Φράουενκιρχε (Δρέσδη): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ αφαιρέθηκε η Κατηγορία:Μπαρόκ; προστέθηκε η Κατηγορία:Μπαρόκ εκκλησίες (με το HotCat)
μ κρόιτς
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
Η '''Φράουενκιρχε''', στη [[Δρέσδη]] (στα γερμανικά: '''Dresdner Frauenkirche'''), είναι Λουθηρανική εκκλησία, αφιερωμένη στην [[Παναγία]]. Χτίστηκε το 18ο αιώνα και είναι δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Καταστράφηκε κατά το [[Βομβαρδισμός της Δρέσδης|Βομβαρδισμό της Δρέσδης]], το Φεβρουάριο του 1945, και ανακατασκευάστηκε εξήντα χρόνια μετά. Σήμερα αποτελεί σύμβολο της συμφιλίωσης Προτεσταντών και Καθολικών.
Η '''Φράουενκιρχε''', στη [[Δρέσδη]] (στα γερμανικά: '''Dresdner Frauenkirche'''), είναι Λουθηρανική εκκλησία, αφιερωμένη στην [[Παναγία]]. Χτίστηκε το 18ο αιώνα και είναι δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Καταστράφηκε κατά το [[Βομβαρδισμός της Δρέσδης|Βομβαρδισμό της Δρέσδης]], το Φεβρουάριο του 1945, και ανακατασκευάστηκε εξήντα χρόνια μετά. Σήμερα αποτελεί σύμβολο της συμφιλίωσης Προτεσταντών και Καθολικών.


Αν και συχνά αναφέρεται ως καθεδρικός, ο Καθεδρικός ναός της Ευαγγελικής –Λουθηρανικής Εκκλησίας στη Δρέσδη είναι η [[Κρέουζκιρχε]] (Kreuzkirche -Εκκλησία του Σταυρού).
Αν και συχνά αναφέρεται ως καθεδρικός, ο Καθεδρικός ναός της Ευαγγελικής –Λουθηρανικής Εκκλησίας στη Δρέσδη είναι η [[Κρόιτσκιρχε]] (Kreuzkirche -Εκκλησία του Σταυρού).


==Ιστορία της εκκλησίας==
==Ιστορία της εκκλησίας==

Έκδοση από την 13:30, 26 Φεβρουαρίου 2019

Φράουενκιρχε
Frauenkirche
Χάρτης
Είδοςεκκλησία[1]
Αρχιτεκτονικήμπαρόκ αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°3′7″N 13°44′30″E
ΘρήσκευμαΛουθηρανισμός
Θρησκευτική υπαγωγήΕυαγγελική –Λουθηρανική Εκκλησία της Σαξονίας
Διοικητική υπαγωγήΔρέσδη[1]
ΤοποθεσίαInnere Altstadt
ΧώραΓερμανία[2]
Έναρξη κατασκευής1726
Κατεδάφιση15  Φεβρουαρίου 1945
Ύψος91,24 μέτρα
ΥλικάPosta Sandstone
ΑρχιτέκτοναςGeorge Bähr
Προστασίαμνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς[3]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Φράουενκιρχε, στη Δρέσδη (στα γερμανικά: Dresdner Frauenkirche), είναι Λουθηρανική εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία. Χτίστηκε το 18ο αιώνα και είναι δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Καταστράφηκε κατά το Βομβαρδισμό της Δρέσδης, το Φεβρουάριο του 1945, και ανακατασκευάστηκε εξήντα χρόνια μετά. Σήμερα αποτελεί σύμβολο της συμφιλίωσης Προτεσταντών και Καθολικών.

Αν και συχνά αναφέρεται ως καθεδρικός, ο Καθεδρικός ναός της Ευαγγελικής –Λουθηρανικής Εκκλησίας στη Δρέσδη είναι η Κρόιτσκιρχε (Kreuzkirche -Εκκλησία του Σταυρού).

Ιστορία της εκκλησίας

Στο σημείο όπου βρίσκεται η Φράουενκιρχε υπήρχε παλαιότερα άλλη εκκλησία, αφιερωμένη επίσης στην Παναγία, η οποία είχε χτιστεί τον 11ο αιώνα, σε ρωμανικό ρυθμό, και μέχρι τη Μεταρρύθμιση ήταν η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Δρέσδης και του Μέισσεν (Roman Catholic Diocese of Dresden-Meissen). Το 1727 η εκκλησία αυτή κατεδαφίστηκε και στη θέση της χτίστηκε η Φράουενκιρχε ως εκκλησίας της Λουθηρανικής Εκκλησίας. Ο Πρίγκιπας-εκλέκτορας της Σαξονίας, Αύγουστος Β΄ ο Δυνατός, αν και είχε στραφεί στον Καθολικισμό για να γίνει Βασιλιάς της Πολωνίας, υποστήριξε την κατασκευή του ναού, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να διαβεβαιώσει τους κατοίκους της Σαξονίας ότι δεν επρόκειτο να υποχρεωθούν να αλλάξουν την πίστη τους και να ακολουθήσουν τον Καθολικισμό, σύμφωνα με την αρχή cuius regio eius religio.

Τα σχέδια της νέας εκκλησίας ήταν του αρχιτέκτονα George Bähr. Στα σχέδια του Bähr αποτυπώνεται το νέο πνεύμα της Προτεσταντικής λειτουργίας, με την τοποθέτηση του βωμού, του άμβωνα και της κολυμβήθρα στο κέντρο του ναού ώστε να είναι ορατά από ολόκληρο το εκκλησίασμα. Το 1736 ο διάσημος κατασκευαστής εκκλησιαστικών οργάνων Γκότφριντ Σίλμπερμανν (Gottfried Silbermann) κατασκεύασε το εκκλησιαστικό όργανο της Frauenkirche, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 25 Νοεμβρίου 1736. Την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ έδωσε ρεσιτάλ με το εκκλησιαστικό αυτό όργανο. Η Φράουενκιρχε ολοκληρώθηκε το 1743.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 15. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  2. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 15. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.
  3. Database of the Landesamt für Denkmalpflege Sachsen. 09213916. Ανακτήθηκε στις 13  Αυγούστου 2023.

Φωτογραφίες

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dresden Frauenkirche της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).