Συνθήκη του Νύσταντ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Δημιουργήθηκε από μετάφραση της σελίδας "Treaty of Nystad"
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 16:51, 22 Ιουλίου 2018

Συνθήκη του Νύσταντ
Αρχείο:File:NystatIngria.png
{{{image_alt}}}
Treaty effects: pre-war Sweden in yellow, Russia in green, Russian gains indicated.

Η Συνθήκη της Nystad (ρωσικά: Ништадтский мир‎‎, φινλανδικά: Uudenkaupungin rauha‎‎, σουηδικά: Freden i Nystad‎‎, εσθονικά: Uusikaupunki rahu‎‎) ήταν η τελευταία συνθήκη ειρήνης του μεγάλου Βορείου Πολέμου 1700–1721. Ήταν συναφθεί μεταξύ του Τσαρισμού στη Ρωσία και τη σουηδική Αυτοκρατορία στις 10 September [Π.Η. 30 August] 1721 στη σουηδική πόλη του Nystad (φινλανδικά: Uusikaupunki‎‎στο νότιο-δυτικά της σημερινής Φινλανδία). Η σουηδία είχε διευθετηθεί με τα άλλα μέρη στη Στοκχόλμη (1719 και 1720) και σε Frederiksborg (1720).

Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Πέτρος α ' της Ρωσίας είχαν καταλάβει όλες τις σουηδικές κτήσεις στην ανατολική ακτή της Βαλτικής: σουηδική Ingria (όπου άρχισε να χτίζει το σύντομα-να-να είναι νέα ρωσική πρωτεύουσα, την Αγία Πετρούπολη το 1703), σουηδίας με την Εσθονία και τη σουηδική Livonia (η οποία είχε παραδοθεί το 1710), και η Φινλανδία.

Σε Nystad, ο Βασιλιάς Φρειδερίκος της Σουηδίας αναγνώρισε επίσημα την μεταφορά της Εσθονίας, Livonia, Ingria, και τη Νοτιοανατολική Φινλανδία (Kexholmslän και μέρος της Καρελίας) προς τη Ρωσία σε αντάλλαγμα για δύο εκατομμύρια ασήμι thaler, ενώ η Ρωσία επέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της Φινλανδίας με το σουηδικό κράτος.[1][2]

Η Συνθήκη κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του γερμανικού Βαλτικής αριστοκρατία στην Εσθονία και Livonia για να διατηρήσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα, τα υφιστάμενα σύνορα των τελωνειακών, την αυτοδιοίκηση, τους Λουθηρανική θρησκεία, και της γερμανικής γλώσσας * ειδική θέση στη ρωσική Αυτοκρατορία επιβεβαιώθηκε από όλους Τσάροι της ρωσίας από τον Μεγάλο Πέτρο (βασίλεψε 1682-1725) να Alexander II [3] (βασίλεψε 1855-1881).

Nystad εκδηλώνεται η αποφασιστική στροφή στην Ευρωπαϊκή ισορροπία ισχύος που ο πόλεμος είχε επιφέρει: η σουηδική αυτοκρατορική εποχή είχε τελειώσει * η Σουηδία εισήλθε στην Εποχή της Ελευθερίας, ενώ η Ρωσία είχε αναδειχθεί ως μια νέα αυτοκρατορία.

Κληρονομιά

Στην προ-1917 Αγία Πετρούπολη, στο Vyborgsky περιοχή (σχετικά πλησιέστερο σε Ρωσο-φινλανδικά σύνορα) μία από τις αρτηρίες (τώρα Λεσνοι prospekt) ονομάστηκε μετά από το Nystad συνθήκη (Nystadt Street, Rus. Ништадтская улица).[4] Η περιοχή στεγάζει επίσης μια εκκλησία για τον εορτασμό της πρώτης ρωσικής νίκης στο Μεγάλο Βόρειο πόλεμο, τη Μάχη της Πολτάβα – St. Sampsonius' Cathedral.

Δείτε επίσης

  • Λίστα συνθήκες

Αναφορές

  1. ρωσικά: РГАДА. Рукописный отдел библиотеки Московской Синодальной типографии. Фонд 381, ед.хр.805. Л.6.‎‎ Original handwritten text of the Treaty of Nystad in Russian
  2. (Ρωσικά) Ништадтский мирный договор между Россией и Швецией, 30 августа 1721 г. Text of the Treaty of Nystad in Russian
  3. Ragsdale, Hugh· V. N. Ponomarev (1993). Imperial Russian foreign policy. Cambridge University Press. σελ. 42. ISBN 978-0-521-44229-9. 
  4. Лев Успенский. Записки старого петербуржца. (Lev Uspenskii. Zapiski starogo peterburjca.) Any edition.

Εξωτερικές συνδέσεις