Γκαρθία Σάντσεθ Γ΄ της Παμπλόνα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
O '''Γκαρθία Σάντσεθ Γ΄ της Παμπλόνα''' (''Gartzea III.a Sanoitz'', περί το [[1012]] - [[15 Σεπτεμβρίου]] [[1054]]) <ref>Europäische Stammtafeln: II #56, III.1 #145; Moriarty, Plantagenet Ancestry of King Edward III and Queen Philippa of Hainault, p80, 109</ref> από τον [[Οίκος των Χιμένεθ|Οίκο των Χιμένεθ]] ήταν βασιλιάς της [[Βασίλειο της Παμπλόνα|Παμπλόνα]] ([[1034]] - [[1054]]), κόμης της Αλάβας και κυβερνήτης μεγάλου τμήματος της [[Κομητεία της Καστίλης|κομητείας της Καστίλης]]. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του [[Σάντσο Γκαρθές Γ΄ της Παμπλόνα]] και της [[Μουνιαδόνα της Καστίλης|Μουνιαδόνας της Καστίλης]]. Κληρονόμησε όλα τα δικαιώματα του στο στέμμα της Παμπλόνα και έγινε κυρίαρχος στα αδέλφια του : τον [[Ραμίρο Α΄ της Αραγωνίας]] που πήρε εδάφη τα οποία έγιναν η βάση για την δημιουργία της [[Κομητεία της Αραγωνίας|κομητείας της Αραγωνίας]] και τον Γκονζάλο που κληρονόμησε την [[Κομητεία του Σοβράρμπε]] και την [[Κομητεία της Ριβαγόρθα]]. Είχε επίσης δικαιώματα κυριαρχίας και στον αδελφό του Φερδινάνδο ο οποίος την εποχή που ήταν βασιλιάς ο πατέρας του είχε διατελέσει κόμης της Καστίλης.
O '''Γκαρθία Σάντσεθ Γ΄ της Παμπλόνα''' (''Gartzea III.a Sanoitz'', περί το [[1012]] - [[15 Σεπτεμβρίου]] [[1054]]) <ref>Europäische Stammtafeln: II #56, III.1 #145; Moriarty, Plantagenet Ancestry of King Edward III and Queen Philippa of Hainault, p80, 109</ref> από τον [[Οίκος των Χιμένεθ|Οίκο των Χιμένεθ]] ήταν βασιλιάς της [[Βασίλειο της Παμπλόνα|Παμπλόνα]] ([[1034]] - [[1054]]), κόμης της Αλάβας και κυβερνήτης μεγάλου τμήματος της [[Κομητεία της Καστίλης|κομητείας της Καστίλης]]. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του [[Σάντσο Γκαρθές Γ΄ της Παμπλόνα]] και της [[Μουνιαδόνα της Καστίλης|Μουνιαδόνας της Καστίλης]]. Κληρονόμησε όλα τα δικαιώματα του στο στέμμα της Παμπλόνα και έγινε κυρίαρχος στα αδέλφια του : τον [[Ραμίρο Α΄ της Αραγωνίας]] που πήρε εδάφη τα οποία έγιναν η βάση για την δημιουργία της [[Κομητεία της Αραγωνίας|κομητείας της Αραγωνίας]] και τον [[Γκονθάλο του Σοβράρμπε και της Ριβαγόρθα|Γκονθάλο]] που κληρονόμησε την [[Κομητεία του Σοβράρμπε]] και την [[Κομητεία της Ριβαγόρθα]]. Είχε επίσης δικαιώματα κυριαρχίας και στον αδελφό του Φερδινάνδο ο οποίος την εποχή που ήταν βασιλιάς ο πατέρας του είχε διατελέσει κόμης της Καστίλης.


Ο Γκαρθία Σάντσεθ κληρονόμησε το στέμμα της Παμπλόνα παρακάμπτοντας τον μεγαλύτερο αδελφό του Ραμίρο επειδή ήταν νόθος, νίκησε τον ετεροθαλή αδελφό του σε μάχη (1043) σταθεροποιώντας τα ανατολικά σύνορα του βασιλείου του. Ο Γκαρθία Σάντσεθ Γ΄ εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα από την εξασθένιση των Ισλαμικών βασιλείων της Ιβηρικής μετά την διάλυση του [[Χαλιφάτο της Κόρδοβας|Χαλιφάτου της Κόρδοβας]] για να αυξήσει τα σύνορα του στα νότια καταλαμβάνοντας την πόλη της Καλαχόρας. Κληρονόμησε τέλος την κομητεία της Αλάβας και ένα μεγάλο τμήμα από την κομητεία της Καστίλης.
Ο Γκαρθία Σάντσεθ κληρονόμησε το στέμμα της Παμπλόνα παρακάμπτοντας τον μεγαλύτερο αδελφό του Ραμίρο επειδή ήταν νόθος, νίκησε τον ετεροθαλή αδελφό του σε μάχη (1043) σταθεροποιώντας τα ανατολικά σύνορα του βασιλείου του. Ο Γκαρθία Σάντσεθ Γ΄ εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα από την εξασθένιση των Ισλαμικών βασιλείων της Ιβηρικής μετά την διάλυση του [[Χαλιφάτο της Κόρδοβας|Χαλιφάτου της Κόρδοβας]] για να αυξήσει τα σύνορα του στα νότια καταλαμβάνοντας την πόλη της Καλαχόρας. Κληρονόμησε τέλος την κομητεία της Αλάβας και ένα μεγάλο τμήμα από την κομητεία της Καστίλης.

Έκδοση από την 05:32, 12 Αυγούστου 2018

Γκαρθία Σάντσεθ Γ΄ της Παμπλόνα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Gartzea III.a Sanoitz (Βασκικά)
Γέννηση1012
Nájera
Θάνατος1  Σεπτεμβρίου 1054[1]
Atapuerca
Τόπος ταφήςΣάντα Μαρία λα Ρεάλ της Νιχέρα
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Παμπλόνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣτεφανία της Ναβάρρας[2][3]
ΣύντροφοςNN
ΤέκναΡαμίρο Γκαρθές της Καλαόρρα
Σάντσο Γκαρθές του Ουνκαστίγιο[4][5]
Ραϊμόντο Γκαρθές της Ναβάρας
Ερμενσίνδα Γκαρθές της Ναβάρας[6]
Ουράκα της Ναβάρας[7][4]
Φερνάντο Γκαρθές
Μενθία Γκαρθές
Χιμένα Γκαρθές
Μάγιορ Γκαρθές
Σάντσα Γκαρθές
Σάντσο Δ΄ της Παμπλόνα[5]
ΓονείςΣάντσο Γκαρθές Γ´ της Παμπλόνα[5] και Μουνιαδόνα της Καστίλης[5]
ΑδέλφιαΓκονθάλο του Σοβράρμπε και της Ριβαγόρθα
Φερδινάνδος Α΄ του Λεόν
Ραμίρο Α´ της Αραγωνίας
Χιμένα Σάντσεθ της Ναβάρας
ΟικογένειαΟίκος των Χιμένεθ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςμάχη της Αταπουέρκα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαKing of Najera
Μονάρχης της Παμπλόνα (1035–1054)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Γκαρθία Σάντσεθ Γ΄ της Παμπλόνα (Gartzea III.a Sanoitz, περί το 1012 - 15 Σεπτεμβρίου 1054) [8] από τον Οίκο των Χιμένεθ ήταν βασιλιάς της Παμπλόνα (1034 - 1054), κόμης της Αλάβας και κυβερνήτης μεγάλου τμήματος της κομητείας της Καστίλης. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Σάντσο Γκαρθές Γ΄ της Παμπλόνα και της Μουνιαδόνας της Καστίλης. Κληρονόμησε όλα τα δικαιώματα του στο στέμμα της Παμπλόνα και έγινε κυρίαρχος στα αδέλφια του : τον Ραμίρο Α΄ της Αραγωνίας που πήρε εδάφη τα οποία έγιναν η βάση για την δημιουργία της κομητείας της Αραγωνίας και τον Γκονθάλο που κληρονόμησε την Κομητεία του Σοβράρμπε και την Κομητεία της Ριβαγόρθα. Είχε επίσης δικαιώματα κυριαρχίας και στον αδελφό του Φερδινάνδο ο οποίος την εποχή που ήταν βασιλιάς ο πατέρας του είχε διατελέσει κόμης της Καστίλης.

Ο Γκαρθία Σάντσεθ κληρονόμησε το στέμμα της Παμπλόνα παρακάμπτοντας τον μεγαλύτερο αδελφό του Ραμίρο επειδή ήταν νόθος, νίκησε τον ετεροθαλή αδελφό του σε μάχη (1043) σταθεροποιώντας τα ανατολικά σύνορα του βασιλείου του. Ο Γκαρθία Σάντσεθ Γ΄ εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα από την εξασθένιση των Ισλαμικών βασιλείων της Ιβηρικής μετά την διάλυση του Χαλιφάτου της Κόρδοβας για να αυξήσει τα σύνορα του στα νότια καταλαμβάνοντας την πόλη της Καλαχόρας. Κληρονόμησε τέλος την κομητεία της Αλάβας και ένα μεγάλο τμήμα από την κομητεία της Καστίλης. Συμμάχησε με τον αδελφό του 1037 τον νόμιμο κόμη της Καστίλης σε μάχη εναντίον του βασιλιά της Λεόν κοντά στον ποταμό Πισουέργκα στην μάχη της Ταμαρόν. Ο Βερμούνδος Γ΄ της Λεόν ηττήθηκε και σκοτώθηκε στην μάχη διακόπτοντας την δυναστεία η οποία έφτανε ως τον Πέτρο της Κανταβρίας, ο Φερδινάνδος ορκίστηκε βασιλιάς της Λεόν.[9] Οι σχέσεις στην συνέχεια ανάμεσα στα δυο αδέλφια βρέθηκαν σε κρίση για την διανομή των εδαφών μεταξύ της Λεόν και της Παμπλόνα φτάνοντας μέχρι την μάχη της Αταπουέρκα στη οποία ο Γκαρθία Σάντσεθ έχασε και σκοτώθηκε. [10]

Οικογένεια

Με την σύζυγο του Στεφανία του Φουά (1038) απέκτησε :[11]

  • Σάντσο Δ΄π. 1039-1076, βασιλιάς της Παμπλόνα.
  • Ουρράκα, παντρεύτηκε τον Γκαρθία Ορδόνιεθ κύριο της Νάχερα και τού Γκρανιόν.
  • Ερμενσίντα, παντρεύτηκε τον Φοτούν Σάντσεθ κύριο της Τζέκεδα.
  • Ραμίρο απεβ. 1083.
  • Φερνάντο, κύριος της Μπουθέστα, Χουμπέρα, Λαγκονίγια και Οπρέλα.
  • Ραμόν, κύριος τού Μουρίγιο και Αγονθίγιο.
  • Χιμένα, κυρία τού Κορκουέτος, Όρνος δε Μονκαλβίγιο και Δαρόκα.[12]
  • Μάγιορ/Μαρία, κυρία τού Τζάνγκουας.
  • Σάντσα.

Από μη νόμιμες σχέσεις είχε φυσικά τέκνα:

Παραπομπές

  1. p42046.htm#i420454.
  2. p11331.htm#i113304. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. p42046.htm#i420454. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  4. 4,0 4,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  6. Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2016.
  7. Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2016.
  8. Europäische Stammtafeln: II #56, III.1 #145; Moriarty, Plantagenet Ancestry of King Edward III and Queen Philippa of Hainault, p80, 109
  9. Bernard F. Reilly, The Contest of Christian and Muslim Spain 1031–1157, (Blackwell Publishers Inc., 1995), 27.
  10. Joseph F. O'Callaghan, A History of Medieval Spain, (Cornell University Press, 1975), 195.
  11. Salazar y Acha agrees with the opinion of Languedoc historians who held that she was the daughter of Bernard-Roger, Count of Bigorre and his wife Gersenda, explaining Stephanie's presence in Barcelona as a lady in the court of her maternal aunt Ermesinde of Carcassonne married to Ramon Borrell, count of Barcelona.
  12. Appears for the last time on 27 May 1085 at the Monastery of Santa María la Real of Najera confirming a donation made by her brother Ramiro.

Πηγές

  • Bernard F. Reilly, The Contest of Christian and Muslim Spain 1031–1157, (Blackwell Publishers Inc., 1995)
  • Joseph F. O'Callaghan, A History of Medieval Spain, (Cornell University Press, 1975)
  • Martínez Díez, Gonzalo (2007). Sancho III el Mayor Rey de Pamplona, Rex Ibericus. Madrid.
  • Salazar y Acha, Jaime de (1992). "Reflexiones sobre la posible historicidad de un episodio de la Crónica Najarense". Príncipe de Viana, Anejo 14:537–564.
Προκάτοχος:
Σάντσο ο Μέγας
Βασιλιάς της Παμπλόνα

10351054
Διάδοχος:
Σάντσο Δ΄
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα García Sánchez III of Pamplona της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).