Αλφόνσος της Βαλένσα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Ο '''Αλφόνσος''', πορτογαλ. Afonso (1400 - 1460) από τον Οίκο των Αβίς-Μπργκάνσα ήταν 1ος μα...
 
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Αλφόνσος''', πορτογαλ. Afonso (1400 - 1460) από τον [[Οίκος των Αβίς|Οίκο των Αβίς-Μπργκάνσα]] ήταν 1ος μαρκήσιος της Βαλένσα και 4ος κόμης τού Οουρέμ (1422-60).
Ο '''Αλφόνσος''', πορτογαλ. Afonso (1400 - 1460) από τον [[Οίκος των Αβίς|Οίκο των Αβίς-Μπραγκάνσα]] ήταν 1ος μαρκήσιος της Βαλένσα και 4ος κόμης τού Οουρέμ (1422-60).


==Βιογραφία==
==Βιογραφία==
΄ταν ο πρωτότοκος γιος τού [[Αλφόνσος της Μπραγκάνσα|Αλφόνσου]] δούκα της Μπραγκάνσα και της Βεατρίκης Περέιρα ντε Αλβίμ, κόρη και κληρονόμο τού [[Νούνο Άλβαρες Περέιρα]] κόμη τού Μπαρσέλος, κοντόσταυλου της Πορτογαλίας και επιμελητή της χώρας.
Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού [[Αλφόνσος της Μπραγκάνσα|Αλφόνσου]] δούκα της Μπραγκάνσα και της Βεατρίκης Περέιρα ντε Αλβίμ, κόρης και κληρονόμου τού [[Νούνο Άλβαρες Περέιρα]] κόμη τού Μπαρσέλος, κοντόσταυλου της Πορτογαλίας και επιμελητή της χώρας.


Το 1422 ο πάππος του Νούνο Άλβαρες Περέιρα του χορήγησε την κομητεία τού Οουρέμ, πράξη που την επικύρωσε ο [[Εδουάρδος της Πορτογαλίας]] το 1433. Ο Αλφόνσος εστάλη από τον βασιλιά ως ειδικός πρέσβης στη Σύνοδο της Βασιλείας το 1436 και στη Σύνοδο της Φλωρεντίας το 1439. Τότε επισκέφθηκε τη Φερράρα και τη Ρώμη. Ο [[Αλφόνσος Ε΄ της Πορτογαλίας]] το 1451 τού παραχώρησε τον τίτλο τού μαρκησίου της Βαλένσα. Ήτνα ο πρώτος ευγενής στην Πορτογαλία, που έγινε μαρκήσιος.
Το 1422 ο πάππος του Νούνο Άλβαρες Περέιρα τού χορήγησε την κομητεία τού Οουρέμ, πράξη που την επικύρωσε ο [[Εδουάρδος της Πορτογαλίας]] το 1433. Ο Αλφόνσος εστάλη από τον βασιλιά ως ειδικός πρέσβης στη Σύνοδο της Βασιλείας το 1436 και στη Σύνοδο της Φλωρεντίας το 1439. Τότε επισκέφθηκε τη Φερράρα και τη Ρώμη. Ο [[Αλφόνσος Ε΄ της Πορτογαλίας]] το 1451 τού παραχώρησε τον τίτλο τού μαρκησίου της Βαλένσα. Ήταν ο πρώτος ευγενής στην Πορτογαλία, που έγινε μαρκήσιος.


Το 1451 συνόδευσε την Ελεονώρα, κόρη τού Εδουάρδου και αδελφή τού Αλφόνσου Ε΄, από τη Λισαβόνα στο Λιβόρνο, όπου συνάντησε τον αρραβωνιαστικό της [[Φρειδερίκος Γ΄ της Γερμανίας|Φρειδερίκο Γ΄ των Αψβούργων]] της Γερμανίας. Τους πάντρεψε στη Ρώμη ο [[Πάπας Νικόλαος Ε΄|πάπας Νικόλαος Ε΄]]. Το 1458 έλαβε μέρος στην αποστολή στη Βόρεια Αφρική, η οποία κατέληξε στην κατάληψη της πόλης Αλκάσαρ Σεγκουέρ τού Μαρόκου.
Το 1451 συνόδευσε την Ελεονώρα, κόρη τού Εδουάρδου και αδελφή τού Αλφόνσου Ε΄, από τη Λισαβόνα στο Λιβόρνο, όπου συνάντησε τον αρραβωνιαστικό της [[Φρειδερίκος Γ΄ της Γερμανίας|Φρειδερίκο Γ΄ των Αψβούργων]] της Γερμανίας. Ο [[Πάπας Νικόλαος Ε΄|πάπας Νικόλαος Ε΄]] τους πάντρεψε στη Ρώμη. Το 1458 ο Αλφόνσος έλαβε μέρος στην αποστολή στη Βόρεια Αφρική, η οποία κατέληξε στην κατάληψη της πόλης Αλκάσαρ Σεγκουέρ τού Μαρόκου.


==Οικογένεια==
==Οικογένεια==
Από τη μη νόμιμη σχέση του με τη δόνα Βεατρίκη ντε Σούζα είχε ένα φυσικό τέκνο:
Από τη μη νόμιμη σχέση του με τη δόνα Βεατρίκη ντε Σούσα είχε ένα φυσικό τέκνο:
* (νόθος) Αλφόνσος. Ο [[Ιωάννης Β΄ της Πορτογαλίας]], γιος τού Αλφόνσου Ε΄, τού ζήτησε να ακολουθήσει εκκλησιαστική σταδιοδρομία και πράγματι έγινε επίσκοπος της Έβορα. Είχε ενα φυσικό τέκνο:
* (νόθος) Αλφόνσος. Ο [[Ιωάννης Β΄ της Πορτογαλίας]], γιος τού Αλφόνσου Ε΄, τού ζήτησε να ακολουθήσει εκκλησιαστική σταδιοδρομία και πράγματι έγινε επίσκοπος της Έβορα. Είχε ενα φυσικό τέκνο:
** (νόθος) Φραγκίσκος, 1ος κόμης τού Βιμιόσο. Απόγονοί του είναι οι κόμητες τού Βιμιόσο.
** (νόθος) Φραγκίσκος. Ο [[Εμμανουήλ Α΄ της Πορτογαλίας]] τον έκανε 1ο κόμη τού Βιμιόσο. Απόγονοι τού Φραγκίσκου είναι οι κόμητες τού Βιμιόσο.


{{en|Afonso of Braganza, 1st Marquis of Valença}}
{{en|Afonso of Braganza, 1st Marquis of Valença}}

Έκδοση από την 15:10, 29 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Αλφόνσος, πορτογαλ. Afonso (1400 - 1460) από τον Οίκο των Αβίς-Μπραγκάνσα ήταν 1ος μαρκήσιος της Βαλένσα και 4ος κόμης τού Οουρέμ (1422-60).

Βιογραφία

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Αλφόνσου δούκα της Μπραγκάνσα και της Βεατρίκης Περέιρα ντε Αλβίμ, κόρης και κληρονόμου τού Νούνο Άλβαρες Περέιρα κόμη τού Μπαρσέλος, κοντόσταυλου της Πορτογαλίας και επιμελητή της χώρας.

Το 1422 ο πάππος του Νούνο Άλβαρες Περέιρα τού χορήγησε την κομητεία τού Οουρέμ, πράξη που την επικύρωσε ο Εδουάρδος της Πορτογαλίας το 1433. Ο Αλφόνσος εστάλη από τον βασιλιά ως ειδικός πρέσβης στη Σύνοδο της Βασιλείας το 1436 και στη Σύνοδο της Φλωρεντίας το 1439. Τότε επισκέφθηκε τη Φερράρα και τη Ρώμη. Ο Αλφόνσος Ε΄ της Πορτογαλίας το 1451 τού παραχώρησε τον τίτλο τού μαρκησίου της Βαλένσα. Ήταν ο πρώτος ευγενής στην Πορτογαλία, που έγινε μαρκήσιος.

Το 1451 συνόδευσε την Ελεονώρα, κόρη τού Εδουάρδου και αδελφή τού Αλφόνσου Ε΄, από τη Λισαβόνα στο Λιβόρνο, όπου συνάντησε τον αρραβωνιαστικό της Φρειδερίκο Γ΄ των Αψβούργων της Γερμανίας. Ο πάπας Νικόλαος Ε΄ τους πάντρεψε στη Ρώμη. Το 1458 ο Αλφόνσος έλαβε μέρος στην αποστολή στη Βόρεια Αφρική, η οποία κατέληξε στην κατάληψη της πόλης Αλκάσαρ Σεγκουέρ τού Μαρόκου.

Οικογένεια

Από τη μη νόμιμη σχέση του με τη δόνα Βεατρίκη ντε Σούσα είχε ένα φυσικό τέκνο:

  • (νόθος) Αλφόνσος. Ο Ιωάννης Β΄ της Πορτογαλίας, γιος τού Αλφόνσου Ε΄, τού ζήτησε να ακολουθήσει εκκλησιαστική σταδιοδρομία και πράγματι έγινε επίσκοπος της Έβορα. Είχε ενα φυσικό τέκνο:

(Αγγλικά)