Filmnet: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Yannis1967 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Προσθήκη εξωτερικού συνδέσμου
Yannis1967 (συζήτηση | συνεισφορές)
Προσθήκη εξωτερικών συνδέσμων
Γραμμή 59: Γραμμή 59:


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==

[https://www.tvexperts.gr/site/?view=12590&cat=7&title=Otan_i_Karla_Mprouni_pozare_gia_to_Filmnet_! Όταν η Κάρλα Μπρούνι πόζαρε για το Filmnet]
* [https://www.tvexperts.gr/site/?view=12590&cat=7&title=Otan_i_Karla_Mprouni_pozare_gia_to_Filmnet_! Όταν η Κάρλα Μπρούνι πόζαρε για το Filmnet]
* [https://www.tvexperts.gr/site/?view=12529&cat=7&title=To_FEK_idrusis_tis_%C2%ABMultichoice%C2%BB_kai_tou_Filmnet! To ΦΕΚ ίδρυσης της «Multichoice» και του Filmnet!]
* [https://www.tvexperts.gr/site/?view=12617&cat=7&title=Stin_1i_metadosi..._Thodwris_Kotswnis! Στην 1η μετάδοση... Θοδωρής Κοτσώνης!]

<br />{{Τηλεόραση στην Ελλάδα}}
<br />{{Τηλεόραση στην Ελλάδα}}
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Filmnet}}
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Filmnet}}

Έκδοση από την 14:01, 21 Ιανουαρίου 2019

FilmNet
Το λογότυπο της Filmnet
Ίδρυση5 Δεκεμβρίου 1984
Τέλος λειτουργίας1997 (Σκανδιναβία, Ολλανδία, Φλάνδρα, Πολωνία)
1 Ιουνίου 2008 (Ελλάδα)
ΙδιοκτήτηςMultichoice (Νότια Αφρική)
Αντικαταστάθηκε απόCanal+ (Σκανδιναβία, Ολλανδία, Φλάνδρα, Πολωνία)
Novacinema (Ελλάδα)
(π  σ  ε )

Το FilmNet ήταν το όνομα που χρησιμοποιήθηκε για πολλά συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, του '90 και του 2000. Ξεκίνησε να λειτουργεί στις 5 Δεκεμβρίου 1984, μεταδίδοντας με επίκεντρο τη Σκανδιναβία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Τα κανάλια Filmnet ξεκίνησαν αργότερα στην Πολωνία και στην Ελλάδα.

Ιστορία

Είχε αρκετούς ιδιοκτήτες καθ' όλη τη διάρκεια των ετών. Το 1996 τα κανάλια ανήκαν στη νοτιοαφρικανική εταιρεία Multichoice, η οποία αποφάσισε να πωλήσει το Filmnet στο γαλλικό όμιλο Canal+.

Η συμφωνία δεν περιελάμβανε τα ελληνικά κανάλια, τα οποία συνέχισαν να χρησιμοποιούν την ονομασία FilmNet μέχρι το 2008. Παρόλο που το εμπορικό σήμα του FilmNet δεν υπάρχει πλέον, οι περισσότερες από τις θυγατρικές του στις διάφορες χώρες κατά κάποιον τρόπο συνεχίζουν να υφίστανται.

  • Σκανδιναβία: Ο σταθμός είχε τρεις ζώνες: το Morning Club για τα πρωινά προγράμματα, το Royal Club για τα μεσημεριανά και τα απογευματινά προγράμματα και το Night Club για τα νυχτερινά και μεταμεσονύκτια προγράμματα. Καθώς αυξανόταν το περιεχόμενο (εκτός από ταινίες), όπως τα σπορ και τη μουσική, ο σταθμός μετονομάστηκε σε FilmNet Plus. Για να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα που θα ταίριαζε με τους λάτρεις του σινεμά, ένα δεύτερο κανάλι FilmNet που ονομαζόταν FilmNet: The Complete Movie Channel ξεκίνησε στα περισσότερα καλωδιακά δίκτυα και περιελάμβανε μόνο ταινίες. Αργότερα, τα κανάλια μετονομάστηκαν σε FilmNet 1 και FilmNet 2, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1997 που μετατράπηκαν σε Canal+ η οποία το 2003 πούλησε την εταιρεία, στις Nordic Capital και Baker Capital μετατρέποντάς τη σε C More Entertainment (αν και εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί την ονομασία Canal+ στο μάρκετινγκ μέχρι το 2012). Μετέπειτα, πουλήθηκε το 2005 στην SBS Broadcasting Group, η οποία με τη σειρά της συγχωνεύθηκε με την ProSiebenSat.1 Media το 2007. Το 2008, συνήφθη συμφωνία πώλησης της εταιρείας στο σουηδικό όμιλο TV4. Τον Οκτώβριο του 2012, η C More ξεκίνησε την υπηρεσία συνδρομής online streaming υπό την ονομασία Filmnet, η οποία μεταφέρθηκε στις ιστοσελίδες της C More στις 30 Ιουνίου 2015.
  • Ολλανδία: Το Filmnet μετονομάστηκε το 1997 σε Canal+[1] το οποίο αργότερα πώλησε τα κανάλια. Το 2005, τα κανάλια αγοράστηκαν από την Liberty Global και μετονομάστηκαν σε Sport1 και Film1 τον Φεβρουάριο του 2006.[2] Ο Sport1 μετονομάστηκε σε Ziggo Sport Totaal το Νοέμβριο του 2015.[3] Το Film1 πωλήθηκε στη Sony Pictures Television το 2015.[4]
  • Βέλγιο: Τα κανάλια μετονομάστηκαν σε Canal+ το 1997 ενώ το 2004 πωλήθηκαν στην Telenet και σήμερα είναι γνωστά ως Play More.
  • Πολωνία: Το Filmnet συγχωνεύθηκε με το υπάρχον κανάλι Canal+ τον Φεβρουάριο του 1997. Συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα, ως Canal+ Poland.
Αρχείο:Filmsat logo.jpg
Το λογότυπο του Filmsat.
  • Ελλάδα: Το FilmNet ήρθε στην Ελλάδα το 1994, αντικαθιστώντας την πάλαι ποτέ Ιδιωτική Τηλεόραση Αθηνών που εξέπεμπε από το κανάλι 8, με το όνομα ΙΤΑ 8 που λειτουργούσε από το 1989 και ανήκε στον Λεωνίδα Τούντα. Το δεύτερο κανάλι ονομάστηκε FilmSat,[5] αλλά το 2002 μετονομάστηκε σε FilmNet 2, ενώ υπήρξε και ένα τρίτο (FilmNet 3). Η Multichoice πώλησε τελικά την ελληνική θυγατρική της στη Forthnet τον Απρίλιο του 2008. Το σήμα του Filmnet αντικαταστάθηκε την 1η Ιουνίου 2008, όταν τα ελληνικά κανάλια μετονομάστηκαν σε Novacinema.

Προγραμματισμός

Το Filmnet μετέδιδε κυρίως ταινίες και σειρές. Υπήρχε, επίσης, η εκπομπή κουτσομπολίστικων ειδήσεων του E! Entertainment.

K-T.V.

Το K-T.V. (γνωστό ως Kids TV) ήταν ένα ένθετο του FilmNet, με διάφορα κινούμενα σχέδια και πρωτότυπες εμφανίσεις με παιδιά ως παρουσιαστές.

Παραπομπές

  1. Fransen gaan Nederlanders vermaken, Trouw, Dorien Pels, 26 July 1997
  2. Canal+ wordt Sport1 en Film1
  3. Sport1 heet vanaf 12 november Ziggo Sport Totaal
  4. SONY PICTURES TELEVISION CLOSES FILM1 DEAL sonypicturestelevision.com, Retrieved on July 26, 2015
  5. «NOVA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2001. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Filmnet της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).