ΑΝΤ1: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 193: Γραμμή 193:
{{Όμιλος ΑΝΤ1}}{{Τηλεόραση στην Ελλάδα}}
{{Όμιλος ΑΝΤ1}}{{Τηλεόραση στην Ελλάδα}}


[[Κατηγορία:Τηλεοπτικά κανάλια και σταθμοί οι οποίοι ιδρύθηκαν το 1989]]
[[Κατηγορία:Όμιλος ΑΝΤ1]]
[[Κατηγορία:Όμιλος ΑΝΤ1]]

Έκδοση από την 07:38, 3 Ιουλίου 2018

ANT1
Ίδρυση1989
Πρώτη λειτουργία31 Δεκεμβρίου 1989
Έναρξη λειτουργίας31 Δεκεμβρίου 1989
Εικόνα16:9, 576i (SDTV)
16:9, 1080i (HDTV)
Τηλεθέαση10.8% (21/05/2018 - 27/05/2018, [1])
ΙδιοκτήτηςAntenna TV Α.Ε.
Όμιλος Αntenna
Συνεργαζόμενα κανάλιαΑΝΤ1 Κύπρου
Μακεδονία TV
Σημαντικά πρόσωπαΘοδωρής Κυριακού
Γιώργος Παπαδάκης
Νίκος Χατζηνικολάου
Αντώνης Κανάκης
ΣλόγκανΏρα για ΑΝΤ1
ΙδρυτήςΜίνως Κυριακού
Χώρα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Περιοχή εκπομπήςΠανελλαδικά
Κεντρικά γραφείαΛεωφ. Κηφισίας 10-12, Μαρούσι, Αθήνα, Ελλάδα
ΙστοσελίδαANT1 TV
Λήψη
Επίγεια Ψηφιακά
ΣυχνότηταΠανελλαδικά σε κατά τόπους συχνότητες
Δορυφορικά
NOVAΘέση 106
COSMOTE TVΘέση 107
Καλωδιακά
COSMOTE TVΘέση 6
Διαδικτυακά
Δείτε ζωντανά (Μόνο προγράμματα παραγωγής)
(π  σ  ε )

Ο Antenna TV (ANT1 και με ελληνικούς χαρακτήρες Αντέννα) είναι ο δεύτερος, χρονολογικά, ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός που λειτούργησε στην Ελλάδα.

Ιδρύθηκε το 1989 και εξέπεμψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 31 Δεκεμβρίου 1989. Αντέννα σημαίνει στα Ιταλικά (και ο όρος έχει γίνει διεθνής) κεραία.

Ιστορία

  • 1989: O Antenna ξεκίνησε να εκπέμπει την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου, ένα μήνα μετά το Mega Channel. Ο τότε γενικός συντονιστής και παραγωγός του νεοϊδρυθέντος σταθμού, Νίκος Μαστοράκης έφερε αρκετές πρωτότυπες ιδέες για τους Έλληνες τηλεθεατές βασισμένες σε concept ξένων παραγωγών έπειτα από την παραμονή του στις ΗΠΑ. Προγράμματα όπως το τηλεπαιχνίδι Ο τροχός της τύχης (Wheel of Fortune) του 1990 - 1996, και η κωμική σειρά Οι Μεν Και Οι Δεν του 1993 - 1996, ήταν από τα πρώτα του είδους τους στην Ελλάδα. Κινούμενα σχέδια προβάλλονταν τις πρωινές ώρες, τα περισσότερα μεταγλωττισμένα στην Ελληνική γλώσσα.
  • Μέσα δεκαετίας 1990: Ο Antenna ξεκίνησε τη μετάδοσή του, το 1992 στην Κύπρο, και το 1996 στη Βόρεια Αμερική μέσω του ΑΝΤ1 Satellite, και στην Αυστραλία μέσω του ΑΝΤ1 Pacific. Αρχικά, ξεκίνησε με σύντομο πρόγραμμα και μεταδόθηκε ζωντανά από τις 19:00 το απόγευμα μέχρι τις 3:00 τη νύχτα και με επαναλήψεις από τις 9:00 το πρωί έως και τις 17:00 το απόγευμα. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Κροατίας από το Κροατικό Κέντρο Πληροφόρησης μεταδόθηκε επίσης από το ίδιο κανάλι. Το σλόγκαν του σταθμού ΑΝΤ1: Νούμερο Ένα χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1998 και μετά από αξιολογήσεις ήταν το πρώτο κανάλι σε τηλεθέαση στην Ελληνική τηλεόραση. Μερικά προγράμματα καθ' όλη τη δεκαετία του 1990 έγιναν πρώτα σε τηλεθέαση.
  • 1992: Το Καλημέρα Ελλάδα έκανε το ντεμπούτο του, ως η πρώτη πρωινή τηλεοπτική εκπομπή στην Ελλάδα.
  • 1995: Η Λάμψη και το Καλημέρα Ζωή έφτασαν τα 1.000 επεισόδια.
  • 1996: Ο ΑΝΤ1 Satellite άρχισε να εκπέμπει στις ΗΠΑ μέσω των παροχών μετάδοσης Dish Network και EchoStar στο κανάλι 604.
  • 1997-1998: Ξεκίνησε σε λειτουργία, η επίσημη ιστοσελίδα του σταθμού στο www.antenna.gr.
  • Σεπτέμβριος 1999: Ο ΑΝΤ1 Satellite και ο ΑΝΤ1 Pacific επέκτειναν το πρόγραμμά τους σε δεκαέξι ώρες εκπομπής και προστίθεται επίσης κάλυψη ζωντανών ειδήσεων.
  • 1999: Η Λάμψη και το Καλημέρα Ζωή έφτασαν τα 2.000 επεισόδια.
  • Τέλη του 2000: Ο ΑΝΤ1 Satellite και ο ΑΝΤ1 Pacific εκπέμπουν μέχρι και σήμερα 24 ώρες το 24ωρο.
  • 2001-2002: Η Λάμψη και το Καλημέρα Ζωή έφτασαν τα 3.000 επεισόδια.
  • 2002: Τα κέρδη του καναλιού άρχισαν να μειώνονται από τα $15 στα $1.50, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Επίσης, ο ΑΝΤ1 Satellite άλλαξε συχνότητα στη Βόρεια Αμερική εκπέμποντας στο κανάλι 605 μέσω της Dish Network. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε τη λειτουργία του, το ANT1 Gold (και αργότερα ANT1 Prime που έκλεισε). Επίσης, οι θεαματικότητες για τα νέα του ΑΝΤ1 έφτασαν στις 200.000, ενώ του ALTER και του STAR στις 250.000. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο ANT1 άλλαξε το σλόγκαν του σε Καινούργιος Κόσμος, ενώ περισσότερα shows και εκπομπές έκαναν πρεμιέρα στο κανάλι. Άλλο σλόγκαν που είχε το κανάλι, ήταν το Καλύτερα Μαζί μέχρι το 2003.
  • 2003: Ο ΑΝΤ1 και ο ΑΝΤ1 Satellite είχε χαμηλά κέρδη, σύμφωνα με αναφορές από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
  • 2005: Η μακροβιότερη ελληνική τηλεοπτική σειρά Λάμψη ολοκληρώνει τον κύκλο της, έπειτα από 14 χρόνια.
  • 2006: Ο ΑΝΤ1 ξεκίνησε να μεταδίδεται και στην Ευρώπη μέσω του ΑΝΤ1 Europe, ενός διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου, που μεταδίδει έως σήμερα το πρόγραμμα του Ελληνικού ομώνυμου καναλιού και απευθύνεται στα μεγάλα Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα.
  • 2007: Ο ANT1 Gold έφυγε από τη πλατφόρμα της NOVA λόγω λήξης της συμφωνίας του ANT1 και της Multichoice Hellas και από τότε σταμάτησε να υφίσταται.
  • 2009: Ο ANT1 ξεκίνησε να εκπέμπει ζωντανά και μέσω video on demand τα περισσότερα σίριαλ (παλιά και νέα) και προγράμματά του μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του.
  • 2016: Στις 2 Μαρτίου ξεκίνησε επίσημα η πιλοτική μετάδοση του ANT1 HD[2] ενώ έξι μήνες μετά (στις 2 Σεπτεμβρίου) ο Θεόδωρος Κυριακού κέρδισε μέσω του ANT1, σε μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη δημοπρασία που διήρκεσε 65 ώρες και έλαβε χώρα στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μία από τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που δημοπρατήθηκαν στην Ελλάδα, με το τίμημα να ανέρχεται στα 75,9 εκατομμύρια Ευρώ.[3] Ωστόσο, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, στις 26 Οκτωβρίου του 2016.
  • 2017: Στις 2 Ιουλίου πεθαίνει ο Μίνως Κυριακού, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Όμιλου Αntenna.

Ιστορικό πλαίσιο

Η τηλεόραση του ΑΝΤ1 βγήκε στον αέρα σε μια εποχή αλλαγών για το ραδιοτηλεοπτικό σκηνικό της Ελλάδας, την εποχή που η κυβέρνηση του Τζαννή Τζαννετάκη ψήφισε τη νομιμοποίηση της ιδιωτικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, βάζοντας ένα τέλος στο κρατικό μονοπώλιο που υπήρχε εκείνη την εποχή, στην ενημέρωση. Δύο χρόνια πριν την πρώτη εκπομπή του σταθμού, πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ2 σε έναν ενιαίο φορέα (ΕΡΤ Α.Ε.), ο οποίος θα λειτουργούσε ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ακολούθησε η ίδρυση του Ινστιτούτου Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων (ΙΟΜ) και της Εταιρείας Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Τηλεόρασης, ενώ το 1989 ιδρύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Προετοιμασία και πρώτη εκπομπή στις 31 Δεκεμβρίου 1989

Λίγες μέρες πριν από την ημέρα της πρώτης εκπομπής, το κανάλι διαφημίζεται σε περιοδικά και εφημερίδες. Ο Νίκος Μαστοράκης, γενικός συντονιστής, η Άννα Πρετεντέρη και ο Στέλιος Αντωνιάδης, ως διευθυντές παραγωγής, εργάζονται πυρετωδώς για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Πρώτο πρόγραμμα που προβλήθηκε ήταν η Τηλερουλέτα, ένα μαγνητοσκοπημένο τηλεπαιχνίδι με παρουσιαστή τον Τέρενς Κουίκ, που εκείνη την ημέρα λειτούργησε σαν ένα πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, συγχρονισμένο κατά τέτοιον ακριβή τρόπο ώστε οι τηλεθεατές να παρακολουθήσουν την αλλαγή του χρόνου μέσα από τη συχνότητα του σταθμού.[4]

Τα πρώτα προγράμματα

O ANT1 ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα που εισήγαγε τα καθημερινά πρωινά ενημερωτικά και ψυχαγωγικά μαγκαζίνο, όπως οι δυο μακροβιότερες τηλεοπτικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση, το Καλημέρα Ελλάδα και ο Πρωινός καφές, που ξεκίνησαν το 1991. Το 1992 ο ΑΝΤ1 λάνσαρε και το πρώτο σόου, με τη Ρούλα Κορομηλά να αναλαμβάνει την παρουσίαση του Ciao ANT1.

Στα τέλη του 1991 άρχισε να προβάλλεται Η Λάμψη την οποία δημιούργησε ο Νίκος Φώσκολος, με πρωταγωνιστές την Κάτια Δανδουλάκη, τον Χρήστο Πολίτη και τον Κώστα Σπυρόπουλο. Από την πρώτη ημέρα προβολής του, και για πάνω από δέκα χρόνια, σημείωνε μεγάλη επιτυχία. Δύο χρόνια αργότερα (στα τέλη του 1993) προστέθηκε μια δεύτερη καθημερινή σειρά το Καλημέρα Ζωή, επίσης από τον Φώσκολο, με σημαντική απήχηση.

Σχεδόν ταυτόχρονα, την περίοδο 1992-1995, ο Πάνος Κοκκινόπουλος κάνει το πρώτο του αστυνομικό σίριαλ αυτοτελών αληθινών ιστοριών, την Ανατομία ενός Εγκλήματος, με πρωταγωνιστές σημαντικούς ηθοποιούς του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, και ο Μανούσος Μανουσάκης σκηνοθετεί το επίσης δημοφιλές Τμήμα Ηθών, επίσης την περίοδο 1992-1995. Ακόμα μια ιστορική σειρά των πρώτων χρόνων αποτελεί και το Γόβα στιλέτο, με την Έλενα Ακρίτα στον πρωταγωνιστικό ρόλο και στην συγγραφή σεναρίου.

Στα κωμικά, η σειρά Οι Μεν και οι Δεν των Χάρη Ρώμα και Άννας Χατζησοφιά, του 1993-1996, ήταν και θεωρείται ακόμα και σήμερα μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης και μάλιστα, έχει προβληθεί σε πολλές διαδοχικές επαναλήψεις για 22 χρόνια μετά τη λήξη της αρχικής προβολής της. Μεγάλη απήχηση στο κοινό την τότε εποχή είχε και το Της Ελλάδος τα παιδιά του Δημήτρη Βενιζέλου, του 1993-1995, με τον Γιάννη Μπέζο ως τον διοικητή Κάκαλο ενός στρατόπεδου της Αεροπορίας.

Στον ενημερωτικό τομέα, το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 παρουσιάζει τα πρώτα χρόνια ο Τέρενς Κουίκ, μαζί με αρκετούς ακόμα δημοσιογράφους που κατά καιρούς πέρασαν από αυτό. Επιπλέον, δυο δημοφιλείς εκπομπές, το Προφίλ με τον μετέπειτα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Πάνο Παναγιωτόπουλο και η Ώρα της Αλήθειας με τον Γιάννη Πρετεντέρη, συμπληρώνουν το ενημερωτικό σκέλος του καναλιού κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του.

Στον ψυχαγωγικό τομέα, τα προγράμματα ποίκιλαν. Η Μαλβίνα Κάραλη με δική της εκπομπή προσέλκυσε το ενδιαφέρον τηλεθεατών και τηλεκριτικών, ενώ η Σεμίνα Διγενή είχε προκαλέσει με την εκπομπή Made In Greece. Από τα τηλεπαιχνίδια ξεχώριζε ο Τροχός της Τύχης, που προβλήθηκε την περίοδο 1990-1996 και ειδικά τα πρώτα χρόνια σημείωσε εξαιρετικά μεγάλα νούμερα τηλεθέασης. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε και το τηλεπαιχνίδι Super Market της σεζόν 1993-1994, με τον Μάκη Πουνέντη. Τον Σεπτέμβριο του 1995, η Ελένη Μενεγάκη γίνεται η νέα παρουσιάστρια του Πρωινού Καφέ, με επακόλουθο την συνεχή επιτυχία της εκπομπής, που θύμιζε τις εποχές που μεσουρανούσε η Ρούλα Κορομηλά. Επίσης, την ίδια χρονιά ο Νίκος Μαστοράκης, ύστερα από ένα διετές διάλειμμα από τον σταθμό, επιστρέφει με την εκπομπή Αργά, ένα ψυχαγωγικό τοκ σόου με υψηλές τηλεθεάσεις.

Μερικά από τα παλαιότερα προγράμματα του σταθμού, προβάλλονται τα τελευταία χρόνια και από τον σταθμό Μακεδονία TV.

Τηλεοπτικές άδειες

Τα ξημερώματα της 2ας Σεπτεμβρίου του 2016, ανακοινώθηκαν οι εταιρείες που κατάφεραν να πάρουν άδεια, μεταξύ των οποίων είναι και ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1. Ο σταθμός κατάφερε να πάρει μία άδεια, καταβάλλοντας το ποσό των 75.900.000 €[5]. Ωστόσο, ο τότε διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, στις 26 Οκτωβρίου του 2016.

Μετά από διορθώσεις που υπέστη ο νόμος Παππά, μέσα στο 2017 (διεξαγωγή διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών από το ΕΣΡ και αύξηση αριθμού των τηλεοπτικών αδειών σε 7), καθώς και τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, αναμένεται να διεξαχθεί καινούριος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες το 2018. Στις 12 Ιανουαρίου του 2018, ο ΑΝΤ1 κατέθεσε αίτηση συμμετοχής στο νέο διαγωνισμό, η οποία και έγινε δεκτή.

Τα Νέα του ΑΝΤ1

Τα Νέα του ΑΝΤ1 αποτελούν τo δελτίo ειδήσεων του ΑΝΤ1. Πρώτος παρουσιαστής στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 (Τα Νέα του ΑΝΤ1 στις 20:30) υπήρξε ο Τέρενς Κουίκ από το 1989 και για δέκα χρόνια. Μαζί του ακόμη παρουσίασαν ειδήσεις η Νανά Δούκα-Παλαιτσάκη, η Σοφία Τσιλιγιάννη, η Τατιάνα Στεφανίδου και η Λιάνα Κανέλλη. Μετά την αποχώρησή του από το κανάλι, ο ΑΝΤ1 δοκίμασε δίδυμα δημοσιογράφων στην παρουσίαση του Κεντρικού Δελτίου όπως ο Νίκος Μάνεσης και η Γιώτα Μιχαλοπούλου.

Τον Σεπτέμβριο του 2002 το δελτίο το ανέλαβε η δημοσιογράφος Έλλη Στάη. Από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου του 2006 τα Νέα του ΑΝΤ1 στις 20:00, παρουσίαζαν από κοινού η Στάη και ο Νίκος Ευαγγελάτος. Μετά την αποχώρηση της Στάη από το σταθμό (4 Οκτωβρίου 2006) βασικός παρουσιαστής και διευθυντής ειδήσεων του ΑΝΤ1 ήταν ο Ευαγγελάτος. Μετά από την αποχώρησή της από την ΕΡΤ, το 2010, παρουσιάστρια του δελτίου, έγινε η Μαρία Χούκλη, η οποία παρέμεινε σε αυτή την θέση μέχρι και το 2017. Από τις 30 Ιανουαρίου 2017, παρουσιαστής του δελτίου ανέλαβε ο Νίκος Χατζηνικολάου και τα σαββατοκύριακα η Ρίτσα Μπιζόγλη ενώ τα μεσημεριανά δελτία τα παρουσιάζουν εναλλάξ η Μαρία Σαράφογλου, ο Γιώργος Κούρος, ο Νικόλας Βαφειάδης και σπάνια ο Λευτέρης Πράσινος.

Άλλοι δημοσιογράφοι που πέρασαν από την παρουσίαση του δελτίου είναι οι: Τζέλλα Παυλάκου, Λίνα Κλείτου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Φαίη Μαυραγάνη, Θοδωρής Δρακάκης, Μαρία Αραμπατζή, Λευτέρης Πράσινος, Λίλιαν Τσουρλή, Εύη Φραγκάκη, Αντώνης Αλαφογιώργος, Βαγγέλης Γιακουμής, Στεφανία Μουρελάτου, Δημήτρης Στάμου, Σαββούλα Λιάτσου, Μάριος Κυπριανίδης, Γιώργος Λεονάρδος, Μάρω Λεονάρδου, Βαγγέλης Μπίστικας, Χρήστος Σεφερλής, Λίζα Δουκακάρου, Καρολίνα Κάλφα, Σοφία Τσιλιγιάννη, αλλά και η τότε παρουσιάστρια του Πρωινού καφέ, Ελεονώρα Μελέτη.

Εμβέλεια

Η τηλεόραση του ΑΝΤ1, έχει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας και εκπέμπει σε όλη την Ελλάδα. Ο σταθμός μεταδίδεται από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού. Επίσης από το 1999 εκπέμπει μέσω της δορυφορικής πλατφόρμας της NOVA. Το Δεκέμβριο του 2012 ξεκίνησε να εκπέμπει και μέσω της πλατφόρμας του COSMOTE TV[6].

Από το 1992, ο ΑΝΤ1 εκπέμπει αυτόνομα στην Κύπρο, μέσω του ΑΝΤ1 Κύπρου σε όλη την Κυπριακή επικράτεια.

Από το 1996, ο ΑΝΤ1 μεταδίδει το πρόγραμμά του διεθνώς για το ελληνικό κοινό που βρίσκεται στο εξωτερικό. Αρχικά η εκπομπή ήταν για λίγες ώρες καθημερινώς, αλλά έχει έκτοτε εξελιχθεί σε ένα πλήρες πρόγραμμα που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Ο ΑΝΤ1 λειτουργεί σήμερα τρία τηλεοπτικά κανάλια, μέσω δορυφόρου, τα οποία ποικίλουν ανάλογα με τα ανάλογα γεωγραφικά μέρη:

Το ΑΝΤ1 Satellite και το ΑΝΤ1 Pacific ξεκίνησαν το 1996 αρχικά με ένα πολύ περιορισμένο πρόγραμμα για λίγες μόνο ώρες ημερησίως. Το 2000, και τα δύο κανάλια επεκτάθηκαν σε ένα πλήρες 24ωρο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει δημοφιλές εκπομπές, ειδήσεις, αθλητικά και πρόσθετα γεγονότα.

Το ΑΝΤ1 Europe ξεκίνησε το 2006, αλλά είναι διαθέσιμο μόνο εκτός Ελλάδας και όχι σε γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Σερβία.

ΑΝΤ1 HD

Το λογότυπο του ΑΝΤ1 HD.

Ο ANT1 από το βράδυ της Τρίτης 1ης Μαρτίου του 2016, ξεκίνησε τη πιλοτική μετάδοσή του σε υψηλή ευκρίνεια. Από τις 26 Ιανουαρίου του 2018 μεταδίδει σε πραγματική υψηλή ευκρίνεια (native HD).[7]

Επικρίσεις

Προπαγάνδα

Εν όψει του δημοψηφίσματος του 2015, οι πέντε, από τους έξι, πανελλαδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, Mega, ΑΝΤ1, Alpha, Star και ΣΚΑΪ κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποιούσαν ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις, ώστε να πείσουν τον κόσμο να ψηφίσει στο δημοψήφισμα ΝΑΙ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού[8][9][10]. Μάλιστα, λόγω αυτής της παραπληροφόρησης το ΕΣΡ έχει ξεκινήσει έρευνα για την προπαγάνδα των καναλιών στην κάλυψη του δημοψηφίσματος[11]. Επίσης, τον Απρίλιο του 2016 η ΕΣΗΕΑ επέβαλλε ποινές για μεροληπτική στάση την περίοδο πριν το δημοψήφισμα στην δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 Μαρία Χούκλη[12].

Ιδιοκτησία

Ο σταθμός ανήκει ιδιοκτησιακά στην Antenna TV Ανώνυμος Εταιρεία, η οποία συστάθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2000,[13][14] έντεκα χρόνια μετά το ξεκίνημα του καναλιού. Μέτοχοί της, είναι οι offshore εταιρείες περιορισμένης ευθύνης: Altavista Global Holding SARL ιδιοκτησίας του Ξενοφώντα Κυριακού, Globecast Holding SARL ιδιοκτησίας του Θοδωρή Κυριακού και η Praxis Global Holding SARL ιδιοκτησίας της Αθηνάς Κυριακού. Οι τρεις αυτές εταιρείες κατέχουν (ο καθένας) το 33.33% των μετοχών της επιχείρησης και οι τρεις υπεύθυνοι που κατέχουν ο καθένας το 100% των μετοχών και των τριών offshore είναι τα παιδιά του (εκλιπόντος) Μίνωα Κυριακού.

Πρόεδρος του φορέα του σταθμού είναι ο Νίκος Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος ο Σπήλιος Χάραμης, διευθύνων σύμβουλος ο Στρατής Λιαρέλλης, μη εκτελεστικό μέλος ο Πολύδωρος-Κώστας Ξυδιάς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Peter Smith και η Φωτεινή Ραξή.[15][16]

Ο ΑΝΤ1 βρίσκεται υπό την ηγεσία του Θοδωρή Κυριακού, ο οποίος διετέλεσε εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Αntenna από το 1995, και γενικός διευθυντής από τον Σεπτέμβριο του 1998 μέχρι το διορισμό του έξι μήνες μετά (το Μάρτιο του 1999) ως διευθύνων σύμβουλος, θέση που κατείχε μέχρι το διορισμό του, τον Ιανουάριο του 2002, ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ομίλου.

Ο Θοδωρής Κυριακού είχε πιστωθεί με την αναμόρφωση του χαρτοφυλακίου και του πελατολογίου των περιουσιακών στοιχείων της ιδιοκτήτριας εταιρείας του τηλεοπτικού σταθμού και του ομίλου.

Τα κεντρικά γραφεία του σταθμού και του ομίλου ΑΝΤ1 βρίσκονται στο Μαρούσι, με διάφορα παραρτήματα στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Πρόσωπα

Σλόγκαν

  • ΑΝΤ1–Νούμερο Ένα (1989-1998)
  • Όλα για Σένα (1998–2000)
  • Βλέπεις με την καρδιά σου (2000–2001)
  • Καλύτερα Μαζί (2001–2002)
  • Βλέπω ΑΝΤ1 (2003–2004)
  • Η ζωή θέλει ΑΝΤ1 (2004–2005)
  • Όλα Παίζουν (2005–2006)
  • Δυνατά (2005–2006)
  • Μη Χάνεις Στιγμή (2006–2007)

  • Βλέπεις καλά. Είναι ΑΝΤ1. (2007–2008)
  • Fresh (2008–2012)
  • Τα ωραιότερα πράγματα στην ζωή, δεν είναι πράγματα (2012–2014)
  • Όλοι Εδώ (2014–Καλοκαίρι 2015)
  • Καλοκαίρι εδώ (Καλοκαίρι 2015–Φθινόπωρο 2015)
  • ANT1 (Φθινόπωρο 2015–Φθινόπωρο 2017)
  • That's ANT1 (Απίστευτο) (Φθινόπωρο 2017–Καλοκαίρι 2018)
  • Ώρα για ANT1 (Καλοκαίρι 2018)

Λογότυπα

Αρχείο:ANT1 2007-2008.png
31.12.1989 - 16.09.2007
03.07.2017 - 05.07.2017
17.09.2007 - 14.09.2008 15.09.2008 - 03.07.2017
05.07.2017 - σήμερα

Δείτε επίσης

Παραπομπές

  1. «Ημερήσιο τηλεβαρόμετρο - Top 10». arianna.gr. 
  2. «Από σήμερα στον αέρα και το ANT1 HD μετά τα SKAI HD και STAR HD». OnusNews. 2 Μαρτίου 2016. https://onusnewsgr.blogspot.com/2016/03/ant1-hd-skai-hd-star-hd.html. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2016. 
  3. «Σε Μαρινάκη, Κυριακού, Καλογρίτσα και Αλαφούζο οι τηλεοπτικές άδειες - Πόσο κόστισαν». Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2016. 
  4. «Η γέννηση του ΑΝΤ1 (τα πρώτα τέσσερα λεπτά λειτουργίας)». YouTube. 
  5. «Οι προσφορές των 4 εταιρειών για τις άδειες». typologies.gr. 2 Σεπτεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-09-02. http://web.archive.org/web/20160902100620/http://www.typologies.gr/2016/09/02/i-prosfores-ton-4-eterion-gia-tis-adies/. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2016. 
  6. «Ο ΑΝΤ1 στον OTE TV». Enternity. 4 Δεκεμβρίου 2012. https://www.enternity.gr/Article/%ce%9f-%ce%91%ce%9d%ce%a41-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-OTE-TV/13321.html. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2012. 
  7. «Σε native Full HD ο ΑΝΤ1!». www.tvnea.com. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2018. 
  8. «Οι πρώτες διώξεις στους δημοσιογράφους των καναλιών της προπαγάνδας!». newsbomb.gr. 7 Ιουλίου 2015. https://www.newsbomb.gr/media-agb/story/604645/oi-protes-dioxeis-stoys-dimosiografoys-ton-kanalion-tis-propagandas. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2015. 
  9. «Ο λαός «τελείωσε» τα κανάλια της διαπλοκής και τους δημοσκόπους!». newsbomb.gr. 7 Ιουλίου 2015. https://www.newsbomb.gr/politikh/story/603768/o-laos-teleiose-ta-kanalia-tis-diaplokis-kai-toys-dimoskopoys. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2015. 
  10. «Στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ 9 δημοσιογράφοι για την προπαγάνδα». tvxs.gr. 7 Ιουλίου 2015. https://tvxs.gr/news/internet-mme/sto-peitharxiko-tis-esiea-9-dimosiografoi-gia-tin-propaganda-yper-toy-nai. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2015. 
  11. «ΕΣΡ: Αυτεπάγγελτη έρευνα για την προπαγάνδα των καναλιών στην κάλυψη του δημοψηφίσματος». newsbomb.gr. 7 Ιουλίου 2015. https://www.newsbomb.gr/media-agb/story/604505/esr-aytepaggelti-ereyna-gia-tin-propaganda-ton-kanalion-stin-kalypsi-toy-dimopsifismatos. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2015. 
  12. «Διαγραφές δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ για τη στάση τους στο δημοψήφισμα». In.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2016. 
  13. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 10204/2000». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 3 Νοεμβρίου 2000. 
  14. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 3199/2010». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 12 Μαΐου 2010. 
  15. «Μετοχική Σύνθεση Τηλεοπτικών Σταθμών (φάκελος 4)». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. https://www.esr.gr/wp-content/uploads/tv_metox.xls. 
  16. «Εκλογή Δ.Σ. "Antenna TV Α.Ε."». Γενικό Εμπορικό Μητρώο. 31 Ιουλίου 2015. https://www.businessregistry.gr/downloadFile/index?key=assemblyDecision&elementId=476000. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2015. 

Υποσημειώσεις

Εξωτερικοί συνδέσμοι