Συνέλευση της Βόρειας Μακεδονίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 33: Γραμμή 33:
| website = http://www.sobranie.mk/
| website = http://www.sobranie.mk/
}}
}}
Η '''Συνέλευση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας'''<ref>[http://www.tanea.gr/news/world/article/5442178/pgdm-ekatontades-diadhlwtes-eisebalan-sto-koinoboylio/#1 ΠΓΔΜ: Εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο - Περισσότεροι από 100 τραυματίες] tanea.gr</ref> (Собрание на Република Македонија) ή '''Σομπράνιε''' (Собрание) είναι το κοινοβουλευτικό αντιπροσωπευτικό όργανο των πολιτών της [[πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας|πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας]]. Είναι το μόνο νομοθετικό όργανο της πΓΔΜ. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Συνέλευση αντιπροσωπεύει τον λαό και έχει νομοθετική εξουσία. Αποτελείται από 120 βουλευτές, οι οποίοι εκλέγονται με αναλογική εκπροσώπηση από 6 εκλογικές περιφέρειες, εκ των οποίων 20 μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη που εκλέγονται από τη διασπορά, έδρες οι οποίες απονέμονται μόνο εάν η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν επαρκής. Οι βουλευτές εκλέγονται για θητεία τεσσάρων ετών και δεν μπορούν να εκλεγούν εκ νέου. Η οργάνωση και η λειτουργία του ρυθμίζονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Η έδρα της Συνέλευσης βρίσκεται στην πρωτεύουσα του κράτους, στα [[Σκόπια]].
Η '''Συνέλευση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας'''<ref>[http://www.tanea.gr/news/world/article/5442178/pgdm-ekatontades-diadhlwtes-eisebalan-sto-koinoboylio/#1 ΠΓΔΜ: Εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο - Περισσότεροι από 100 τραυματίες] tanea.gr</ref> (Собрание на Република Северна Македонија) ή '''Σομπράνιε''' (Собрание) είναι το κοινοβουλευτικό αντιπροσωπευτικό όργανο των πολιτών της [[πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας|Βόρειας Μακεδονίας]]. Είναι το μόνο νομοθετικό όργανο της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Συνέλευση αντιπροσωπεύει τον λαό και έχει νομοθετική εξουσία. Αποτελείται από 120 βουλευτές, οι οποίοι εκλέγονται με αναλογική εκπροσώπηση από 6 εκλογικές περιφέρειες, εκ των οποίων 20 μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη που εκλέγονται από τη διασπορά, έδρες οι οποίες απονέμονται μόνο εάν η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν επαρκής. Οι βουλευτές εκλέγονται για θητεία τεσσάρων ετών και δεν μπορούν να εκλεγούν εκ νέου. Η οργάνωση και η λειτουργία του ρυθμίζονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Η έδρα της Συνέλευσης βρίσκεται στην πρωτεύουσα του κράτους, στα [[Σκόπια]].


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 13:05, 13 Φεβρουαρίου 2019

Σομπράνιε

Собрание
Ηγεσία
Πρόεδρος
Ταλάτ Τζαφέρι, ΔΕΕ
Από 27 Απριλίου 2017
Δομή
Έδρες120
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
Κυβέρνηση (62)

Υποστηριζόμενη από (5)

Αντιπολίτευση (53)

Εκλογές
Τελευταία εκλογή
11 Δεκεμβρίου 2016
Τόπος συνεδριάσεων
Η κύρια αίθουσα
Μεγάλη αίθουσα του Κοινοβουλίου
Ιστοσελίδα
http://www.sobranie.mk/

Η Συνέλευση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας[1] (Собрание на Република Северна Македонија) ή Σομπράνιε (Собрание) είναι το κοινοβουλευτικό αντιπροσωπευτικό όργανο των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι το μόνο νομοθετικό όργανο της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Συνέλευση αντιπροσωπεύει τον λαό και έχει νομοθετική εξουσία. Αποτελείται από 120 βουλευτές, οι οποίοι εκλέγονται με αναλογική εκπροσώπηση από 6 εκλογικές περιφέρειες, εκ των οποίων 20 μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη που εκλέγονται από τη διασπορά, έδρες οι οποίες απονέμονται μόνο εάν η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν επαρκής. Οι βουλευτές εκλέγονται για θητεία τεσσάρων ετών και δεν μπορούν να εκλεγούν εκ νέου. Η οργάνωση και η λειτουργία του ρυθμίζονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Η έδρα της Συνέλευσης βρίσκεται στην πρωτεύουσα του κράτους, στα Σκόπια.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι