Αδόλφος Α΄ του Χόλσταϊν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
O '''Αδόλφος Α΄''', γερμαν. Adolf Ι (απεβ. 13 Νοεμβρίου 1130) από τον [[Οίκος του Σάουμπουργκ|Οίκο τού Σάουμμπουρκ]] ήταν ο πρώτος κόμης τού Σάουενμπουρκ (1106-) και ο δεύτερος κόμης τού Χόλσταϊν (1111-). Η συνεισφορά του στον αποικισμό και τη γερμανικοποίηση των εδαφών βόρεια τού Έλβα ήταν σημαντική.
O '''Αδόλφος Α΄''', γερμαν. Adolf Ι (απεβ. 13 Νοεμβρίου 1130) από τον [[Οίκος του Σάουμμπουρκ|Οίκο τού Σάουμμπουρκ]] ήταν ο πρώτος κόμης τού Σάουενμπουρκ (1106-) και ο δεύτερος κόμης τού Χόλσταϊν (1111-). Η συνεισφορά του στον αποικισμό και τη γερμανικοποίηση των εδαφών βόρεια τού Έλβα ήταν σημαντική.


==Βιογραφία==
==Βιογραφία==
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
{{Authority control}}
{{Authority control}}


[[Κατηγορία:Οίκος του Σάουμπουργκ]]
[[Κατηγορία:Οίκος του Σάουμμπουρκ]]

Έκδοση από την 18:02, 23 Σεπτεμβρίου 2018

O Αδόλφος Α΄, γερμαν. Adolf Ι (απεβ. 13 Νοεμβρίου 1130) από τον Οίκο τού Σάουμμπουρκ ήταν ο πρώτος κόμης τού Σάουενμπουρκ (1106-) και ο δεύτερος κόμης τού Χόλσταϊν (1111-). Η συνεισφορά του στον αποικισμό και τη γερμανικοποίηση των εδαφών βόρεια τού Έλβα ήταν σημαντική.

Βιογραφία

Το 1111 ο Λοθάριος των Σούπλινμπουρκ δούκας της Σαξονίας τού έδωσε ως φέουδα το Χόλσταϊν και το Στόρμαρν, που περιελάμβανε το Χάμμπουρκ. Με τον διορισμό του ο Αδόλφος Α΄ έγινε ο ηγέτης της άμυνας της Γερμανίας έναντι των Βάγκρι. Συμμάχησε με τον Ερρίκο πρίγκιπα των Οβοτριτών και επανειλημμένα διεξήγε πόλεμο στη Βάγκρια και με τους Ρούγκιανς. Έπειτα από το τέλος τού Ερρίκου το 1127, ο Αδόλφος Α΄ έμεινε σύμμαχος με του γιους του Κανούτο και Σβέντεπολκ, αλλά σύντομα απεβίωσαν. Ο Λοθάριος, που είχε εν τω μεταξύ γίνει βασιλιάς της Γερμανίας, έκανε τον Κνούτο Λαβάρντ δούκα τού Σλέσβιχ.

Αισθανόμενος την εξουσία του να απειλείται από τον Δανό νεόπλουτο, ο Αδόλφος Α΄ επιτέθηκε στο κάστρο του Άλμπεργκς, αιχμαλώτισε τη φρουρά και κατέστρεψε τις οχυρώσεις. Ο πρωτότοκος γιος του Χάρτουνκ είχε σκοτωθεί στη δεύτερη μάχη τού Χλούμεκ το 1126, έτσι άφησε τις γαίες του στον δευτερότοκο γιο του Αδόλφο Β΄.

Οικογένεια

Νυμφεύτηκε τη Χίλντεβα και είχε τέκνα:

  • Χάρτουνκ, απεβ. 1126, διάδοχος.
  • Αδόλφος Β΄ π. 1128 - 1164, κόμης τού Σάουενμπουρκ & Χόλσταϊν.

Πηγές

  • "Adolf I. (Graf von Holstein)." Allgemeine Deutsche Biographie by the Historischen Kommission of the Bayrischen Akademie der Wissenschaften, Volume 1, from page 105, Digitale Volltext-Ausgabe in Wikisource
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Adolf I of Holstein της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).