Πολιορκία της Μενδενίτσας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Giotaath (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 20: Γραμμή 20:
==Η εξέλιξη των γεγονότων==
==Η εξέλιξη των γεγονότων==
Ο [[Ιωάννης Δυοβουνιώτης]] πολιόρκησε την Μενδενίτσα. Οι Τούρκοι όμως αντιστάθηκαν στις επανειλημμένες επιθέσεις των Ελλήνων και προστάτευσαν καλά το φρούριο. Η κατάσταση του Δυοβουνιώτη άρχισε να αλλάζει όταν κατέφθασαν ενισχύσεις πρώτα από τον [[Κομνάς Τράκας|Τράκα]] και ύστερα από τον [[Αθανάσιος Διάκος|Αθανάσιο Διάκο]] στις 8 Απριλίου 1821.Η θέση των πολιορκημένων έγινε δύσκολη και λόγω της έλλειψης τροφίμων και νερού παραδόθηκαν πέντε μέρες αργότερα.<ref>''Ιστορία του Ελληνικού Έθνους'', Εκδοτική Αθηνών, τ. ΙΒ', σ. 100.</ref>Οι Τούρκοι που παραδόθηκαν μοιράστηκαν στους χωριανούς, και φονεύτηκαν όλοι.
Ο καπετάνιος Διοβουνιώτης μαζί με τους επαρχιώτες πολιόρκησαν τους Τούρκους που ζούσαν στην Μενδενίτσα και στο οθωμανικό Τουρκοχώρι και τους ανάγκασαν να παραδοθούν μετά από λίγες μέρες επειδή τους τέλειωσαν τα τρόφιμα και το νερό. Οι Τούρκοι που παραδόθηκαν μοιράστηκαν στους χωριανούς, και φονεύτηκαν όλοι.


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 13:04, 8 Ιουλίου 2018

Πολιορκία στη Μενδενίτσα
Ελληνική Επανάσταση του 1821
Χρονολογίααρχές της Επανάστασης
ΤόποςΜενδενίτσα και Τουρκοχώρι
Έκβασηπαράδοση των Τούρκων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Απώλειες
 
ολοσχερής καταστροφή

Η Πολιορκία της Μενδενίτσας ήταν πολεμική εμπλοκή της Επανάστασης του 1821 με σκοπό την απελευθέρωση της Μενδενίτσας.

Η εξέλιξη των γεγονότων

Ο Ιωάννης Δυοβουνιώτης πολιόρκησε την Μενδενίτσα. Οι Τούρκοι όμως αντιστάθηκαν στις επανειλημμένες επιθέσεις των Ελλήνων και προστάτευσαν καλά το φρούριο. Η κατάσταση του Δυοβουνιώτη άρχισε να αλλάζει όταν κατέφθασαν ενισχύσεις πρώτα από τον Τράκα και ύστερα από τον Αθανάσιο Διάκο στις 8 Απριλίου 1821.Η θέση των πολιορκημένων έγινε δύσκολη και λόγω της έλλειψης τροφίμων και νερού παραδόθηκαν πέντε μέρες αργότερα.[1]Οι Τούρκοι που παραδόθηκαν μοιράστηκαν στους χωριανούς, και φονεύτηκαν όλοι.

Πηγές


  1. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τ. ΙΒ', σ. 100.