Π.Α.Ο. Ατρόμητος Πειραιώς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
{{χωρίς παραπομπές|04|12|2011}}
{{χωρίς παραπομπές|04|12|2011}}


{{Κουτί πληροφοριών αθλητικού σωματείου
{{Κουτί πληροφοριών αθλητικού σωματείου
|χρώμα1 = white
|χρώμα2 = blue
| όνομα = Π.Α.Ο. Ατρόμητος Πειραιώς
| όνομα = Π.Α.Ο. Ατρόμητος Πειραιώς
| εικόνα = ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ.jpg
| εικόνα = ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ.jpg

Έκδοση από την 13:20, 30 Δεκεμβρίου 2018

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ατρόμητος.
Π.Α.Ο. Ατρόμητος Πειραιώς
Αρχείο:ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ.jpg
ΌνομαΠ.Α.Ο. Ατρόμητος Πειραιώς
Ίδρυση1926
Χρώματα          Μπλε, Λευκό
ΠρόεδροςΣπύρος Μητροπουλος
Ιστοσελίδαatromitospireos.gr
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook

Ο Π.Α.Ο. Ατρόμητος Πειραιώς είναι αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1926 με χρώματα το μπλε και άσπρο, στην περιοχή των Καμινίων και την Παλαιά Κοκκινιά στην πόλη του Πειραιά.

Αποτελεί ένας από τους πιο ιστορικούς συλλόγους του Πειραιά, με πιο διακεκριμένο τμήμα του, αυτό του ποδοσφαίρου. Από το 1985 διέθετε επίσης τμήματα μπάσκετ ανδρών και γυναικών, τα οποία από το 1990 δρουν ανεξάρτητα από τον σύλλογο, με την ονομασία Ε.Σ.Η. Ατρόμητος Πειραιά.

Ποδόσφαιρο

Αρχείο:ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ.jpg
Ατρόμητος Πειραιά - τμήμα ποδοσφαίρου

Ο Ατρόμητος Πειραιώς μετέχει σε διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Πειραιώς από την αγωνιστική περίοδο 1929-30, όταν εντάχθηκε στη Γ΄ κατηγορία. Έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες χρονιές στη Γ' κατηγορία, την τελευταία 1933-34, κατέκτησε την πρώτη θέση και προβιβάστηκε στην αμέσως ανώτερη, Β΄ κατηγορία. Την περίοδο της Κατοχής ή μετά την Απελευθέρωση, συγχωνεύτηκε με τον «Κεραμεικό Καμινίων» (έτος ίδρυσης 1929 ή 1930), ο οποίος έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα Α' κατηγορίας της ΕΠΣΠ 1940-41, το οποίο διακόπηκε εξαιτίας του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Μεταπολεμικά και έπειτα πλέον από τη συγχώνευση, ο σύλλογος συνέχισε ως Ατρόμητος στην Α΄ κατηγορία, στην οποία συχνά ήταν πρωταγωνιστής με τους Εθνικό, Ολυμπιακό και Προοδευτική. Την περίοδο 1946-47 αναδείχθηκε δευτεραθλητής Πειραιά και κέρδισε τη συμμετοχή του στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, στο οποίο τερμάτισε προτελευταίος στην 5η θέση, μπροστά από τον Μακεδονικό, με σημαντικότερα αποτελέσματα: νίκη (1-0), ισοπαλία (2-2) εκτός έδρας με την ΑΕΚ και δυο νίκες με τον Μακεδονικό (2-0, 4-2)[1]. Την επόμενη, 1947-48 τερμάτισε ξανά στη 2η θέση και μέχρι το 1958 τερμάτιζε σταθερά στην 4η θέση. Την περίοδο 1957-58 ισοβάθμησε αρχικά με τον Εθνικό στην 3η θέση, αλλά στη συνέχεια ο αγώνας κατάταξης έληξε ισόπαλος 1-1 και ευνοήθηκε ο Εθνικός, που είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων στο πρωτάθλημα και κατεγάγη 4ος, στερώντας έτσι την πρόκριση του στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Την περίοδο 1959-60 αναδείχθηκε πρωταθλητής Πειραιά και προκρίθηκε στην άτυπη τότε Β΄ Εθνική κατηγορία. Εκεί, ισοβάθμισε στην πρώτη θέση με τον Πανελευσινιακό και επικρατώντας σε αγώνα κατάξης με 1-0, αναδείχθηκε πρωταλητής ομίλου και κέρδισε την πρόκριση του στην Α' Εθνική κατηγορία[2]. Την ομάδα αποτελούσαν οι: Κοψαχείλης (τερμ.), Μπελούκας, Τσιαμάκος, Ιωνάς, Στριμπέλης, Τσατσαρίδης, Ζουγανέλης, Νίκος Αλέφαντος, Χόβρης, Δροσόπουλος, Τουλτσινάκης, Ανασόπουλος, Μάμαλης και Πατρινός.

Έλαβε μέρος στο δεύτερο -χρονικά- πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του, την περίοδο 1960-61, οπού τερμάτισε τελευταίος και υποβιβάστηκε[3]. Στη συνέχεια, είχε σταθερή παρουσία στη Β΄ Εθνική κατηγορία -για περισσότερο από μία δεκαετία- μέχρι και την περίοδο 1977-78, που υποβιβάστηκε[4] στην αμέσως κατώτερη κατηγορία, Γ' Εθνική.

Στην Γ' Εθνική αγωνίστηκε τρεις συνεχόμενες χρονιές (1978-79, 1979-80 και 1980-81), όταν την τελευταία κατέκτησε το πρωτάθλημα και επέστρεψε στην Β' Εθνική, στην οποία αγωνίστηκε δύο χρονιές (1981-82 και 1982-83), όταν την τελευταία υποβιβάστηκε εκ νέου στη Γ' Εθνική[5].

Στη συνέχεια, από τα μέσα πλέον της δεκαετίας του '80 και για τις επόμενες δεκαετίες, αγωνίζεται μεταξύ τοπικού πρωταθλήματος και Δ' και Γ' Εθνικής.

Την περίοδο 2017-18 κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1ου ομίλου της Ε.Π.Σ. Πειραιά και προβιβάστηκε στην Γ' Εθνική.[6]

Σύνθεση σεζόν 1960-61 στην Α΄ Εθνική

Έπαιξαν οι: Νίκος Αλέφαντος, Γιάννης Αμπατζόγλου, Αναγνωστόπουλος, Παναγιώτης Ανασόπουλος, Χρήστος Αναστασιάδης, Θεόδωρος Αργουδέλης, Γιάννης Γαβαλάς, Ευγένιος Γεωργακόπουλος, Βαγγέλης Δημόπουλος, Χρήστος Ζουγανέλης, Μιχάλης Ιωνάς, Κόρμπος, Παναγιώτης Κοψαχείλης, Μάμαλης, Κώστας Μπελούκας, Νομικός (από τον Α.Ο. Ποντίων Νίκαιας), Δημήτρης Σκαραμαγκάς, Νίκος Στριμπέλης, Κώστας Τουλτσινάκης, Νίκος Τσαμάκος, Άριστείδης Τσατσαρίδης και ο Σταύρος Χόβρης. Οι Αλέφαντος, Δροσόπουλος, Μάμαλης, Τσαμάκος και Τσατσαρίδης ήρθαν ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Γιώργου Σιδέρη στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1959.

Έδρα

Στο παρελθόν έδρα του Ατρόμητου Πειραιώς αποτέλεσαν επί χρόνια το Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης και το Γήπεδο Νίκαιας[7] και Γήπεδο Νεάπολης. Στα πιο σύγχρονα χρόνια του συλλόγου έδρα του, μέχρι και σήμερα, αποτέλεσαν το Δημοτικό Γήπεδο Καμινίων[8] και το Δημοτικό Γήπεδο Ρέντη[9].

Ποδοσφαιριστές

Από τον Ατρόμητο Πειραιώς ξεκίνησαν την καριέρα τους ο διεθνής στράικερ του Ολυμπιακού Γιώργος Σιδέρης το 1958 και ο επίσης διεθνής, μετέπειτα επιθετικός της ΑΕΚ, Ηλίας Παπαγεωργίου.

Από τον Ατρόμητο αναδείχθηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές. Τρεις από αυτούς, οι κυνηγοί Χρήστος Χατζησκουλίδης, Γιώργος Δουρδουνάς και ο αμυντικός Ιωάννης Κοντογιώργος, οι οποίοι έκαναν πολυετή καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ιδιαίτερα ταλαντούχος ήταν και ο επιθετικός Παναγιώτης Κατσαρός, σύγχρονος των Χατζησκουλίδη - Δουρδουνά, που όμως είχε πιο σύντομη καριέρα.

Με τον Ατρόμητο Πειραιά αγωνίσθηκαν και οι μετέπειτα προπονητές Νίκος Αλέφαντος και Νίκος Στριμπέλης.

Τίτλοι και διακρίσεις

Τίτλοι

Διακρίσεις

Μπάσκετ

Ατρόμητος Πειραιά - τμήμα μπάσκετ

Ο Ατρόμητος Πειραιά διαθέτει τμήμα καλαθοσφαίρισης από το 1985. Το 1990 το τμήμα διαχωρίστηκε τυπικά από το σύλλογο, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου και μετονομάστηκε σε Σύνδεσμος Φίλων Ατρόμητος Πειραιά, συντμημένα Σ.Φ. Ατρόμητος Πειραιά, συνεχίζοντας έτσι αυτόνομα. Το 2000 ο Σ.Φ. Ατρόμητος Πειραιά ενώθηκε με τη σειρά του, με τον αθλητικό σύλλογο Ηρακλή Πειραιά (που καλλιεργεί τμήματα βόλει και στίβου) και δημιουργήσε το μεγαλύτερο σωματείο στην ευρύτερη περιοχή, ακολούθως μετονομαζόμενο σε Ε.Σ.Η. Ατρόμητος Πειραιά, όπου συνεχίζει ως σήμερα[10].

Παραπομπές

Πηγή

  • 40 χρόνια ελληνικό ποδόσφαιρο και ΠΡΟΠΟ, έκδοση ΠΡΟΠΟΡΑΜΑ, 1999