Motoemil: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Υπάρχω (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Skartsis (συζήτηση | συνεισφορές)
Είχε γίνει κακή μετάφραση από το άρθρο μου στην Αγγλική Wikipedia. Αναδιατύπωση και διόρθωση λαθών.
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{εταιρεία}}[[Αρχείο:Motoemil_3w.jpg|δεξιά|μικρογραφία|Τρικύκλο φορτηγό της Motoemil (μοντέλο του 1967)]]
{{εταιρεία}}[[Αρχείο:Motoemil_3w.jpg|δεξιά|μικρογραφία|Τρικύκλο φορτηγό της Motoemil (μοντέλο του 1967)]]
[[Αρχείο:Motoemil_autofarma.jpg|δεξιά|μικρογραφία|180x180εσ|Motoemil Autofarma 4x4 (μοντέλο του 1977)]]
[[Αρχείο:Motoemil_autofarma.jpg|δεξιά|μικρογραφία|180x180εσ|Motoemil Autofarma 4x4 (μοντέλο του 1977)]]
Η</span>''' Motoemil''' ήταν [[Ελλάδα|ελληνική]] αυτοκινητοβιομηχανία φορτηγών που έδρευε στη [[Θεσσαλονίκη]] (τώρα παράγει μπακαζιέρες υπό το όνομα''' Ρυμουλκούμενα Αιμίλου'''). Ονομάστηκε έτσι, από τον Αιμίλιο Αντωνιάδη, που ξεκίνησε την επιχείρησή του, μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο, κατασκευάζοντας φορτηγά που αποτελούντο από συναρμολογούμενα μέρη μοτοσικλετών και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, όπως και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες φορτηγών, είχαν ήδη αναπτύξει τη δημιουργία πλήρων "αυτοκίνητων" τρίκυκλων φορτηγών. Η Motoemil ήταν μία από τις πρώτες του είδους της στη Βόρεια Ελλάδα και σύντομα έγινε το μεγαλύτερη εταιρεία σε αυτή την περιοχή, με τα προϊόντα της να πωλούνται σε όλη τη χώρα. Τα πρώτα μοντέλα χρησιμοποιούσαν αερόψυκτους κινητήρες 1200cc [[Volkswagen]]. Ένα πλήρως ανασχεδιασμένο, πιο σύγχρονο μοντέλο εισήχθη το 1970, χρησιμοποιώντας ένα [[Γερμανία|γερμανικό]] κινητήρα [[Ford Motor Company|Ford]].
Η''' Motoemil''' ήταν [[Ελλάδα|ελληνική]] αυτοκινητοβιομηχανία που έδρευε στη [[Θεσσαλονίκη]] (σήμερα λειτουργεί ως''' Emilios Trailers'''). Ονομάστηκε έτσι, από τον Αιμίλιο Αντωνιάδη, που ξεκίνησε την επιχείρησή του, μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο, κατασκευάζοντας φορτηγά από συναρμολογούμενα μέρη μοτοσικλετών και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, όπως και άλλες παρόμοιες ελληνικές επιχειρήσεις, είχε ήδη αναπτύξει την παραγωγή πλήρων "αυτοκίνητων" τρίκυκλων φορτηγών. Η Motoemil ήταν μία από τις πρώτες του είδους της στη Βόρεια Ελλάδα, και σύντομα εξελίχθηκε σημαντικά, με τα προϊόντα της να πωλούνται σε όλη τη χώρα. Τα πρώτα μοντέλα χρησιμοποιούσαν αερόψυκτους κινητήρες 1200cc [[Volkswagen]]. Ένα πλήρως ανασχεδιασμένο, πιο σύγχρονο μοντέλο παρουσιάσθηκε το 1970, χρησιμοποιώντας [[Γερμανία|γερμανικό]] κινητήρα [[Ford Motor Company|Ford]].


Η Motoemil ήταν από τις λίγες έλληνες αυτοκινητοβιομηχανίες που επέζησαν από την κατάρευση των αυτοκινητοβιομηχανιών στη χώρα αυτή, αφού είχε αναπτύξει ένα εντελώς νέο μοντελο των βαρύτερων, τετράτροχων φορτηγών στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Το φορτηγό ''Autofarma,'' παντός εδάφους 4x4 με δίτονο φορτίο και με κινητήρα Diesel[[ Mercedes-Benz]], σωστά τοποθετημένο στη κατηγορία των "αγροτικών φορτηγών", σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν παρόμοιο με άλλα ελληνικά οχήματα (όλα τοπικώς ανεπτυγμένα), όπως το [[Αγρικόλα (οχήματα)|Agricola]], το ''Unicar'' της [[AutoDiana]], το ''Autotractor'' της [[Balkania (οχήματα)|Balkania]], το EBIAM, το ''Polytrak'' της Πετρόπουλος και άλλα. Ωστόσο, το ''Autofarma'' παραγόταν σε αριθμούς που υπέρβαιναν όλα τα υπόλοιπα σε σύνολο και πωλούταν μέσα από ένα δίκτυο αντιπροσώπων σε όλη τη χώρα. Ήταν ταυτόχρονα ένα πολύ στιβαρό, αξιόπιστο όχημα παντός εδάφους που απαιτούσε ελάχιστο κόστος συντήρησης (κατάλληλο για την εξαιρετικά σκληρή χρήση των αγροτικών φορτηγών), με σημαντικό ωφέλιμο φορτίο, με μια σχετικά άνετη καμπίνα και με μια αρκετά ομαλή οδική συμπεριφορά για μεγαλύτερες μονάδες. Ένα μικρό λίφτινγκ έγινε με το υπόδειγμα του 1979, αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, αυτή η κατηγορία οχημάτων δεν ήταν ανταγωνιστική πια λόγω αλλαγών στην ελληνική νομοθεσία σε συνδυασμό με την πιο "σοφιστικέ" απαίτηση από τους έλληνες καταναλωτές, σε εισαγόμενα αμάξια σε ανταγωνιστικές τιμές. Αυτό ήταν μια μεγάλη αλλαγή για τη Βοριοελληνική εταιρεία, αφού δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την αλλαγή αυτή, σταματώντας τη παραγωγή φορτηγών το 1985. Για άλλη μια φορά, όμως, ήταν σε θέση να προσαρμοστεί στις ευκαιρίες της αγοράς, κάνοντας στροφή προς την ανάπτυξη και παραγωγή λεπτών (ως επί το πλείστον για μεταφορές βάρκων) και πιο βαριών μπακαζιέρων. Το όνομα της εταιρείας άλλαξε κατόπιν σε'' Ρυμουλκουμένα του Αιμίλιου ''και λειτουργεί με επιτυχία μέχρι σήμερα.
Η Motoemil ήταν από τις λίγες επιχειρήσεις κατασκευής τρικύκλων φορτηγών που επιβιώσαν μετά το τέλος της εποχής του συγκεκριμένου τύπου οχήματος, αφού είχε αναπτύξει ένα εντελώς νέο τύπο βαρύτερων, τετράτροχων φορτηγών στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Το φορτηγό ''Autofarma,'' παντός εδάφους 4x4 με δίτονο φορτίο και κινητήρα Diesel[[ Mercedes-Benz]], τοποθετείτο στην κατηγορία των "αγροτικών φορτηγών", σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν παρόμοιο με άλλα ελληνικά οχήματα (όλα τοπικώς ανεπτυγμένα), όπως το [[Αγρικόλα (οχήματα)|Agricola]], το ''Unicar'' της [[AutoDiana]], το ''Autotractor'' της [[Balkania (οχήματα)|Balkania]], το EBIAM, το ''Polytrak'' της Πετρόπουλος και άλλα. Ωστόσο, το ''Autofarma'' παρήχθη σε αριθμούς που υπερέβησαν όλα τα υπόλοιπα σε σύνολο, και πωλείτο μέσα από ένα δίκτυο αντιπροσώπων σε όλη τη χώρα. Ήταν ταυτόχρονα ένα πολύ στιβαρό, αξιόπιστο όχημα παντός εδάφους που απαιτούσε ελάχιστο κόστος συντήρησης (κατάλληλο για την εξαιρετικά σκληρή χρήση των αγροτικών φορτηγών), με σημαντικό ωφέλιμο φορτίο, με μια σχετικά άνετη καμπίνα και αρκετά ομαλή οδική συμπεριφορά. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, αυτή η κατηγορία οχημάτων δεν ήταν πλέον ανταγωνιστική, λόγω αλλαγών στην ελληνική νομοθεσία σε συνδυασμό με διαφορετικές απαιτήσεις από τους έλληνες καταναλωτές. Η παραγωγή φορτηγών Motoemil σταμάτησε το 1985. Για άλλη μια φορά, όμως, η εταιρία προσαρμόσθηκε στα νέα δεδομένα της αγοράς, κάνοντας στροφή προς την ανάπτυξη και παραγωγή τρέιλερς για τη μεταφορά σκαφών αναψυχής, συνεχίζοντας τη λειτουργία της μέχρι και σήμερα.


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==
* L. S. Skartsis, "Εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού οχήματα και αεροσκάφη", Achaikes Εκδόσεις/Typorama, Πάτρα, Ελλάδα (1995) ISBN 960-7620-00-3
* Λ. Σ. Σκαρτσής "Εγκυκλοπαίδεια ελληνικών οχημάτων και αεροσκαφών", Αχαϊκές Εκδόσεις/Typorama, Πάτρα (1995) ISBN 960-7620-00-3
* [https://www.academia.edu/2899187/Greek_vehicle_and_machine_manufacturers_1800_to_present_A_pictorial_history L. S. Skartsis, "ελληνική Οχημάτων & Κατασκευαστές Μηχανών 1800 για να παρουσιάσει: A Pictorial History", Μαραθώνιος (2012)] ISBN 978-960-93-4452-4 (eBook)
* [https://www.academia.edu/2899187/Greek_vehicle_and_machine_manufacturers_1800_to_present_A_pictorial_history L. S. Skartsis, "Greek Vehicle & Machine Manufacturers 1800 to Present: A Pictorial History", Marathon (2012)] ISBN 978-960-93-4452-4 (eBook)
* Ο γουόλτερ Zeichner, "Dreirad - und Kleinlieferwagen 1945-1967", Σρέιντερ Μηχανή-Chronik, Bd.72


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
* [http://www.emiliostrailers.gr Το σάιτ της εταιρείας]
* [http://www.emiliostrailers.gr ιστότοπος εταιρείας]


{{Ελληνικές αυτοκινητοβιομηχανίες}}
{{Ελληνικές αυτοκινητοβιομηχανίες}}

Έκδοση από την 07:07, 28 Οκτωβρίου 2018

Motoemil
Κλάδοςβιομηχανία αυτοκίνησης
Έδρα, Ελλάδα
ΠροϊόνταΦορτηγό
Τρικύκλο φορτηγό της Motoemil (μοντέλο του 1967)
Motoemil Autofarma 4x4 (μοντέλο του 1977)

Η Motoemil ήταν ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία που έδρευε στη Θεσσαλονίκη (σήμερα λειτουργεί ως Emilios Trailers). Ονομάστηκε έτσι, από τον Αιμίλιο Αντωνιάδη, που ξεκίνησε την επιχείρησή του, μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο, κατασκευάζοντας φορτηγά από συναρμολογούμενα μέρη μοτοσικλετών και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, όπως και άλλες παρόμοιες ελληνικές επιχειρήσεις, είχε ήδη αναπτύξει την παραγωγή πλήρων "αυτοκίνητων" τρίκυκλων φορτηγών. Η Motoemil ήταν μία από τις πρώτες του είδους της στη Βόρεια Ελλάδα, και σύντομα εξελίχθηκε σημαντικά, με τα προϊόντα της να πωλούνται σε όλη τη χώρα. Τα πρώτα μοντέλα χρησιμοποιούσαν αερόψυκτους κινητήρες 1200cc Volkswagen. Ένα πλήρως ανασχεδιασμένο, πιο σύγχρονο μοντέλο παρουσιάσθηκε το 1970, χρησιμοποιώντας γερμανικό κινητήρα Ford.

Η Motoemil ήταν από τις λίγες επιχειρήσεις κατασκευής τρικύκλων φορτηγών που επιβιώσαν μετά το τέλος της εποχής του συγκεκριμένου τύπου οχήματος, αφού είχε αναπτύξει ένα εντελώς νέο τύπο βαρύτερων, τετράτροχων φορτηγών στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Το φορτηγό Autofarma, παντός εδάφους 4x4 με δίτονο φορτίο και κινητήρα Diesel Mercedes-Benz, τοποθετείτο στην κατηγορία των "αγροτικών φορτηγών", σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν παρόμοιο με άλλα ελληνικά οχήματα (όλα τοπικώς ανεπτυγμένα), όπως το Agricola, το Unicar της AutoDiana, το Autotractor της Balkania, το EBIAM, το Polytrak της Πετρόπουλος και άλλα. Ωστόσο, το Autofarma παρήχθη σε αριθμούς που υπερέβησαν όλα τα υπόλοιπα σε σύνολο, και πωλείτο μέσα από ένα δίκτυο αντιπροσώπων σε όλη τη χώρα. Ήταν ταυτόχρονα ένα πολύ στιβαρό, αξιόπιστο όχημα παντός εδάφους που απαιτούσε ελάχιστο κόστος συντήρησης (κατάλληλο για την εξαιρετικά σκληρή χρήση των αγροτικών φορτηγών), με σημαντικό ωφέλιμο φορτίο, με μια σχετικά άνετη καμπίνα και αρκετά ομαλή οδική συμπεριφορά. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, αυτή η κατηγορία οχημάτων δεν ήταν πλέον ανταγωνιστική, λόγω αλλαγών στην ελληνική νομοθεσία σε συνδυασμό με διαφορετικές απαιτήσεις από τους έλληνες καταναλωτές. Η παραγωγή φορτηγών Motoemil σταμάτησε το 1985. Για άλλη μια φορά, όμως, η εταιρία προσαρμόσθηκε στα νέα δεδομένα της αγοράς, κάνοντας στροφή προς την ανάπτυξη και παραγωγή τρέιλερς για τη μεταφορά σκαφών αναψυχής, συνεχίζοντας τη λειτουργία της μέχρι και σήμερα.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι