Γεώργιος Ρωμαίος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
επιμέλεια, ημερομηνίες, αφαίρεση καθαρεύουσας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}Ο '''Γεώργιος Ρωμαίος''', του Θεοδώρου, είναι [[Έλληνας]] δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός, έχοντας διατελέσει υπουργός και ευρωβουλευτής.
{{πληροφορίες προσώπου}}Ο '''Γεώργιος Ρωμαίος''' του Θεοδώρου (14 Απριλίου 1934) είναι [[Έλληνας]] δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός. Διατέλεσε διευθυντής του «[[Το Βήμα|Βήματος]]», γενικός διευθυντής της [[ΕΡΤ]], βουλευτής, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του [[Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο|Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου]] και υπουργός με το [[ΠΑΣΟΚ]].

== Βιογραφικά στοιχεία ==
== Δημοσιογραφική σταδιοδρομία==
Γεννήθηκε στους [[Πάγοι Κέρκυρας|Πάγους]] της [[Κέρκυρα]]ς στις 14 Απριλίου του 1934. Ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές του, το 1952 εγκαταστάθηκε στην [[Αθήνα]], όπου φοίτησε στη συνέχεια στην [[Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών]] ([[Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών|ΑΣΟΕΕ]])<ref>Αντώνης Μακρυδημήτρης, Οι υπουργοί των εξωτερικών της Ελλάδας 1829-2000, εκδ.Καστανιώτης, Αθήνα, 2000, σελ.115</ref>. Αποφοιτώντας ακολούθησε επαγγελματικά τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα "[[Το Βήμα]]" (1959) στην οποία και ανέλαβε εξελικτικά συντάκτης Βουλής, πολιτικός συντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής μέχρι το 1981. Επί [[Χούντα των Συνταγματαρχών|δικτατορίας]], το 1971, συνελήφθη και κρατήθηκε ένα μήνα στο [[ΕΑΤ-ΕΣΑ]] και 6 μήνες στις Φυλακές Κορυδαλλού για τη συμμετοχή του στο [[Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα|ΠΑΚ]].<br />
Γεννήθηκε στους [[Πάγοι Κέρκυρας|Πάγους]] της [[Κέρκυρα]]ς στις 14 Απριλίου του 1934. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην τότε [[Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών]] (ΑΣΟΕΕ, σήμερα [[Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών]]).<ref>Αντώνης Μακρυδημήτρης, Οι υπουργοί των εξωτερικών της Ελλάδας 1829-2000, εκδ.Καστανιώτης, Αθήνα, 2000, σελ.115</ref> Αποφοιτώντας ακολούθησε επαγγελματικά τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «[[Το Βήμα]]», στην οποία και ανέλαβε, διαδοχικά, συντάκτης Βουλής, πολιτικός συντάκτης, διευθυντής σύνταξης και τελικά διευθυντής, μέχρι το 1981. Ταξίδεψε επανειλημμένα, σε δημοσιογραφικές αποστολές, στην [[Κύπρος|Κύπρο]], την [[Ινδία]], την [[Ταϊλάνδη|Ταϋλάνδη]], το [[Χονγκ Κονγκ]], την [[Ανατολική Γερμανία]], την [[Σοβιετική Ένωση]] και τον [[Λίβανος|Λίβανο]].
Παρά ταύτα το επόμενο έτος (1972) ταξίδεψε επανειλημμένα σε αποστολές στην [[Κύπρος|Κύπρο]] καθώς και στην Ινδία, Ταϊλάνδη, και Χονγκ-Κονγκ. Μετά την μεταπολίτευση ταξίδεψε στην [[Ανατολική Γερμανία]] (1977), τη [[Σοβιετική Ένωση]] (1977) και στο Λίβανο (1978). Παράλληλα κατά την περίοδο 1976 - 1978 υπήρξε αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Ο Γ. Ρωμαίος έγινε διάσημος με την υπόθεση δολοφονίας του [[Γρηγόρης Λαμπράκης|Γρηγόρη Λαμπράκη]] όταν τότε ως απεσταλμένος δημοσιογράφος του «Βήματος» και των «Νέων» στη Θεσσαλονίκη έκανε πολύ σημαντικές έρευνες που βοήθησαν στο ξεσκέπασμα του [[παρακράτος|παρακράτους]] και του [[Ξενοφών Γιοσμάς|Γιοσμά]] που δρούσε στη συμπρωτεύουσα.

Επί [[Χούντα των Συνταγματαρχών|δικτατορίας των συνταγματαρχών]], το 1971, συνελήφθη και φυλακίστηκε για επτά μήνες (ένα μήνα στο [[ΕΑΤ-ΕΣΑ]] και έξι μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού) για τη συμμετοχή του στο [[Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα|ΠΑΚ]] του [[Ανδρέας Παπανδρέου|Ανδρέα Παπανδρέου]].

Κατά την περίοδο 1976 - 1978 υπήρξε αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).


== Πολιτική σταδιοδρομία ==
== Πολιτική σταδιοδρομία ==
Ακολούθως στη δεκαετία του 1980 ασχολήθηκε με την πολιτική συντασσόμενος με το [[ΠΑΣΟΚ]]. Το 1981 με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ διορίστηκε γενικός διευθυντής της [[ΕΡΤ]] θέση που διατήρησε μέχρι το 1984 όταν ανέλαβε Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο έτος ανέλαβε Πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του [[Ιόνιο Πανεπιστήμιο|Ιονίου Πανεπιστημίου]] (1984). Την περίοδο 1987 - 1989 ανέλαβε αντιπρόεδρος του [[Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο|Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου]], θέση που διατήρησε μέχρι το 1992 και ως ευρωβουλευτής. Ακολούθως ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικά διάφορους υπουργικούς θώκους στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (13 Οκτωβρίου 1993 - 4 Μαΐου 1994) και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας (4 Μαΐου 1994 - 15 Σεπτεμβρίου 1995). Το 1994 κατά το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και τo 1995 ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ως το 1996. Στις εκλογές του 1996 υπέβαλε υποψηφιότητα όπου και εξελέγη βουλευτής Α΄ Περιφέρειας Αθήνας αναλαμβάνοντας αμέσως υπουργός Δημόσιας Τάξης (25 Σεπτεμβρίου 1996 θέση που διατήρησε μέχρι το 1998 όπου και επέστρεψε στη δημοσιογραφία.
Το 1981 με την εκλογή του [[ΠΑΣΟΚ]] διορίστηκε γενικός διευθυντής της [[ΕΡΤ]], θέση που διατήρησε μέχρι το 1984 όταν εκλέχθηκε [[Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο|ευρωβουλευτής]] του ΠΑΣΟΚ (επανεκλέχθηκε στις [[Ελληνικές ευρωεκλογές 1989|ευρωεκλογές του 1989]]). Το 1984 ανέλαβε επίσης πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του [[Ιόνιο Πανεπιστήμιο|Ιονίου Πανεπιστημίου]]. Την περίοδο 1987 - 1992 διατέλεσε αντιπρόεδρος του [[Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο|Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου]].

Με την επιστροφή του [[Ανδρέας Παπανδρέου|Ανδρέα Παπανδρέου]] στην εξουσία διορίστηκε υφυπουργός [[Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας|Εθνικής Οικονομίας]] (13 Οκτωβρίου 1993 - 4 Μαΐου 1994) και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας (4 Μαΐου 1994 - 15 Σεπτεμβρίου 1995). Το 1994, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος και στις 15 Σεπτεμβρίου του 1995 τοποθετήθηκε αναπληρωτής [[Υπουργείο Εξωτερικών (Ελλάδα)|υπουργός Εξωτερικών]] ως τον Ιανουάριο του 1996 και την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Στις εκλογές του 1996 εκλέχθηκε βουλευτής [[Α΄ Αθηνών]] και ανέλαβε [[Υπουργείο Δημόσιας Τάξης|υπουργός Δημόσιας Τάξης]], έως τον Οκτώβριο του 1998. Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης αρχικά είχε επιτυχίες, αλλά η θητεία του έληξε με άσχημο τρόπο λόγω της [[υπόθεση Σορίν Ματέι|υπόθεσης Σορίν Ματέι]].

Ο Γεώργιος Ρωμαίος έχει τιμηθεί με το μετάλλιο της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων (στην [[Πράγα]] το 1971), καθώς και με το χρυσό μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Είναι έγγαμος με την Μαρία Χατζοπούλου και είναι μόνιμος κάτοικος Αθήνας (Φιλοθέη).


Σύμφωνα με την τρίτη και τελευταία σύζυγο του Ανδρέα Παπανδρέου, [[Δήμητρα Λιάνη]], ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1993 είχε προσφέρει την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Γιώργο Ρωμαίο, την οποία ο Ρωμαίος αρνήθηκε.<ref>Δήμητρα Παπανδρέου, 10 χρόνια και 54 μέρες, σελ. 203, Εκδόσεις Λιβάνη, 1997</ref>
== Τιμές - ιδιωτική ζωή ==
Ο Γεώργιος Ρωμαίος έχει τιμηθεί με το μετάλλιο Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων (στη Πράγα το 1971), καθώς και με το χρυσό μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο Γεώργιος Ρωμαίος είναι έγγαμος με την Μαρία Χατζοπούλου, ομιλεί επίσης αγγλικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθήνας (Φιλοθέη).


== Συγγραφικό έργο ==
== Συγγραφικό έργο ==
* "Όταν τα έβλεπα απ΄ έξω" Εκδ. Καστανιώτη (1997)
* «Όταν τα έβλεπα απ' έξω» (Καστανιώτης, 1997)
* "Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα" Εκδ. Πατάκη (2011)
* «Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα» (Πατάκης, 2011)
* "Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών" Εκδ. Πατάκη (2012)
* «Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών» (Πατάκης, 2012)
* "Από τον ανήλικο Όθωνα στη καγκελάριο Μέρκελ" Εκδ. Πατάκη (2012)
* «Από τον ανήλικο Όθωνα στη καγκελάριο Μέρκελ» (Πατάκης, 2012)


== Σημειώσεις ==
Ο Γ. Ρωμαίος έγινε διάσημος με την υπόθεση δολοφονίας του [[Γρηγόρης Λαμπράκης|Γρηγόρη Λαμπράκη]] όταν τότε ως απεσταλμένος δημοσιογράφος του «Βήματος» και των «Νέων» στη Θεσσαλονίκη έκανε πολύ σημαντικές έρευνες που βοήθησαν στο ξεσκέπασμα του [[παρακράτος|παρακράτους]] και του [[Ξενοφών Γιοσμάς|Γιοσμά]] που δρούσε στη συμπρωτεύουσα. Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης αρχικά είχε επιτυχίες, αλλά η θητεία του έληξε με άσχημο τρόπο λόγω της [[υπόθεση Σορίν Ματέι|υπόθεσης Σορίν Ματέι]].
==Παραπομπές==
==Παραπομπές==
<references />
<references />

Έκδοση από την 19:27, 5 Σεπτεμβρίου 2018

Γεώργιος Ρωμαίος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεώργιος Ρωμαίος (Ελληνικά)
Γέννηση14  Απριλίου 1934
Πάγοι Κέρκυρας ή Κέρκυρα
Θάνατος24  Φεβρουαρίου 2023[1]
Αθήνα
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[2]
δημοσιογράφος
συγγραφέας
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΠανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών)
Υπουργός Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδας
Έλληνας υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας‎
Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας
Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
Ευρωβουλευτής (1989–1993, Ελλάδα)[3]
Ευρωβουλευτής (1984–1989, Ελλάδα)[3]
ΒραβεύσειςΜεγαλόσταυρος του Τάγματος Πολιτικής Αξίας της Ισπανίας (1998)[4]

Ο Γεώργιος Ρωμαίος του Θεοδώρου (14 Απριλίου 1934) είναι Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός. Διατέλεσε διευθυντής του «Βήματος», γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, βουλευτής, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπουργός με το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογραφική σταδιοδρομία

Γεννήθηκε στους Πάγους της Κέρκυρας στις 14 Απριλίου του 1934. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην τότε Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ, σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).[5] Αποφοιτώντας ακολούθησε επαγγελματικά τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Το Βήμα», στην οποία και ανέλαβε, διαδοχικά, συντάκτης Βουλής, πολιτικός συντάκτης, διευθυντής σύνταξης και τελικά διευθυντής, μέχρι το 1981. Ταξίδεψε επανειλημμένα, σε δημοσιογραφικές αποστολές, στην Κύπρο, την Ινδία, την Ταϋλάνδη, το Χονγκ Κονγκ, την Ανατολική Γερμανία, την Σοβιετική Ένωση και τον Λίβανο.

Ο Γ. Ρωμαίος έγινε διάσημος με την υπόθεση δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη όταν τότε ως απεσταλμένος δημοσιογράφος του «Βήματος» και των «Νέων» στη Θεσσαλονίκη έκανε πολύ σημαντικές έρευνες που βοήθησαν στο ξεσκέπασμα του παρακράτους και του Γιοσμά που δρούσε στη συμπρωτεύουσα.

Επί δικτατορίας των συνταγματαρχών, το 1971, συνελήφθη και φυλακίστηκε για επτά μήνες (ένα μήνα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και έξι μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού) για τη συμμετοχή του στο ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Κατά την περίοδο 1976 - 1978 υπήρξε αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Πολιτική σταδιοδρομία

Το 1981 με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ διορίστηκε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, θέση που διατήρησε μέχρι το 1984 όταν εκλέχθηκε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (επανεκλέχθηκε στις ευρωεκλογές του 1989). Το 1984 ανέλαβε επίσης πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Την περίοδο 1987 - 1992 διατέλεσε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με την επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία διορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (13 Οκτωβρίου 1993 - 4 Μαΐου 1994) και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας (4 Μαΐου 1994 - 15 Σεπτεμβρίου 1995). Το 1994, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος και στις 15 Σεπτεμβρίου του 1995 τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ως τον Ιανουάριο του 1996 και την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Στις εκλογές του 1996 εκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών και ανέλαβε υπουργός Δημόσιας Τάξης, έως τον Οκτώβριο του 1998. Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης αρχικά είχε επιτυχίες, αλλά η θητεία του έληξε με άσχημο τρόπο λόγω της υπόθεσης Σορίν Ματέι.

Ο Γεώργιος Ρωμαίος έχει τιμηθεί με το μετάλλιο της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων (στην Πράγα το 1971), καθώς και με το χρυσό μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Είναι έγγαμος με την Μαρία Χατζοπούλου και είναι μόνιμος κάτοικος Αθήνας (Φιλοθέη).

Σύμφωνα με την τρίτη και τελευταία σύζυγο του Ανδρέα Παπανδρέου, Δήμητρα Λιάνη, ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1993 είχε προσφέρει την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Γιώργο Ρωμαίο, την οποία ο Ρωμαίος αρνήθηκε.[6]

Συγγραφικό έργο

  • «Όταν τα έβλεπα απ' έξω» (Καστανιώτης, 1997)
  • «Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα» (Πατάκης, 2011)
  • «Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών» (Πατάκης, 2012)
  • «Από τον ανήλικο Όθωνα στη καγκελάριο Μέρκελ» (Πατάκης, 2012)

Παραπομπές

  1. www.aftodioikisi.gr/koinonia/pethane-o-giorgos-romaios/.
  2. www.europarl.europa.eu. 1458. Ανακτήθηκε στις 20  Απριλίου 2022.
  3. 3,0 3,1 www.europarl.europa.eu/meps/en/1458.
  4. BOE-A-1998-12059.
  5. Αντώνης Μακρυδημήτρης, Οι υπουργοί των εξωτερικών της Ελλάδας 1829-2000, εκδ.Καστανιώτης, Αθήνα, 2000, σελ.115
  6. Δήμητρα Παπανδρέου, 10 χρόνια και 54 μέρες, σελ. 203, Εκδόσεις Λιβάνη, 1997

Πηγές

  • Who's Who Αθήνα 1979 σελ.600.
  • Γ. Βούλτεψης "Υπόθεση Λαμπράκη" Εκδ. Αλκυών Αθήνα 1998 σελ.293.
  • Αντώνης Μακρυδημήτρης, Οι υπουργοί των εξωτερικών της Ελλάδας 1829-2000, εκδ.Καστανιώτης, Αθήνα, 2000, σελ.115

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  • Εκπομπή "Μονόγραμμα" ΝΕΡΙΤ 03/03/2015 [1]