Κωνσταντίνος Η΄: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Υπάρχω (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:


== Η ζωή του ==
== Η ζωή του ==
Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας τους, τα δύο αδέλφια είχαν επισκιασθεί από τους στρατιωτικούς [[Νικηφόρος Β΄ Φωκάς|Νικηφόρο Φωκά]] και [[Ιωάννης Τσιμισκής|Ιωάννη Τσιμισκή]], καθώς και από τον ευνούχο θείο τους Βασίλειο. Αυτήν την περίοδο ο ευνούχος Βασίλειος είχε ωθήσει τα δύο αδέλφια στον έκλυτο βίο και τις κάθε είδους διασκεδάσεις προκειμένου να τους κρατάει μακριά από την εξουσία και να είναι πάντοτε εξαρτώμενοι απ’ αυτόν. Όταν ο Βασίλειος ανέλαβε την εξουσία, ο Κωνσταντίνος συνέχισε να αδιαφορεί για τις κρατικές υποθέσεις και να ασχολείται μόνο με τις διασκεδάσεις του. Λέγεται μάλιστα ότι περνούσε περισσότερο καιρό στον [[Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης|Ιππόδρομο]] απ’ ότι στην αίθουσα του θρόνου.
Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας τους, τα δύο αδέλφια είχαν επισκιασθεί από τους στρατιωτικούς [[Νικηφόρος Β΄ Φωκάς|Νικηφόρο Φωκά]] και [[Ιωάννης Τσιμισκής|Ιωάννη Κουρκούα]] τον ''Τσιμισκή'', καθώς και από τον ευνούχο θείο τους Βασίλειο. Αυτή την περίοδο ο ευνούχος Βασίλειος είχε ωθήσει τα δύο αδέλφια στον έκλυτο βίο και τις κάθε είδους διασκεδάσεις, προκειμένου να τους κρατάει μακριά από την εξουσία και να είναι πάντοτε εξαρτώμενοι από αυτόν. Όταν ο Βασίλειος ανέλαβε την εξουσία, ο Κωνσταντίνος συνέχισε να αδιαφορεί για τις κρατικές υποθέσεις και να ασχολείται μόνο με τις διασκεδάσεις του. Λέγεται μάλιστα ότι περνούσε περισσότερο καιρό στον [[Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης|Ιππόδρομο]] απ' ότι στην αίθουσα του θρόνου.


Ο Κωνσταντίνος αρχικά είχε αρραβωνιαστεί με μια κόρη του τσάρου [[Βόρης Β΄|Βόρι Β΄]] της [[Βουλγαρία]]ς, τελικά όμως παντρεύτηκε με μια Βυζαντινή αριστοκράτισσα, την [[Ελένη (10ος αιώνας)|Ελένη]], με την οποία απέκτησε τρεις κόρες, την Ευδοκία, που έγινε μοναχή, τη [[Ζωή Α΄|Ζωή]] και τη [[Θεοδώρα (11ος αιώνας)|Θεοδώρα]]. Μετά το θάνατο του αδελφού του και του ίδιου, οι δυο αδελφές έμειναν ως τελευταίες απόγονοι της [[Μακεδονική δυναστεία|Μακεδονικής δυναστείας]].
Ο Κωνσταντίνος αρχικά είχε αρραβωνιαστεί με μια κόρη του "τσάρου" [[Βόρις Β΄ της Βυλγαρίας|Βόρι Β΄]] της [[Βουλγαρία]]ς, τελικά όμως νυμφεύτηκε με μια Βυζαντινή αριστοκράτισσα, την [[Ελένη (10ος αιώνας)|Ελένη]], με την οποία απέκτησε τρεις κόρες:
* την Ευδοκία, που έγινε μοναχή,
* τη [[Ζωή Α΄|Ζωή]] και
* τη [[Θεοδώρα (11ος αιώνας)|Θεοδώρα]]. Μετά τον θάνατο του αδελφού του και του ίδιου, οι δυο αδελφές έμειναν ως τελευταίες απόγονοι της [[Μακεδονική δυναστεία|Μακεδονικής δυναστείας]].


Στέφθηκε συναυτοκράτορας το [[962]] και φορούσε το στέμμα ήδη επί 63 χρόνια, όταν στις [[25 Δεκεμβρίου]] [[1025]], μετά το θάνατο του αδελφού του, κλήθηκε να αναλάβει ως μονοκράτορας τη διακυβέρνηση της [[Βυζαντινή αυτοκρατορία|Βυζαντινής αυτοκρατορίας]]. Ο έκλυτος βίος των νεανικών του χρόνων είχαν επιβαρύνει σοβαρότατα την υγεία του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά την εξουσία. Όμως είναι άδικο να θεωρηθεί η βασιλεία του καταστροφική. Μέσα στα λιγότερο από τρία χρόνια κατάφερε να κινητοποιήσει την κρατική μηχανή, με αποτέλεσμα αυτή να συγκεντρώσει φόρους πέντε ετών (δηλαδή και τους καθυστερούμενους από τα χρόνια του Βασιλείου Β’ φόρους). Επίσης παρά τις συνεχείς πιέσεις της αριστοκρατίας της γης δεν δέχτηκε να ακυρώσει το [[αλληλέγγυον]] και τους υπόλοιπους νόμους, οι οποίοι προστάτευαν τους μικροκαλλιεργητές από τους δυνατούς. Κύριο μέλημα της βασιλείας του ήταν να βρεθούν σύζυγοι για τις ηλικιωμένες κόρες του, που θα τον διαδεχόντουσαν. Τελικά, ήδη βαρύτατα ασθενής, κατάφερε να παντρέψει τη Ζωή με τον [[Ύπαρχος Κωνσταντινουπόλεως|Ύπαρχο Κωνσταντινουπόλεως]] και παλιό αριστοκράτη [[Ρωμανός Γ΄ Αργυρός|Ρωμανό τον Αργυρό]]. Λίγες μέρες μετά το γάμο, στις [[15 Νοεμβρίου]] [[1028]], πέθανε. Τον διαδέχτηκε ο γαμπρός του Ρωμανός. Κυριότερη πηγή πληροφορίων για τη βασιλεία του είναι η χρονογραφία του [[Μιχαήλ Ψελλός|Μιχαήλ Ψελλού]].
Στέφθηκε συναυτοκράτορας το [[962]] και φορούσε το στέμμα ήδη επί 63 χρόνια, όταν στις [[25 Δεκεμβρίου]] [[1025]], μετά το θάνατο του αδελφού του, κλήθηκε να αναλάβει ως μονοκράτορας τη διακυβέρνηση της [[Βυζαντινή αυτοκρατορία|Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας]]. Ο έκλυτος βίος των νεανικών του χρόνων είχαν επιβαρύνει σοβαρότατα την υγεία του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά την εξουσία. Όμως είναι άδικο να θεωρηθεί η βασιλεία του καταστροφική. Μέσα στα λιγότερο από τρία χρόνια κατάφερε να κινητοποιήσει την κρατική μηχανή, με αποτέλεσμα αυτή να συγκεντρώσει φόρους πέντε ετών (δηλαδή και τους καθυστερούμενους -από τα χρόνια του Βασιλείου Β΄- φόρους). Επίσης, παρά τις συνεχείς πιέσεις της αριστοκρατίας της γης (των ''Δυνατών''), δεν δέχθηκε να ακυρώσει το [[Αλληλέγγυον]] και τους υπόλοιπους νόμους, οι οποίοι προστάτευαν τους μικροκαλλιεργητές από τους ''Δυνατούς''. Κύριο μέλημα της βασιλείας του ήταν να βρεθούν σύζυγοι για τις ηλικιωμένες κόρες του, που θα τον διαδεχόταν. Τελικά, ήδη βαρύτατα ασθενής, κατάφερε να παντρέψει τη Ζωή με τον [[Ύπαρχος Κωνσταντινουπόλεως|Ύπαρχο Κωνσταντινουπόλεως]] και παλιό αριστοκράτη [[Ρωμανός Γ΄ Αργυρός|Ρωμανό τον Αργυρό]]. Λίγες μέρες μετά το γάμο, στις [[15 Νοεμβρίου]] [[1028]], απεβίωσε. Τον διαδέχτηκε ο γαμπρός του Ρωμανός Γ΄. Κυριότερη πηγή πληροφοριών για τη βασιλεία του είναι η χρονογραφία του [[Μιχαήλ Ψελλός|Μιχαήλ Ψελλού]].


{{commonscat|Konstantinos VIII}}
{{commonscat|Konstantinos VIII}}
Γραμμή 14: Γραμμή 17:


{{Βυζαντινοί Αυτοκράτορες}}
{{Βυζαντινοί Αυτοκράτορες}}

{{Authority control}}


[[Κατηγορία:Βυζαντινοί Αυτοκράτορες|Κωνσταντινος 08]]
[[Κατηγορία:Βυζαντινοί Αυτοκράτορες|Κωνσταντινος 08]]

Έκδοση από την 13:52, 28 Νοεμβρίου 2018

Κωνσταντίνος Η΄
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κωνσταντίνος Η΄ (Ελληνικά)
Γέννηση960
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος15  Νοεμβρίου 1028
Κωνσταντινούπολη
Τόπος ταφήςΝαός των Αγίων Αποστόλων
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕλένη του Αλυπίου
ΤέκναΕυδοκία
Ζωή
Θεοδώρα
ΓονείςΡωμανός Β´ και Θεοφανώ
ΑδέλφιαΒασίλειος Β´
Άννα Πορφυρογέννητη
ΟικογένειαΜακεδονική Δυναστεία
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒυζαντινός Αυτοκράτορας (1025–1028)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κωνσταντίνος Η΄ (960 - 15 Νοεμβρίου 1028) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας από τις 15 Δεκεμβρίου του 1025 έως τον θάνατό του το 1028. Ήταν γιος του Ρωμανού Β΄ και της Θεοφανούς και ο μικρότερος αδελφός του περίφημου Βασιλείου Β΄, ο οποίος πέθανε άτεκνος κι έτσι άφησε στα χέρια του τη διακυβέρνηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η ζωή του

Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας τους, τα δύο αδέλφια είχαν επισκιασθεί από τους στρατιωτικούς Νικηφόρο Φωκά και Ιωάννη Κουρκούα τον Τσιμισκή, καθώς και από τον ευνούχο θείο τους Βασίλειο. Αυτή την περίοδο ο ευνούχος Βασίλειος είχε ωθήσει τα δύο αδέλφια στον έκλυτο βίο και τις κάθε είδους διασκεδάσεις, προκειμένου να τους κρατάει μακριά από την εξουσία και να είναι πάντοτε εξαρτώμενοι από αυτόν. Όταν ο Βασίλειος ανέλαβε την εξουσία, ο Κωνσταντίνος συνέχισε να αδιαφορεί για τις κρατικές υποθέσεις και να ασχολείται μόνο με τις διασκεδάσεις του. Λέγεται μάλιστα ότι περνούσε περισσότερο καιρό στον Ιππόδρομο απ' ότι στην αίθουσα του θρόνου.

Ο Κωνσταντίνος αρχικά είχε αρραβωνιαστεί με μια κόρη του "τσάρου" Βόρι Β΄ της Βουλγαρίας, τελικά όμως νυμφεύτηκε με μια Βυζαντινή αριστοκράτισσα, την Ελένη, με την οποία απέκτησε τρεις κόρες:

  • την Ευδοκία, που έγινε μοναχή,
  • τη Ζωή και
  • τη Θεοδώρα. Μετά τον θάνατο του αδελφού του και του ίδιου, οι δυο αδελφές έμειναν ως τελευταίες απόγονοι της Μακεδονικής δυναστείας.

Στέφθηκε συναυτοκράτορας το 962 και φορούσε το στέμμα ήδη επί 63 χρόνια, όταν στις 25 Δεκεμβρίου 1025, μετά το θάνατο του αδελφού του, κλήθηκε να αναλάβει ως μονοκράτορας τη διακυβέρνηση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ο έκλυτος βίος των νεανικών του χρόνων είχαν επιβαρύνει σοβαρότατα την υγεία του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά την εξουσία. Όμως είναι άδικο να θεωρηθεί η βασιλεία του καταστροφική. Μέσα στα λιγότερο από τρία χρόνια κατάφερε να κινητοποιήσει την κρατική μηχανή, με αποτέλεσμα αυτή να συγκεντρώσει φόρους πέντε ετών (δηλαδή και τους καθυστερούμενους -από τα χρόνια του Βασιλείου Β΄- φόρους). Επίσης, παρά τις συνεχείς πιέσεις της αριστοκρατίας της γης (των Δυνατών), δεν δέχθηκε να ακυρώσει το Αλληλέγγυον και τους υπόλοιπους νόμους, οι οποίοι προστάτευαν τους μικροκαλλιεργητές από τους Δυνατούς. Κύριο μέλημα της βασιλείας του ήταν να βρεθούν σύζυγοι για τις ηλικιωμένες κόρες του, που θα τον διαδεχόταν. Τελικά, ήδη βαρύτατα ασθενής, κατάφερε να παντρέψει τη Ζωή με τον Ύπαρχο Κωνσταντινουπόλεως και παλιό αριστοκράτη Ρωμανό τον Αργυρό. Λίγες μέρες μετά το γάμο, στις 15 Νοεμβρίου 1028, απεβίωσε. Τον διαδέχτηκε ο γαμπρός του Ρωμανός Γ΄. Κυριότερη πηγή πληροφοριών για τη βασιλεία του είναι η χρονογραφία του Μιχαήλ Ψελλού.

Προκάτοχος:
Βασίλειος Β´
Βυζαντινός Αυτοκράτορας Διάδοχος:
Ζωή Πορφυρογέννητη και Ρωμανός Γ΄