Γραβιέρα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ δρθρ
Γραμμή 3: Γραμμή 3:


[[Αρχείο:Gruyère cheese.jpg|thumb|150px]]
[[Αρχείο:Gruyère cheese.jpg|thumb|150px]]
Η '''γραβιέρα''' είναι είδος ελληνικού σκληρού κίτρινου [[τυρί|τυριού]].<ref name="LKN"/> Το όνομά του είναι παραφθορά του γκρυγιέρ ή [[γκρουγιέρ]] ([[gruyère]]), του ελβετικού τυριού που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη, [[Γκρυγιέρ]]. Είναι και τα δύο τυριά με παρόμοια διαδικασία ωρίμανσης, ωστόσο έχουν διαφορετική γεύση και σύσταση καθώς η γραβιέρα παρασκευάζεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα ενώ το [[γκρυγιέρ]] παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα. Υπάρχουν διάφορα είδη γραβιέρας που παρασκευάζονται στην [[Ελλάδα]], όπου είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί μετά την [[φέτα]].
Η '''γραβιέρα''' είναι είδος ελληνικού σκληρού κίτρινου [[τυρί|τυριού]]. Το όνομά του είναι παραφθορά του γκρυγιέρ ή [[γκρουγιέρ]] ([[gruyère]]), του ελβετικού τυριού που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη, [[Γκρυγιέρ]]. Είναι και τα δύο τυριά με παρόμοια διαδικασία ωρίμανσης, ωστόσο έχουν διαφορετική γεύση και σύσταση καθώς η γραβιέρα παρασκευάζεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα ενώ το [[γκρυγιέρ]] παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα. Υπάρχουν διάφορα είδη γραβιέρας που παρασκευάζονται στην [[Ελλάδα]], όπου είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί μετά την [[φέτα]].


== Προϊόντα [[Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης|Π.Ο.Π.]] ==
== Προϊόντα [[Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης|Π.Ο.Π.]] ==
;Γραβιέρα Κρήτης
;Γραβιέρα Κρήτης
:Ελληνική γραβιέρα που παράγεται στην [[Κρήτη]] από πρόβειο [[γάλα]] και ωριμάζει μετά από τουλάχιστον πέντε μήνες. Φτιαγμένο σε τροχούς, στο δέρμα αυτού του σκληρού τυριού σχηματίζονται σταυρωτά σχήματα από το ύφασμα που χρησιμοποιείται κατά την αποστράγγιση. Έχει υπόγλυκη γεύση με μια ευχάριστη καβουρντιστή μυρωδιά.
:Ελληνική γραβιέρα που παράγεται στην [[Κρήτη]] από πρόβειο [[γάλα]] και ωριμάζει μετά από τουλάχιστον πέντε μήνες. Φτιαγμένο σε τροχούς, στο δέρμα αυτού του σκληρού τυριού σχηματίζονται σταυρωτά σχήματα από το ύφασμα που χρησιμοποιείται κατά την αποστράγγιση. Έχει υπόγλυκη γεύση με μια ευχάριστη καβουρδιστή μυρωδιά.


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 17:55, 23 Αυγούστου 2018

Η γραβιέρα είναι είδος ελληνικού σκληρού κίτρινου τυριού. Το όνομά του είναι παραφθορά του γκρυγιέρ ή γκρουγιέρ (gruyère), του ελβετικού τυριού που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη, Γκρυγιέρ. Είναι και τα δύο τυριά με παρόμοια διαδικασία ωρίμανσης, ωστόσο έχουν διαφορετική γεύση και σύσταση καθώς η γραβιέρα παρασκευάζεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα ενώ το γκρυγιέρ παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα. Υπάρχουν διάφορα είδη γραβιέρας που παρασκευάζονται στην Ελλάδα, όπου είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί μετά την φέτα.

Προϊόντα Π.Ο.Π.

Γραβιέρα Κρήτης
Ελληνική γραβιέρα που παράγεται στην Κρήτη από πρόβειο γάλα και ωριμάζει μετά από τουλάχιστον πέντε μήνες. Φτιαγμένο σε τροχούς, στο δέρμα αυτού του σκληρού τυριού σχηματίζονται σταυρωτά σχήματα από το ύφασμα που χρησιμοποιείται κατά την αποστράγγιση. Έχει υπόγλυκη γεύση με μια ευχάριστη καβουρδιστή μυρωδιά.

Παραπομπές

Σφάλμα αναφοράς: Η ετικέτα <ref> με όνομα «LKN» που ορίζεται μέσα στο <references> δεν χρησιμοποιείται σε προηγούμενο κείμενο.