Ματασούνθα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
Η '''Ματασούνθα''' ήταν Βασίλισσα των Γότθων της Ιταλίας που παντρεύτηκε τον [[Γερμανός (ξάδελφος του Ιουστινιανού Α΄)|Γερμανό]] ξάδελφο του αυτοκράτορα [[Ιουστινιανός Α΄|Ιουστινιανού Α΄]].
Η '''Ματασούνθα''' ήταν Βασίλισσα των Γότθων της Ιταλίας που παντρεύτηκε τον [[Γερμανός (ξάδελφος του Ιουστινιανού Α΄)|Γερμανό]] ξάδελφο του αυτοκράτορα [[Ιουστινιανός Α΄|Ιουστινιανού Α΄]].


Η Ματασούνθα ήταν κόρη του Ευθάριχου και της Αμαλασούνθας κόρης του [[Αλάριχος Α΄|Αλάριχου Α΄]], αδελφός της ήταν ο [[Αταλάριχος]]<ref name=ikee>''[http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/12600#page/74/mode/2up Παναγοπούλου, Αγγελική (2001, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Τα διπλωματικά γαμικά συναλλάγια στο Βυζάντιο (6ος - 12ος αιώνας)]. σελ. 72 και 73, ανακτήθηκε </ref>. Ήταν ο δεύτερος γάμος της Ματασούνθα ο πρώτος ήταν με τον Γότθο βασιλιά [[Ουίτιγις|Ουίτιγι]]. Ο Γάμος με τον Γερμανό έγινε το 550 σε μία εποχή που οι Βησιγότθοι της Ιταλίας ήταν σε πόλεμο με τους Βυζαντινούς και ο Γερμανός ετοιμαζόταν να κάνει εκστρατεία εναντίον τους<ref name=ikee/>.
Η Ματασούνθα ήταν κόρη του Ευθάριχου και της Αμαλασούνθας κόρης του [[Αλάριχος Α΄|Αλάριχου Α΄]], αδελφός της ήταν ο [[Αταλάριχος]]<ref name=ikee>''[http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/12600#page/74/mode/2up Παναγοπούλου, Αγγελική (2001, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Τα διπλωματικά γαμικά συναλλάγια στο Βυζάντιο (6ος - 12ος αιώνας)]. σελ. 72 και 73, ανακτήθηκε 23 Δεκεμβρίου 2018‎ </ref>. Ήταν ο δεύτερος γάμος της Ματασούνθα ο πρώτος ήταν με τον Γότθο βασιλιά [[Ουίτιγις|Ουίτιγι]]. Ο Γάμος με τον Γερμανό έγινε το 550 σε μία εποχή που οι Βησιγότθοι της Ιταλίας ήταν σε πόλεμο με τους Βυζαντινούς και ο Γερμανός ετοιμαζόταν να κάνει εκστρατεία εναντίον τους<ref name=ikee/>.


Ο Γερμανός πέθανε το 550 και η Ματασούνθα δεν ξαναπαντρεύτηκε<ref name=ikee/>.
Ο Γερμανός πέθανε το 550 και η Ματασούνθα δεν ξαναπαντρεύτηκε<ref name=ikee/>.

Έκδοση από την 05:33, 25 Δεκεμβρίου 2018

Ματασούνθα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση518
Θάνατος551
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασίλισσα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓερμανός (ξάδελφος του Ιουστινιανού Α΄)
Ουίτιγις
ΤέκναΓερμανός (καίσαρας)
ΓονείςΕυθάριχος και Αμαλασούνθα[1]
ΑδέλφιαΑθαλάριχος
ΟικογένειαΔυναστεία των Αμαλών

Η Ματασούνθα ήταν Βασίλισσα των Γότθων της Ιταλίας που παντρεύτηκε τον Γερμανό ξάδελφο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄.

Η Ματασούνθα ήταν κόρη του Ευθάριχου και της Αμαλασούνθας κόρης του Αλάριχου Α΄, αδελφός της ήταν ο Αταλάριχος[2]. Ήταν ο δεύτερος γάμος της Ματασούνθα ο πρώτος ήταν με τον Γότθο βασιλιά Ουίτιγι. Ο Γάμος με τον Γερμανό έγινε το 550 σε μία εποχή που οι Βησιγότθοι της Ιταλίας ήταν σε πόλεμο με τους Βυζαντινούς και ο Γερμανός ετοιμαζόταν να κάνει εκστρατεία εναντίον τους[2].

Ο Γερμανός πέθανε το 550 και η Ματασούνθα δεν ξαναπαντρεύτηκε[2].

Παραπομπές