιακός υποβιβάζεται καταλαμβάνοντας τη 17η θέση.

Δεκαετία 1990

Χωρίς καμία σημαντική επιτυχία πέρασε η δεκαετία του '90 για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα όχι μόνο κατόρθωσε να υποβιβαστεί στη Γ΄ κατηγορία για δεύτερη φορά στην ιστορία του, αλλά και να παραμείνει αρκετά χρόνια σε αυτή. Από την περίοδο '94-'95 η ομάδα αγωνίζεται χωρίς να είναι ανταγωνιστική στη Γ΄ εθνική, όπου και καταλαμβάνει θέσεις όχι παραπάνω από την όγδοη. Το 1998-1999 βγαίνει πρώτη και κερδίζει την άνοδό της.

Δεκαετία 2000

Ο Ολυμπιακός το 2000 πραγματοποιεί μια καλή εμφάνιση στο πρωτάθλημα, αλλά κάποια ατυχή αποτελέσματα στους τελευταίους αγώνες τον ρίχνουν στη έβδομη θέση. Την επόμενη χρονιά με μια ανάλογα μέτρια πορεία κατατάσσεται όγδοος. Παράλληλα, η διοίκηση του συλλόγου παραπαίει. Αναγκάζεται και ξεπουλά ιδιοκτησίες του συλλόγου, ενώ ένα-ένα τα τμήματα του ερασιτέχνη κλείνουν. Η διοίκηση εγκαταλείπει την ομάδα. Αποτέλεσμα του ιδιοκτησιακού κενού,της αδυναμίας των τοπικών πολιτικών προσώπων, αλλά και της επιλεκτικής διαχείρισης της εξουσίας από τα όργανα της πολιτείας, ο Ολυμπιακός δεν καταφέρνει να μπει σε κανένα νόμο ρύθμισης χρεών. Με βεβαιωμένα χρέη 360.000 ευρώ, την ίδια ώρα που άλλες ΠΑΕ ρυθμίζουν χρέη εκατομμυρίων ευρώ, ο Ολυμπιακός γίνεται μια από τις 3 ομάδες που υποβιβάζονται στην Δ΄ εθνική το καλοκαίρι του 2003.

Η χρονιά '03-'04 είναι και η χειρότερη στην ιστορία του Ολυμπιακού αφού η ομάδα του Βόλου είναι αναγκασμένη να αγωνιστεί στα γήπεδα της Δ΄ εθνικής. Μια ομάδα φίλων του Ολυμπιακού η οποία αποτελείται από μελή παλαιών διοικήσεων του συλλόγου αποφασίζει να κάνει μια πρωτοποριακή κίνηση για να αντισταθμίσει τον υποβιβασμό που υπέστη ο σύλλογος το 2003. Εξαγοράζει την ομάδα της ΠΑΕ Κασσάνδρας, η οποία αγωνίζεται στην Β΄ εθνική και την μετονομάζει σε «Α.Σ. Κασσάνδρα - Ολυμπιακός ΠΑΕ» (Α.Σ.Κ. Ολυμπιακός) με έδρα τον Βόλο. Στην κίνηση μετέχουν και πολλές εκατοντάδες απλών φιλάθλων του Ολυμπιακού. Παράλληλα, αποφασίζουν να διατηρήσουν και την ομάδα της Δ΄ εθνικής, που ονομαζόταν «Α.Ο. Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου», ως β΄ ομάδα. Η ομάδα της Β΄ εθνικής το 2004-05 χάνει στις λεπτομέρειες την άνοδο και κατατάσσεται 5η. Παράλληλα αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο νέος ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού έρχεται σε ρήξη με την παλαιά διοίκηση με αποτέλεσμα οι δυο ομάδες για τα επόμενα τρία χρόνια να τραβήξουν ξεχωριστούς δρόμους. [1] Το παράδοξο αυτό πήρε τέλος το καλοκαίρι του 2008 όταν και οι δυο Ολυμπιακοί συγχωνευονται.[2].[3]

Έτσι με την ένωση των ερασιτεχνικών σωματείων των δυο ομάδων δημιουργήθηκε η ΠΑΕ Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937 ως συνέχεια της ομάδας του "Εθνικού Ολυμπιακού Βόλου".

Δεκαετία 2010

Ο Ολυμπιακός Βόλου το έτος 2009/10 βγαίνει 1ος στην Β΄ Εθνική και ύστερα από 20 ακριβώς χρόνια ανεβαίνει στην Σούπερ Λίγκα. Έτσι βάζει στην τροπαιοθήκη του το 4ο πρωτάθλημα που πήρε από την Β΄ Εθνική και συνολικά το 7ο. Την επόμενη σεζόν πραγματοποίησε μια εξαιρετική πορεία στα σαλόνια της Α' Eθνικής που έχει ως αποτέλεσμα να κατακτήσει την 5η θέση που τον οδηγεί στα πλέυ οφ και στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Mετά από 14 μήνες αποχής από αγωνιστικά καθήκοντα λόγω το Σκάνδαλο των Στημένων Αγώνων ο Ολυμπιακός Βόλου γιόρτασε την εισήγησή του στην Β' Εθνική και επίσημα.[4]

Το χρονικό στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων

  • Στις 22 Ιουνίου 2011 ο πρόεδρος της ομάδας Αχιλλέας Μπέος συνελήφθη απο ειδικές μονάδες της αστυνομίας κατά την διάρκεια προπόνησης της ζώντας για τους παίκτες πρωτόγνωρες συνθήκες.[5] Την ίδια μέρα συνελήφθη μια ακόμη ομάδα 14 ατόμων για συμμετοχή στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια. Ο Μπέος προφυλακίστηκε μια βδομάδα αργότερα.
  • Στις 12 Ιουλίου ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Ολυμπιακού Βόλου που απειλούταν με υποβιβασμό στη Φούτμπολ Λιγκ.
    • Στις 14 Ιουλίου ο Ολυμπιακός Βόλου, έδωσε το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του με αντίπαλο τη σερβική Ραντ για τον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ την οποία κέρδισε 1-0. Την ίδια μέρα εκατοντάδες φίλοι του Ολυμπιακού πανηγύρισαν την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη της ομάδας στους δρόμους του Βόλου και Βελιγραδίου.
  • Στις 28 Ιουλίου 2011 η ομάδα τιμωρήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ με υποβιβασμό στη Φουτμπολ Λιγκ 1 (Β' Εθνική) με κατηγορίες για δωροδοκία και στοιχηματισμό σε στημένα παιχνίδια (με βάση το άρθρο 21). Την επόμενη μέρα ασκήθηκε έφεση που εκδικάστηκε μία εβδομάδα αργότερα.
  • Στις 10 Αυγούστου η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αποφάσισε πως δεν προέκυψε όφελος για την ομάδα (όπως και για αυτή της Καβάλας), διατηρώντας την στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, αποδίδοντας απλά αντικειμενική ευθύνη (με βάση το άρθρο 5) και επιβάλλοντας αφαίρεση 10 βαθμών από το πρωτάθλημα της περιόδου 2011-2012. Αντίθετα η ΟΥΕΦΑ τιμώρησε με αποκλεισμό τον Ολυμπιακό Βόλου από την συνέχεια του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ της περιόδου 2011-12, στο οποίο η ομάδα του Βόλου συμμετείχε για πρώτη φορά έχοντας προκριθεί στον τρίτο προκριματικό γύρο, και με επιπλέον ποινή τριετούς αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με αναστολή (άρθρου 5 των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΟΥΕΦΑ). Ο Ολυμπιακός Βόλου κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης της ΟΥΕΦΑ (με βάση το άρθρο 49 των Πειθαρχικών Κανονισμών της UEFA) η οποία απορρίφθηκε. Μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων, ο Αχιλλέας Μπέος παραχώρησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ομάδας στον τραγουδιστή Βασίλη Καρρά.
  • Στις 23 Αυγούστου, μέρα που χαρακτηρίστηκε "Μαύρη Μέρα για την ομάδα και την πόλη" η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) ανακοίνωσε πως δεν χορηγεί πιστοποιητικό για την συμμετοχή τόσο του Ολυμπιακού Βόλου όσο και της ομάδας της Καβάλας στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ «...διότι δεν επήλθε καμία ουσιαστική μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ύστερα από την τιμωρία του Αχιλλέα Μπέου και Χρυσόστομου Ψωμιάδη από την Αθλητική Δικαιοσύνη...»[6] Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «...από τα στοιχεία του φακέλου αλλά και τα όσα έχουν περιέλθει σε γνώση της Επιτροπής προκύπτει χωρίς κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι ο Αχιλλέας Μπέος είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης, ο εν τοις πράγμασι κάτοχος της πλειοψηφίας τουλάχιστον των μετοχών της ΠΑΕ ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937 καθώς επίσης και ο ασκών την πραγματική διοίκηση της εν λόγω ΠΑΕ....»[7] Με βάση την απόφαση οι δύο ομάδες αποβάλλονταν από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και υποβιβάζονταν στη τέταρτη εθνική κατηγορία (περιφερειακό πρωτάθλημα).
    • Η απόφαση αυτή προκάλεσε εκτεταμένα επεισόδια στην πόλη του Βόλου από οπαδούς της ομάδας. Τα αποτελέσματα της επομένης, κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, καταστράφηκαν τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Δημητριάδος και των γραφείων του κου Καρτάλη, τράπεζες και ολικές ζημιές σε δημόσιες περιουσίες. Συλλήψεις, προσαγωγές και πολλαπλοί τραυματίες![8] Οι δύο ομάδες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της απόφασης και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, μπλοκάροντας την αντικατάστασή τους με άλλες ομάδες στο πρωτάθλημα μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ενώ παράλληλα η ομάδα του Βόλου κατήγγειλε την ΕΕΑ για μη νόμιμη σύνθεση των νέων μελών της.[9] Τελικά οι δύο ομάδες υποβιβάστηκαν οριστικά στη Δ' Εθνική τον Σεπτέμβριο του έτους, αφού η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν δέχθηκε να εξετάσει εκ νέου τις όποιες αλλαγές έγιναν στις διοικήσεις των ομάδων μετά την πρώτη της απόφαση[10]. Μάλιστα η ΠΑΕ Ολυμπιακού Βόλου μαζί με πολιτικούς φορείς της πόλης καταγγέλλουν τη ωμή παρέμβαση της πολιτείας στο αυτοδιοίκητο καθεστώς του ελληνικού ποδοσφαίρου, μέσω πραξικοπηματικές μεθόδους τις οποίες ακολούθησε ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και οι διορισμένοι του στην ΕΕΑ υποστηρίζοντας ότι καταργήθηκε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου κάτι που απαγορεύεται ρητώς από κανόνες της ΦΙΦΑ η οποία δεν επιτρέπει κρατικές παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο.
  • Στις 10 Οκτωβρίου 2011 μετά από απόφαση του Δ.Σ. η ομάδα ποδοσφαίρου δεν δηλώθηκε σε καμιά εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου. με την εκπνοή της προθεσμίας δήλωσης συμμετοχής στην Δ’ Εθνική, ο Ολυμπιακός Βόλου μένει για πρώτη φορά στην ιστορία του χωρίς συμμετοχή σε εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.
  • Τον Φεβρουάριο του 2012 εκδικάσθηκε η προσφυγή στο αίτημα του Ολυμπιακού Βόλου για την εξάλειψη της ποινής του πενταετούς αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που είχε επιβληθεί από την UEFA με αναστολή, αλλά απορρίφθηκε[11].
  • Στις 7 Ιουνίου 2012 μετά από πολλές πολιτικές πιέσεις εγκρίθηκε από την ΕΕΑ το νέο μετοχολόγιο του Ολυμπιακού Βόλου στην έκτακτη συνεδρίαση που έγινε γι'αυτόν και μόνο τον σκοπό δίνοντας την μεταβίβαση του 58,11% των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακού Βόλου στον κ. Παναγιώτη Μποτσιβάλη[12].
  • Στις 12 Σεπτεμβρίου με απόφαση-αίτημα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και μετά από 14 μήνες αποχής από αγωνιστικά καθήκοντα ο Ολυμπιακός Βόλου γιόρτασε την επανείσοδο του στην Β' Εθνική και επίσημα.[4]

Αλλαγή μετοχικότητας

Στις 11 Ιανουαρίου 2013 μεταβλήθηκαν τα ιδιοκτησιακό καθεστώς και διοίκηση της ΠΑΕ, με νέος πρόεδρος να αναλαμβάνει ο Βολιώτης αρχιτέκτονας Δημήτρης Καραγιάννης. Ο ίδιος είχε διατελέσει πρόεδρος στον ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου 1937, μητρικό σωματείο της ΠΑΕ, για να παραιτηθεί το καλοκαίρι του 2011 κατόπιν του σκανδάλου με τους προσυμφωνημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Στις 26 Φεβρουαρίου 2013 εγκρίθηκε η μεταβίβαση στον Καραγιάννη ποσοστού 58,12% των μετοχών της ΠΑΕ. Τον Ιούλιο του 2014 την προεδρία ανέλαβε ο Γιώργος Βαρούτσικος με αντιπρόεδρο το Γιώργο Τόρη.[13] Η ομάδα μέχρι τον Μάιο του 2016 ήταν με Διοίκηση Πρωτοδικείου μέχρι που ο Ερασιτέχνης  εξουσιοδότησε τον πρώην πρόεδρο της ομάδας κ. Μποτσιβάλη να αναλάβει την ποδοσφαιρική ομάδα με συνεργάτες γνώστες του αντικειμένου, παλαίμαχους όπως οι Ευριπίδης Τσιμπανάκος, Θανάσης Κωστούλας, Τζόναθαν Βαΐτσης και ο Ανδρέας Μπονόβας καθώς και άλλους επιχειρηματίες.[14]

Οικονομικά προβλήματα και απόσυρση από το Πρωτάθλημα

Στις 1 Φεβρουάριου 2016, η ΠΑΕ μετά από λήξη προθεσμίας του ΙΚΑ, δεν πλήρωσε τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες της, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δεν κατάφερε να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα και αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα.[15] Λίγες μέρες μετά η ιστορική ομάδα της θεσσαλικής πόλης αποβλήθηκε από τη διοργάνωση της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, έπειτα από τη ματαίωση τριών συνολικά αγώνων της.[16] Έτσι μετά από 79 χρόνια η ομάδα για 3η φορά δεν καταφέρνει να συνεχίσει να αγωνίζεται σε κάποια επαγγελματική κατηγορία.

Στις 24 Μαρτίου 2016, ο Ερασιτέχνης που έλαβε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην ομάδα ανακοίνωσε πως, ο Ολυμπιακός Βόλου που αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα της Football League, θα αγωνίζεται από τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο στη Γ΄ Εθνική.[17] Αυτή την στιγμή αγωνίζεται στην Γ΄ Εθνική κατηγορία με πολλά χρέη στο δημόσιο και ίσως απόσυρση από πρωτάθλημα στο μέλλον.

Έμβλημα

Έμβλημα της ομάδας αποτελεί ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος. Τα στοιχεία του εμβλήματος εμπεριείχαν την αναγραφή ΠΑΕ, όσο η ομάδα αγωνιζόταν σε επαγγελματικές κατηγορίες.

Γήπεδο και εγκαταστάσεις

Ο Ολυμπιακός Βόλου από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του μέχρι και το 1968 χρησιμοποιούσε ως έδρα το γήπεδο του κυνηγητικού συλλόγου στον Άναυρο. Μάλιστα η πρώτη διοίκηση του Ολυμπιακού προσπάθησε να αποκτήσει τον χώρο, χωρίς επιτυχία.

Το 1968 η ομάδα μετακόμισε στο Ε.Α.Κ. Βόλου, το οποίο βρίσκεται στη συνοικία της Νέας Δημητριάδος και έχει χωρητικότητα 9.000 θέσεων. Τη σεζόν 2008/09 χρησιμοποιεί ως έδρα το Πανθεσσαλικό Στάδιο. To 2009/10 χρησιμοποίησε το γήπεδο ΕΑΚ Βόλου, που έχει χωρητικότητα 12.000 θέσεων. Με την άνοδο στην Σούπερ Λίγκα, η ομάδα μετακομίζει στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, αναμένοντας να τελειώσουν τα έργα αναβάθμισης του Ε.Α.Κ. Βόλου. Το 2012 επιστρέφει στο Ε.Α.Κ. Βόλου. Το 2016 επιστρέφει προσωρινά στο Πανθεσσαλικό Στάδιο στο οποίο θα είναι μέχρι το 2019, λόγω εργασιών συντήρησης.

Η ομάδα είχε ιδιόκτητο βοηθητικό γήπεδο στην Άλλη Μεριά Βόλου, το οποίο όμως χάθηκε λόγω χρεών προς το δημόσιο. Σήμερα κάνει μια νέα προσπάθεια και δημιουργεί ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο σε προάστιο του Βόλου, στον δήμο Αισωνίας.

Τίτλοι και Διακρίσεις

Η ομάδα αγωνίστηκε στη φάση των play off της διοργάνωσης, για τη συμμετοχή στους ομίλους του θεσμού, ενώ κληρώθηκε με την γαλλική Παρί Σαιν Ζερμέν, αποκλείστηκε με απόφαση της UEFA από τη συνέχεια της διοργάνωσης, χωρίς να έχει αποφανθεί ή τελεσιδικήσει αθλητικό ή δικαστικό όργανο, περί συμμετοχής και συνευθύνης της ομάδας σε πιθανά αδικήματα, που αφορούσαν στην υπόθεση "σκάνδαλο στημένων αγώνων", που ξέσπασε τέλη Ιουνίου του 2011. Οι φίλαθλοι της ομάδας στην πόλη του Βόλου, έμειναν με την πικρία και ένα αίσθημα αδικίας, αφού δεν επιτράπηκε στην ομάδα, να συνεχίσει να διεκδικεί, αυτό που εντός αγωνιστικών χώρων κατακτούσε. Η ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου, τερμάτισε τις διεθνείς της υποχρεώσεις εκείνη την περίοδο, αήττητη, με τρεις νίκες και μία ισοπαλία! Ενώ, με την αγωνιστική εικόνα που επεδείκνυε και το ποιοτικό ποδόσφαιρο που απέδιδε, φιλοδοξούσε πως θα μπορούσε να αποκλείσει και την ομάδα των Παρισίων, αφού τότε η Παρί, ακόμα εμπλούτιζε το ρόστερ της και δεν ήταν έτοιμη ως σύνολο ομάδας. Η πικρία και η απογοήτευση εκείνης της περιόδου, έγινε πείσμα και πάθος για πολλούς στο Βόλο, με αποτέλεσμα να φιλοδοξούν, πως με την επάνοδο της ομάδας στις επαγγελματικές κατηγορίες, πολύ γρήγορα θα επανέλθουν στην Super League και θα κατακτήσουν πάλι βαθμολογική θέση, που θα τους δώσει εισιτήριο, ώστε να εκπροσωπήσουν ξανά την Ελλάδα στην Ευρώπη.

  • 2010-2011 5ος στη Σούπερ Λιγκ και συμμετοχή στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ.
  • ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ 2011–12 Συμμετοχή στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Αγώνες 4, προκρίσεις δύο.
    • Ραντ Βελιγραδίου - Ολυμπιακός Βόλου 0-1, Ολυμπιακός Βόλου - Ραντ Βελιγραδίου 1-1 (πρόκριση)
    • Ντιφερντάνζ Λουξεμβούργου - Ολυμπιακός Βόλου 0-3, Ολυμπιακός Βόλου - Ντιφερντάνζ Λουξεμβούργου 3-0 (πρόκριση).

Προπονητικό προσωπικό

Ιδιότητα Ονοματεπώνυμο
Προπονητής Περικλής Αμανατίδης

Αξιομνημόνευτοι ποδοσφαιριστές

Παραπομπές

  1. goalday.gr Η «ερυθρόλευκη» διχοτόμηση
  2. Ενώνουν τις δυνάμεις τους ΑΣΚ και Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου, zougla online, 24 Ιουνίου 2008
  3. goalday.gr Ο Ολυμπιακός Βόλου εις... σάρκαν μίαν
  4. 4,0 4,1 Στον δρόμο για να πανηγυρίσουν οι φίλοι του Ολυμπιακού Β. για την επίσημη αποκατάσταση της βολιώτικης ομάδας, goalpost.gr 12/9/12
  5. «Νταρμπιόν: «Αστυνομικοί συνέλαβαν τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου στην προπόνηση»». sport-fm.gr. http://www.sport-fm.gr/article/3241119. Ανακτήθηκε στις 2016-11-26. 
  6. Στην Δ΄ Εθνική Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 23/8/2011
  7. Το σκεπτικό της απόφασης για Βόλο και Καβάλα, ΣΚΑΪ, 25/8/2011
  8. Εκρηξη στον Βόλο, Ελευθεροτυπία, 24/8/2011
  9. Βόλος και Καβάλα μπλόκαραν την αντικατάστασή τους, Ελευθεροτυπία, 26/8/2011
  10. Οριστικά στη Δ' Εθνική Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα, contra.gr, 15/09/2010
  11. Το CAS απέρριψε την έφεση του Ολυμπιακού Βόλου, onsports.gr, 13/02/2012
  12. Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα ξανά στις επαγγελματικές κατηγορίες, skai.gr, 07/06/2012
  13. Νέος πρόεδρος του Ολυμπιακού ο Γ. Βαρούτσικος, magnesianews.gr 09/07/2014
  14. «Sportotal.gr - O Μποτσιβάλης ξανά στο «τιμόνι» του Ολυμπιακού Βόλου». www.sportotal.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2016. 
  15. «Αποσύρεται από το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός Βόλου». www.prismanews.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2016. 
  16. Voria.gr. «Τίτλοι τέλους για Ολυμπιακό Βόλου, αποβάλλεται από τη Football League». Τίτλοι τέλους για Ολυμπιακό Βόλου, αποβάλλεται από τη Football League. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2016. 
  17. «Στην Γ' Εθνική του χρόνου ο Ολυμπιακός Βόλου». sport-fm.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937 της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).