Νικόλαος Γ΄ της Οπάβα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Ο '''Νικόλαος Γ΄''', τσεχ. Mikuláš III. (π. 1339 - 9 Ιουλίου 1394) από τον Οίκος των Πρεμυσλιδών|Οίκο των Πρεμ...
 
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού [[Νικόλαος Β΄ της Οπάβα|Νικολάου Β΄]] δούκα της Οπάβα και της Χέντβιχ των Πιαστ-Σιλεσίας, κόρης τού [[Κορράδος Α΄ της Ολεσνίτσα|Κορράδου Α΄]] δούκα της Ολεσνίτσα/Ελς. Ήταν ο μόνος γιος του από τον δεύτερο γάμο του.
Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού [[Νικόλαος Β΄ της Οπάβα|Νικολάου Β΄]] δούκα της Οπάβα και της Χέντβιχ των Πιαστ-Σιλεσίας, κόρης τού [[Κορράδος Α΄ της Ολεσνίτσα|Κορράδου Α΄]] δούκα της Ολεσνίτσα/Ελς. Ήταν ο μόνος γιος του από τον δεύτερο γάμο του.


Το 1365 διαδέχθηκε τον πατέρα του μαζί με τους αδελφούς του. Στην αρχή κυβέρνησαν από κοινού· το 1367 διαίρεσν την κτήση: ο πρωτότοκος [[Ιωάννης Α΄ της Οπάβα-Ράτιμπορ|Ιωάννης Α΄]] (από τον 1ο γάμο) έλαβε το Ράτσιμπορς (γερμαν. Ράτιμπορ) ενώ οι υπόλοιποι, ο Νικόλαος Γ΄, ο [[Βεντσέσλαος Α΄ της Οπάβα|Βεντσέσλαος Α΄]] και ο [[Πρέμυσλ Α΄ της Οπάβα|Πρέμυσλ Α΄]] συνέχισαν να κυβερνούν μαζί. Το 1377 μοίρασαν την Οπάβα και οι Νικόλαος Γ΄ και Βεντσέσλαος Α΄ απέσπασαν το Γκλουμπτσύτσε, ενώ ο Πρέμυσλ Α΄ το υπόλοιπο της Οπάβα.
Το 1365 διαδέχθηκε τον πατέρα του μαζί με τους αδελφούς του. Στην αρχή κυβέρνησαν από κοινού· το 1367 διαίρεσαν την κτήση: ο πρωτότοκος [[Ιωάννης Α΄ της Οπάβα-Ράτιμπορ|Ιωάννης Α΄]] (από τον 1ο γάμο) έλαβε το Ράτσιμπορς, ενώ οι υπόλοιποι, ο Νικόλαος Γ΄, ο [[Βεντσέσλαος Α΄ της Οπάβα|Βεντσέσλαος Α΄]] και ο [[Πρέμυσλ Α΄ της Οπάβα|Πρέμυσλ Α΄]] συνέχισαν να κυβερνούν μαζί. Το 1377 μοίρασαν την Οπάβα και οι Νικόλαος Γ΄ και Βεντσέσλαος Α΄ απέσπασαν το Γκλουμπτσύτσε, ενώ ο Πρέμυσλ Α΄ το υπόλοιπο της Οπάβα.


To 1381 απεβίωσε ο Βέντσεσλας Β΄ και το μερίδιό του κληρονόμησε ο Πρέμυσλ Α΄. Ο Νικόλαος Γ΄ είχε συνεχώς οικονομικές δυσκολίες και υποθήκευσε τις περιοχές του Γκλουμπτσύτσε, Ζλάτε Χόρυ, κ.ά. στον θείο του [[Κορράδος Β΄ ο Φαιός|Κορράδο Β΄]] δούκα της Λέγκνιτσα/Ελς. Το 1394 απεβίωσε άγαμος και τον κληρονόμησε ο Πρέμυσλ Α΄, που κατάφερε να αποπληρώσει το χρέος και να ανακτήσει το μερίδιο αυτό τού δουκάτου.
To 1381 απεβίωσε ο Βέντσεσλας Β΄ και το μερίδιό του κληρονόμησε ο Πρέμυσλ Α΄. Ο Νικόλαος Γ΄ είχε συνεχώς οικονομικές δυσκολίες και τελικά υποθήκευσε τις περιοχές του Γκλουμπτσύτσε, Ζλάτε Χόρυ, κ.ά. στον θείο του [[Κορράδος Β΄ ο Φαιός|Κορράδο Β΄]] δούκα της Λέγκνιτσα/Ελς. Το 1394 απεβίωσε άγαμος και τον κληρονόμησε ο Πρέμυσλ Α΄, που κατάφερε να αποπληρώσει το χρέος και να ανακτήσει το μερίδιο αυτό τού δουκάτου.


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 02:05, 7 Οκτωβρίου 2018

Ο Νικόλαος Γ΄, τσεχ. Mikuláš III. (π. 1339 - 9 Ιουλίου 1394) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν δούκας της Οπάβα (1367-77) και δούκας τού Γκλουμπτσύτσε (1377-94).

Βιογραφία

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Νικολάου Β΄ δούκα της Οπάβα και της Χέντβιχ των Πιαστ-Σιλεσίας, κόρης τού Κορράδου Α΄ δούκα της Ολεσνίτσα/Ελς. Ήταν ο μόνος γιος του από τον δεύτερο γάμο του.

Το 1365 διαδέχθηκε τον πατέρα του μαζί με τους αδελφούς του. Στην αρχή κυβέρνησαν από κοινού· το 1367 διαίρεσαν την κτήση: ο πρωτότοκος Ιωάννης Α΄ (από τον 1ο γάμο) έλαβε το Ράτσιμπορς, ενώ οι υπόλοιποι, ο Νικόλαος Γ΄, ο Βεντσέσλαος Α΄ και ο Πρέμυσλ Α΄ συνέχισαν να κυβερνούν μαζί. Το 1377 μοίρασαν την Οπάβα και οι Νικόλαος Γ΄ και Βεντσέσλαος Α΄ απέσπασαν το Γκλουμπτσύτσε, ενώ ο Πρέμυσλ Α΄ το υπόλοιπο της Οπάβα.

To 1381 απεβίωσε ο Βέντσεσλας Β΄ και το μερίδιό του κληρονόμησε ο Πρέμυσλ Α΄. Ο Νικόλαος Γ΄ είχε συνεχώς οικονομικές δυσκολίες και τελικά υποθήκευσε τις περιοχές του Γκλουμπτσύτσε, Ζλάτε Χόρυ, κ.ά. στον θείο του Κορράδο Β΄ δούκα της Λέγκνιτσα/Ελς. Το 1394 απεβίωσε άγαμος και τον κληρονόμησε ο Πρέμυσλ Α΄, που κατάφερε να αποπληρώσει το χρέος και να ανακτήσει το μερίδιο αυτό τού δουκάτου.

Πηγές

  • Ludwig Petry et al.: Geschichte Schlesiens, vol. 1, Sigmaringen, 1988, ISBN 3-7995-6341-5, pp. 171 and 184.
  • Hugo Weczerka (ed.): Handbuch der historischen Stätten: Schlesien, Stuttgart, 1977, ISBN 3-520-31601-3, genealogical tables on pages 600 and 601.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nicholas III, Duke of Opava της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).