Μάρκο Κορνέρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
μ {{DEFAULTSORT:}}
μ Ο Leopoldos μετακίνησε τη σελίδα Μάρκο Κορνάρο στην Μάρκο Κορνέρ: Ορθοφραφική διόρθωση
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 07:35, 21 Δεκεμβρίου 2018

Μάρκο Κορνέρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1285
Βενετία
Θάνατος13  Ιανουαρίου 1368
Βενετία
Τόπος ταφήςΣάντι Τζοβάνι ε Πάολο
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
στρατιωτικός[1]
Οικογένεια
ΣύζυγοςCaterina Corner
ΣυγγενείςΑικατερίνη Κορνάρο της Κύπρου (τρισέγγονος), Enrico degli Scrovegni (πεθερός), Τζόρτζιο Κορνέρ (τρισέγγονος), Μάρκο Κορνέρ (δισέγγονος) και Τζόρτζιο Κορνέρ (εγγονός)
ΟικογένειαΟικογένεια Κορνάρο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (1365–1368)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μάρκο Κορνάρο (Ιταλικά : Marco Corner, 1286 - 13 Ιανουαρίου 1368) ή Μάρκο Κορνέρ ήταν ο 59ος Δόγης της Βενετίας (1365 - 1368). Την σύντομη περίοδο που κυβέρνησε η Δημοκρατία της Βενετίας έχασε τις πλουσιότερες περιοχές της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Δημοκρατία της Γένοβας.

Οικογένεια

Η Οικογένεια Κορνάρο ήταν από τις πλουσιότερες και ιστορικότερες οικογένειες της Βενετίας με ρίζες που έφταναν μέχρι την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, είχε επίσης μεγάλες δυνατότητες να δανείζει χρήματα στην κυβέρνηση της πόλης. Η Οικογένεια Κορνάρο έβγαλε τον 17ο και τον 18ο αιώνα άλλους τρεις δόγηδες. Ο Μάρκο Κορνάρο παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο την Τζιοβάννα Σκροβένι από την Πάντοβα με την οποία έκανε τρεις γιους και δυο κόρες. Σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε μια γυναίκα χαμηλής κοινωνικής τάξης την Αικατερίνη που είχε σαν συνέπεια να βρει δυσκολίες στις προσπάθειες για την εκλογή του. Η δόγισσα Αικατερίνη ήταν απλή γυναίκα χωρίς τους τρόπους μιας δόγισσας αλλά ο Μάρκο την υπερασπίστηκε σαν καλή γυναίκα και σύζυγο.[2]

Διπλωματικές αποστολές

Ο Μάρκο Κορνάρο απέκτησε μεγάλο προσωπικό πλούτο χάρη στο εμπόριο του με την Αίγυπτο, είχε ισχυρές στρατιωτικές και πολιτικές ικανότητες αφού ηγήθηκε στον στρατό της δημοκρατίας στην ξηρά και την θάλασσα. Διορίστηκε πρέσβης στον αυτοκράτορα Κάρολο Δ΄ και στον πάπα Κλήμη ΣΤ΄, διορίστηκε μέλος της Βενετσιάνικης αντιπροσωπείας στην εκλογή του αντίπαπα Ουρβανού Ε΄ στην Αβινιόν. Ο Μάρκο Κορνάρο βοήθησε στην καταστολή του πραξικοπήματος του προκατόχου του Μαρίνο Φαλιέρο (1355) που ήθελε να ανατρέψει το πολίτευμα και να ανακηρυχτεί πρίγκιπας της Βενετίας, γι'αυτό κάποιο διάστημα πριν την εκλογή του διετέλεσε αναπληρωτής δόγης.

Δόγης της Βενετίας

Με τον θάνατο του προκατόχου του Λορέντσο Κέλσι (18 Ιουλίου 1365) εξελέγη νέος δόγης παρά τις φωνές που ακούστηκαν εναντίον του για την προχωρημένη ηλικία του, την ευτελής καταγωγής σύζυγο του και τις σχέσεις του με ξένους πρίγκιπες. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του έδειξε μεγάλο σεβασμό απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς. Τα δυόμιση χρόνια που κυβέρνησε την Βενετία δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές, η Λέσβος, η Χίος και η Φώκαια χάθηκαν από την Γένοβα. Ο Μάρκο Σανούδο πέτυχε ωστόσο να αποκαταστήσει το εμπόριο του με την Αίγυπτο, έπεισε τον πάπα Ουρβανό Ε΄ να ακυρώσει τον αφορισμό λόγω των εμπορικών του σχέσεων με τους απίστους. Κατασκεύασε μια νέα πτέρυγα στα ανάκτορα των δόγηδων προς την πλευρά που έβλεπε στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Ο Μάρκο Κορνάρο πέθανε στις πρωινές ώρες της 13ης Ιανουαρίου 1368 και τάφηκε στον Ναό των Αγίων Ιωάννου και Παύλου.

Παραπομπές

  1. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  2. https://archive.org/stream/dogaressasofveni00stal#page/316/mode/2up

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Marco Cornaro της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Μάρκο Κορνέρ
Γέννηση: 1286 Θάνατος: 13 Ιανουαρίου 1368
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Λορέντσο Κέλσι
Δόγης της Βενετίας

1365 - 1368
Διάδοχος
Αντρέα Κονταρίνι

Δείτε επίσης