Γιουρούκι Φλώρινας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Xaris333Bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ →‎top: clean up, αντικατέστησε: [[ΠΓΔΜ → [[Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με τη χρήση AWB
Xaris333 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Γραμμή 6: Γραμμή 6:
| πρώην όνομα =
| πρώην όνομα =
}}
}}
Το '''Γιουρούκι''' είναι μικρό παραμεθόριο χωριό της [[Ελλάδα]]ς στον [[Νομός Φλώρινας|Νομό Φλώρινας]], με πληθυσμό 31 κατοίκους σύμφωνα με την [[Ελληνική απογραφή 2011|απογραφή του 2011]]<ref>''Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. ΜΟΝΙΜΟΣ Πληθυσμός''. Ελληνική Στατιστική Αρχή.</ref>. Είναι κτισμένο σε μεσοσταθμικό [[υψόμετρο]] 720 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε οδική απόσταση 20 [[Χιλιόμετρο|χιλιομέτρων]] περίπου ανατολικά-βορειοανατολικά από την πόλη της [[Φλώρινα]]ς, στους πρόποδες του όρους [[Βόρας]]. Από τη γραμμή των συνόρων με την [[Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας]] απέχει 1,4 χιλιόμετρα σε ευθεία.
Το '''Γιουρούκι''' είναι μικρό παραμεθόριο χωριό της [[Ελλάδα]]ς στον [[Νομός Φλώρινας|Νομό Φλώρινας]], με πληθυσμό 31 κατοίκους σύμφωνα με την [[Ελληνική απογραφή 2011|απογραφή του 2011]]<ref>''Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. ΜΟΝΙΜΟΣ Πληθυσμός''. Ελληνική Στατιστική Αρχή.</ref>. Είναι κτισμένο σε μεσοσταθμικό [[υψόμετρο]] 720 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε οδική απόσταση 20 [[Χιλιόμετρο|χιλιομέτρων]] περίπου ανατολικά-βορειοανατολικά από την πόλη της [[Φλώρινα]]ς, στους πρόποδες του όρους [[Βόρας]]. Από τη γραμμή των συνόρων με τη [[Βόρεια Μακεδονία]] απέχει 1,4 χιλιόμετρα σε ευθεία.


Οι [[γεωγραφικές συντεταγμένες]] του Γιουρουκιού είναι πλάτος 40°51,5΄ Βόρειο και μήκος 21°36΄ Ανατολικό. Κοντινότεροι οικισμοί είναι η [[Αχλάδα|Αχλάδα Φλώρινας]] και η [[Άνω Αχλάδα|Άνω Αχλάδα Φλώρινας]], που βρίσκονται προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά.
Οι [[γεωγραφικές συντεταγμένες]] του Γιουρουκιού είναι πλάτος 40°51,5΄ Βόρειο και μήκος 21°36΄ Ανατολικό. Κοντινότεροι οικισμοί είναι η [[Αχλάδα|Αχλάδα Φλώρινας]] και η [[Άνω Αχλάδα|Άνω Αχλάδα Φλώρινας]], που βρίσκονται προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά.

Τρέχουσα έκδοση από την 21:02, 15 Φεβρουαρίου 2019

Γιουρούκι
Γιουρούκι is located in Greece
Γιουρούκι
Γιουρούκι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Μακεδονίας
ΔήμοςΦλώρινας
Γεωγραφία
ΝομόςΦλώρινας
Πληθυσμός
Μόνιμος25
Έτος απογραφής2021

Το Γιουρούκι είναι μικρό παραμεθόριο χωριό της Ελλάδας στον Νομό Φλώρινας, με πληθυσμό 31 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011[1]. Είναι κτισμένο σε μεσοσταθμικό υψόμετρο 720 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε οδική απόσταση 20 χιλιομέτρων περίπου ανατολικά-βορειοανατολικά από την πόλη της Φλώρινας, στους πρόποδες του όρους Βόρας. Από τη γραμμή των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία απέχει 1,4 χιλιόμετρα σε ευθεία.

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του Γιουρουκιού είναι πλάτος 40°51,5΄ Βόρειο και μήκος 21°36΄ Ανατολικό. Κοντινότεροι οικισμοί είναι η Αχλάδα Φλώρινας και η Άνω Αχλάδα Φλώρινας, που βρίσκονται προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά.

Διοικητικά το Γιουρούκι υπάγεται σήμερα στην τοπική κοινότητα Αχλάδας της Δημοτικής Ενότητας Μελίτης του Δήμου Φλώρινας, στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Παλαιότερα, εντελώς αντίστοιχα, ήταν οικισμός της κοινότητας Μεσαίου, της Επαρχίας και Νομού Φλωρίνης.

Η εξέλιξη του πληθυσμού του Γιουρουκιού στις επίσημες απογραφές φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Πληθυσμός του Γιουρουκιού
Έτος απογραφής Κάτοικοι
1991 52
2001 49
2011 31

Ο ενοριακός ναός του χωριού τιμάται στο όνομα του Αγίου Γεωργίου.

Από το 2011 το ιδιωτικό Λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, που τροφοδοτεί τον ατμοηλεκτρικό σταθμό Μελίτης της ΔΕΗ, έχει επεκταθεί με σκάμμα σε μήκος άνω του 1 χιλιομέτρου και στο Γιουρούκι.[2] Σε έκθεση του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας το 2011, αναφέρεται κατά λέξη: «Για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αχλάδας είναι απαραίτητη η άμεση μετεγκατάσταση του ομώνυμου χωριού, που είναι αναπτυγμένο σε τρεις επιμέρους Οικισμούς (κατά σειρά Γιουρούκι, Αχλάδα, Άνω Αχλάδα)»[3]. Στις αρχές του 2015 η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των οικισμών, εκτιμάται όμως ότι η διαδικασία θα είναι μακρόχρονη και δύσκολη ελλείψει χρημάτων.[4]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. ΜΟΝΙΜΟΣ Πληθυσμός. Ελληνική Στατιστική Αρχή.
  2. «Ορυχείο Αχλάδας...», εφημ. Κοζάνη 2015
  3. «Θέσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας για τα προβλήματα τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης και τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων Φλώρινας», 17 Μαΐου 2011
  4. Εφημ. Κοζάνη, όπ.π.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ελλάς: οδικοί-τουριστικοί χάρτες, έκδ. Ν. & Ι. Φώτης, 33η έκδοση, Αθήνα 2005/6
  • Google Earth