Μπαλίκεσιρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
LukZon (συζήτηση | συνεισφορές)
πρόσθεσα παραπομπή
Γραμμή 11: Γραμμή 11:


== Ιστορία ==
== Ιστορία ==
Κοντά στη σημερινή πόλη βρισκόταν η Ρωμαϊκή πόλη '''Αδριανού Θήραι''', η οποία ιδρύθηκε, όπως και το ίδιο το όνομα της μαρτυράει, από τον Αυτοκράτορα [[Ανδριανός|Ανδριανό]]. Στη διάρκεια της [[Βυζαντινή Αυτοκρατορία|Βυζαντινής περιόδου]] αυτή η μικρή πόλη ήταν γνωστή ως '''Αχυράους''' και ύστερα '''Παλαιόκαστρον'''. Στην περιοχή βρίσκονται και ερείπια από μια παλιά ρωμαϊκή γέφυρα, τη γέφυρα του Μακεστού, καθώς και ερείπια ενός κάστρου. Μέλη της βυζαντινής δυναστείας χρησιμοποιούσαν αυτό το κάστρο ως μέρος για διακοπές αλλά και κυνήγι. Επίσης όταν οι Τουρκομάνοι ήρθαν από την Μέση Ανατολή στη [[Μυσία]], την είπαν '''Balak Hisar''' εξ αιτίας του κάστρου, καθώς Hisar σημαίνει 'κάστρο' στα τουρκικά.
Κοντά στη σημερινή πόλη βρισκόταν η Ρωμαϊκή πόλη '''Αδριανού Θήραι''', η οποία ιδρύθηκε, όπως και το ίδιο το όνομα της μαρτυράει, από τον Αυτοκράτορα [[Ανδριανός|Ανδριανό]].<ref>{{Cite book|title=Υμηττός, 90 χρόνια ζωής, η πόλη και οι οδοί|first=Λουκάς|last=Ζώνας|isbn=978-618-00-0629-2|year=2018|location=Αθήνα|page=54}}</ref> Στη διάρκεια της [[Βυζαντινή Αυτοκρατορία|Βυζαντινής περιόδου]] αυτή η μικρή πόλη ήταν γνωστή ως '''Αχυράους''' και ύστερα '''Παλαιόκαστρον'''. Στην περιοχή βρίσκονται και ερείπια από μια παλιά ρωμαϊκή γέφυρα, τη γέφυρα του Μακεστού, καθώς και ερείπια ενός κάστρου. Μέλη της βυζαντινής δυναστείας χρησιμοποιούσαν αυτό το κάστρο ως μέρος για διακοπές αλλά και κυνήγι. Επίσης όταν οι Τουρκομάνοι ήρθαν από την Μέση Ανατολή στη [[Μυσία]], την είπαν '''Balak Hisar''' εξ αιτίας του κάστρου, καθώς Hisar σημαίνει 'κάστρο' στα τουρκικά.


Το [[1897]] ένας σεισμός κατέστρεφε μεγάλο τμήμα της πόλης. Το [[1920]] η πόλη είχε απελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό στην διάρκεια της [[Μικρασιατική εκστρατεία|Μικρασιατικής εκστρατείας]] αλλά στις [[6 Σεπτεμβρίου]] [[1922]], ο τουρκικός στρατός πήρε ξανά υπό τον έλεγχο του την πόλη.
Το [[1897]] ένας σεισμός κατέστρεφε μεγάλο τμήμα της πόλης. Το [[1920]] η πόλη είχε απελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό στην διάρκεια της [[Μικρασιατική εκστρατεία|Μικρασιατικής εκστρατείας]] αλλά στις [[6 Σεπτεμβρίου]] [[1922]], ο τουρκικός στρατός πήρε ξανά υπό τον έλεγχο του την πόλη.

Έκδοση από την 13:36, 18 Νοεμβρίου 2018

Πρότυπο:Πόλη (Τουρκία) Το Μπαλίκεσιρ (τουρκικά: Balıkesir‎‎) είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Το Μπαλικεσίρ βρίσκεται στο Διαμέρισμα του Μαρμαρά στην Τουρκία και έχει πληθυσμό 259.157 κατοίκους. Το παλαιό όνομα της πόλης ήταν Καρεσί.

Ιστορία

Κοντά στη σημερινή πόλη βρισκόταν η Ρωμαϊκή πόλη Αδριανού Θήραι, η οποία ιδρύθηκε, όπως και το ίδιο το όνομα της μαρτυράει, από τον Αυτοκράτορα Ανδριανό.[1] Στη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου αυτή η μικρή πόλη ήταν γνωστή ως Αχυράους και ύστερα Παλαιόκαστρον. Στην περιοχή βρίσκονται και ερείπια από μια παλιά ρωμαϊκή γέφυρα, τη γέφυρα του Μακεστού, καθώς και ερείπια ενός κάστρου. Μέλη της βυζαντινής δυναστείας χρησιμοποιούσαν αυτό το κάστρο ως μέρος για διακοπές αλλά και κυνήγι. Επίσης όταν οι Τουρκομάνοι ήρθαν από την Μέση Ανατολή στη Μυσία, την είπαν Balak Hisar εξ αιτίας του κάστρου, καθώς Hisar σημαίνει 'κάστρο' στα τουρκικά.

Το 1897 ένας σεισμός κατέστρεφε μεγάλο τμήμα της πόλης. Το 1920 η πόλη είχε απελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό στην διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας αλλά στις 6 Σεπτεμβρίου 1922, ο τουρκικός στρατός πήρε ξανά υπό τον έλεγχο του την πόλη.

Δείτε επίσης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


  1. Ζώνας, Λουκάς (2018). Υμηττός, 90 χρόνια ζωής, η πόλη και οι οδοί. Αθήνα. σελ. 54. ISBN 978-618-00-0629-2.