Alter Channel: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Αγορά κτηρίου
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 50: Γραμμή 50:
*'''2012-2013''': Στους πρώτους μήνες του 2013, το κανάλι διακόπτει την λειτουργία του. Υπήρχαν φήμες να επαναλειτουργήσει το κανάλι κάτι που δεν έγινε ποτέ μέχρι στιγμής. Για κάποιο διάστημα στις συχνότητες του καναλιού εξέπεμπε μια εικόνα με χιόνια αλλά φυσικά ασπρόμαυρη τον πρώτο καιρό και μετά έγινε έγχρωμη που είχε το λογότυπο του σταθμού και από κάτω έγραφε ''ΞΑΝΑ ΠΑΛΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ.'' Μετά από λίγο καιρό, αυτή η εικόνα σταμάτησε να εκπέμπει.
*'''2012-2013''': Στους πρώτους μήνες του 2013, το κανάλι διακόπτει την λειτουργία του. Υπήρχαν φήμες να επαναλειτουργήσει το κανάλι κάτι που δεν έγινε ποτέ μέχρι στιγμής. Για κάποιο διάστημα στις συχνότητες του καναλιού εξέπεμπε μια εικόνα με χιόνια αλλά φυσικά ασπρόμαυρη τον πρώτο καιρό και μετά έγινε έγχρωμη που είχε το λογότυπο του σταθμού και από κάτω έγραφε ''ΞΑΝΑ ΠΑΛΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ.'' Μετά από λίγο καιρό, αυτή η εικόνα σταμάτησε να εκπέμπει.
*'''2013''': Το κτήριο του σταθμού σφραγίστηκε. Στη θέση του live streaming, αναμεταδίδεται πλέον μόνο μικρής διάρκειας βίντεο.
*'''2013''': Το κτήριο του σταθμού σφραγίστηκε. Στη θέση του live streaming, αναμεταδίδεται πλέον μόνο μικρής διάρκειας βίντεο.
*'''2018:''' Το κτήριο του σταθμού αγοράστηκε από τον [[Βαγγέλης Μαρινάκης|Βαγγέλη]] [[Βαγγέλης Μαρινάκης|Μαρινάκη]] και πρόκειται να στεγάσει τον νέο του τηλεοπτικό σταθμό.
*'''2018:''' Το κτήριο του σταθμού αγοράστηκε από τον επιχειρηματία [[Βαγγέλης Μαρινάκης|Βαγγέλη Μαρινάκη]] και πρόκειται να στεγάσει τον νέο του τηλεοπτικό σταθμό (αν εκπέμψει ποτέ, διότι δεν διαθέτει ακόμη επίγεια συχνότητα). Η εταιρεία του φέρει επίσης το ίδιο όνομα με τον σταθμό (Alter Ego), η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Alter Channel.


==Πρόγραμμα==
==Πρόγραμμα==

Έκδοση από την 12:48, 17 Ιανουαρίου 2019

Alter Channel
Το λογότυπο του Alter Channel (2008-2013)
Ίδρυση2 Φεβρουαρίου 1990
Πρώτη λειτουργίαΙανουάριος του 1990
Έναρξη λειτουργίαςΙανουάριος του 1990
Τέλος λειτουργίας26 Ιανουαρίου 2012 (NOVA)
10 Φεβρουαρίου 2012 (αναλογικά & ψηφιακά)
26 Απριλίου 2012 (διακοπή εργασιών στο κτήριο που λειτουργούσε)
Νοέμβριος 2012 (ΟΤΕ TV μέσω Conn-X)
11 Οκτωβρίου 2013 (σφράγισμα του κτηρίου)
Εικόνα16:9 (576i, SDTV)
Τηλεθέαση11.4% (2010, AGB)
ΙδιοκτήτηςΕλεύθερη Τηλεόραση Α.Ε. (1990-2013)
Modern Times Εκδοτική Α.Ε. (1996-2013)
Altec (1999-2003)
Συνεργαζόμενα κανάλιαAlter Globe
Σημαντικά πρόσωπαΜάκης Τριανταφυλλόπουλος
Νίκος Χατζηνικολάου
Νίκος Ευαγγελάτος
Σωτήρης Ξενάκης
Τατιάνα Στεφανίδου
Νίκος Αλιάγας
Αγγελική Νικολούλη
Κώστας Χαρδαβέλλας
Άκης Παυλόπουλος
Γιώργος Αυτιάς
Γιώργος Τράγκας
Βέφα Αλεξιάδου
Φαίη Σκορδά
Λεωνίδας Καλλιδώνης
Σία Λιαροπούλου
ΣλόγκανΤο κανάλι της ενημέρωσης
ΙδρυτήςΓιώργος Κουρής
Μάκης Κουρής
Χώρα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Περιοχή εκπομπήςΠανελλαδικά
Κεντρικά γραφείαΑγίας Παρασκευής 36-38, Μπουρνάζι, Περιστέρι, Αττική
Πρώην ονομασίεςΚανάλι 5 (1994-1999)
Alter 5 (1999-2000)
ΑντικατέστησεΚανάλι 29 (1990-1994)
Ιστοσελίδαalter.gr (αρχείο)
(π  σ  ε )

Το Alter Channel (ή απλά ALTER) ήταν ένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας. Η λέξη ALTER σημαίνει στα λατινικά διαφοροποιούμαι. Ξεκίνησε το 1994 με την ονομασία Κανάλι 5, ιδιοκτησίας του Ομίλου Κουρή, και πήρε το όνομα Alter τον Οκτώβριο του 2000 μέχρι το οριστικό κλείσιμό του την περίοδο 2011-2013 και είχε έδρα το Περιστέρι Αττικής.

Ιστορία

  • 1993-1994: Το Κανάλι 29 διασπάται σε δύο επαρχιακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, το Star Channel και το Κανάλι 5.
  • 1999: Σε μια μεταβατική περίοδο όταν ήταν συνιδιοκτησία της Altec (του ομίλου Αθανασούλη) και του ομίλου KMG (Kouris Media Group) ο σταθμός μετονομάστηκε σε Alter 5.
  • 2000: Στις 27 Οκτωβρίου 2000 ο σταθμός μετονομάστηκε ως Alter Channel.
  • 2002: Το κανάλι επαναλανσαρίστηκε ως Alter αυτή τη φορά και με σκοπό την δημοτικότητα των νέων εγκαταστάσεων και τον καλύτερο ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα Ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα. Την ίδια χρονιά, το δελτίο ειδήσεων του σταθμού ξεπερνά τις 250.000 εκπομπές από κάθε άλλο κανάλι (π.χ.: το Star Channel) και γίνεται το πρώτο δελτίο ειδήσεων. Αργότερα, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το Alter μετακινεί το δελτίο ειδήσεων από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι μία ακόμη ώρα και 20 λεπτά, για να ανταγωνιστεί με τα υπόλοιπα δελτία ειδήσεων όπως τα νέα του ΑΝΤ1. Το Star Channel έκανε το ίδιο. Ένα μήνα μετά, οι επικεφαλής του Alter και του Tempo TV (το οποίο έκλεισε) απολύθηκαν.
  • 2005: Στις 20 Απριλίου 2005, το Alter αναμόρφωσε πλήρως το πρόγραμμά του. Στο πρωινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτικές εκπομπές με όλη την τρέχουσα επικαιρότητα καθώς και κινούμενα σχέδια. Στο μεσημεριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, μεταδίδει διάφορα σήριαλ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Τη νύχτα περιλαμβάνει ψυχαγωγικές εκπομπές καθώς και talk shows, όπως το βραβευμένο Φως στο Τούνελ με την Αγγελική Νικολούλη. Επίσης, την ίδια χρονιά, εγκαινιάζει το Alter Globe, ένα διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο που μεταδίδει τα προγράμματα του σταθμού στη Βόρεια Αμερική από τις 24 Αυγούστου μέσω της Dish Network, στην Αυστραλία, στην Ασία και στην Αφρική από το Δεκέμβριο του ίδιου έτους μέσω της UBI World TV.
  • 2007: Το Alter Globe έφυγε από την πλατφόρμα της Dish Network στις ΗΠΑ στις 31 Αυγούστου 2007, και έκανε το ντεμπούτο του στην αντίπαλη πλατφόρμα DirecTV στις 26 Σεπτεμβρίου 2007. Το καθημερινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων ανέλαβε ο Νίκος Χατζηνικολάου και η ώρα του από 18.45 μεταφέρθηκε στις 20.00.
  • 2008: Το Alter Globe ξεκίνησε και στη Νέα Ζηλανδία μέσω της UBI World TV.
  • 2010: Το Alter Globe προστίθεται στην Cablevision στις ΗΠΑ και στη συνέχεια αφαιρέθηκε λίγο αργότερα, λόγω της ανεπαρκούς αύξησης.
  • 2011: Το Νοέμβριο του 2011 το κτίριο και η ροή προγράμματος του σταθμού καταλαμβάνονται από τους απλήρωτους εργαζομένους του, τους οποίους δεν τους έχουν δώσει τα δεδουλευμένα τους, για πάνω από ένα χρόνο.
  • 2012-2013: Στους πρώτους μήνες του 2013, το κανάλι διακόπτει την λειτουργία του. Υπήρχαν φήμες να επαναλειτουργήσει το κανάλι κάτι που δεν έγινε ποτέ μέχρι στιγμής. Για κάποιο διάστημα στις συχνότητες του καναλιού εξέπεμπε μια εικόνα με χιόνια αλλά φυσικά ασπρόμαυρη τον πρώτο καιρό και μετά έγινε έγχρωμη που είχε το λογότυπο του σταθμού και από κάτω έγραφε ΞΑΝΑ ΠΑΛΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ. Μετά από λίγο καιρό, αυτή η εικόνα σταμάτησε να εκπέμπει.
  • 2013: Το κτήριο του σταθμού σφραγίστηκε. Στη θέση του live streaming, αναμεταδίδεται πλέον μόνο μικρής διάρκειας βίντεο.
  • 2018: Το κτήριο του σταθμού αγοράστηκε από τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και πρόκειται να στεγάσει τον νέο του τηλεοπτικό σταθμό (αν εκπέμψει ποτέ, διότι δεν διαθέτει ακόμη επίγεια συχνότητα). Η εταιρεία του φέρει επίσης το ίδιο όνομα με τον σταθμό (Alter Ego), η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Alter Channel.

Πρόγραμμα

Ο σταθμός από τον Οκτώβριο του 2000 μέχρι το Νοέμβριο του 2011 είχε πολυσυλλεκτικό ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, είχαν προβληθεί ξένες και ελληνικές σειρές, ζωντανές και μαγνητοσκοπημένες ελληνικές εκπομπές και παιδικά προγράμματα. Τον Απρίλιο του 2011, λόγω οικονομικών προβλημάτων, το κανάλι ανέστειλε τις ενημερωτικές εκπομπές του και το ζωντανό του πρόγραμμα προσωρινά, μέχρι την εξεύρεση ενός στρατηγικού επενδυτή. Στους επόμενους μήνες η μετάδοση του ζωντανού προγράμματος επανήλθε, μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2011, οπότε και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του σταθμού προχώρησαν ξανά σε επίσχεση εργασίας, καταλαμβάνοντας τη ροή του προγράμματος και προβάλλοντας διάφορες κάρτες με τα αιτήματά τους.

Η επίσχεση εργασίας των εργαζόμενων του ALTER

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του σταθμού προχώρησαν ξανά σε επίσχεση εργασίας, καταλαμβάνοντας τη ροή του προγράμματος του σταθμού και προβάλλοντας κάρτες με τα αιτήματά τους. Στις κάρτες αυτές, ισχυριζόντουσαν ότι είναι άδικο να υπάρχουν στο κανάλι δημοσιογράφοι με 10 χρόνια υπηρεσίας και ο Γιώργος Κουρής να μην τους πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Επιπλέον, θεωρήθηκε απαράδεκτη την απόφαση της Digea να σαμποτάρει το σήμα του ALTER. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να επανέλθουν στις θέσεις εργασίας τους, μη αποδεχόμενοι τα σχέδια εξυγίανσης που είχε παρουσιάσει ο ιδιοκτήτης του σταθμού Γιώργος Κουρής.

Την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012, διεκόπη η επίγεια και δορυφορική μετάδοση. Ωστόσο συνεχίστηκε η αναλογική εκπομπή του καναλιού, με live streaming μέσω του διαδικτύου και μέσω του ΟΤΕ TV. Εκείνη την περίοδο μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου του 2012 οι εργαζόμενοι προέβαλαν την εκπομπή τους στην οποία μιλούσαν άνεργοι και απολυμένοι από τις δουλειές τους πολίτες, απλήρωτοι εργαζόμενοι, εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας, απλήρωτοι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας, ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος και ο πρώην δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης.

Στην εκπομπή αυτή παρουσιαστές ήταν ο Γιώργος Φιλιππάκης και η Ακριβή Κυρίκου. Επίσης, το κανάλι προέβαλε τα ντοκιμαντέρ Debtocracy (Χρεοκρατία) και W4 Crisis (Γυναίκες για την κρίση) τα οποία αναφέρονταν στην οικονομική κρίση και στο Ελληνικό χρέος, ενώ την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 μεταδόθηκε και η συναυλία αλληλεγγύης από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ Περιστερίου.

Διαθεσιμότητα

Επίγεια και αναλογικά

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012, το κανάλι σταμάτησε να εκπέμπει αναλογικά και από τα τελευταία κέντρα εκπομπής, τον Υμηττό (Δίαυλος 27 UHF) και την Πάρνηθα (Δίαυλος 62 UHF). Ο σταθμός δημιούργησε το 2009 μαζί με τους υπόλοιπους 6 ιδιωτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας την ίδρυση της ψηφιακής πλατφόρμας Digea, ωστόσο, έπειτα από εντολή της διοίκησης του σταθμού, διεκόπη και από εκεί η μετάδοση του ψηφιακού σήματος, ενώ αντίστοιχα αφαιρέθηκαν και οι μετοχές.

Δορυφορικά

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του μέχρι και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου του 2012, ο σταθμός εξέπεμπε και μέσω της συνδρομητικής ψηφιακής δορυφορικής πλατφόρμας NOVA.[1] Ως αποτέλεσμα της λήξης της σύμβασης του σταθμού με τη NOVA την ίδια μέρα, οι αναλογικοί αναμεταδότες σε όλη την Ελλάδα, που τροφοδοτούνταν από το δορυφορικό σήμα, σταμάτησαν να λειτουργούν. Για αυτό το λόγο, μέχρι και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 η κάλυψη του σταθμού από το αναλογικό σήμα περιοριζόταν στο νομό Αττικής[2][3]. Επίσης, ο σταθμός ήταν διαθέσιμος μόνο στο συνδρομητικό πακέτο του OTE TV μέσω Conn-X, η εκπομπή του ωστόσο περιοριζόταν στη μετάδοση μιας δοκιμαστικής τηλεοπτικής κάρτας.[4] Τον Νοέμβριο του 2012 το ALTER σταμάτησε να εκπέμπει στον OTE TV μέσω Conn-X διότι έληξε η σύμβαση με τον OTE TV.

Alter Globe

Το λογότυπο του Alter Globe.

Το Alter Globe ήταν η διεθνής υπηρεσία του ομότιτλου καναλιού για τον Απόδημο Ελληνισμό. Εξέπεμπε στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Το κανάλι ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2005 στις ΗΠΑ μέσω της Dish Network και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους στην Αυστραλία μέσω της UBI World TV η οποία διέκοψε τις υπηρεσίες της το 2012. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2007 άλλαξε πλατφόρμα, εκπέμποντας μέσω της DirecTV, μέχρι την 1η Απριλίου 2011, ώσπου απομακρύνθηκε από την πλατφόρμα μαζί με όλα τα άλλα ελληνικά κανάλια που ήταν στην υπηρεσία. Έξι μήνες αργότερα (την 1η Οκτωβρίου), ξεκίνησε εκ νέου στις ΗΠΑ μέσω της πλατφόρμας Home2US.

Ιδιοκτησία

Η εταιρεία που διαχειριζόταν τον σταθμό ήταν η Ελεύθερη Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία η οποία συστάθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1990, με το διακριτικό τίτλο Κανάλι 29 το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του, ένα μήνα πριν. Η πρώτη έδρα και οι εγκαταστάσεις του σταθμού ήταν στην οδό Δήμητρας 37, στον Ταύρο.[5] Για αρκετό καιρό, ο Γιώργος Κουρής διετέλεσε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού καναλιού.[6][7][8]

Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1993, χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού τοπικής εμβέλειας στην περιοχή της Αττικής, παρέχοντας παράλληλα ειδική άδεια τεχνικής δικτύωσης για να μεταδοθεί πανελλαδικά.[9][10][11][12][13] Λίγους μήνες αργότερα, το Κανάλι 29 πωλείται στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και στη Νέα Τηλεόραση Α.Ε. η οποία έλαβε και αυτή άδεια τοπικού τηλεοπτικού σταθμού και παροχή πανελλαδικής δικτύωσης για να αντικατασταθεί από το Star Channel. Ωστόσο, με τα χρήματα της πώλησης, δημιουργείται το Κανάλι 5 το οποίο ξεκινάει τη λειτουργία του, το καλοκαίρι του 1994.

Στις 21 Ιουλίου του 1993, ιδρύεται η Star Channel Τηλεοπτικές Παραγωγές - Θέαμα Α.Ε. η οποία αναλαμβάνει την παραγωγή προγραμμάτων του Καναλιού 29 και μετέπειτα του Star Channel, και η οποία εδρεύει στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού, στον Ταύρο[14] ενώ στις 23 Μαΐου 1994, η επωνυμία του φορέα μεταβάλλεται σε Κανάλι 5 - Τηλεοπτικές και Κινηματογραφικές Επιχειρήσεις Α.Ε. αναλαμβάνοντας έτσι τα προγράμματα του άλλου σταθμού.[15]

Στις 23 Απριλίου 1996, ο διακριτικός τίτλος του φορέα του σταθμού, μεταβάλλεται στο Κανάλι 5[16] ενώ ένα χρόνο αργότερα, απορροφά μέσω συγχώνευσης την Κανάλι 5 - Τηλεοπτικές και Κινηματογραφικές Επιχειρήσεις Α.Ε.[17][18][19] αναλαμβάνοντας την επίβλεψη των προγραμμάτων του σταθμού ο οποίος μεταφέρεται λίγα μέτρα από τα παλιά στούντιο του Star Channel και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ομόσταβλου Love Radio 97.5 και αργότερα του Kontra Channel στην οδό Δήμητρας 31.[20] Στις 30 Ιουνίου 1999, ο διακριτικός τίτλος του φορέα του καναλιού, μετατρέπεται στο Alter Channel[21] ενώ ένα χρόνο αργότερα, ο Γιώργος Κουρής διατελεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου του καναλιού.[22][23][24][25][26][27][28][29][30] Το 2000 εισάγει τις μετοχές της στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.[31]

Από τα τέλη του 2000 και έπειτα, το Alter Channel στεγαζόταν σε ιδιόκτητο κτήριο στο Περιστέρι.[32][33][34] Την περίοδο εκείνη τροποποιήθηκε το καταστατικό του φορέα με επέκταση των δραστηριοτήτων και αλλαγή της έδρας.[35][36] Από το κλείσιμό του και έπειτα, η Ελεύθερη Τηλεόραση Α.Ε. δεν έχει τεθεί σε λύση και εκκαθάριση.

Λογότυπα

1990-1995 1995 1995-1997 1997-1999
1999-2000 2000-2002 2002-2008 2008-2013

Παραπομπές

  1. «Τέλος το ALTER από τη NOVA». MediaSoup.gr. 25 Φεβρουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2012. 
  2. «TO ALTER ΔΕΝ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ». Ιστολόγιο Εργαζομένων του Alter. 
  3. «ΤΟ ALTER ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ». Ιστολόγιο Εργαζομένων του Alter. 9 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2012. 
  4. «Τι εκπέμπει στο ALTER? μέσω OTE TV». YouTube. 10 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2012. 
  5. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 261/1990». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 5 Φεβρουαρίου 1990. 
  6. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 4017/1993». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 7 Ιουλίου 1993. 
  7. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 5156/1993». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 3 Σεπτεμβρίου 1993. 
  8. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 4458/1996». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 2 Ιουλίου 1996. 
  9. «ΦΕΚ B 713/1993». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 10 Σεπτεμβρίου 1993. 
  10. «Ποιοι πήραν τότε, και ποιοι θέλουν τώρα τηλεοπτικές άδειες». e-tetRadio.gr. 10 Ιουλίου 2016. 
  11. «Πως οι εκδότες έγιναν πανίσχυροι καναλάρχες». typologies.gr. 25 Οκτωβρίου 2015. http://www.typologies.gr/%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%87%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1/. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2015. 
  12. «Το τηλεοπτικό 1989». thepressproject.gr. 11 Δεκεμβρίου 2010. https://www.thepressproject.gr/mediadetails.php?id=2622. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2010. 
  13. «Λειτουργούντες Τηλεοπτικοί Σταθμοί Εθνικής Εμβέλειας (Excel αρχείο, φάκελος 7)». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 
  14. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 4442/1993». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 22 Ιουλίου 1993. 
  15. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 2139/1994». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 2 Ιουνίου 1994. 
  16. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 4457/1996». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 2 Ιουλίου 1996. 
  17. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 8480/1998». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 29 Οκτωβρίου 1998. 
  18. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 1514/2000». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 25 Φεβρουαρίου 2000. 
  19. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 1516/2000». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 25 Φεβρουαρίου 2000. 
  20. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 1552/2000». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 28 Φεβρουαρίου 2000. 
  21. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 2134/2000». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 21 Μαρτίου 2000. 
  22. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 2172/2000». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 22 Μαρτίου 2000. 
  23. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 6665/2000». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 14 Ιουλίου 2000. 
  24. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 9084/2001». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 15 Οκτωβρίου 2001. 
  25. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 8622/2002». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 13 Αυγούστου 2002. 
  26. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 8703/2003». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 12 Αυγούστου 2003. 
  27. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 2126/2005». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 5 Απριλίου 2005. 
  28. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 2011/2006». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 22 Μαρτίου 2006. 
  29. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 7982/2008». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 22 Ιουλίου 2008. 
  30. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 3349/2011». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 1 Ιουνίου 2011. 
  31. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 6616/2000». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 13 Ιουλίου 2000. 
  32. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 10647/2000». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 17 Νοεμβρίου 2000. 
  33. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 6554/2001». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 27 Ιουλίου 2001. 
  34. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 9956/2003». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 23 Σεπτεμβρίου 2003. 
  35. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 10652/2000». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 17 Νοεμβρίου 2000. 
  36. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 9908/2008». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 28 Αυγούστου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι