Ιωάννης-Γεώργιος του Μομφερράτου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
|τόπος_θανάτου = Καζάλε
|τόπος_θανάτου = Καζάλε
}}
}}
Ο '''Ιωάννης-Γεώργιος Παλαιολόγος''' ([[20 Ιανουαρίου]] [[1488]] - [[30 Απριλίου]] [[1533]]), τελευταίος [[Κατάλογος των κυβερνητών του Μομφερράτου|Μαρκήσιος του Μομφερράτου]] από την [[Δυναστεία των Παλαιολόγων]] ([[1530]] - [[1533]]) ήταν γιος του [[Βονιφάτιος Γ΄ του Μομφερράτου|Βονιφάτιου Γ΄ του Μομφερράτου]] και της τρίτης συζύγου του Μαρίας Μπράνκοβιτς, κόρης του [[Στεφάν Μπράνκοβιτς]].<ref>Haberstumpf 2009, p. 201.</ref>


==Μαρκήσιος του Μομφερράτου==
Ο '''Ιωάννης-Γεώργιος Παλαιολόγος''' (20 Ιανουαρίου 1488 - 30 Απριλίου 1533) ήταν [[μαρκήσιος του Μομφερράτου]] από το 1530 ως το 1533.


Ο Ιωάννης-Γεώργιος ήταν επίσκοπος του Καζάλε, όταν ο δεκαοκταετής ανεψιός του [[Βονιφάτιος Δ΄ του Μομφερράτου]] πέθανε πέφτοντας από το άλογο (1530) ο Ιωάννης-Γεώργιος έγινε αιφνίδια διάδοχος χωρίς καμιά προοπτική. Ο Ιωάννης-Γεώργιος ασθενούς υγείας έκανε τελευταία προσπάθεια να αποκτήσει διάδοχο με τον γάμο του με την 41χρονη Ιουλία κόρη του [[Φρειδερίκος Α΄ της Νεαπόλεως|Φρειδερίκου Α΄ της Νεαπόλεως]] (21 Απριλίου 1533).
==Βιογραφία==
Ήταν γιος του [[Βονιφάτιος Γ΄ του Μομφερράτου|Βονιφάτιου Γ΄ Παλαιολόγου]] μαρκήσιου του Μομφερράτου και της τρίτης συζύγου του Μαρίας Μπράνκοβιτς, κόρης του [[Στεφάν Μπράνκοβιτς|Στεφάνου Γ΄]] πρίγκιπα της Σερβίας.


==Θάνατος και διαδοχή==
Ο Ιωάννης-Γεώργιος ήταν επίσκοπος του Καζάλε. Όμως το 1530 απεβίωσε ο δεκαοκταετής ανεψιός του [[Βονιφάτιος Δ΄ του Μομφερράτου]], πέφτοντας από το άλογο και ο Ιωάννης-Γεώργιος μοιραία έγινε μαρκήσιος του Μομφερράτου. Εννέα ημέρες μετά τον γάμο του απεβίωσε χωρίς νόμιμα τέκνα. Έγινε έτσι ο τελευταίος μαρκήσιος των Παλαιολόγων του Μομφερράτου. Η ανεψιά του [[Μαργαρίτα Παλαιολογίνα]] αξίωσε το μαρκιζάτο ιδίω δικαιώματι (suo jure). Ο Γερμανός βασιλιάς [[Κάρολος Κουίντος|Κάρολος Ε΄ των Αψβούργων]] που ήταν στη Β. Ιταλία με στράτευμα, κατέλαβε το μαρκιζάτο, αλλά τρία χρόνια αργότερα αποσύρθηκε στην Ισπανία. Έτσι η Μαργαρίτα κυβέρνησε με το σύζυγό της [[Φρειδερίκος Β΄ Γκοντζάγκα|Φρειδερίκο Β΄ Γκοντζάγκα]] δούκα της Μάντουα. Από τότε το μαρκιζάτο του Μομφερράτου ενώθηκε με το [[δουκάτο της Μάντουα]].


Πέθανε σε εννιά μέρες (30 Απριλίου 1533), ο αυτοκράτορας [[Κάρολος Κουίντος]] που βρισκόταν στην βόρεια Ιταλία κατέλαβε με στρατό την [[Μαρκιωνία του Μομφερράτου]]. Μετά από Ισπανική κατοχή τριών ετών η μαρκιωνία πέρασε στον [[Φρειδερίκος Β΄ Γκοντζάγκα|Φρειδερίκο Β΄ Γκοντζάγκα]] δούκα της Μάντουα που παντρεύτηκε την ανιψιά του Ιωάννη-Γεωργίου [[Μαργαρίτα Παλαιολογίνα]] με ίσα κληρονομικά δικαιώματα. Η Μαρκιωνία του Μομφερράτου ενώθηκε από τότε με το Δουκάτο της Μάντουα.
==Οικογένεια==
O Ιωάννης-Γεώργιος Παλαιολόγος είχε έναν νόθο γιο τον Φλαμίνιο, ιδρυτή του κλάδου των Παλαιολόγων του Οριούντι που διατηρείται μέχρι σήμερα.<ref>http://www.marchesimonferrato.com/web2007/_resources/16.pdf</ref>
Νυμφεύτηκε στις 21 Απριλίου 1533 την Τζούλια των Τραστάμαρα, κόρη του [[Φρειδερίκος Α΄ της Νεαπόλεως|Φρειδερίκου Α΄]] [[βασιλιάς της Νεαπόλεως|βασιλιά της Νεαπόλεως]], ο οποίος ήταν εγγονός του [[Αλφόνσος Ε΄ της Αραγονίας|Αλφόνσου Ε΄]], βασιλιά της Αραγωνίας. Ο Ιωάννης-Γεώργιος απεβίωσε εννέα ημέρες μετά, μην αφήνοντας νόμιμους απογόνους.


==Παραπομπές==
Από μία μη νόμιμη σχέση είχε ένα φυσικό τέκνο:
* (νόθος) Φλαμίνιο Παλαιολόγος. Οι απόγονοι έχουν το επώνυμο Paleologo-Oriundi και υπάρχουν ως τις ημέρες μας.
<references />


==Πηγές==
==Πηγές==
* Dizionario Biografico degli Italiani, 2000
* [http://www.angelfire.com/realm/gotha/gotha/montferrat.html House of Monferrat]


*Dizionario Biografico degli Italiani, 2000
*Haberstumpf, Walter (2009). Regesti dei Marchesi di Monferrato

==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==

*[http://www.marchesimonferrato.com/web2007/_resources/16.pdf Μαρκιωνία του Μομφερράτου]
*[http://www.angelfire.com/realm/gotha/gotha/montferrat.html Οίκος του Μομφερράτου]
==Εικόνες==
==Εικόνες==
<gallery>
<gallery>

Έκδοση από την 04:54, 23 Οκτωβρίου 2018

Ιωάννης-Γεώργιος Παλαιολόγος
GEORGIVS M[ARCHESE] MONTIS FERRATTO. Palazzo Massimo alla Therme
Περίοδος1530 - 1533
ΠροκάτοχοςΒονιφάτιος Δ΄ Παλαιολόγος
ΔιάδοχοςΜαργαρίτα Παλαιολογίνα
Γέννηση20 Ιανουαρίου 1488
Καζάλε
Θάνατος30 Απριλίου 1533 (ετών 45)
Καζάλε
ΣύζυγοςΤζούλια Ιβρέα-Τρασταμάρα
Επίγονοι(νόθος) Φλαμίνιο Παλαιολόγο-Ουρούντι
ΟίκοςΠαλαιολόγων
ΠατέραςΒονιφάτιος Γ΄ Παλαιολόγος
ΜητέραΜαρία Μπράνκοβιτς
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ιωάννης-Γεώργιος Παλαιολόγος (20 Ιανουαρίου 1488 - 30 Απριλίου 1533), τελευταίος Μαρκήσιος του Μομφερράτου από την Δυναστεία των Παλαιολόγων (1530 - 1533) ήταν γιος του Βονιφάτιου Γ΄ του Μομφερράτου και της τρίτης συζύγου του Μαρίας Μπράνκοβιτς, κόρης του Στεφάν Μπράνκοβιτς.[1]

Μαρκήσιος του Μομφερράτου

Ο Ιωάννης-Γεώργιος ήταν επίσκοπος του Καζάλε, όταν ο δεκαοκταετής ανεψιός του Βονιφάτιος Δ΄ του Μομφερράτου πέθανε πέφτοντας από το άλογο (1530) ο Ιωάννης-Γεώργιος έγινε αιφνίδια διάδοχος χωρίς καμιά προοπτική. Ο Ιωάννης-Γεώργιος ασθενούς υγείας έκανε τελευταία προσπάθεια να αποκτήσει διάδοχο με τον γάμο του με την 41χρονη Ιουλία κόρη του Φρειδερίκου Α΄ της Νεαπόλεως (21 Απριλίου 1533).

Θάνατος και διαδοχή

Πέθανε σε εννιά μέρες (30 Απριλίου 1533), ο αυτοκράτορας Κάρολος Κουίντος που βρισκόταν στην βόρεια Ιταλία κατέλαβε με στρατό την Μαρκιωνία του Μομφερράτου. Μετά από Ισπανική κατοχή τριών ετών η μαρκιωνία πέρασε στον Φρειδερίκο Β΄ Γκοντζάγκα δούκα της Μάντουα που παντρεύτηκε την ανιψιά του Ιωάννη-Γεωργίου Μαργαρίτα Παλαιολογίνα με ίσα κληρονομικά δικαιώματα. Η Μαρκιωνία του Μομφερράτου ενώθηκε από τότε με το Δουκάτο της Μάντουα. O Ιωάννης-Γεώργιος Παλαιολόγος είχε έναν νόθο γιο τον Φλαμίνιο, ιδρυτή του κλάδου των Παλαιολόγων του Οριούντι που διατηρείται μέχρι σήμερα.[2]

Παραπομπές

Πηγές

  • Dizionario Biografico degli Italiani, 2000
  • Haberstumpf, Walter (2009). Regesti dei Marchesi di Monferrato

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Εικόνες

Πρόγονοι

Ιωάννης-Γεώργιος του Μομφερράτου
Γέννηση: 20 Ιανουαρίου 1488 Θάνατος: 30 Απριλίου 1533
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Βονιφάτιος Δ' Παλαιολόγος
Μαρκήσιος του Μομφερράτου

1530 - 1533
Διάδοχος
Μαργαρίτα Παλαιολογίνα
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John George, Marquess of Montferrat της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).