Γιαροσλάβ Οσμομίσλ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Ο '''Γιαροσλάβ Βολοντιμιρκόβιτς''' ο ''νουνεχής'', ουκραν. Ярослав Осмомисл Осмомыслъ [προφ. Οσμομί...
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Γιαροσλάβ Βολοντιμιρκόβιτς''' ο ''νουνεχής'', ουκραν. Ярослав Осмомисл Осмомыслъ [προφ. Οσμομίσλ]] (π. 1135 - 1 Οκτωβρίου 1187) από τον [[Ρουρικίδες|Οίκο των Ρουρικιδών-Γαλικίας]] ήταν πρίγκιπας της Γαλικίας (1153-87).
Ο '''Γιαροσλάβ Βολοντιμιρκόβιτς''' ο ''νουνεχής'', ουκραν. Ярослав Осмомисл Осмомыслъ [προφ. Οσμομίσλ] (π. 1135 - 1 Οκτωβρίου 1187) από τον [[Ρουρικίδες|Οίκο των Ρουρικιδών-Γαλικίας]] ήταν πρίγκιπας της Γαλικίας (1153-87).


==Βιογραφία==
==Βιογραφία==
Ήταν γιος τού [[Βολοντιμίρκο Βολοντάροβιτς|Βολοντιμίρκο]] πρίγκιπα της Γαλικίας και μίας των Άρπαντ, κόρης τού [[ΚΟλομάν της Ουγγαρίας]].
Ήταν γιος τού [[Βολοντιμίρκο Βολοντάροβιτς|Βολοντιμίρκο]] πρίγκιπα της Γαλικίας και μίας των Άρπαντ, κόρης τού [[Κολομάν της Ουγγαρίας]].


Ανέλαβε την εξουσία το 1153. Στην εξωτερική του πολιτική ήταν σύμμαχος με τους βασιλείς της ΟΥγγαρίας και της Πολωνίας και εναντίον των πριγκίπων τού Κιέβου, οι οποίοι υποστήριζαν τον εξάδελφό του Ιβάν τού Μπερλάντνικ στις προσπάθειές του να αποσπάσει συνοριακές πόλεις από τη Βολινία. Έπειτα από πολλά έτη εχθροπραξιών, ο Γιαροσλάβ ο Γιαροσλάβ κατάφερε την εξορία τού Μπερλάντνικ, ο οποίος πήγε στην Κωνσταντινούπολη, στην Αυλή τού [[Μανουήλ Α΄ Κομηνός|Μανουήλ Α΄ Κομνηνού]] Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.
Ανέλαβε την εξουσία το 1153. Στην εξωτερική του πολιτική ήταν σύμμαχος με τους βασιλείς της Ουγγαρίας και της Πολωνίας και εναντίον των πριγκίπων τού Κιέβου, οι οποίοι υποστήριζαν τον εξάδελφό του Ιβάν τού Μπερλάντνικ στις προσπάθειές του να αποσπάσει συνοριακές πόλεις από τη Βολινία. Έπειτα από πολλά έτη εχθροπραξιών, ο Γιαροσλάβ κατάφερε την εξορία τού Ιβάν, ο οποίος πήγε στην Κωνσταντινούπολη, στην Αυλή τού [[Μανουήλ Α΄ Κομνηνός|Μανουήλ Α΄ Κομνηνού]] Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.


Το 1164-65 ο [[Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός|Ανδρόνικος Κομνηνός]], εξάδελφος τού Αυτοκράτορα, δραπέτευσε από την αιχμαλωσία στην Κωνσταντινούπολη και διέφυγε στην Αυλή τού Γιαροσλάβ. H προοπτική διεκδίκησης τού θρόνου της Κωνσταντινούπολης από τον Ανδρόνικο με την υποστήριξη της Γαλικίας και της Ουγγαρίας ανησύχησε τους Ρωμαίους και η διπλωμάτες τους αναστατώθηκαν άνευ προηγουμένου. Ο Μανουήλ Α΄ χαρίστηκε στον εξάδελφό του και τον έπεισε να επιστρέψει το 1165. Επίσης ο Γιαροσλάβ πείστηκε να εγκαταλείψει τις Ουγγρκές διασυνδέσεις του και να επιστρέψει πλήρως στην Αυτοκρατορική σφαίρα επιρροής. Ως το 1200 οι πρίγκιπες της Γαλικίας πρόσφεραν υπηρεσίες στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, επιτιθέμενοι στους εχθρούς της Κουμάνους.
Το 1164-65 ο [[Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός|Ανδρόνικος Κομνηνός]], εξάδελφος τού Αυτοκράτορα, δραπέτευσε από την αιχμαλωσία στην Κωνσταντινούπολη και διέφυγε στην Αυλή τού Γιαροσλάβ. H προοπτική διεκδίκησης τού θρόνου της Κωνσταντινούπολης από τον Ανδρόνικο με την υποστήριξη της Γαλικίας και της Ουγγαρίας ανησύχησε τους Ρωμαίους και οι διπλωμάτες τους αναστατώθηκαν άνευ προηγουμένου. Τελικά ο Μανουήλ Α΄ χαρίστηκε στον εξάδελφό του και τον έπεισε να επιστρέψει το 1165. Επίσης ο Γιαροσλάβ πείστηκε να εγκαταλείψει τις Ουγγρικές διασυνδέσεις του και να επιστρέψει πλήρως στην Αυτοκρατορική σφαίρα επιρροής. Ως το 1200 οι πρίγκιπες της Γαλικίας πρόσφεραν υπηρεσίες στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, επιτιθέμενοι στους εχθρούς της Κουμάνους.


==Οικογένεια==
==Οικογένεια==
Νυμφέυτηκε την Όλγα των Ρουρικιδών, κόρη τού [[Γιούρι Α΄ του Κιέβου|Γιούρι Α΄]] του ''μακρόχειρος'' (dolgoruky) πρίγκιπα τού Κιέβου και είχε τέκνα:
Νυμφεύτηκε την Όλγα των Ρουρικιδών, κόρη τού [[Γιούρι Α΄ του Κιέβου|Γιούρι Α΄]] του ''μακρόχειρος'' (dolgoruky) πρίγκιπα τού Κιέβου και είχε τέκνα:
* [[Βλαντίμιρ Β΄ Γιαροσλάβιτς|Βλαντίμιρ Β΄]] απεβ. 1198/9, πρίγκιπας της Γαλικίας.
* [[Βλαντίμιρ Β΄ Γιαροσλάβιτς|Βλαντίμιρ Β΄]] απεβ. 1198/9, πρίγκιπας της Γαλικίας.
* Ευφροσύνη, παντρεύτηκε τον [[Ιγκόρ Σβιατοσλάβιτς|Ιγκόρ]] πρίγκιπα τού Τσέρνιγοφ.
* Ευφροσύνη, παντρεύτηκε τον [[Ιγκόρ Σβιατοσλάβιτς|Ιγκόρ]] πρίγκιπα τού Τσέρνιγοφ.

Έκδοση από την 12:34, 3 Ιουλίου 2018

Ο Γιαροσλάβ Βολοντιμιρκόβιτς ο νουνεχής, ουκραν. Ярослав Осмомисл Осмомыслъ [προφ. Οσμομίσλ] (π. 1135 - 1 Οκτωβρίου 1187) από τον Οίκο των Ρουρικιδών-Γαλικίας ήταν πρίγκιπας της Γαλικίας (1153-87).

Βιογραφία

Ήταν γιος τού Βολοντιμίρκο πρίγκιπα της Γαλικίας και μίας των Άρπαντ, κόρης τού Κολομάν της Ουγγαρίας.

Ανέλαβε την εξουσία το 1153. Στην εξωτερική του πολιτική ήταν σύμμαχος με τους βασιλείς της Ουγγαρίας και της Πολωνίας και εναντίον των πριγκίπων τού Κιέβου, οι οποίοι υποστήριζαν τον εξάδελφό του Ιβάν τού Μπερλάντνικ στις προσπάθειές του να αποσπάσει συνοριακές πόλεις από τη Βολινία. Έπειτα από πολλά έτη εχθροπραξιών, ο Γιαροσλάβ κατάφερε την εξορία τού Ιβάν, ο οποίος πήγε στην Κωνσταντινούπολη, στην Αυλή τού Μανουήλ Α΄ Κομνηνού Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Το 1164-65 ο Ανδρόνικος Κομνηνός, εξάδελφος τού Αυτοκράτορα, δραπέτευσε από την αιχμαλωσία στην Κωνσταντινούπολη και διέφυγε στην Αυλή τού Γιαροσλάβ. H προοπτική διεκδίκησης τού θρόνου της Κωνσταντινούπολης από τον Ανδρόνικο με την υποστήριξη της Γαλικίας και της Ουγγαρίας ανησύχησε τους Ρωμαίους και οι διπλωμάτες τους αναστατώθηκαν άνευ προηγουμένου. Τελικά ο Μανουήλ Α΄ χαρίστηκε στον εξάδελφό του και τον έπεισε να επιστρέψει το 1165. Επίσης ο Γιαροσλάβ πείστηκε να εγκαταλείψει τις Ουγγρικές διασυνδέσεις του και να επιστρέψει πλήρως στην Αυτοκρατορική σφαίρα επιρροής. Ως το 1200 οι πρίγκιπες της Γαλικίας πρόσφεραν υπηρεσίες στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, επιτιθέμενοι στους εχθρούς της Κουμάνους.

Οικογένεια

Νυμφεύτηκε την Όλγα των Ρουρικιδών, κόρη τού Γιούρι Α΄ του μακρόχειρος (dolgoruky) πρίγκιπα τού Κιέβου και είχε τέκνα:

  • Βλαντίμιρ Β΄ απεβ. 1198/9, πρίγκιπας της Γαλικίας.
  • Ευφροσύνη, παντρεύτηκε τον Ιγκόρ πρίγκιπα τού Τσέρνιγοφ.
  • Βιατσεσλάβα απεβ. μετά το 1200, παντρεύτηκε τον Όδονα των Πιαστ δούκα της Μεγαλύτερης Πολωνίας.
  • (κόρη), παντρεύτηκε τον Στέφανο Γ΄ της Ουγγαρίας.

Από την παλλακίδα του Ναστάζια (Αναστασία) είχε τέκνο:

  • Ολέγκ 1161-1188, πρίγκιπας της Γαλικίας.

Πηγές

  • Pasternak, Ya. Ancient Halych. Krakov-Lviv, 1944
  • Maiorov A.V. Galitsko-Volynskaya Rus: Ocherki sotsialno-politicheskikh otnoshenii v domongolskii period. Knyaz, boyare i gorodskaya obschina. St Petersburg, 2001 (in Russian).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Yaroslav Osmomysl της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).