Πουριτανισμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Εμπλουτισμό της έννοιας.
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 2A02:587:600C:CC00:8410:F5B9:7BB7:2B81 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό Texniths
Ετικέτα: Επαναφορά
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
Πουριτανοί σήμερα υπάρχουν κυρίως στις [[Ηνωμένες Πολιτείες]]. Σε αυτούς ανήκει η [[Πουριτανική Ευαγγελική Εκκλησία της Αμερικής]].
Πουριτανοί σήμερα υπάρχουν κυρίως στις [[Ηνωμένες Πολιτείες]]. Σε αυτούς ανήκει η [[Πουριτανική Ευαγγελική Εκκλησία της Αμερικής]].


Πιο συγκεκριμένα πουριτανισμός είναι η ακραία ηθική αυστηρότητα.


{{Authority control}}
{{Authority control}}

Έκδοση από την 20:46, 5 Ιανουαρίου 2019


Ο πουριτανισμός είναι δογματική θρησκευτική τοποθέτηση που αναπτύχθηκε κυρίως στην Αγγλία και στην Αμερική τον 16ο και 17ο αιώνα στους κόλπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Η τάση αυτή προέβαλε την ανάγκη να απαλλαγούν η λατρεία και η εκκλησιαστική πρακτική από τις μη προβλεπόμενες από την Αγία Γραφή προσθήκες, όπως ήταν τα καθολικά στοιχεία που παρεισέφρησαν στο Βιβλίο Προσευχών, και να αποκτήσουν την καθαρότητα των θρησκευτικών εκδηλώσεων και της λατρείας των πρώτων χρόνων του χριστιανισμού.

Ο πουριτανισμός πηγάζει από τις διδασκαλίες του Καλβινισμού και του Ζβιγγλιανισμού. Αποτέλεσε δε μία συγκεκριμένη νοοτροπία που διέπει την ατομική συμπεριφορά του ανθρώπου και εξέφραζε σε υψηλό βαθμό το Συντηρητισμό, τη νοικοκυροσύνη, την εργατικότητα και την ατομική ηθική των αστών της εποχής εκείνης. Ο πουριτανισμός ήκμασε στα χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ Α', και έπαιξε σημαντικό κοινωνικό ρόλο. Στη σύγχρονη εποχή εκφράζει το ακραίο πνεύμα του συντηρητισμού.

Πουριτανοί σήμερα υπάρχουν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτούς ανήκει η Πουριτανική Ευαγγελική Εκκλησία της Αμερικής.