Υπόθεση Κατσίφα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 178.59.27.118 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό Αντικαθεστωτικός
Ετικέτα: Επαναφορά
μ Ο Nickitron Productions μετακίνησε τη σελίδα Υπόθεση Κατσίφα στη Κωνσταντίνος Κατσίφας πάνω από την ανακατεύθυνση
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 20:08, 16 Νοεμβρίου 2018

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας (Αλβανικά: Konstantinos Kacifa), οικοδόμος στο επάγγελμα[1], Έλληνας ομογενής από την Βόρεια Ήπειρο ηλικίας 35 ετών σκοτώθηκε το 2018 σε επεισόδιο ανταλλαγής πυροβολισμών με την αλβανική αστυνομία στο χωριό Βουλιαράτες (Bularat) στη Βόρειο Ήπειρο κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου[2]. Η υπόθεση προσέλαβε σημαντικές διαστάσεις, δεδομένου ότι ξεκίνησε πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα για τα κίνητρα και την ορθότητα της πράξης του νεαρού ομογενή να πυροβολήσει στον αέρα, σε σημείο ώστε η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις και διευκρινήσεις για τον τρόπο με τον οποίο έχασε τη ζωή του, θεωρώντας αρχικά απαράδεκτο ότι η όλη επιχείρηση κατέληξε στον θάνατο ενός ανθρώπου[3][4]. Ο θάνατός του ήταν η αφορμή για διαμαρτυρίες στην Αθήνα[5].

Ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης ξεκίνησε με την άρνηση των αλβανικών αρχών να παραδώσουν τη σορό του νεκρού προς εξέταση από Έλληνα ιατροδικαστή και, όταν αυτό επετεύχθη, η εξέταση περιορίστηκε χρονικά και απετράπη επί της ουσίας εξαιτίας των επεμβάσεων των αλβανικών ιατροδικαστικών αρχών και την απώλεια των πιθανών στοιχείων που θα οδηγούσαν σε ιατροδικαστικές εκτιμήσεις[6]. Η σορός επιστράφηκε πολύ αργότερα, και κατόπιν αλλεπάλληλων επικλήσεων, στην οικογένεια του εκλιπόντος για ταφή[7]. Η κηδεία του έγινε στις 8 Νοεμβρίου κάτω από δρακόντεια μέτρα στις Βουλιαράτες και με πλήθος κόσμου από τον τοπικό πληθυσμό. Την κηδεία παρακολούθησαν αρκετοί Έλληνες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας[8].

Οι αλβανικές αρχές θεωρούν τον νεαρό ομογενή εξτρεμιστή και συνδεόμενο με τη Χρυσή Αυγή, άποψη που συμμερίζονται και αρκετά ελληνικά ΜΜΕ με γενικόλογα ωστόσο σχόλια για τη ΜΑΒΗ και λιγοστές φωτογραφίες από το προφίλ του στο Facebook[9].

Παλιότερα, στις 12 Αυγούστου 2010, είχε δολοφονηθεί στην Χειμάρρα ο Αριστοτέλης Γκούμας εμβολίζοντας την μοτοσικλέτα του Αλβανοί πατώντας το σώμα του δυο φορές. [10]

Παραπομπές - σημειώσεις

Εξωτερικοί σύνδεσμοι