Ημιπροεδρικό σύστημα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Αναίρεση έκδοσης 7426380 από τον 94.67.22.216 (Συζήτηση)
Ετικέτα: Αναίρεση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
Tο '''Ημιπροεδρικό σύστημα''' ή και '''Ημιπροεδρική Δημοκρατία''' είναι ένας τύπος [[Προεδρική Δημοκρατία|Προεδρικής δημοκρατίας]].
Tο '''Ημιπροεδρικό σύστημα''' ή και '''Ημιπροεδρική Δημοκρατία''' είναι ένας τύπος [[Προεδρική Δημοκρατία|Προεδρικής δημοκρατίας]].


Στα ημιπροεδρικά συστήματα υπάρχει και [[πρόεδρος]] και [[πρωθυπουργός]]. Το [[κοινοβούλιο]] κατέχει τη νομοθετική εξουσία, ενώ ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μοιράζονται την εκτελεστική εξουσία με τον [[Πρόεδρος της Δημοκρατίας|Πρόεδρο της Δημοκρατίας]] είτε να κατέχει τον κυρίαρχο ρόλο([[Ρωσία]],[[Γαλλία]],[[Αζερμπαϊτζάν]],[[Ουκρανία]] κτλ) είτε να έχει πιο λίγες αρμοδιότητες από τον Πρωθυπουργό ([[Πορτογαλία]],[[Πολωνία]] κτλ) είτε να μοιράζονται εξίσου την εκτελεστική εξουσία([[Ρουμανία]],[[Σερβία]] κτλ).Στην τρίτη περίπτωση ουσιαστικά υπάρχει δυαρχία προέδρου και πρωθυπουργού-κυβέρνησης οι οποίοι πρέπει να συνεργαστούν για την διακυβέρνηση της χώρας. Στα συντάγματα των χωρών αυτών όμως αναφέρεται ως πολίτευμα είτε η [[Προεδρική Δημοκρατία|Προεδρική]] είτε η [[Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία|Προεδρευομένη Δημοκρατία]] (π.χ. η Ρουμανία επίσημα είναι Προεδρική Δημοκρατία και όχι Ημιπροεδρική).
Στα ημιπροεδρικά συστήματα υπάρχει και [[πρόεδρος]] και [[πρωθυπουργός]]. Το [[κοινοβούλιο]] κατέχει τη νομοθετική εξουσία, ενώ ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μοιράζονται την εκτελεστική εξουσία με τον [[Πρόεδρος της Δημοκρατίας|Πρόεδρο της Δημοκρατίας]] είτε να κατέχει τον κυρίαρχο ρόλο([[Ρωσία]], [[Γαλλία]], [[Αζερμπαϊτζάν]], [[Ουκρανία]] κτλ) είτε να έχει πιο λίγες αρμοδιότητες από τον Πρωθυπουργό ([[Πορτογαλία]],[[Πολωνία]] κτλ) είτε να μοιράζονται εξίσου την εκτελεστική εξουσία([[Ρουμανία]],[[Σερβία]] , [[Τυνησία]] κτλ).Στην τρίτη περίπτωση ουσιαστικά υπάρχει δυαρχία προέδρου και πρωθυπουργού-κυβέρνησης οι οποίοι πρέπει να συνεργαστούν για την διακυβέρνηση της χώρας. Στα συντάγματα των χωρών αυτών όμως αναφέρεται ως πολίτευμα είτε η [[Προεδρική Δημοκρατία|Προεδρική]] είτε η [[Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία|Προεδρευομένη Δημοκρατία]] (π.χ. η Ρουμανία επίσημα είναι Προεδρική Δημοκρατία και όχι Ημιπροεδρική).


== Ημιπροεδρικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες ==
== Ημιπροεδρικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες ==

Έκδοση από την 18:17, 7 Μαρτίου 2019

Τα κράτη με ημιπροεδρικό πολίτευμα (κίτρινο).

Tο Ημιπροεδρικό σύστημα ή και Ημιπροεδρική Δημοκρατία είναι ένας τύπος Προεδρικής δημοκρατίας.

Στα ημιπροεδρικά συστήματα υπάρχει και πρόεδρος και πρωθυπουργός. Το κοινοβούλιο κατέχει τη νομοθετική εξουσία, ενώ ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μοιράζονται την εκτελεστική εξουσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε να κατέχει τον κυρίαρχο ρόλο(Ρωσία, Γαλλία, Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία κτλ) είτε να έχει πιο λίγες αρμοδιότητες από τον Πρωθυπουργό (Πορτογαλία,Πολωνία κτλ) είτε να μοιράζονται εξίσου την εκτελεστική εξουσία(Ρουμανία,Σερβία , Τυνησία κτλ).Στην τρίτη περίπτωση ουσιαστικά υπάρχει δυαρχία προέδρου και πρωθυπουργού-κυβέρνησης οι οποίοι πρέπει να συνεργαστούν για την διακυβέρνηση της χώρας. Στα συντάγματα των χωρών αυτών όμως αναφέρεται ως πολίτευμα είτε η Προεδρική είτε η Προεδρευομένη Δημοκρατία (π.χ. η Ρουμανία επίσημα είναι Προεδρική Δημοκρατία και όχι Ημιπροεδρική).

Ημιπροεδρικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες

  • Αφρική
  • Ασία
  • Αμερική
  • Ευρώπη

Παραπομπές

  1. Neto, Octávio Amorim; Lobo, Marina Costa (2010). Between Constitutional Diffusion and Local Politics: Semi-Presidentialism in Portuguese-Speaking Countries. Social Science Research Network.