Επαυξημένη πραγματικότητα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Fanis Dam (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγές|13|06|2017}}
{{πηγές|13|06|2017}}
'''Επαυξημένη πραγματικότητα''' ({{lang-en|augmented reality}}) είναι η σε πραγματικό χρόνο άμεση ή έμμεση θέαση ενός φυσικού, πραγματικού περιβάλλοντος, του οποίου τα στοιχεία επαυξάνονται από στοιχεία αναπαραγώμενα από συσκευές υπολογιστών, όπως ήχος, βίντεο, γραφικά ή δεδομένα τοποθεσίας. Ο όρος εισήχθη το 1992 από τον Τομ Κάουντελ.
'''Επαυξημένη πραγματικότητα''' ({{lang-en|augmented reality}}) είναι η σε πραγματικό χρόνο άμεση ή έμμεση θέαση ενός φυσικού, πραγματικού περιβάλλοντος, του οποίου τα στοιχεία επαυξάνονται από στοιχεία αναπαραγώμενα από συσκευές υπολογιστών, όπως ήχος, βίντεο, γραφικά ή δεδομένα τοποθεσίας. Ο όρος εισήχθη το 1992 από τον Τομ Κάουντελ.


'''Τα τελευταία χρόνια''' έντονη είναι η εμφάνιση της επαυξημένης πραγματικότητας. Η τεχνολογία Augmented Reality ή αλλιώς επαυξημένη πραγματικότητα ή αλλιώς ενισχυμένη πραγματικότητα είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις κινητές συσκευές. Η τεχνολογία Augmented Reality επιτρέπει την ζωντανή προβολή ενός φυσικού περιβάλλοντος του οποίου όμως η πραγματικότητα είναι επαυξημένη με την προβολή πληροφοριών αλλά και εικονικών προσώπων ή χώρων σχεδιασμένων μέσα έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο συνδυασμός της κάμερας με το σύστημα GPS ενός κινητού τηλεφώνου επιτρέπουν την προβολή επιπλέον πληροφοριών για ένα γεωγραφικό σημείο, διαμορφώνοντας ένα επαυξημένο πληροφοριακά τελικό αποτέλεσμα. Παρέχονται πληροφορίες που περιλαμβάνουν κείμενα, ήχους και video και αφορούν ειδικά τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται ο χρήστης και στοχεύει η κάμερα του. Οι προβολές δεδομένων είναι δυνατές είτε από τις οθόνες κινητών είτε από ειδικά γυαλιά προβολής Augmented Reality. Κάτι ανάλογο δηλαδή με τον ήρωα της ταινίας Minority report (Tom Cruise) όπου στα πλαίσια της αναζήτησης μελλοντικών εγκλημάτων χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας και τους «Προγνώστες» για την σύλληψη μελλοντικών εγκληματιών.

Μπορεί η ταινία να αναφέρεται σε φανταστικούς τόπους και τρόπους λειτουργίας των διωκτικών αρχών η επαυξημένη πραγματικότητα όμως είναι εδώ και όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει. Το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών, όπως η Google και η Microsoft, αλλά και κρατικών μυστικών υπηρεσιών δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο πρόκειται να διαδραματίσει στο άμεσο, και όχι μόνο, μέλλον.

=== Project Tango ===
Το Project Tango είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο της Google[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftn1|[1]]] που φέρνει την επαυξημένη πραγματικότητα στις φορητές συσκευές και την κάνει πιο προσιτή από ποτέ. H διαφορά, αλλά και ταυτόχρονα πρόκληση για τους προγραμματιστές, είναι ο εντοπισμός της συσκευής στον χώρο, GPS, ώστε να μπορεί να προβάλει πληροφορίες σχετικά με την περιοχή που βρίσκεται.

Το λογισμικό χωρίζεται σε τρία μέρη:

1)     Motion-Tracking: Χρησιμοποιεί την κάμερα, το GPS, το γυροσκόπιο, το επιταχυνσιόμετρο και τα δεδομένα internet για να παρακολουθεί την πλήρη θέση της συσκευής στον χώρο για μέγιστη προβολή πληροφοριών. 

2)     Area Learning: Περιοχή αποθήκευσης δεδομένων για μελλοντική χρήση, εμπλουτισμός των δεδομένων αλλά και διαμερισμός με άλλες συσκευές Tango.

3)     Depth Perception:  Ανίχνευση αποστάσεων, μεγεθών και επιφανειων.

 

=== Microsoft Hololens ===
Με μια διαφορετική φιλοσοφία προσεγγίζει η Microsoft την επαυξημένη πραγματικότητα με το Microsoft Holones[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftn2|[2]]]. Το Microsoft Holones ενώ απαιτεί ότι και το Tango της Google, δηλαδή χρήση κάμερας, το γυροσκόπιο, το επιταχυνσιόμετρο, δεν απαιτεί προσδιορισμό θέσης. Αυτό γιατί προορίζεται για εσωτερική χρήση σε γραφεία ή σπίτια.  Στην ουσία δημιουργεί ολογράμματα ανθρώπων ή κατασκευών. Έτσι μπορεί να γίνει συνεδρίαση ενός διοικητικού συμβουλίου μιας πολυεθνικής εταιρίας χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας όλων των μελών ή η προβολή ενός νέου μοντέλου μοτοσυκλέτας για τυχόν αλλαγές και βελτιώσεις μειώνοντας έτσι δραματικά το κόστος.  
<br />

=== Parrot Disco FPV ===
Ένα άλλο παράδειγμα επαυξημένης πραγματικότητας έρχεται να μας δώσει η Parrot με Parrot Disco FPV[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftn3|[3]]]. Πρόκειται ουσιαστικά για 3 συσκευές. Ένα drone, ένα χειριστήριο και μια μάσκα γυαλιών. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να πιλοτάρει το drone  με το χειριστήριο ενώ ταυτόχρονα του δίνεται η δυνατότητα μέσω της μάσκας να βλέπει real time την πτήση που κάνει ενώ μπορεί να προσθέσει τεχνητά εμπόδια, ακόμη να εμπλακεί και σε εικονικές αερομαχίες, ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας που διαθέτει.


== 1.2   Μέλλον ==

=== 1.2.1   VR και AR ===
Ο τουρισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην οικονομία ενός τόπου. Αυτό εξηγεί το λόγο για τον οποίο πολλά κράτη έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην τόνωση του συγκεκριμένου κλάδου. Ο λόγος που πραγματοποιούνται τουριστικά ταξίδια ποικίλει και αφορά είτε τη ψυχαγωγία και την ενημέρωση για την ιστορία και τον πολιτισμό άλλων περιοχών, είτε ακόμα τη σύναψη συμφωνιών εμπορικού χαρακτήρα ενώ συχνά είναι αποτέλεσμα του καταναλωτικού τρόπου ζωής.

Η Ελλάδα, όπως και όλες οι Μεσογειακές χώρες, προσφέρονται για τουρισμό όλο τον χρόνο εξαιτίας των κλίματος που διαθέτουν και των απέραντων ακτογραμμών. Στην χώρα μας, στην οργάνωση και προώθηση του τουρισμού, κύριο ρόλο διαδραματίζουν αφενός το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftn4|[4]]] και ο ΕΟΤ[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftn5|[5]]] και οι ΟΤΑ[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftn6|[6]]] αφετέρου (Κοκκώσης, 2001).

Στις μέρες μας είναι έντονο το φαινόμενο της διεθνοποίησης του τουρισμού. Το άνοιγμα των αγορών, η ραγδαία διείσδυση του Internet αλλά και η μεγάλη προσφορά από πρακτορεία ταξιδιών για οργανωμένα ταξίδια βοήθησαν σ΄ αυτό.

Το 2012 1 στις 10 επιχειρήσεις στην Ευρώπη άνηκε στον τομέα του τουρισμού με περίπου 12 000 000 εργαζομένους.  

''   ''

Το γεγονός ύπαρξης ενός ανταγωνιστικού τουριστικού περιβάλλοντος από άλλες χώρες,  σε συνδυασμό με την δυσμενή οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας,  δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο για την Ελλάδα οποία πρέπει να αναζητήσει τρόπους δράσης και αντίδρασης προκειμένου να διατηρήσει τη θέση της στο διεθνή τουριστικό χάρτη  (Ικκος, 2003).

Η ώθηση για ανάπτυξη  του τουρισμού μπορεί να έρθει μέσα από την τεχνολογία  με τις εφαρμογές εικονικού κόσμου (VR) (Μαρσέλη, 2009) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Στο κομμάτι του τουρισμού λοιπόν μια σειρά νέων και καινοτόμων ιδεών, που περνάν στο στάδιο της ανάπτυξης και παραγωγής έρχονται να συνδράμουν στην διάδοση της περιοχής αλλά και των μνημείων που υπάρχουν σε αυτήν. Μ΄ αυτόν τον τρόπο υποψήφιοι τουρίστες αλλά και ΑμεΑ μπορούν να εξερευνήσουν την περιοχή σαν να είναι κει και χωρίς τυχόν υπάρχων περιορισμοί να τους εμποδίζει.

Μια παλιά τεχνική η οποία είναι πλέον επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς με την βοήθεια της τεχνολογίας αναβιώνει και πάλι, η SFM (structure from motion) μπορεί να βοηθήσει τους φορείς στην γρήγορη και με μεγάλη πιστότητα αναπαράσταση μνημείων (Ullman, 1979) καθώς δίνει την δυνατότητα της συρραφής ανεξάρτητων εικόνων και την δημιουργία τελικού αποτελέσματος, μ΄ αυτή την μέθοδο έγινε η ανασυγκρότηση της παλαιάς ακτογραμμής της Σαντορίνης (Oikonomidis etc, 2016),  ενώ με την χρήση Eye-Tracking μπορεί να βελτιωθεί το βάθος, η ευκρίνεια καθώς και η εστίαση του χρήστη (Hillaire, 2008).  Στην συλλογή φωτογραφιών χρήσιμη μπορεί να είναι και η συνδρομή της Sunflower Labs[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftn7|[7]]] η οποία παρουσίασε ένα σύστημα ασφάλειας χώρου με την χρήση drones. Η ιδέα βασίζεται στο γεγονός ότι drones θα πετούν πάνω από τον στόχο και όταν εντοπιστεί απειλεί, την φωτογραφίζει και ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη. Στον ανενεργό χρόνο με την κατάλληλη κάμερα και λογισμικό αποτυπώνει το τρισδιάστατο σχέδιο της περιοχής ώστε να υπάρξει η συρραφή και το τελικό αποτέλεσμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η πρόταση της Air Selfie Camera[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftn8|[8]]], ενός μικρού drone με κάμερα σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου, που μπορεί να προσαρμοστεί με θήκη σε κινητό τηλέφωνο έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να έχει την δυνατότητα φωτογράφισης και βιντεοσκόπησης του χώρου ενδιαφέροντος για την δημιουργία τρισδιάστατης απεικόνισης παντού και πάντα.


Όλα αυτά μπορούν να συμπληρωθούν με το Veeso[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftn9|<sup><sup>[9]</sup></sup>]]<sup>,</sup> ένα κράνος Virtual Reality που μπορεί να μεταφέρει τις εκφράσεις του προσώπου real time στο avatar του χρήση. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να βλέπει τις αντιδράσεις και τις εκφράσεις του ξεναγού αλλά και των υπολοίπων επισκεπτών. Είναι προϊόν της εταιρίας indiegogo η οποία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω του kickstarter για να ξεκινήσει τις δοκιμές και την μαζική παραγωγή και διάθεση στις αρχές του 2017.

Mε την τεχνολογία να γίνεται όλο και πιο προσιτή, στον μέσο και χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις χρήστη, οποιοσδήποτε θα είναι σε θέση πλέον να μπορεί να δημιουργήσει ένα σύστημα εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας εύκολα, γρήγορα, οικονομικά και με μεγάλη πιστότητα στον χώρο ή την περιοχή που θέλει. Ήδη οι κάμερες με δυνατότητα λήψεις 360<sup>ο</sup> είναι αρκετά προσιτές, με τιμή απόκτησης ακόμα και κάτω των 50€, ενώ η Google, όπως προαναφέρθηκε, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω με το Project Tango[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftn10|[10]]], ένα σύστημα δημιουργίας επαυξημένης πραγματικότητας σε κινητή συσκευή και σε συνεργασία με την Lenovo δημιούργησαν το Lenovo Phab 2 Pro[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftn11|[11]]], το πρώτο στον κόσμο κινητό που ενσωματώνει το project Tango το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2017.
----[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftnref1|[1]]] <nowiki>http://get.google.com/tango/</nowiki>

[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftnref2|[2]]] <nowiki>https://www.microsoft.com/microsoft-hololens/en-us</nowiki>

[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftnref3|[3]]] <nowiki>https://www.parrot.com/us/drones/parrot-disco-fpv#-parrot-disco-fpv</nowiki>

[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftnref4|[4]]]

[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftnref5|[5]]] <nowiki>http://www.gnto.gov.gr/</nowiki>

[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftnref6|[6]]] <nowiki>http://www.kedke.gr/</nowiki>

[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftnref7|[7]]] <nowiki>https://sunflower-labs.com/</nowiki>

[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftnref8|[8]]] <nowiki>http://www.airselfiecamera.com/</nowiki>

[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftnref9|[9]]] <nowiki>https://www.indiegogo.com/projects/veeso-sdk-for-face-tracking-in-virtual-reality-social-technology#/</nowiki>

[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftnref10|[10]]] <nowiki>http://get.google.com/tango/</nowiki>

[[:Αρχείο:///F:/Spoudes/2 - Msc - 2017-02-02/Ionio Panepisthmio/Diplomatiki/4 - Keimeno/diplomatiki 92 final.doc#%20ftnref11|[11]]] <nowiki>http://shop.lenovo.com/gr/el/tango/</nowiki>


== Πηγές ==
== Πηγές ==

Έκδοση από την 15:21, 7 Μαρτίου 2019

Επαυξημένη πραγματικότητα (αγγλικά: augmented reality‎‎) είναι η σε πραγματικό χρόνο άμεση ή έμμεση θέαση ενός φυσικού, πραγματικού περιβάλλοντος, του οποίου τα στοιχεία επαυξάνονται από στοιχεία αναπαραγώμενα από συσκευές υπολογιστών, όπως ήχος, βίντεο, γραφικά ή δεδομένα τοποθεσίας. Ο όρος εισήχθη το 1992 από τον Τομ Κάουντελ.


Τα τελευταία χρόνια έντονη είναι η εμφάνιση της επαυξημένης πραγματικότητας. Η τεχνολογία Augmented Reality ή αλλιώς επαυξημένη πραγματικότητα ή αλλιώς ενισχυμένη πραγματικότητα είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις κινητές συσκευές. Η τεχνολογία Augmented Reality επιτρέπει την ζωντανή προβολή ενός φυσικού περιβάλλοντος του οποίου όμως η πραγματικότητα είναι επαυξημένη με την προβολή πληροφοριών αλλά και εικονικών προσώπων ή χώρων σχεδιασμένων μέσα έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο συνδυασμός της κάμερας με το σύστημα GPS ενός κινητού τηλεφώνου επιτρέπουν την προβολή επιπλέον πληροφοριών για ένα γεωγραφικό σημείο, διαμορφώνοντας ένα επαυξημένο πληροφοριακά τελικό αποτέλεσμα. Παρέχονται πληροφορίες που περιλαμβάνουν κείμενα, ήχους και video και αφορούν ειδικά τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται ο χρήστης και στοχεύει η κάμερα του. Οι προβολές δεδομένων είναι δυνατές είτε από τις οθόνες κινητών είτε από ειδικά γυαλιά προβολής Augmented Reality. Κάτι ανάλογο δηλαδή με τον ήρωα της ταινίας Minority report (Tom Cruise) όπου στα πλαίσια της αναζήτησης μελλοντικών εγκλημάτων χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας και τους «Προγνώστες» για την σύλληψη μελλοντικών εγκληματιών.

Μπορεί η ταινία να αναφέρεται σε φανταστικούς τόπους και τρόπους λειτουργίας των διωκτικών αρχών η επαυξημένη πραγματικότητα όμως είναι εδώ και όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει. Το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών, όπως η Google και η Microsoft, αλλά και κρατικών μυστικών υπηρεσιών δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο πρόκειται να διαδραματίσει στο άμεσο, και όχι μόνο, μέλλον.

Project Tango

Το Project Tango είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο της Google[1] που φέρνει την επαυξημένη πραγματικότητα στις φορητές συσκευές και την κάνει πιο προσιτή από ποτέ. H διαφορά, αλλά και ταυτόχρονα πρόκληση για τους προγραμματιστές, είναι ο εντοπισμός της συσκευής στον χώρο, GPS, ώστε να μπορεί να προβάλει πληροφορίες σχετικά με την περιοχή που βρίσκεται.

Το λογισμικό χωρίζεται σε τρία μέρη:

1)     Motion-Tracking: Χρησιμοποιεί την κάμερα, το GPS, το γυροσκόπιο, το επιταχυνσιόμετρο και τα δεδομένα internet για να παρακολουθεί την πλήρη θέση της συσκευής στον χώρο για μέγιστη προβολή πληροφοριών. 

2)     Area Learning: Περιοχή αποθήκευσης δεδομένων για μελλοντική χρήση, εμπλουτισμός των δεδομένων αλλά και διαμερισμός με άλλες συσκευές Tango.

3)     Depth Perception:  Ανίχνευση αποστάσεων, μεγεθών και επιφανειων.

 

Microsoft Hololens

Με μια διαφορετική φιλοσοφία προσεγγίζει η Microsoft την επαυξημένη πραγματικότητα με το Microsoft Holones[2]. Το Microsoft Holones ενώ απαιτεί ότι και το Tango της Google, δηλαδή χρήση κάμερας, το γυροσκόπιο, το επιταχυνσιόμετρο, δεν απαιτεί προσδιορισμό θέσης. Αυτό γιατί προορίζεται για εσωτερική χρήση σε γραφεία ή σπίτια.  Στην ουσία δημιουργεί ολογράμματα ανθρώπων ή κατασκευών. Έτσι μπορεί να γίνει συνεδρίαση ενός διοικητικού συμβουλίου μιας πολυεθνικής εταιρίας χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας όλων των μελών ή η προβολή ενός νέου μοντέλου μοτοσυκλέτας για τυχόν αλλαγές και βελτιώσεις μειώνοντας έτσι δραματικά το κόστος.  

Parrot Disco FPV

Ένα άλλο παράδειγμα επαυξημένης πραγματικότητας έρχεται να μας δώσει η Parrot με Parrot Disco FPV[3]. Πρόκειται ουσιαστικά για 3 συσκευές. Ένα drone, ένα χειριστήριο και μια μάσκα γυαλιών. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να πιλοτάρει το drone  με το χειριστήριο ενώ ταυτόχρονα του δίνεται η δυνατότητα μέσω της μάσκας να βλέπει real time την πτήση που κάνει ενώ μπορεί να προσθέσει τεχνητά εμπόδια, ακόμη να εμπλακεί και σε εικονικές αερομαχίες, ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας που διαθέτει.


1.2   Μέλλον

1.2.1   VR και AR

Ο τουρισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην οικονομία ενός τόπου. Αυτό εξηγεί το λόγο για τον οποίο πολλά κράτη έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην τόνωση του συγκεκριμένου κλάδου. Ο λόγος που πραγματοποιούνται τουριστικά ταξίδια ποικίλει και αφορά είτε τη ψυχαγωγία και την ενημέρωση για την ιστορία και τον πολιτισμό άλλων περιοχών, είτε ακόμα τη σύναψη συμφωνιών εμπορικού χαρακτήρα ενώ συχνά είναι αποτέλεσμα του καταναλωτικού τρόπου ζωής.

Η Ελλάδα, όπως και όλες οι Μεσογειακές χώρες, προσφέρονται για τουρισμό όλο τον χρόνο εξαιτίας των κλίματος που διαθέτουν και των απέραντων ακτογραμμών. Στην χώρα μας, στην οργάνωση και προώθηση του τουρισμού, κύριο ρόλο διαδραματίζουν αφενός το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού[4] και ο ΕΟΤ[5] και οι ΟΤΑ[6] αφετέρου (Κοκκώσης, 2001).

Στις μέρες μας είναι έντονο το φαινόμενο της διεθνοποίησης του τουρισμού. Το άνοιγμα των αγορών, η ραγδαία διείσδυση του Internet αλλά και η μεγάλη προσφορά από πρακτορεία ταξιδιών για οργανωμένα ταξίδια βοήθησαν σ΄ αυτό.

Το 2012 1 στις 10 επιχειρήσεις στην Ευρώπη άνηκε στον τομέα του τουρισμού με περίπου 12 000 000 εργαζομένους.  

   

Το γεγονός ύπαρξης ενός ανταγωνιστικού τουριστικού περιβάλλοντος από άλλες χώρες,  σε συνδυασμό με την δυσμενή οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας,  δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο για την Ελλάδα οποία πρέπει να αναζητήσει τρόπους δράσης και αντίδρασης προκειμένου να διατηρήσει τη θέση της στο διεθνή τουριστικό χάρτη  (Ικκος, 2003).

Η ώθηση για ανάπτυξη  του τουρισμού μπορεί να έρθει μέσα από την τεχνολογία  με τις εφαρμογές εικονικού κόσμου (VR) (Μαρσέλη, 2009) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Στο κομμάτι του τουρισμού λοιπόν μια σειρά νέων και καινοτόμων ιδεών, που περνάν στο στάδιο της ανάπτυξης και παραγωγής έρχονται να συνδράμουν στην διάδοση της περιοχής αλλά και των μνημείων που υπάρχουν σε αυτήν. Μ΄ αυτόν τον τρόπο υποψήφιοι τουρίστες αλλά και ΑμεΑ μπορούν να εξερευνήσουν την περιοχή σαν να είναι κει και χωρίς τυχόν υπάρχων περιορισμοί να τους εμποδίζει.

Μια παλιά τεχνική η οποία είναι πλέον επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς με την βοήθεια της τεχνολογίας αναβιώνει και πάλι, η SFM (structure from motion) μπορεί να βοηθήσει τους φορείς στην γρήγορη και με μεγάλη πιστότητα αναπαράσταση μνημείων (Ullman, 1979) καθώς δίνει την δυνατότητα της συρραφής ανεξάρτητων εικόνων και την δημιουργία τελικού αποτελέσματος, μ΄ αυτή την μέθοδο έγινε η ανασυγκρότηση της παλαιάς ακτογραμμής της Σαντορίνης (Oikonomidis etc, 2016),  ενώ με την χρήση Eye-Tracking μπορεί να βελτιωθεί το βάθος, η ευκρίνεια καθώς και η εστίαση του χρήστη (Hillaire, 2008).  Στην συλλογή φωτογραφιών χρήσιμη μπορεί να είναι και η συνδρομή της Sunflower Labs[7] η οποία παρουσίασε ένα σύστημα ασφάλειας χώρου με την χρήση drones. Η ιδέα βασίζεται στο γεγονός ότι drones θα πετούν πάνω από τον στόχο και όταν εντοπιστεί απειλεί, την φωτογραφίζει και ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη. Στον ανενεργό χρόνο με την κατάλληλη κάμερα και λογισμικό αποτυπώνει το τρισδιάστατο σχέδιο της περιοχής ώστε να υπάρξει η συρραφή και το τελικό αποτέλεσμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η πρόταση της Air Selfie Camera[8], ενός μικρού drone με κάμερα σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου, που μπορεί να προσαρμοστεί με θήκη σε κινητό τηλέφωνο έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να έχει την δυνατότητα φωτογράφισης και βιντεοσκόπησης του χώρου ενδιαφέροντος για την δημιουργία τρισδιάστατης απεικόνισης παντού και πάντα.


Όλα αυτά μπορούν να συμπληρωθούν με το Veeso[9], ένα κράνος Virtual Reality που μπορεί να μεταφέρει τις εκφράσεις του προσώπου real time στο avatar του χρήση. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να βλέπει τις αντιδράσεις και τις εκφράσεις του ξεναγού αλλά και των υπολοίπων επισκεπτών. Είναι προϊόν της εταιρίας indiegogo η οποία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω του kickstarter για να ξεκινήσει τις δοκιμές και την μαζική παραγωγή και διάθεση στις αρχές του 2017.

Mε την τεχνολογία να γίνεται όλο και πιο προσιτή, στον μέσο και χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις χρήστη, οποιοσδήποτε θα είναι σε θέση πλέον να μπορεί να δημιουργήσει ένα σύστημα εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας εύκολα, γρήγορα, οικονομικά και με μεγάλη πιστότητα στον χώρο ή την περιοχή που θέλει. Ήδη οι κάμερες με δυνατότητα λήψεις 360ο είναι αρκετά προσιτές, με τιμή απόκτησης ακόμα και κάτω των 50€, ενώ η Google, όπως προαναφέρθηκε, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω με το Project Tango[10], ένα σύστημα δημιουργίας επαυξημένης πραγματικότητας σε κινητή συσκευή και σε συνεργασία με την Lenovo δημιούργησαν το Lenovo Phab 2 Pro[11], το πρώτο στον κόσμο κινητό που ενσωματώνει το project Tango το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2017.


[1] http://get.google.com/tango/

[2] https://www.microsoft.com/microsoft-hololens/en-us

[3] https://www.parrot.com/us/drones/parrot-disco-fpv#-parrot-disco-fpv

[4]

[5] http://www.gnto.gov.gr/

[6] http://www.kedke.gr/

[7] https://sunflower-labs.com/

[8] http://www.airselfiecamera.com/

[9] https://www.indiegogo.com/projects/veeso-sdk-for-face-tracking-in-virtual-reality-social-technology#/

[10] http://get.google.com/tango/

[11] http://shop.lenovo.com/gr/el/tango/

Πηγές

  • Caudell T. P. and Mizell, D. W., “Augmented Reality: An Application of Heads-Up Display Technology to Manual Manufacturing Processes,” in Proceedings IEEE Hawaii International Conference on Systems Sciences, Page(s) :659-669, 1992.